9 Şubat 2018 Cuma

FAVALI ENGİNAR


Malzemeler
250 Gram Sebzeli Makarna
2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Tuz
Fava İçin
1 Su Bardağı Kuru Bakla
2-2,5 Su Bardağı Su
1 Adet Kuru Soğan
1 Diş Sarımsak
1 Tatlı Kaşığı Şeker
Zeytinyağı-Limon
Yarım Demet Dereotu
Tuz
Enginar İçin
3 Adet Enginar
Un
Limon
Tuz
Yapılışı
  • Kuru bakla küp küp doğranmış kuru soğan, sarımsak, şeker ve su ilave ederek kaynatılır. Kaynayınca üzerindeki kef toplanıp atılır. Püre kıvamına gelinceye dek kaynatılır. Kıvamı olunca tuz atıp bir taşım daha kaynatılır. Ilınmaya bırakılır. Ilınınca zeytinyağı ve limon suyu ilave ederek elektrikli doğrayıcı ile püre haline getirilir. Bu aşamada ince doğranmış dereotu tencereye eklenerek kaşıkla karıştırılır. Böyle hazırlanmış fava sıkma torbasına konur.
  • Çukur bir kaba bir kaşık un, yarım limon suyu sıkılır. Sıktığımız limonun kabuğu da suya konur. Enginarlar ayıklanır. Ayıklanan çanaklar hazırlanan limonlu, unlu suya konur. Bir tencereye yine limon suyu ve bir tatlı kaşığı un koyup üzerini suyla tamamlayıp kaynatılır. Kaynayınca enginar çanakları içine koyulur. Yumuşayıncaya kadar pişirilir. Söndürmeye yakın tuzu ilave edilir. Süzülerek bir servis tabağına çıkarılır. Üzerlerine zeytinyağı ve limon suyu gezdirilir.
  • Fava, enginar çanaklarının içine şekilli olarak sıkılır. Arzu ederseniz üzerine biraz daha zeytinyağı ve limonsuyu gezdirilir.
  • Makarna arzu edilen şekilde pişirilir. Ben makarnayı pilav gibi demleyerek pişiriyorum.
  • Makarna servis tabağına alınır. Favalı enginarlar da üzerine dizilerek servis edilir.
Afiyet Olsun...
 

8 Şubat 2018 Perşembe

PORTAKAL SOSLU KEK

Kek Malzemeleri
4 Adet Yumurta
1 Su Bardağı Şeker
3 Su Bardağı Un
1 Adet Portakalın Suyu ve Kabuğunun Rendesi
1 Paket Kabartma Tozu
1 Çay Kaşığının Ucu ile Karbonat
1 Su Bardağı Süt
1 Su Bardağı Sıvı Yağ
Portakal Sos Malzemeleri
1 Adet Portakal Suyu Su Bardağına konur.
Portakal Suyunun Üzeri İçme Suyu ile tamamlanır.
1 Adet Limon Suyu
1 Yemek Kaşığı Nişasta
3 Yemek Kaşığı Şeker
Süslemek İçin
Fındık Kırığı
Yapılışı
  • Yumurtalar ile şeker çırpılır. Yağ ve süt eklenerek çırpmaya devam edilir. Kalan kek kek malzemeleri karışıma ilave edilerek güzelce çırpılır.
  • Bu arada fırın 160 derecede ısıtılır.
  • Kelepçeli kek kalıbı yağlanır. 1 tatlı kaşığı kadar un yağın üzerine serpilir. Ilık fırına konur. Kürdan yardımıyla kontrol edildikten sonra pişmişse fırından alınır.
  • Portakal sos pişirilir. Bunun için portakal suyu sıkılıp su bardağına alınır. Üzeri içme suyu ile tamamlanır. Bir tavaya alınır. Üzerine limon suyu sıkılır. Nişasta ilave edilir. Karıştıra karıştıra pişirilir. Kaynayınca şekeri ilave edilip bir taşım kaynatılır.
  • Portakallı sos pişen kekin üzerine dökülür. Hala ıslakken üzerine fındık kırığı serpilir. Sos donuncaya kadar kalıpta bekletilir. Daha sonra kek kalıptan çıkarılarak servis edilir.

Afiyet Olsun...



Related Posts with Thumbnails