1,250 kg Beyaz Un
1,250 kg Tam Buğday
Unu
500 gr Domates
(3 Adet)
500 gr Soğan (3
Adet)
500 gr Kırmızı
(Kapya) Biber (4 Adet)
250 gr Kırmızı
Acı (İsot) Biber (12 Adet)
250 gr Nohut
500 gr Kese
Yoğurdu
1 adet Havuç
(İsteğe Bağlı)
1,5 Yemek Kaşığı
Tuz
1 Demet Tarhana
Otu
Geceden nohutlar
ayıklanıp yıkanır.Sabaha kadar bol su içinde kabartılır.Sabah suyu dökülüp
tencereye alınır.Üzerini yaklaşık iki parmak geçecek kadar su koyup
kaynatılır.Kaynayınca üzerinde oluşan köpükler kevgir ya da kaşıkla alıp
atılır.Nohutlar iyice yumuşayana dek kaynatılır.
Tüm sebzeler
yıkanır,ayıklanır.Büyük bir tencereye sırasıyla domates,soğan,biberler gelişi
güzel doğranır.En üste dereotu kökü ve tarhana otu konur.Üzeriene bir çay
bardağı su döküp ocağa alınır.Kaynadıktan sonra ocak en kısık ayara alınıp
yaklaşık bir saat kaynatılır.Sebzeler iyice yumuşayınca ocaktan alınır.
Nohutlar ve
sebzeler soğuyana kadar beklenir.
Unlar tüm
malzemeyi alacak büyüklükteki bir kaba elenir.
Sebzeler
soğuyunca üzerindeki dereotu kökü ve tarhana otu alıp atılır.Nohutlar süzülür.
Robota bıçak
takılarak önce nohutlar püre yapılır.Haşladığımız tencereye geri koyulur.
Sonra sebzeler
robota konur püre haline getirilir.Yarısı tencereye(içinde çöp kalmasın diye
iyice çalkalanır) geri konur.Sebze püresinin yarısı ile püre halindeki nohutun
yarısı ve kese yoğurdunun yarısı tuzun yarısı robotta çekilir.Sebze tenceresine
önceden aldığımız sebze püresi tencereye aldığımız nohut püresinin üzerine
alınır.Robottaki karışım sebze tenceresine alınır.Nohut tenceresindeki karışım
ve kese yoğurdunun kalanı ve tuzun kalan yarısı robota alınıp çekilir.Sebze
tenceresine alınır.
Büyük bir kaba
elediğimiz unun ortası çukurlaştırılır.(Bir kase unu ayırın hamurun kıvamına göre en son ilave edersiniz.)Ortaya hazırladığımız sebze,nohut ve
yoğurt karışımı dökülür.Çok sert olmayacak şekilde hamur haline getirilir.Üzeri
örtülerek bir kenara kaldırılır.Dokuz gün sabah ve akşam yoğrulur.Gerekirse
arada yine yoğrulur.
Onuncu gün hamurdan parçalar alınıp sofra bezinin üzerine konur.Gün içinde en az
iki kere alt üst edilerek kuruması sağlanır.İki üç günün sonunda hamur
parçaları bölünüp ufalanabiliyor mu diye kontrol edilir.Rahat ufalanabiliyorsa
artık öğütmek gerekir.
Eskiden bu işlem
kuruyan tarhanadan bir miktar iki avuç arasında ovularak yapılırdı.Artık
robotlar sayesinde bu işlemi çok çabuk ve zahmetsiz yapabiliyoruz.Robota yarıya
kadar tarhana konup ufalanır.Ufaladığımız tarhana bir kevgirle elenir.Üstte
kalan iri tarhanalar başka bir kapta toplanır.Kuruyan tarhanalar bitene kadar
bu işlem sürdürülür.En son iri kalan tarhanalar tekrar robota koyup öğütülür.Yine
kevgirle elenerek işlem tamamlanır.
Bereketli Olsun
...