9 Mart 2018 Cuma

HİNDİSTAN CEVİZİ SÜTLÜ ÇİKOLATALI KEK

Malzemeler
3 Adet Yumurta
1 Su Bardağı Şeker
125 gr Tereyağ ya da Margarin
1 Su Bardağı Hindistan Cevizi Sütü
3/4 Su Bardağı Sıcak Su
80 gr Sütlü Çikolata
3 Yemek Kaşığı (1 Küçük Paket) Kakao
1 Su Bardağı Un
Yarım Su Bardağı Kestane Unu
Yarım Su Bardağı Badem Unu
Yarım Su Bardağı Hindistan Cevizi
1 Paket Kabartma Tozu
Çay Kaşığının Ucu ile Karbonat
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu ya da Sirke
1 Çimdik Tuz
 Üzeri İçin
Yarım Kutu Krema
80 gr Bitter Çikolata ( kakao oranı ne kadar yüksekse o kadar iyi olur)
 Yapılışı
  • Tereyağ kısık ateşte eritilir, ılınması için bir kenarda bekletilir.
  • Kelepçeli kalıbımızın tabanına pişirme kağıdı sarılıp kelepçeli kısmı takılır. Tabanı tereyağ ya da margarin ile yağlanır.
  • Çırpma kabına yumurta ve şeker konup beyazlaşıncaya dek çırpılır. Ilınan tereyağ ilave edip tekrar çırpılır. Tereyağını erittiğimiz tavaya sıcak su (kaynar olmayacak), kakao ve çikolatayı parçalara ayırarak koyup homojen olana dek karıştırılır. Çikolatalı karşımı da kek harcına katıp yine çırpılır. Bu kez kuru malzemeler olan hindistan cevizi, badem unu, kestane unu (kestane unu yoksa un 1,5 bardak kullanılır) ve unu sırasıyla ekleyip unun üzerinde bir çukur oluşturulur. Bu çukura kabartma tozu ve karbonat koyup üzerine limon suyu ya da sirke konularak kabartma tozunun aktive olması sağlanır. Kısa bir süre daha çırpılan kek harcımız kelepçeli kalıba dökülerek 160 dereceye ayarlanan fırına verilir. Yaklaşık 30-40 dakika civarında pişirilir. Kürdan batırıp temiz çıktıysa fırından alınır.
  • Küçük bir tavada krema kaynatmadan ısıtılır. Ocaktan alınıp çikolata parçalara ayrılarak kremaya eklenir. Karıştırarak homojen bir kıvam elde edilip kekin üzerine dökülür. 1-2 dakika sonra çikolatanın üzerine hindistan cevizi serpilirek servis edilir.

Afiyet Olsun ...

7 Mart 2018 Çarşamba

CİBEZ HAŞLAMASI

Malzemeler
Yarım kg Cibez
2-3 Diş Sarımsak
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
Çeyrek Limon Suyu
Yapılışı
  • Cibez otunun dışındaki yaprakların sararmış ya da berelenmiş olanları ayıklanır, sap kısmının fazla olan kısmı kesilir. Otlar birkaç su yıkanır. Son yıkama suyuna sirke ve tuz eklenerek en az 10 dakika bekletilir. Son kez yıkanır.
  • Büyükçe bir tencereye bol su konup kaynatılır. Kaynayan suya cibezlerimizi atıp sevdiğimiz yumuşaklığa gelinceye dek haşlanır.
  • Ardından sudan süzülerek alınan otlarımızı servis tabağına alıp salatanın sosunu hazırlıyoruz.
  • Sarımsakları tuzla eziyoruz. Üzerine yağı, nar ekşisini ve limon suyunu ekleyip güzelce çırpıyoruz. Arzu ederseniz sosun içine 1 çay kaşığı hardal ekleyebilirsiniz.
  • Otlar daha sıcakken sosunu üzerine gezdiriyoruz. Üzerine kavrulmuş susam ya da herhangi bir çerez ekleyerek servis ediyoruz. Ben pul biber ekmeyi de seviyorum.
Afiyet Olsun…

6 Mart 2018 Salı

YUMURTALI LOR KIZARTMASI

Tarifimizi kişi sayısına göre loru ve yumurtaları arttırıp azaltabilirsiniz. Verdiğim ölçü ile 3-4 kişi rahatlıkla doyar çünkü bu peynir çok doyurucu oluyor.
Malzemeler
300-400 gr Tuzsuz Sepet Loru
3 Yumurta
2-3 Yemek Kaşığı Un
Tuz-Karabiber
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Yapılışı
  • Lor peynirini parmak kalınlığında dilimliyoruz.
  • Yağı tavaya alıp kızdırıyoruz.
  • Bir yemek tabağına unu, tuzu ve karabiberi koyup şöyle bir karıştırıyoruz.
  • Lor dilimlerinin her tarafını hazırladığımız una buluyoruz.
  • Isınan yağa unlu lor dilimlerini alıp önce bir yüzünü kızartıyoruz. Ardından diğer yüzünü hafif pembeleşene dek kızartıyoruz. Çünkü ikinci yüzleri yumurtayla birlikte pişmeye devam edecek, yanmasın.
  • İkinci yüzleri de hafif pembeleşen lor dilimleriniz üzerine yumurtaları kırıp sarılarını patlatıp hafifçe karıştırıyoruz. Yumurtalar pişince servis edebiliriz.

Afiyet Olsun…


4 Mart 2018 Pazar

KARAMELLİ ETİMEK TATLISI

Malzemeler
1 Paket Tuzsuz Etimek
Karamelli Şerbet İçin
2 Su Bardağı Şeker
2 Su Bardağı Kaynar Su
Muhallebisi İçin
1 lt Süt
4 Tahta Kaşık Un
2 Tahta Kaşık Nişasta
5 Tahta Kaşık Şeker
3 Yemek Kaşığı Kakao
125 gr Tereyağı
1 Paket Vanilya
Krem Şanti İçin
1 Paket Krema (200ml)
1 Kahve Fincanı Pudra Şekeri
Üzerini Süslemek İçin
Vişne Reçeli Taneleri
Yapılışı
  • En büyük borcam tepsiye etimekler dizilir. Bir tencerede 2 su bardağı şeker karamelize edilir. Üzerine kaynar su ilave edilerek şekerler eriyene kadar kaynatılır. Bu şerbet etimeklerin üzerine kaşık kaşık dökülür.
  • Ayrı bir tencerede süt, un, nişasta, kakao kaynatılır. Kaynadıktan sonra içine şeker ve vanilya ilave edilir. Ocağı söndürdükten sonra margarin katılıp eriyinceye kadar karıştırılır. Sıcakken etimeklerin üzerine dökülür. Soğuyuncaya dek bekletilir.
  • Krema ile pudra şekeri elektrikli çırpıcıyla 1-2 dakika düşük devirde ardından birkaç dakika yüksek devirde çırpıyoruz. Bildiğiniz şanti kıvamında oluyor ama taze şantinin lezzeti çok daha fazla emin olun. Şantideki şeker miktarını ben özellikle az tutuyorum sizler arzu ederseniz 1 çay bardağı da koyabilirsiniz. Etimekli kat epey tatlı oluyor kakaolu muhallebi kısmı biraz daha az şekerli oluyor şanti kısmı da daha hafif olunca daha ferahlatıcı bir lezzet oluşturuyor. 
  • Soğuyan muhallebinin üzerine hazırladığımız taze şanti sürülür ya da damlalar halinde sıkılır. Şekil olsun hani :))
  • Dilimlendikten sonra her dilimin üzerine birer vişne reçeli tanesi koyarak servis edilir.

Afiyet Olsun...


Related Posts with Thumbnails