5 Mayıs 2008 Pazartesi

3-2-1 POĞAÇASI / GALETA UNLU POĞAÇA

Ben genelde poğaçayı 2 bardak yağ, 1 bardak yoğurt ile yoğururum. Bu poğaçada ise 2 bardak yoğurt, 1 bardak yağ var. Bu poğaçanın en alışılmadık özelliği 3 paket kabartma tozu kullanılıyor olması.
 Bu tarifi aldığım arkadaşım Nefise'ye çok teşekkür ederim.
Malzemeler
2 Su Bardağı Yoğurt
1 Su Bardağı Sıvıyağ
3 Paket Kabartma Tozu (Yanlış Okumadınız 3 Paket)
Aldığı Kadar Un
Tuz
İçi İçin :
250 gr Tulum Loru ya da Çökelek
1 Tutam Maydanoz
Üzeri İçin:
1 Kâse Galeta Unu
Yapılışı
  • Yoğurt, yağ, un, tuz ve kabartma tozu ile hamur yoğrulur. Yumuşak bir hamur olmalı.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır, elimizde daire şeklinde açılır. İçine peynirli içten konup top haline getirilir.
  • Poğaçaların her yanı galeta ununa bulanarak yağlanmış tepsiye dizilir.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında pembeleşinceye dek pişirilir.
  • Ertesi gün bile bayatlamayan bir poğaça oluyor. Ama sıcak sıcak bir başka güzel oluyor tabiiii.

Afiyet Olsun...

26 Nisan 2008 Cumartesi

PİŞMANİYELİ CHEESECAKE

Bu tarifi kardeşim gibi sevdiğim Yeşim’den aldım. Oğluşunun doğum günü için hazırladığı ikramlardan biri de buydu. Yeşim süslemesinde simli gıda boyası ve boncuk şeker kullanmıştı. Cheesecake ışıl ışıl görünüyordu. Ben gıda boyası yerine fıstık ve boncuk şeker kullandım. Sizler de arzu ettiğiniz gibi süsleyin arkadaşlar.
Malzemeler
Tabanı İçin
2 Paket Burçak Bisküvi
50 Gr Tereyağı
1 Kahve Fincanı Süt
Peynirli Kreması İçin
500 gr Sepet Loru
2 Kutu Krema (400 gr)
1 Su Bardağı Pudra Şekeri (Fazla da Olabilir)
Üst Süslemesi İçin
Pişmaniye
Boncuk Şeker
Yeşil Fıstık
Yapılışı
  • Bisküviler toz haline getirilir. Üzerine önce eritilmiş tereyağı eklenerek karıştırılır. Ardından süt eklenip tekrar karıştırılır. Bu karışım kelepçeli kalıba konup üzerine hafifçe bastırarak kalıbın dibine yerleştirilir.
  • Kremaları büyük bir kâseye aktarıp üzerine pudra şekerini koyup önce 2 dakika düşük ayarda çırpıyoruz. Sonrasında en yüksek ayarda 2-3 dakika daha çırpıp taze şanti elde ediyoruz. Hazırladığımız şantinin üzerine lor peynirini alıp güzelce karışana dek çırpıyoruz. Bu aşamada tadına bakıp gerekiyorsa biraz daha pudra şekeri ilave edebiliriz. Sevenler limon ya da portakal kabuğu da azıcık ekleyebilir. Hazırladığımız bu peynirli kremayı bisküvili tabanın üzerine döküp üzerini düzlüyoruz. Bu şekildeyken buzlukta birkaç saat bekletiyoruz.
  • Servisten bir süre önce buzluktan alıp kalıptan çıkardığımız cheesecakemizi servis tabağına alıyoruz. Üzerine pişmaniyeleri tiftikleyip pastanın üzerinde kubbe oluşturacak şekilde koyuyoruz.
  • Pişmaniyenin üzerine toz yeşil fıstık ve boncuk şekerlerden koyup servis edilir.

Afiyet Olsun…

4 Nisan 2008 Cuma

ZEYTİNYAĞLI BAKLA




Malzemeler

500 gr Bakla
1 Demet Taze Soğan
1/2 Demet Dereotu
1 Kase Yoğurt
3 Adet Taze Sarımsak
1 Yemek Kaşığı Limon Sirkesi
Limon
2 Yemek Kaşığı Un
1/2 Çay Bardağı Zeytinyağ
Tuz
1 Tatlı Kaşığı Şeker

Yapılışı

Çukur bir kaba su,limon suyu ve 1 yemek kaşığı kadar un konur.Baklalar yıkanır.Baklalar ayılandıkça hazırladığımız suyun içine atılır.Bakla ve enginar pişirirken böyle ayıklanır ve pişinceye kadar metal kaşık kullanılmaz.
Taze soğanlar ayıklanır doğranır ve tencerenin içine doğranır.Üzerine unlu sudan aldığımız baklalar konur.Üzerine yağı da ilave ettikten sonra tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte 8-10 dk kadar sarartılır.
Bir kasede 1 yemek kaşığı un,1 yemek kaşığı limon suyu ve 1 su bardağından biraz fazla su içindeki un pütür kalmayacak şekilde karıştırılır.Yemeğin üzerine şeker serpilir.Hazırladığımız unlu,limonlu su konur.
Kaynayınca ocak kısık ateşe alınıp yaklaşık 45 dk pişirilir.İndirmeye yakın tuzu ve ince doğranmış dereotunun yarısı yemeğe ilave edilir.Bir taşım kaynadıktan sonra ocak kapatılır.Sıcak ya da soğuk tercihe göre servis edilir.
Çukur bir kasede yoğurt,incecik kıyılmış taze sarımsak,kıyılmış dereotu,tuz,sirke güzelce karıştırılır.Sirke kendi ekşi olduğu halde yoğurda tatlımsı bir lezzet katıyor.Hiç kimse yoğurdun içinde sirke olduğunu anlayamıyor.Bu küçük bir dokunuş tabi isteğe bağlı.Yanında siyah zeytin de iyi gidiyor hani.
Afiyet Olsun...

23 Ocak 2008 Çarşamba

YEŞİL MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI - MÜCEDDERE

Malzemeler
3 Su Bardağı İri Pilavlık Bulgur
1,5 Su Bardağı Yeşil Mercimek
2 Adet Kurusoğan
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
2-3 Yemek Kaşığı Tereyağ
3-3,5 Su Bardağı Su
Tuz
Yapılışı
  • Önce yeşil mercimek haşlanıp suyu süzülerek bir kenara alınır. Pilav tenceresinde yemeklik doğranan soğanlar zeytinyağında kavrulur. Soğanlar sararınca ayıklanıp yıkanmış bulgur tencereye alınır. Birkaç dakika kavrulur. Üzerine daha önceden haşlanmış mercimekler, su ve tuz ilave edilir. Bir kez karıştırılırak tencerenin kapağı kapatılır. Ocak en kısık konuma getirilerek pilav suyunu çekene dek pişirilir.
  • Pilav demlendikten sonra,küçük bir tavada tereyağ rengi hafif kahverengi olana dek yakılır.
  • Yaktığımız tereyağ pilavın üzerine dökülerek bir kez daha karıştırılır. Yanında turşu ve yoğurt (ayran da olabilir) ile servis edilir.

Afiyet Olsun...
Related Posts with Thumbnails