25 Ekim 2017 Çarşamba

ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI

Malzemeler
1 Su Bardağı Mercimek
1 Çay Bardağı Erişte
1 Adet Kuru Soğan (Küçük ya da Yarım Adet)
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
1 Tatlı Kaşığı Un (Tepeleme)
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
Tuz-Karabiber-Pul Biber-Nane
2 Su Bardağı Et Suyu (Şart Değil)
Yapılışı
  • Yeşil mercimeği bir gece önceden ıslatıyoruz. Yarı pişene kadar haşlıyoruz. Suyunu süzüyoruz.
  • Tencereye zeytinyağını alıyoruz yemeklik doğradığımız soğanı kavuruyoruz. Soğanı orta kısık ateşte şeffaflaşıncaya kadar kavuruyoruz. Üzerine salçaları koyup kısa süre kavuruyoruz.
  • Elimizde et suyu ya da tavuk suyu varsa 2 bardak kadar kullanıp üzerine içme suyu ekliyoruz. Haşladığımız mercimekleri, erişteyi ve tuzu ekleyip kaynamaya bırakıyoruz.
  • Tereyağını bir tavaya alıp unu kavuruyoruz. Un pembeleşince nane, karabiber ve pul biber eklenip bir karıştırıp üzerine su koyup açıyoruz. Hazırladığımız baharatlı meyaneyi çorbaya ekleyip bir taşım kaynatıp ocaktan alıyoruz.
  • İlk sıcaklığı çıktıktan sonra sıcak sıcak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

24 Ekim 2017 Salı

PİZZA POĞAÇA

Malzemeler
1 Su Bardağı Süt
1,5 Su Bardağı Sıvıyağ
2 Yumurta
1 Paket Kabartma Tozu
Aldığı Kadar Un
Tuz-Karabiber
1/2 Su Bardağı Peynir
4 Adet Sosis
2 Adet Yeşil Biber
5-6 Dal Maydanoz
Yapılışı
  • Çukur bir kapta süt, yağ, yumurta, un, tuz ve kabartma tozu ile hamur yoğrulur.
  • Sonra içine ezilmiş peynir, doğranmış sosis, doğranmış biber ve ince kıyılmış maydanozlar katılarak hamur tekrar yoğrulur.
  • Ceviz büyüklüğünde koparılan hamur top şekli verilerek fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında pişirilir. Sıcak sıcak servis edilir.

Afiyet Olsun...

23 Ekim 2017 Pazartesi

KOMBU ÇAYI - KOMBUCHA

Yıllar önce belki 20 belki 25 yıl evvel komşudan komşuya paylaşılan bir mantar vardı. Adı çay mantarıydı. Besleyip üretebilirsen yuvamıza bereket geleceği inancıyla hergün çayla besleyip durduk.
Sonra olduğu gibi kaldı bir türlü üretemedik sonunda başaramadığıma inanıp çöpe attım. Evet ellerimle çöpe attım.
Hooooooop günümüze geliyorum kombu mantarı sağlığa çok iyi geliyormuş. Ölümden gayrısına hep faydalıymış. Eeeeeeeeee alalım o zaman de miiiiii
Uzuuuuun bekleyişin ardından kızkardeşim ürettiği mantardan bana da verdi. Görünce hatırladım ki bu benim yıllar evvel çöpe attığım çay mantarı. Evet evet çöpe atmıştım bu ellerle çöpe atmıştım. Nasıl kıymet bilemezlik nasıl aymazlıktır akıl erdiremedim.
Bir de dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çekeyim. Efenim mantarımızı fermente ederken cam ya da plastik malzeme kullanıyouruz. Metal kullanmıyoruz.
Tabi 3 litrelik çayı demlemek için çelik tencere kullanıyoruz. Ama demleme aşamasında daha mantarla temas etmemiş olduğundan sorun yok. Çelik tencerede çayı demleyebiliyoruz.
Bir de şu bilgiyi vermek istiyorum. Cha hecesi Korece’de çay demek. Bazı arkadaşları görüyorum kombucha çayı diyorlar. Bu şekilde kullanılmasının yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple ben kombu çayı demeyi uygun buluyorum.
Malzemeler
3 lt Su
1,5 Su Bardağı Şeker
10 Adet Demlik Poşeti Çay (32 gr)
1 Disk Kombu Mantarı
Yapılışı
  • Akşamdan kaynar suya şekeri ekleyip karıştırarak eritiyoruz. Su tekrar kaynayınca ocağı kapatıp çayları içine bırakıyoruz. Çayı siyah, yeşil ya da beyaz çay olarak kullanabiliyoruz.
  • Yaklaşık 5 dakika çayın demlenmesini bekliyoruz. Ardından çayları sudan sıkarak çıkarıyoruz. Ve çay iyice soğuyana kadar bekliyoruz. Ben sabaha kadar bekletiyorum.
  • Sabah soğuyan çayımızı büyük kavanoza boşaltıyoruz. İçine kombu mantarımızın parlak yüzeyi üste gelecek şekilde koyuyoruz. Kavanozun ağzını kağıt havluyla örtüp paket lastiği ile sabitliyoruz.
  • Bu şekilde 3 gün boyunca çayımızın fermente olmasını bekliyoruz.
  • 3 günün sonunda kavanozumuzu açıp kombu mantarını alıyoruz. Çayı plastik süzgüden geçiriyoruz. Çayın bir kısmını küçük bir kavanoza alıyoruz ki mantarı içinde muhafaza edebilelim. Çayın içinde sakladığımız kavanozu da birkaç gün kullanmayacaksak buzdolabında bekletiyoruz.
  • Süzdüğümüz çayı şişelere boşaltıp buzdolabında saklıyoruz.
  • Çayı her içeceğimiz zaman bardağa alırken mutlaka SÜZÜYORUZ. Bu çok önemli çünkü bekleyen çayın içinde süzülmüş bile olsa mantar partikülleri oluşabiliyor.
  • Kombu mantarıyla fermente edilen çayın tadını ’’çaylı soda’’ olarak tanımlayabilirim.

İçenlere şifa olsun…
Related Posts with Thumbnails