2 Temmuz 2015 Perşembe

KORUK ŞERBETİ

Çocukluğumdaki komşumuz Semahat teyzem anlatırdı hep koruk şerbeti yapıldığını.Bugüne kadar hiç yapmamıştım.
Ama artık eve hazır içecek sokmamak gibi bir hedefim var.Bunun için de mevsimine göre şerbet ya da taze meyve suyu hazırlıyorum.
Bu ara koruklar bollaştığından hemen denedim.Eşim sevmedi ama kızımla ben beğendik.
Ben çekirdeğin mavrumsu/kekremsi tadını sevmediğim için koruğun suyunu çıkarırken elektrikli alet kullanmadım.Siz nasıl arzu ediyorsanız öyle yaparsınız :))
Babanemin çok kullandığı bi atasözümüzü anmadan geçemicem.
SABIRLA KORUK HELVA OLUR.
İlk duyduğumda anlamamış,babanem şöyle açıklamıştı.Koruklar üzüm olacak,üzümden pekmez yapılacak da pekmezle de helva yapılacak.Hakikatten sabır işi değil mi :))

Malzemeler
1 kg Koruk
1.5 Su Bardağı Şeker
1 Su Bardağı Bal
1 Çay Kaşığı Limon Tuzu
Yapılışı
  • Koruklar salkımdan koparıp tanelenir.Yıkanır.
  • Geniş bir kapta şişe dibiyle ezilir.Tel süzgüyle süzülür.
  • Bu kez pirinçten yapılmış havan eliyle ezilerek kalan taneler ezilir.Yine tel süzgüyle süzülür.
  • Posalar avucumuzla sıkılarak kaba alınır,1 su bardağı kadar su posanın üzerine dökülüp yoğrulur.Bu işlem iki kez yapılır.Böylece posadaki tüm lezzet kullanılmış olur.
  • Süzülen koruk suyumuza şeker,bal ve limon tuzu ilave edilerek eriyene dek karıştırılır.İşte bu kadar.
  • Artık buzdolabında soğutup servis edebilirsiniz

Afiyet Olsun ...

1 Temmuz 2015 Çarşamba

TOST EKMEĞİ BÖREĞİ

Malzemeler
1 Paket Kare Tost Ekmeği
Dilim Sayısı Kadar Parmak Sosis
Pişirmek için
3 Adet Yumurta
 Galeta Unu
Bir Çimdik Tuz

Yapılışı
Tost ekmeklerinin kenarları bıçakla kesilip bir kenara alınır.
Elimizdeki kenarsız dilim bir merdane yardımı ile inceltilir.Bir kenarına sosis konup rulo yaparak sarılır.Ek yeri alta gelecek şekilde konur.
Hepsini sardıktan sonra önce (Biraz su katarak) çırpılmış yumurtaya ardından galeta ununa bulanır.
Pişirme kağıdı serili tepsiye bitiş yeri açılmasın diye alta getirilerek hafif aralıklı dizilir.180 derece fırına verilerek altın sarısı olana dek pişirilir.
Hepsi tüketilmeyecekse bir kısmı buzlukta saklanabilir.Gerektiğinde buzluktan fırına alıp ısıtılarak tazecik tüketilir.
Afiyet Olsun...

29 Haziran 2015 Pazartesi

KARADUT REÇELLİ LOR TATLISI

Çocukluğumdan beri sepet loruyla şekeri karıştırıp yemek benim için en güzel tatlılardan biridir. Lorun mis gibi süt kokusunu çok seviyorum. Egede birçok yerde karadutlu lor severek yapılıp yeniyor. Ben birazcık lorun yoğunluğunu yumuşatıp,yenmesini kolaylaştırmak için taze kremayla şanti hazırladım. Sizler arzu ederseniz şanti eklemeden şekerle loru iyice karıştırıp üzerine karadut reçelini ekleyerek de tüketebilirsiniz. Ama bir kez şantili de deneyin derim :))

Malzemeler

500 gr  Tuzsuz Sepet Loru
1 Kutu (200 ml) Krema
1 Kahve Fincanı Tepeleme Pudra Şekeri
Birkaç Yemek Kaşığı Karadut Reçeli

Yapılışı
  • Dar ve uzun bir kaba krema konur.
  • Üzerine pudra şekeri ilave edilerek şanti kıvamı alana dek çırpılır.
  • Geniş bir çukur kaseye lorun hepsi konur ve çatal yarımıyla biraz ezilir.
  • Hazırladığımız şanti lorun üzerine ilave edilerek güzelce karışana dek çırpılır.
  • Şantili lorumuz servis tabağına alınır.
  • Servis edlileceği zaman üzerine tatlı zevkinize göre birkaç yemek kaşığı karadut reçeli konur.Bekletmeden servis edilir.

Afiyet Olsun ...

KARADUT REÇELİ

Malzemeler
1 Kutu Karadut (500 gr civarı)
500 gr Şeker
1 Çay Bardağı Su (tam doldurmadan)
1 Çay Kaşığı Tepeleme Tereyağ
1 Adet Aspirin
(yerine yarım çay kaşığı limon tuzu ya da 1 çay kaşığı limon suyu)

Yapılışı
  • Karadutların sapları ayıklanıp yıkanır.
  • Mümkünse tartılıp aynı miktarda şekerle tencereye konup bir gece buzdolabında bekletilir.Malum karadut mevsimi sıcaklara denk geliyor.Bozulmasın.
  • Sabah ocağa konurken üzerine su eklenir.Çay bardağına suyu çay koyar gibi dudak payı bırakarak koyuyoruz.Karadut sabaha kadar beklese de diğer meyveler gibi su salmıyacağı için su ilave ediyoruz.
  • Reçelimiz kaynarken köpüklenmesini azaltmak için içine tereyağ koyuyoruz.
  • Kaynayınca üzerinedeki köpükleri ve karadutun çekirdeklerini mümkün olduğunca toplayıp atıyoruz.
  • Zevkinize göre 10-15 dakika arası kaynatıyoruz.
  • Ben reçellerimiz hep aspirin ile hazırlıyorum.Böylelikle asla şekerlenme ya da bozulma olmuyor.Ölçüm 1 kg meyveden hazırladığım reçel için 2 adet aspirindir.Aspirini dövüp bikaç damla su ile ıslatarak reçele ilave ediyorum.Karadut reçelimi yarım kilodan yaptığım için 1 adet aspirin kullandım.Sizler yine alışık olduğunuz şekilde yapabilirsiniz.Limon tuzu ya da limon suyu koyup 1-2 dakika daha kaynatmak kafi olacaktır.
  • Soğuyunca kavanoza alabilirsiniz.
  • Bizim evde reçelin buzdolabında soğumuş olanı sevilir.Sizler nasıl seversiniz?


Afiyet Olsun ...
Related Posts with Thumbnails