3 Mart 2018 Cumartesi

KIYMA SOSLU DAMAT PAÇASI

Malzemeler
3 Adet Yufka
2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Kıymalı Harç:
250 gr Kıyma
1 Adet Soğan
2 Adet Domates
1 Tatlı Kaşığı Salça
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
2-3 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Tuz-Karabiber
Paça İçin
1 Su Bardağı Yoğurt
2 Su Bardağı Et Suyu
3 Yemek Kaşığı Un
1 Adet Yumurta
2-3 Diş Sarımsak
1-2 Yemek Kaşığı Sirke
Üzeri İçin
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
Yapılışı
  • Bu yemek aslında tavukla ya da etle yapılır. Ama bizim ev halkı ikisini de sevmezler. Biz de sadece kıyma tüketilir. Onun için bu paça bizim evin zevkine göre adapte edilmiş paça diyebiliriz.
  • Yufkaların her biri katlanarak uzun bir rulo elde edilir. 3 cm kadar genişlikte kesilir. Bir nevi geniş erişte gibi düşünebilirsiniz. Kesilen yufka şeritleri açılır yağlanmış tepsiye rastgele atılır. Üzerine de biraz yağ gezdirilerek yufkalar yavaşça harmanlanır. 180 derece ısıtılmış kızgın fırında yufkalar kızarana dek pişirilir.
  • Bu arada bir tavada kıyma sıvıyağla kavrulur. Üzerine soğanlar ilave edip yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Soğanlar olunca üzerine salçalar ve domates sırası ile ilave edilip kavurmaya devam edilir. En son 1 su bardağı kadar su ve tuz ilave edilir. Birkaç dakika piştikten sonra ocaktan alınır.
  • Başka bir kapta paça için un kavrulur. Unu arzu ederseniz hiç yağsız da kavurabilirsiniz. Ya da hiç kavurmayıp sosun içine koyup hepsini bir kaynatabilirsiniz. Ben un haricindeki malzemeleri çukur bir kapta karıştırıp bir kenara ayırdıktan sonra unu sıvıyağ ile kavurup hazırladığım sos malzemelerini üzerine döküp kaynatıyorum.
  • Küçük bir tavada tereyağı kokusu güzelleşinceye dek yakılır, bu haliyle pul biberi içine atarsak yanar ayrıca soğuyunca tereyağı donar. İşte bu iki sebepten dolayı tereyağının ısısını düşürmek amaçlı azıcık sıvıyağ ekleyip içine pul biber ilave edilip biberin rengi yağa geçene dek karıştırılıp ocaktan alınır.
  • Fırından alınan tepsideki yufkaların üzerine sulu haldeki kıymalı harç kaşık kaşık dökülerek yufkaların suyu çekmesi için söndürmüş olduğumuz fırına sürülür. Servis ederken kıymalı harcın üzerine paça sosu dökülür. En üste pul biberli yağ dökülerek kısa bir süre daha fırında tutulur. Kare dilimlere bölünerek sıcak sıcak servis edilir.

Afiyet Olsun...

0 yorum:

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok kıymetli,benimle paylaşırsanız çok sevinirim :))

Related Posts with Thumbnails