21 Mart 2018 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR-BAKLA YEMEĞİ

Malzemeler
500 gr Taze Bakla
3 Adet Enginar
1 Demet Taze Soğan
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
Yarım Demet Dereotu
Birkaç Yaprak Marul
Tuz
1 Yemek Kaşığı Un
Yarım Limonun Suyu
1 Tatlı Kaşığı Şeker
Ayıklanan Sebzelerin Bekletileceği Suyun Hazırlanışı
1 Tepeleme Yemek Kaşığı Un
Yarım Limon
Sebzeleri Örtecek Kadar Su
Yapılışı
  • Önce ayıkladığımız sebzeleri içinde bekleteceğimiz limonlu ve unlu suyu hazırlıyoruz. Ben unu kaba alıp çeşmeden tazyikli suyu üzerine az miktar akıtıyorum elimle de karıştırıp unun topaklanmadan suya karışmasını sağlıyorum, ardından limon suyu ve gerekli miktar suyu ekleyip hazırlıyorum.
  • Enginarları ve saplarını ayıklayıp hazırladığımız suya bırakıyoruz. Ardından baklaları da ayıklayıp aynı suya bırakıyoruz.
  • Taze soğanlarımızı ayıklayıp yıkıyoruz. Sebzelerin sığacağı bir tencereye taze soğanları doğruyoruz. Üzerine baklaları güneş ışığı gibi diziyoruz. Ortadaki boşluğa enginar saplarını diziyoruz. Baklaların üzerine dörde bölünmüş enginarları sap kısmı tencerenin orta kısmına gelecek şekilde yine güneş gibi diziyoruz.
  • Zeytinyağını sebzelerin üzerine örtüp tencerenin kapağını kapayarak sebzeler sararıncaya dek kavuruyoruz. Ama asla karıştırmıyoruz.
  • Sebzelerimiz sararınca yarım litre suya limon ve unu ekleyip karıştırıyoruz. Un topak kalmamalı yine anlattığım gibi yapabilirsiniz. Yemeğimize tuzunu, şekerini ve hazırladığımız limonlu, unlu suyu ekliyoruz.
  • Son bir dokunuş kaldı yemeğimizin kararmaması için havayla temasını kesmek istiyoruz. Bu nedenle marul yapraklarıyla örtüyoruz. Sonradan atacağımız için marulun en üst salataya doğramadığımız yaprakları kullanıyoruz.
  • Yemeği hiç karıştırmadan pişiriyoruz. 30-40 dakika sonra pişti mi diye kontrol edip piştiyse ocağı söndürüyoruz.
  • Dereotunu ayıklayıp yıkıyoruz. Bu arada ilk sıcaklığı çıkan yemeğimizin üzerindeki marul yapraklarını çıkarıp atıyoruz. Hazırladığımız dereotunu üzerine doğrayıp tencerenin kapağını kapatarak yemeği dinlenmeye bırakıyoruz.

Afiyet Olsun…

20 Mart 2018 Salı

KUMKUAT/KAMKAT REÇELİ

Malzemeler
500 gr Kumkuat/Kamkat
500 gr Şeker
1 Adet Aspirin
1 Su Bardağı Su
1 Çay Kaşığı Tereyağı
2-3 Adet Karanfil
1 Küçük Parça Çubuk Tarçın
Yapılışı
  • Kumkuat/kamkatları yıkıyoruz. Tencereye alıp üzerini gelecek kadar su ekleyip kaynatıyoruz. 7-8 dakika kadar kaynatıp süzüyoruz. Süzdüğümüz kumkuat/kamkatları arzu ederseniz soğuk su ile şokluyoruz. Bu işlemi toplamda 3 kez yapıyoruz. Amacımız kumkuat/kamkatlarımızın acısı gitmesi ve de çok pişip reçelin parçalanmasına engel olmak. Sizler tadına bakarak kaç kez haşlamanız gerektiğinize karar verin lütfen.
  • İstediğimiz kadar acılığı gittikten sonra son kez soğuk suyla şoklayıp el dayanacak sıcaklığa gelince süzüyoruz. Ardından kumkuat/kamkatların irice olanlarını uzunlamasına ikiye bölüyoruz ve içindeki çekirdekleri çok yıpratmadan ayıklıyoruz. Çok minik olanları bütün halde bırakıyoruz. Onlarda çekirdek pek olmuyor.
  • Haşladığımız ve çekirdeklerini ayıkladığımız kumkuat/kamkatlarımızı tencereye alıp üzerine şekeri ekliyoruz. En az 4-5 saat bu şekilde bekletiyoruz. Bir gece de olabilir bu süre.
  • Haşlarken içine çektiği suyu şekerle buluşunca biraz salıyor. Biz yine de 1 bardak su ilave edip şekerin erimesini sağlıyoruz. Reçelin içine 2-3 adet karanfil ve minik bir parça çubuk tarçın ekleyip reçelimizi bir taşım kaynatıyoruz.
  • Kaynamaya yakın içine tereyağını koyuyoruz ki reçelimiz köpüklenmesin.
  • En son ocağı söndüreceğimize yakın aspirini bir çay tabağında dövüp reçelin suyu ile karıştırıp eritiyoruz ve reçelimize ekliyoruz. Reçele aspirin ekleyince ne şekerlenir ne de bozulur. Ama ailenizde arkadaşlarınızda aspirin kullanamayan varsa reçelde aspirin olduğunun bilgisini mutlaka verin.
  • Ben reçellerimi tencerede soğutur. Ardından kavanozlara alırım.

Afiyet Olsun…



17 Mart 2018 Cumartesi

PANCARLI ŞEHRİYE SALATASI

Malzemeler
Yarım kg Pancar
Yarım Paket Tel Şehriye
1 Adet Küçük Boy Kuru Soğan
4 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
300-400 gr Süzme Yoğurt
1 Küçük Kavanoz Mayonez
2-3 Diş Sarımsak
Tuz
Yapılışı
  • Pancarlarımızı haşlayıp soyuyoruz. Rendeleyip bir kenara alıyoruz.
  • Yemeklik doğradığımız soğanı yağla kavuruyoruz. Soğanlar kavrulunca rendelemiş olduğumuz pancarları ve tuzu ekleyip birkaç dakika kadar hepsini birlikte kavuruyoruz.
  • Şehriyeleri 1 kaşık sıvıyağda kavuruyoruz. Pembeleşince üzerine 2 buçuk su bardağı su ve tuzu ilave edip pilav gibi pişiriyoruz.
  • Çukur bir kâsede sarımsakları tuzla eziyoruz. Üzerine süzme yoğurdu ekleyip az bir suyla açıyoruz. Ardından mayonezi ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  • Tüm malzemeyi alacak büyüklükte bir kaba önce şehriyeleri ve kavurduğumuz pancarı alıyoruz. Birbirine güzelce karıştırıyoruz ki şehriyeler birbirine yapışmasın. Bu karışımımız iyice soğuduktan sonra yoğurtlu karışımı ekleyip güzelce karıştırıp servis tabağımıza alıyoruz. Resimde kullanmamışım ama sonraki yaptıklarımda salatanın üzerine çerez ekliyorum. Hatta nerdeyse tüm salatalara çerez ekleme alışkanlığı edindim. Daha lezzetli oluyor.

Afiyet Olsun…
Related Posts with Thumbnails