Pastayı ben yaptığım gibi yazıyorum ama böyle bir pastayı yapmak isteyenlere tavsiyem. 2 adet yarım küre şeklinde pasta yapıp ardından birleştirmeleri olur. Ben bunu çok geç idrak ettim ve pastayı şeker hamuru kaplarken çok zorluk çektim. Sağ olsunlar pastacı arkadaşlarım var. Hepsi de gece gece beni hem bilgilendirdiler hem motive ettiler. Şermincim ile günler öncesinden konuştuk istiridyeyi nasıl hangi malzemeden yapabilirim diye sonunda onun tavsiye ettiği yere strafordan yaptırmaya karar verdim. Sunumda bu istiridyenin çok büyük rolü vardı. Şermin sayesinde bu sorunu hallettim. Son gün ise acemiliğin verdiği cesaretle fildişi çikolatadan ganaj yapmaya kalktım elimdeki çikolatalar da market çikolatasıydı. Tüm bu etmenler bir araya gelince irmik helvası kıvamında ganajım oldu. Saatler gece 10’u geçmişt. Ben de saçımı başımı yolmaya başladım. Yana yakıla önce Nurşencimi aradım bi dolu tavsiye verdi ayrıca gecenin geç saatlerine kadar uyanık olacağını sormak istediklerim olursa arayabileceğimi de söyledi. Yapacağım iş çok riskli olduğundan bi de Zeynepcimi arayım dedim. Uzun uzun konuşup sorunların üzerinden geçtik. Oysa baştan arasam ne püf noktaları verecekmiş ama ben iş işten geçtikten sonra aradığımdan sadece son anda yapabileceklerimi uyguladım. Konuşmamızın sonunda bana bir de sen yaparsın arkadaşım sakin ol telaş yapma dedi yaaaa inanın tüm gece o sözler kulaklarımdan hiç gitmedi ve o sözlerin sayesinde telkin olup gerçekten sakin oldum. O benim konuşmalarımdaki telaşı hissetmişti bir cümleyle de içimi ferahlatmayı başarmıştı. Şimdi bu yazıyı yazarken o geceki çaresizliğimi tekrar içimde hissettim. Kızlar iyi ki varsınız ve bana çok ama çoooooook yardımcı oldunuz. Sizleri çok çok öpüyorum :* :*
Malzemeler
2 Adet Aynı Boy Çukur Kase
2 Adet Pastaban
1 Su Bardağı Süt
Krema Malzemeleri
1 lt Süt
1 Su Bardağı Un
1 Yemek Kaşığı Mısır Nişastası
1 Su Bardağı Şeker
2 Adet Yumurta Sarısı
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Kutu Krema
1 Paket Vanilya Parçacıklı Vanilya
1 Paket Mat Fıstık
1 Paket Karamel Draje
Ganaj Malzemeleri
2 Adet 75 Gramlık Bitter Çikolata
1 Kutu Krema
Kaplamak İçin
750-1000 gr Beyaz Şeker Hamuru
Sedef Gıda Boyası
Straforun İçine Yerleştirmek İçin
300-400 gr Ten Rengi Şeker Hamuru
Yapılışı
- Öncelikle kremamızı pişirip soğumasını bekliyoruz.
- Bu arada çukur kaplarımızı streç film ile kaplıyoruz.
- Pastabanların birer katını çukur kaba yerleştiriyoruz. Üzerlerini süt ile ıslatıyoruz.
- Kremayı kâse şeklini almış keklerin üzerine paylaştırıyoruz. Aralarına mat fıstık ve karamel draje serpiştiriyoruz. Ardından kalan kek katlarını kremanın üzerine kapatıp yarım küre şekli veriyoruz. Bu kek katlarını da süt ile ıslatıyoruz.
- Pastalarımızın üzerini streç film ile kaplayıp buzdolabına kaldırıyoruz.
- Ben serviste kullanmak için istiridye şeklinde strafor kestirip boyattım. Pastayı boyalı bir zemine temas ettirmek istemediğim için de şeker hamurundan altlık hazırladım. İstiridyenin içinde inciyi saran bir etli kısım vardır. Hem de bu şekilde tam bir istiridyeye benzesin istedim. Ten rengi şeker hamurunu açıp strafora yerleştirdim. Alüminyum folyodan parçalar koparıp top şekli verip ten rengi şeker hamurunun kenarlarına ara ara yerleştirdim. Böylece suyun altında hareket eder gibi görünmesini istedim. Servis gününe kadar böylece kurumaya bıraktım. Pastayı servis ettikten sonra kalan pastayı bir tabağa alıp. Ten rengi şeker hamurunu toparlayıp doğruca çöpe attım. Boyalı zeminle temas ettiği için mecburdum.
- Ertesi gün ganajımızı hazırlıyoruz. Bunun için krema ile bitter çikolataları küçük parçalara kırarak benmari usulü eritip güzelce karıştırıyoruz.
- Pastaların üzerindeki streç filmleri açıp ince bir tabaka halinde ganajımızdan sürüp donması için bir süre dolaba kaldırıyoruz.
- Ardından pasta tabaklarına alıp yine streç filmleri çıkarıyoruz. İki kubbe şeklinde pastamız var elimizde. Pastaların her tarafına ince bir tabaka halinde ganaj sürüyoruz. Tekrar buzdolabına kaldırıyoruz. Sonrasında iki pastayı birleştirip top şekli elde ediyoruz. İki kat uzunca kestiğimiz streç filmi çapraz şeklinde üst üste koyup pastayı ganajlı haliyle filmle birlikte çukur kâseye alıyoruz. Bu aşama biraz zorlu oldu. Yavaş yavaş kâseye indirebildim. Bu haliyle de buzdolabına kaldırıp şeker hamurunu açmaya başladım. İlk kez bu kadar büyüklükte şeker hamuruyla çalıştım ve epey zorlandım. Çok büzüşme oluşmasın diye şeker hamurunu da başka bir çukur kâseye koyup şekil vermem gerekti ama 2 kez şeker hamurunda fazlaca çatlaklar oluştu. Ancak 3. Denememde çok az çatlak oluştu. Çatlakların oluşma sebebi kâseden aşağıya sarkan kısımlarda oluyordu. İşte pastanın en korktuğum anı gelip çatmıştı. Elimde tümsek bir pastanın olduğu kâse diğer elimde de çukur kasede şekillendirmeye çalıştığım şeker hamuru ve de çatlamak için fırsat kolluyor. Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim sol gözüm yüzde 70 civarında görmüyor. Yani uç uca getirme problemim var. İki kâseyi bir kerede birbirine geçirebileceğim konusunda kendime güvenim sıfır. Sonunda bildiğim tüm duaları okuyarak pasta ile şeker hamurunun bir kısmını iç içe geçirmeyi başardım ve derin bir oh çektim.
- Sonrası daha kolaydı kâseden sarkan şeker hamurunu sıvazlayarak yukarı doğru yerleştirdim. Alt kısımda pileler oldu ama nasıl olsa altta kaldığından sorun olmadı. En son fazlalık olanları koparıp aldım. Böylece pastam tamamlanmış oldu.
- Tüm maceramı detaylıca anlatmamın sebebi olur da resmi görüp yapmak isteyen arkadaşlar olursa benim düştüğüm hataya düşmemeleri içindi. Başta da yazdığım gibi 2 adet yarım küre şeklinde kek pişirip katlara ayırıp hazırlamak çok daha sağlam bir iş olacak. Benim yaptığım şekildeki pastanın krema kısmı geniş bir yer kapladığında ve de kremanın dokusunun keke göre daha yumuşak olduğundan çok uğraşmak zorunda kaldım gereksiz yere korkulu anlar yaşadım. Anacım ben yandım siz yanmayın yaniiiiii :))
- Pasta bekledikçe olur da çöker diye servis anında servis edeceğim istiridye şeklindeki strafora alıp son anda sedef boyasını sürüp servis ettim.
Afiyet Olsun…
0 yorum:
Yorum Gönder
Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))