4 Mart 2018 Pazar

KARAMELLİ ETİMEK TATLISI

Malzemeler
1 Paket Tuzsuz Etimek
Karamelli Şerbet İçin
2 Su Bardağı Şeker
2 Su Bardağı Kaynar Su
Muhallebisi İçin
1 lt Süt
4 Tahta Kaşık Un
2 Tahta Kaşık Nişasta
5 Tahta Kaşık Şeker
3 Yemek Kaşığı Kakao
125 gr Tereyağı
1 Paket Vanilya
Krem Şanti İçin
1 Paket Krema (200ml)
1 Kahve Fincanı Pudra Şekeri
Üzerini Süslemek İçin
Vişne Reçeli Taneleri
Yapılışı
  • En büyük borcam tepsiye etimekler dizilir. Bir tencerede 2 su bardağı şeker karamelize edilir. Üzerine kaynar su ilave edilerek şekerler eriyene kadar kaynatılır. Bu şerbet etimeklerin üzerine kaşık kaşık dökülür.
  • Ayrı bir tencerede süt, un, nişasta, kakao kaynatılır. Kaynadıktan sonra içine şeker ve vanilya ilave edilir. Ocağı söndürdükten sonra margarin katılıp eriyinceye kadar karıştırılır. Sıcakken etimeklerin üzerine dökülür. Soğuyuncaya dek bekletilir.
  • Krema ile pudra şekeri elektrikli çırpıcıyla 1-2 dakika düşük devirde ardından birkaç dakika yüksek devirde çırpıyoruz. Bildiğiniz şanti kıvamında oluyor ama taze şantinin lezzeti çok daha fazla emin olun. Şantideki şeker miktarını ben özellikle az tutuyorum sizler arzu ederseniz 1 çay bardağı da koyabilirsiniz. Etimekli kat epey tatlı oluyor kakaolu muhallebi kısmı biraz daha az şekerli oluyor şanti kısmı da daha hafif olunca daha ferahlatıcı bir lezzet oluşturuyor. 
  • Soğuyan muhallebinin üzerine hazırladığımız taze şanti sürülür ya da damlalar halinde sıkılır. Şekil olsun hani :))
  • Dilimlendikten sonra her dilimin üzerine birer vişne reçeli tanesi koyarak servis edilir.

Afiyet Olsun...


3 Mart 2018 Cumartesi

KIYMA SOSLU DAMAT PAÇASI

Malzemeler
3 Adet Yufka
2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Kıymalı Harç:
250 gr Kıyma
1 Adet Soğan
2 Adet Domates
1 Tatlı Kaşığı Salça
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
2-3 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Tuz-Karabiber
Paça İçin
1 Su Bardağı Yoğurt
2 Su Bardağı Et Suyu
3 Yemek Kaşığı Un
1 Adet Yumurta
2-3 Diş Sarımsak
1-2 Yemek Kaşığı Sirke
Üzeri İçin
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
Yapılışı
  • Bu yemek aslında tavukla ya da etle yapılır. Ama bizim ev halkı ikisini de sevmezler. Biz de sadece kıyma tüketilir. Onun için bu paça bizim evin zevkine göre adapte edilmiş paça diyebiliriz.
  • Yufkaların her biri katlanarak uzun bir rulo elde edilir. 3 cm kadar genişlikte kesilir. Bir nevi geniş erişte gibi düşünebilirsiniz. Kesilen yufka şeritleri açılır yağlanmış tepsiye rastgele atılır. Üzerine de biraz yağ gezdirilerek yufkalar yavaşça harmanlanır. 180 derece ısıtılmış kızgın fırında yufkalar kızarana dek pişirilir.
  • Bu arada bir tavada kıyma sıvıyağla kavrulur. Üzerine soğanlar ilave edip yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Soğanlar olunca üzerine salçalar ve domates sırası ile ilave edilip kavurmaya devam edilir. En son 1 su bardağı kadar su ve tuz ilave edilir. Birkaç dakika piştikten sonra ocaktan alınır.
  • Başka bir kapta paça için un kavrulur. Unu arzu ederseniz hiç yağsız da kavurabilirsiniz. Ya da hiç kavurmayıp sosun içine koyup hepsini bir kaynatabilirsiniz. Ben un haricindeki malzemeleri çukur bir kapta karıştırıp bir kenara ayırdıktan sonra unu sıvıyağ ile kavurup hazırladığım sos malzemelerini üzerine döküp kaynatıyorum.
  • Küçük bir tavada tereyağı kokusu güzelleşinceye dek yakılır, bu haliyle pul biberi içine atarsak yanar ayrıca soğuyunca tereyağı donar. İşte bu iki sebepten dolayı tereyağının ısısını düşürmek amaçlı azıcık sıvıyağ ekleyip içine pul biber ilave edilip biberin rengi yağa geçene dek karıştırılıp ocaktan alınır.
  • Fırından alınan tepsideki yufkaların üzerine sulu haldeki kıymalı harç kaşık kaşık dökülerek yufkaların suyu çekmesi için söndürmüş olduğumuz fırına sürülür. Servis ederken kıymalı harcın üzerine paça sosu dökülür. En üste pul biberli yağ dökülerek kısa bir süre daha fırında tutulur. Kare dilimlere bölünerek sıcak sıcak servis edilir.

Afiyet Olsun...

28 Şubat 2018 Çarşamba

PESTO SOSLU CHEESECAKE

Lezzeti bi harika dostum :)) yalnız kıvamı biraz yumuşak oldu :(( sonraki denemelerimde jelatin miktarını 4 olmadı 6 adete çıkarmayı düşünüyorum.
Malzemeler
2 Paket Tuzlu Kraker 
1 Paket Peynir Kremalı Sandviç Kraker
100 gr Tereyağı
1 Yemek Kaşığı Susam (Kavrulmuş)
Peynirli Krema İçin
1 Büyük Kutu Labne Peyniri (400 gr)
3 Yemek Kaşığı Eritme Peynir
2 Yemek Kaşığı Süzme Yoğurt
200 ml Taze Krema
2 Adet Yaprak Jelatin
3 Tatlı Kaşığı Pesto Sos
Üzerini Süslemek İçin
Cherry Domates
1 Paket Dolmalık Fıstık
1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Tatlı Kaşığı Balzamik Sirke
2-3 Yaprak Taze Fesleğen
Yapılışı
  • Krakerler kırıklanıp elektrikli doğrayıcıyla toz haline getirilir. Tereyağı eritilir. Krakerlere önceden kavurduğumuz susam ve tereyağı katılıp güzelce harmanlanır. Kelepçeli kalıbın alt kısmına pişirme kâğıdı koyup hazırlanır. Kalıbın yan duvarlarına sıvıyağ sürülür. Tereyağlı krakerler kalıbın içine alınır kaşığın tersiyle bastırarak düzlenir. Bu haliyle buzdolabında bekletilir.
  • Derin bir kâseye labne, krem peynir, yoğurt ve pesto sos konur. Yaprak jelatinleri soğuk suya bırakıyoruz. 1-2 dakika bekletip yumuşatıyoruz. Kremanın yarısı ısıtılır. İçine soğuk suda yumuşamış jelatinleri ekleyip karıştırarak eritiyoruz. Kremanın kalanını da ekleyip jelatinli kremanın olabildiğince soğumasını sağlıyoruz. Önce kaşıkla sonrasında elektrikli çırpıcıyla malzemenin tümünün güzelce karışmasını sağlıyoruz.
  • Dolaptan aldığımız tereyağlı krakerlerin üzerine hazırladığımız peynirli karışımı döküyoruz. Hafif sallayıp biraz da masaya vurup peynirli karışımın yayılıp yerleşmesini sağlıyoruz.
  • Buzdolabında en az 4-5 saat bekletiyoruz. Ben akşamdan yapıp ertesi gün servis ediyorum.
  • Pesto sosta parmesan peyniri olduğu için epey tuzlu bir sos olduğundan ve biz peynire kattığımız için tarifimizde ayrıca tuz kullanmıyoruz. Hatta yoğurdu tuzun etkisini azaltmak için kullanıyoruz.
  • Servis zamanı cheesecake kalıptan çıkarılıp servis tabağına alınır. Üzerine cherry domateslerden (gerekirse bölüyoruz), yağsız tavada kavurduğumuz dolmalık fıstık ve fesleğen yapraklarından koyup servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

Related Posts with Thumbnails