10 Ekim 2017 Salı

YOĞURTLU PATLICAN SALATASI


Malzemeler
3-4 Adet Bostan Patlıcan
3 Adet Dolmalık Biber
3 Adet Kapya Biber
250 gr Kese Yoğurdu
3-4 Yemek Kaşığı Yoğurt
4-5 Diş Sarımsak
1 Çay Bardağı Ceviz
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz-Pul Biber
Yapılışı
  • Patlıcanların sapının çevresindeki yaprak kısımlarını kesip atıyoruz. Bıçakla birkaç yerinden deliyoruz. Böylelikle içinin güzelce pişmesini sağlıyoruz.
  • Fırın tepsisine pişirme kağıdı serip patlıcanları yerleştiriyoruz. Fırını 200-220 derece civarında ayarlayıp tepsimizi fırına veriyoruz.
  • Yaklaşık 20-25 dakika sonra biberlerimizi tepsiye ekleyip üzerine zeytinyağı sürerek tekrar fırına veriyoruz. Böyle yapınca kızartma gibi oluyor. 15 dakika sonrasında biberleri ve patlıcanları alt üst ediyoruz. Yaklaşık bi 15 dakika daha fırında pişirmeye devam ediyoruz.
  • Bıçak batırarak patlıcanların pişip pişmediğini kontrol ediyoruz. Pişince tüm malzemeyi pişirme kağıdına sararak bir poşete alıp ılınıncaya dek bir kenarda bekletiyoruz.
  • Ilınınca patlıcanları ortadan bıçakla kesiyoruz. Kaşık yardımıyla içlerini alıp kabuklarını atıyoruz. Biberlerimizin de kabuklarını ve çekirdeklerini
  • ayıklıyoruz.
  • Hepsini geniş bir tabağa alıp önce bıçakla kabaca doğrayıp ardından çatalla eziyoruz.
  • Çukur bir kapta sarımsakları tuzla dövüyoruz. Üzerine kese yoğurdunu koyup biraz suyla açıyoruz. Sofralık yoğurdu ekleyip iyice çırpıyoruz.
  • Ezdiğimiz biber ve patlıcanların üzerine hazırladığımız sarımsaklı yoğurdu ve zeytinyağının 1 kaşığını ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  • Salatamızı servis tabağına alıp üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağını, kırıkladığımız cevizi ve pul biberi koyup servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

7 Ekim 2017 Cumartesi

ŞEFTALİLİ TART

Sayfaya bakıp da upuzuuuun yazıyı görünce bu tart da ne zormuş diye düşünmeyin arkadaşlar. Yazının çoğu püf noktaları zaten.
Bir heves altı ayrılan tart kalıbı aldım. Planım çikolatalı tart yapmaktı ama sağolsun ismi lazım değil Bahar arkadaşım tutturdu benim canım şeftalili tart istiyooooo diye. Başımın tatlı belasıdır o benim.
Planlar değişti tartımız şeftalili oldu tabiiii :))
Benim buzdolabımın kapısı ters içine bişey koyarken iki elle tutamazsın alışkanlıkla bir elimi buzdolabına uzatayım derken tek elimde kalınca kalıbın altı elimde çevresi bileğimde veeee tartın bir kısmı da yerde kaldııııııı :'((
O anı tam hatırlayamıyorum sanırım çığlığı bastım.
Neyse kiii bizim tayfa kalanı bize yeter boşver dedim kendime.
Hemen kalıbı bir tepsiye koyarak buzdolabına kaldırdım ama dolabın önünde basılacak yer yok durum fena :(((
Kağıt havluyla şöyle bir topladım.Sonra baktıııım baktım neyle temizlenir burası alırsın bulaşık süngerini sıkarsın bulaşık detarjanını silersin atarsın çöpe.Hoooooop yeni aldığım mor süngerimi çıkardım koydum yerine.
Ben pek bi sakin oldum galiba iyi ki misafir için değildi.
Siz siz olun böyle bir kalıp kullanacaksanız tek elle tutmaya kalkışmayın :)))
Malzemeler
Tart Malzemeleri
3 Su Bardağı Un (Hafif Tepeli)
2 Yemek Kaşığı Pudra Şekeri
2-3 Yemek Kaşığı Toz Badem
200 gr Tereyağ ya da 1 Su Bardağı Sıvıyağ
Yarım Çay Kaşığı Tuz
2-3 Yemek Kaşığı Soğuk Su (Buzdolabından)
1 Adet Yumurtanın Akı
Krema Malzemeleri
500 ml Süt
Yarım Su Bardağı Şeker
1 Yemek Kaşığı Mısır Nişastası
Yarım Su Bardağından 1 Yemek Kaşığı Eksik Un
1 Adet Yumurtanın Sarısı
1 Limonun Kabuğu
Yarım Limonun Suyu (Tercihinize Bağlı)
100 ml Krema
Yarım Paket Vanilya
Üst Malzemeleri
1 Adet İri Şeftali (Olgun Olanlardan)
1 Yemek Kaşığı Şeftali veya Kayısı Marmeladı
1 Yemek Kaşığı File Fıstık
Yapılışı
  • Önce kremayı pişiriyoruz. 1 yemek kaşığı mısır nişastasını su bardağına koyup unu üzerine koyuyoruz. İkisi beraber yarım bardak olacak şekilde hazırlayıp tenceremize koyuyoruz. Sütü de üzerine döküp zaman varsa un sütün dibine çökünceye kadar bekletiyoruz. Zaman yoksa 5 dakika kadar unu, süte çırpıcı ile iyice karıştırıyoruz.
  • Limon kabuğunu rendeliyoruz.
  • Ocağa alıp karıştıra karıştıra kaynatıyoruz. Bu arada krema kıvam almaya başlayınca karıştırma işlemini hızlandırıyoruz ki kremada topaklar oluşmasın.
  • Krema kaynayınca hemen şekeri ekliyoruz. Bir taşım kaynayınca vanilyayı ekleyip ocaktan alıyoruz.
  • Yumurtanın sarısını ekleyip sıcaktan pişmesine izin vermeden hemen çırpıp yumurta sarısını kremaya iyice yediriyoruz.
  • Krema 5-10 dakika ılınınca taze kremayı ekleyip elektrikli çırpıcı ile pütürsüz bir krema elde edene dek çırpıyoruz.
  • Limon suyu ekleyeceksek bu aşamada tadına bakarak biraz biraz ekleyip çırpıyoruz. Malum her limondan aynı miktarda su çıkmıyor :))
  • Kremamız artık hazır soğuması için bir kenara alıyoruz.
  • Hamurumuzu hazırlamaya başlıyoruz. Tereyağı kullanacaksak küçük küpler halinde kesip buzdolabında bekletiyoruz. Sırası geldiğinde çıkarıp kullanıyoruz. Sıvıyağ olarak da ister çiçek yağı ister zeytinyağı isterseniz de ikisini karıştırarak kullanabilirsiniz, damak tadınıza uygun olanı seçin derim.
  • Kabımıza unu, badem ununu ve pudra şekerini alıp üzerine sevdiğimiz yağı koyup çatal ile karıştırıyoruz. Bu hamur sıcağı sevmiyor bu yüzden elimizi sürmemeye özen gösteriyoruz.
  • Yağ ile unu karıştırdıktan sonra buzdolabında beklettiğimiz yumurta akını ve yine buzdolabında soğumuş sudan önce 2 yemek kaşığı sonra gerektiği kadar suyu kaşık kaşık ekleyip yine çatalla karıştırıyoruz.
  • Son olarak hamuru tezgaha alıp parmak uçlarımızla bütünleştiriyoruz. Parmaklarımızı birleştirip bastırarak hamurun esnekliğini kontrol ediyoruz. Açılabilcek kıvamda mı diye. Hamur dağılacak gibiyse 1 yemek kaşığı daha suyumuzdan koyup hamura yediriyoruz.
  • Hamuru tezgahta yuvarlayıp üzerine bastırıp yassılaştırarak buzdolabı poşetine koyuyoruz. Buzdolabında yarım saat bekletiyoruz.
  • Buzdolabında beklettiğimiz hamuru streç film serili tezgahımıza alıyoruz. Üzerine de streç film seriyoruz. Kalıbımızdan azıcık daha geniş açıyoruz.
  • Sonra üstteki streç filmi kaldırıp kalıbımıza ters çevirerek koyuyoruz. Üstte kalan streci de kaldırıp hamurumuzu kalıbımıza yerleştiriyoruz. Kenarlardaki fazla hamurları bir bıçak yardımıyla kesiyoruz veya merdaneyi kalıbın kenarlarında yuvarlayarak fazla hamuru kesmiş oluyoruz. (Artan hamuru saklıyoruz. Pişerken ilk 6-7 dakika içinde tartımızı kontrol edip çatlayıp ayrılmalar olursa küçücük yamalar yapabiliriz.)
  • Hamurumuzu kalıba yerleştirince tabanında çatalla delikler açıp yine yarım saat kadar buzdolabında bekletiyoruz. Bu hamurun soğuğu ne çok sevdiğini
  • söylemiştim de miii :)))
  • Fırını kek pişirdiğimiz ısıda çalıştırıyoruz. Benim fırınımda 160 derece yeterli oluyor.
  • Tartımızı buzdolabından çıkarıp önceden ısıttığımız fırına alıyoruz.
  • Tartımız hafif pembe olana dek pişiriyoruz. Yaklaşık 25-30 dakika kadar.
  • Fırından alıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Soğuyunca üzerine kremamızı döküyoruz.
  • Şeftaliyi soyup dilimliyoruz. Kremanın üzerine diziyoruz.
  • Şeftali ya da kayısı marmeladını azıcık suyla açıyoruz. Jöle kıvamında olacak. Fırça yardımıyla şeftalilerin heryanına sürüyoruz. Hava ile temasını önlediğimiz şeftalilerimiz böylece kararmıyor.
  • Artık tartımızı buzdolabına kaldırıp en az 4-5 saat en iyisi bir gece bekletip yine ''soğuk'' olarak servis ediyoruz.
  • Yanında dondurma da fena olmaz haniiiiiii :)))

Afiyet Olsun ...

Sevgili misafirim gerçekten buraya kadar sabırla okudunuzsa sabrınızdan dolayı
 teşekkürleeeeeer  :))

5 Ekim 2017 Perşembe

GÜL KOKULU GÜL TATLISI :))

Malzemeler
250 gr Tereyağı
1 Su Bardağı Sıvıyağ
1 Su Bardağı Süt
1 Çay Bardağı İrmik
1 Adet Yumurta
1 Paket Kabartma Tozu
1 Avuç Şeker
Bir Çimdik Tuz
Aldığı Kadar Un
Kürdanın Ucu ile Kırmızı Gıda Boyası (Rengin Koyuluğu Kişinin Keyfine Göre Ayarlanabilir)
Süslemek için:
Fındık
Şerbeti İçin:
3,5 Su Bardağı Şeker
2,5 Su Bardağı Su
Limon Suyu
2 Yemek Kaşığı Gülsuyu
Yapılışı
  • Ben hamuru azıcık renklendirmeyi seviyorum. Pembeden kırmızıya kadar ne renk olursa artık. 
  • Şerbet için şeker ve su birkaç dakika kaynatılıp limonsuyu ve gülsuyu ilave edip bir taşıp kaynattıktan sonra soğumaya bırakılır. Böylece gül gibi görünen tatlımız aynı zamanda gül gibi de kokuyor :)) Benim için hoş bir detay ^_^
  • Fındık haricindeki malzemeler ile hamur yoğrulur. Hamur 4-5 parçaya ayrılır. Her beze yaklaşık yarım cm kalınlığında açılır. Çay bardağı ya da su bardağı ile yuvarlaklar çıkarılır.3 ila 5 yuvarlak yarım cm kısmı üst üste gelecek biçimde dizilir.3 ya da 5 yuvarlak yapılması tamamen kişinin zevkine kalmıştır. İki kenara fındık konup rulo yapılır. Bıçak ile ortadan ikiye bölünür. Böylece iki gül elde etmiş oluruz.
  • Pişirme kâğıdı serili tepsiye dizdiğimiz tatlılarımız 200 derece fırında hafif renk alana dek pişirilir. Fırından çıkarınca soğumuş olan gülsuyu ilave edilmiş şerbet tatlının üzerine dökülür.5-10 dk. sonra tatlılar altüst edilerek şerbeti mümkün olduğunca içine çekmesi sağlanır.

Afiyet Olsun...

Related Posts with Thumbnails