18 Nisan 2011 Pazartesi

YOĞURTLU BULGUR SALATASI

Malzemeler
2 Su Bardağı İnce Bulgur
2 Su Bardağı Yoğurt
2-3 Yemek Kaşığı Mayonez
1 Demet Taze Soğan
1 Demet Dereotu
3 Diş Sarımsak
2-3 Adet Salatalık Turşusu
1 Su Bardağı Kıyılmış Ceviz
1 Adet (İri Olanlarından) Havuç
2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Tuz-Zeytinyağ
Bebek Mısır Turşusu (Süsleme İçin)
Üzeri İçin
1,5 Yemek Kaşığı Tereyağ
1 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
2 Çay Kaşığı Pul Biber
Yapılışı
Ayıklanan bulgur,suyla yumuşatılan yoğurt ile kapalı bir kapta buzdolabına konur.Sabaha kadar buzdolabında yoğurt ile kabarmış olan bulgur çok katı ise biraz daha yoğurt ve mayonez ilave ederek kıvamı ayarlanır.Havuçlar rendelenir.Sıvıyağ ile sotelenir.
Turşu minik minik doğranır.
Cevizler bıçak yardımı ile doğranır(Dövülen cevizler acı oluyor).Cevizlerin bir avuç kadarı üzerini süslemek için ayrılır.
Sarımsaklar dövülür.
Taze soğan,dereotu ve maydanoz ince ince doğranır.
Hepsi bir kapta harmanlanır.Tuz ve zeytinyağ ilave ederek servis tabağına alınır.
Tereyağ bir tavada kokusu güzelleşinceye dek ısıtılır. Pul biber, kızgın yağda çok yanıp rengi koyu olmasın diye sıvıyağ ekleyerek tereyağı hafif soğutulur.Pulbiber ilave edilip rengi yağa geçene dek ısıtmaya devam edilir.Hazırlanan pulbiberli yağ salatanın üzerine dökülür.Yoğurtlu salata olduğundan donması da böylece engellenmiş olur.
Süslemek için ayırdığımız cevizler eklenir.Ben son yaptığımda pikan(pecan) cevizi ile süsledim.Sanırım bu ceviz salataya daha uyumlu oldu.
Arzu edilirse üzeri bebek mısır turşusu ile süslenerek servis edilir.
Afiyet Olsun...

1 Ağustos 2008 Cuma

VİŞNE KEBABI

Malzemeler
500 gr Kıyma
2 Adet İri Boy Kuru Soğan
1 Su Bardağı Ekmek Kırıntısı
1 Adet Yumurta
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı (Kıymanız Yağsızsa)
Tuz-Karabiber-Pul Biber
Kimyon-Köfte Baharı
500 gr Vişne
Yarım Demet Maydanoz
1 Silme Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Silme Yemek Kaşığı Biber Salçası
1 Silme Tatlı Kaşığı Şeker
Tuz
Karabiber-Pul Biber
2 Adet Tırnak Pidesi
Patates
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz-Karabiber-Pul Biber-Kuru Fesleğen veya Nane
Yapılışı
  • Önce köftemizi yoğurup dinlenmeye bırakıyoruz. Ben kıymayı evimizdeki sağlık sorunlarından dolayı yağsız aldığım için köfteyi yoğururken içine zeytinyağı ekliyorum. Kıyma, 1 adet kuru soğan, ekmek kırıntısı, yumurta, zeytinyağı ve baharatları derin bir kaba alıp güzelce yoğuruyoruz sonrasında da tüm malzemeyi elimize alıp kaba vurarak köftenin iyice özleşmesini sağlıyoruz. Ağzını örtüp buzdolabına kaldırıyoruz. En az yarım saat dinlendiriyoruz. 
  • Vişnelerimizin çekirdeklerini ayıklıyoruz. Suyunun süzülmesi için çukur bir kâsenin üzerine süzgüyü yerleştirip vişneleri süzgüye koyuyoruz. Suyunu önce kullanacağız.
  • Dolaptan çıkardığımız köfte harcımızdan minik parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Köftelerimizi bir tepsiye dizip bir kenara alıyoruz.
  • Kuru soğanımızı yarım ay şeklinde dilimliyoruz. Zeytinyağı ve şeker ilavesiyle orta kısık ateşte karamelize olana dek kavuruyoruz. Üzerine salçaları koyup kokusu güzelleşinceye dek kavuruyoruz. Salçamızı azıcık suyla açıyoruz. Üzerine köftelerimizi ekliyoruz tencereyi sallayarak kavuruyoruz. Kesinlikle kaşık kullanmıyoruz. Kaşıkla karıştırırsak köfteler parçalanırlar.
  • Köfteler pişince üzerine süzmüş olduğumuz vişneleri suyu ile ekliyoruz. Vişneler de pişince salçaların tuzuna göre tuz ekleyip eklemeyeceğimize karar vermemiz gerekiyor. Karabiber, pul biber ekleyip ocağımızı kapatıyoruz.
  • Son hazırlığımız patatesleri pişirme kağıdı serili tepsiye seriyoruz. Üzerine zeytinyağı gezdirip baharatları serpiyoruz. Sonrasında elimizle güzelce harmanlayıp fırının en sıcak ayarına getirip kızarana dek pişiriyoruz. 
  • Patatesler fırında kızarırken tırnak pidelerimizi ister tavada ister tost makinasında ısıtıyoruz. Ardından uzun uzun dilimliyoruz. Uzun dilimleri verevine kesiyoruz.
  • Sıra geldi servisimizi hazırlamaya.
  • Isıtıp dilimlediğimiz pideleri resimdeki gibi sivri uçları tabağın dışına gelecek şekilde diziyoruz. Üzerine pişirdiğimiz vişneli köfteleri yerleştiriyoruz. Doğranmış maydanoz serpiyoruz. Fırında kızarttığımız patatesleri de pidelerle kebap arasına yerleştiriyoruz. Sıcak sıcak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

9 Haziran 2008 Pazartesi

KABAK ÇANAĞINDA SEMİZOTU YEMEĞİ

Malzemeler
3 Adet Kabak
1/2 Demet Semizotu
100 gr Kıyma
1-2 Adet Domates
1 Adet Küçük Boy Kuru Soğan
2 Yemek Kaşığı Pirinç
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz-Karabiber
Makarna İçin:
1/2 Paket Spagetti Makarna
2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Tuz-Karabiber
Üzeri İçin:
3-4 Yemek Kaşığı Süzme Yoğurt
2 Diş Sarımsak
Tuz
Yapılışı
  • Önce semizotu ayıklanır. Kabakların içi oyulup dışına çizgiler yapıldıktan sonra üzerinden kapak kesilir.
  • Kabaklar buharda pişirmeye konur.
  • Başka bir tencerede semizotu pişirilir. Önce kıyma zeytinyağında kavrulur. Ardından sırayla soğan ve domates tencereye alınır. Semizotu domateslerle birlikte tencereye alınabilir. Semizotu suyunu salınca yemeğe pirinçler, tuz ve az miktarda su ilave edilerek pirinçler biraz yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  • Hemen hemen pişmiş olan semizotu yemeği kabakların içine kaşık yardımıyla doldurulur. Yine buharda pişirmeye devam edilir.
  • Bu arada makarna pişirilir. Yoğurt ile sarımsak ezmesi karıştırılır.
  • Kabaklar yumuşayınca yemek pişmiş olur.
  • Buharda pişirmekle uğraşmak istemiyorsanız. Semizotunu tarifteki gibi pişirip oyulmuş kabakların içine koyup tencereye dizdikten sonra az su ile pişirebilirsiniz. Yine yoğurdu ekleyip servise hazırlayabilirsiniz.
  • Makarnalar 3 öbek halinde, tahta çatal yardımıyla kuş yuvası şekli verilerek, servis tabağına alınır.
  • Kabaklar makarnaların üzerine konur. Semizotunun üzerine gelecek şekilde yoğurt konur. Kabaktan kesilen kapaklar da yoğurdun üzerine konularak servis edilir.

Afiyet Olsun ...

5 Mayıs 2008 Pazartesi

3-2-1 POĞAÇASI / GALETA UNLU POĞAÇA

Ben genelde poğaçayı 2 bardak yağ, 1 bardak yoğurt ile yoğururum. Bu poğaçada ise 2 bardak yoğurt, 1 bardak yağ var. Bu poğaçanın en alışılmadık özelliği 3 paket kabartma tozu kullanılıyor olması.
 Bu tarifi aldığım arkadaşım Nefise'ye çok teşekkür ederim.
Malzemeler
2 Su Bardağı Yoğurt
1 Su Bardağı Sıvıyağ
3 Paket Kabartma Tozu (Yanlış Okumadınız 3 Paket)
Aldığı Kadar Un
Tuz
İçi İçin :
250 gr Tulum Loru ya da Çökelek
1 Tutam Maydanoz
Üzeri İçin:
1 Kâse Galeta Unu
Yapılışı
  • Yoğurt, yağ, un, tuz ve kabartma tozu ile hamur yoğrulur. Yumuşak bir hamur olmalı.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır, elimizde daire şeklinde açılır. İçine peynirli içten konup top haline getirilir.
  • Poğaçaların her yanı galeta ununa bulanarak yağlanmış tepsiye dizilir.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında pembeleşinceye dek pişirilir.
  • Ertesi gün bile bayatlamayan bir poğaça oluyor. Ama sıcak sıcak bir başka güzel oluyor tabiiii.

Afiyet Olsun...
Related Posts with Thumbnails