Özene bezene
yaptığımız bumbarın resmini çekeceğimiz sırada elektrikler kesildi.Küçük tüpte
olan lambanın ışığında ilk resmi çektim.Bir süre sonra elektrikler geldi ama bu
defa yemeğin sıcakken olan görüntüsü yoktu.Elimde olan resimlerle tarifimi
veriyorum.Güzel bir resim elde edemediğim için üzgünüm :((
Malzemeler
1 Adet Koyun ya
da Keçinin Kalın Bağırsağı
2 Su Bardağı
Pirinç
250 gr Karaciğer
2 Adet Kurusoğan
1 Adet Domates
1 Demet Maydanoz
2 Su Bardağı Su
2-3 Yemek Kaşığı
Zeytinyağ
Tuz
Karabiber-Pulbiber-Reyhan(Kuru)
Kimyon(Çay
kaşığının ucuyla)
Yapılışı
Bağırsak iç dış
edilerek birkaç kez yıkanır.Arada iç kısmı yağ bıçağı gibi keskin olmayan bir
bıçakla kazınır.Tekrar iç yüz ederek yıkanır.Dezenfeksiyon sağlamak için
sirkeli,tuzlu suda 15-20 dk kadar bekletilir.Sonrasında bağırsağın bir ucu ip
ile bağlanır.Diğer ucundan üfleyerek şişirilir.Diğer ucu da bağlanır.Bu şekilde
birkaç gün kurutulur.Nedenini bilmiyorum annanem hep böyle yapardı.Sanırım bir
çeşit saklama yöntemi.Kurban bayramında önce et yemekleri yapıldığı malum.Sıra
bumbara gelene kadar bozulmasın diyedir diye düşünüyorum.Çünkü o zamanlar
buzdolabı falan yoktu tabi kiiiii.Bizim bumbarımızı teyzem
temizleyip,şişirip,kuruttu.
Dolma harcı için
soğan yemeklik doğranır,ciğer tavla zarı gibi küçük küçük doğranır,maydanozlar
ince ince doğranır,domates rendelenir.Büyükçe bir kaba alınır.Tüm malzeme su
koyularak karıştırılır.Arzu edilirse 1 tatlı kaşığı biber salçası konabilir ya
da zevke göre daha fazla da olabilir.Ama biz koymadık.
Bağırsağı
doldururken zapt etmesi kolay olsun diye 3 parçaya ayırdık.İple birer ucundna
bağladıktan sonra açık olan uçtan dolma harcı doldurulur.Kalın olanlar huni
takarak doldurulur.Ama daha ince olan bağırsak doldurulurken huni sığmıyor
onuda dolma oyacağı olan bıçağı uca sokup dolma harcı ordan itilir.İç harcın
suyu da bağırsağın içine pay edilir.Pişince şişen pirinçler bağırsağı
patlatmasın diye bağırsaklar çok tıka basa doldurulmaz.Tezgaha serdiğimizde
bağırsakların yarısı içle dolmuş olmalı.Kalan boşluk da su ile doldurulur..Bu
kısmı daha iyi nasıl tarif edebilirim bilmiyorum.Doldurulmuş bağırsağı
ellediğinizde içindeki su hareket etmeli.
Doldurduğumuz
bağırsaklar kol böreği gibi tepsiye dizilir.Üzerine su dökülür.Bağırsaklar
birçok yerinden yorgan iğnesi ile delinir.Böylece yarım saate yakın haşlanır.
Arzu edilirse
böylece yenebilir.Ya da üzerine 1 yemek kaşığı kızdırılmış tereyağ dökülerek
fırında kızartılır.Yaklaşık 10 santimlik dilimlere ayırarak servis edilir.Biz
annanem usulü yapıp sıvıyağda kızarttık.Bunun için önce yine yaklaşık 10
santimlik dilimlere bölüp sıvıyağda (arzu edilirse tereyağda) nar gibi
kızartılır.Sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Olsun ...