18 Kasım 2012 Pazar

KABAK PÜRELİ HAVUZ TATLISI




Bu da yine hayal kurup yaptığım tatlardan biri.Sonuç hem görüntü hem yemesi keyifli bir tatlı çıktı ortaya :)) Üstelik tahin sayesinde 2-3 gün yufka kısmı çıtır çıtır halini kaybetmedi.


Malzemeler  

2 Adet Yufka
1 Çorba Kasesi Tahin+Sıvıyağ (Yufkaya fırça ile sürebilcek kadar inceltilecek)
Şeker
Tarçın

Üstü İçin 

1 kg Kestane Kabağı
2-2,5 Su Bardağı Şeker
3-4 Adet Karanfil
2 cm Kadar Kabuk Tarçın

Süslemek İçin

2-3 Yemek Kaşığı Yeşil Fıstık ( File ya da Toz )

Yapılışı

Kabaklar temizlenmiş alınabilir.Temizlenmiş almadıysak önce karpuz gibi dilimlenir.Sonra çekirdek kısmı temizlenir.Ardından kabukları soyularak yıkanır.Sonra kalın kalın dilimlenir.Dibi geniş olan dolma tenceresi kullanırsak daha güzel pişiyor.Kabaklar tencereye dizilip şeker üzerine dökülür.Karanfil ve tarçın da ilave edilerek birkaç saat bekletilir.Kabakların saldığı su şekerleri ıslatıncaya dek bu şekilde bekletilir.Önce harlı ateşte bir süre kaynatılır.Bir süre sonra ocağın altı kısılır.Kabaklar saldığı suyu çekince ocak kapatılır.Soğuyunca kabaklar bir çatal ile tencereden alınıp püre yapılır.Krema sıkma torbasına tırtıklı bir uç takılarak buzdolabında bekletilir.Kabağın tamamı bitmedi.Yani tatlının 3/4'ü kadarını kullandım sanırım.Arzu edersiniz kabak tatlısının 3/4'ünü püre yapıp kalanını tatlı olarak tüketebilirsiniz.Ya da yufkaların üzerine hepsini kullanabilirsiniz.Tercih sizin :)))

Yufkalar üst üste konup önce 4'e bölünür.Hepsi üst üste konup tekrar 3'e bölünür.Böylece 24 adet üçgen elde ederiz.

 Her parçaya sıvıyağ ile inceltilen tahinden fırça yardımı ile sürülür.Üzerine toz şeker ve tarçın serpilir.



Geniş kenarından başlayarak sıkı sıkı sigara böreği gibi sarılır.Sivri kenardan 4-5 cm kala iki kenar daire şekli verilir.



Sivri uç içeri kıvrılarak havuz şekli verilir.




Bütün yufkalar böyle hazırlanır.



Arzu edilirse hemen fırında pişirilir ya da buzlukta bekletilir.Lazım olunca buzluktan çıkarıp pişirebiliriz.Pişince çıtır çıtır oluyorlar.Fırından alıp soğumaya bırakılır.Soğuyunca üzerine kabak püresi sıkılır.En üste yeşil fıstık ,ceviz ya da fındık kırığı gibi çerezlerden biri kabağın üzerine serpilerek servis edilir.

Afiyet Olsun ...

13 Kasım 2012 Salı

ÇİKOLATALI MISIR GEVREKLİ KURABİYE




Bu kurabiyeyi burada görüp resimden aşık oldum.O günden beri her fırsatta yapıyorum.Ben aslında nişastalı kurabiyeleri sevmem.Yerken lokmalar ağzımda büyür sanki.Ama bu kurabiye ile hiç sorun yaşamadan yiyebildim.İçi yumuşacık üzeri kıtır kıtır olan bu kurabiye alışkanlık yapıyor.Aman dikkat diyip uyarımı da yapayım.Üstelik tüm nişastalı kurabiyeler gibi uzun süre bayatlamadan tüketebiliyoruz.Daha ne olsun .Tarifi aynen yayınlıyorum.
hcr- kurabiyem arkadaşım bu tarifle beni tanıştırdığın için teşekkür ederim .


Malzemeler

1 Su Bardağı Toz Şeker
1 Su Bardağı Sıvıyağ
250 gr Tereyağ veya Margarin
500 gr Nişasta
1 Su Bardağı Un
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilin (Damla Sakızlı)
1 Tatlı Kaşığı Limon Sirkesi ya da Limon Suyu

Çikolata Sosu  

500 gr Kakaolu Fındık Kreması    
1 Çay Bardağı Sıvıyağ

Dış Kaplaması

250 gr Mısır Gevreği



Yapılışı
Kurabiye Malzemelerinin hepsi ile hamur yoğrulur.Fırın 180 derece ayarlanıp ısınmaya bırakılır.Hamurdan parçalar alınıp,küçük sosis şekli verilip tepsiye dizilir.Hafif kızarana kadar pişirilir.Piştikten sonra soğumaya bırakılır.Kurabiyeler soğurken kakaolu fındık kreması benmari usulü ile eritilir.İçine 1 çay bardağı sıvıyağ eklenip iyice karıştırılır.Soğuyan kurabiyeler once kakaolu fındık kremasına sonra mısır gevreğine bulayıp soğumaya bırakılır.Soğuyunca servis tabağına alınarak servis edilir.
Afiyet Olsun…




24 Ekim 2012 Çarşamba

MANTILI ÇÖKERTME KEBABI




Malzemeler

1 Paket Selva Ispanaklı Mantı
4 Dilim gr Bonfile ya da Biftek ( Yaklaşık 500 gr )
2 Adet Domates
1,5 Yemek Kaşığı Şarap ya da Balzamik Sirke
1,5 Yemek Kaşığı Soya Sosu
2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
4 Yemek Kaşığı Tereyağ
Tuz,Karabiber,Pulbiber,Kekik
1 Adet İri Boy Patates
Kızartmak için sıvıyağ
3-4 Yemek Kaşığı Süzme Yoğurt
3-4 Yemek Kaşığı Normal Yoğurt
3-4 Diş Sarımsak

Yapılışı

Patates soyulup yıkandıktan sonar jülyen bıçağı ile doğranır.Bir iki kez suyu değiştirilerek yıkanır.Son suya bir yemek kaşığı sirke ilave edilerek bu suda en az 30  dk bekletilir.
Derin bir tencerede 1,5 litre tuz ilave edilen su kaynatılır.Mantılar sevdiğiniz dirilikte haşlanır.
İki kaşık sıvıyağ kızdırılıp etler sotelenir.Etler kendi suyunu çektikten sonra soya sosu,şarap ya da balzamik sirke ve iki kaşık tereyağ ilave edilir.Bu sosu çekenen dek sotelemeye devam edilir.Sosu çektikten sonra doğranmış domatesler ilave edilir.Yine domateslerin suyunu çekene dek pişirilir.En son tuzu control edilip gerekirse tuz ilave edilir.Bu aşamada karabiber,pulbiber ve kekik ilave edilp bir iki karıştırıp ocaktan alınır.
Etler pişerken bir tencerede derin yağda patatesler parti parti kızartılır.Bu tarz patates kızartmasına saman patates deniyor ve çıtır çıtır müthiş bir lezzet barındırıyor.
Sarımsaklar tuz ile ezilir.Üzerine süzme yogurt ve normal yogurt konup karıştırılır.Gerekirse su ilave edip çırpılarak yoğurdun kıvamı kaşıktan dökülecek şekilde ayarlanır.
En son küçük bir tavada iki kaşık tereyağı kokusu güzelleşene dek yakılıp ocaktan alınır.Çabucak iki kaşık sıvıyağ eklenip ısı düşürülür ki tereyağı yanmasın.2-3 çay kaşığı kadar pulbiber ilave edilip tekrar ocağa alınır.Pulbiberler yağa rengini verip köpük köpük olunca ocaktan alınır.
Bütün işlemler tamamlanınca servise başlanır.Servis ederken once mantı tabağa alınır.Üzrine sarımsaklı yoğurttan gezdirilir.Üzerine etimizden pay edilir.Yaktığımız pulbiberli tereyağdan etlerin üzerine gezdirildikten sonra en üste saman patateslerimizden bir miktar koyularak servis edilir.Arzu edenler yanına biber közleyip ya da kızartarak servis edebilir.

Afiyet Olsun …

23 Ekim 2012 Salı

KİMBAP (Kendisi Korelidir)




Malzemeler

5 Adet Yosun
1,5 Su Bardağı Pirinç
2 Su Bardağı + ¼ SuBardağı Su ( 1’e-1,5 oranında su koyulacak )
1 Adet Havuç
1 Adet Salatalık
2 Adet Uzun Sosis
3 Adet Yumurta
Sıvı yağ

Pirinci Tatlandırmak İçin:
1 Yemek Kaşığı Şeker ( Tam dolu olmasın zevkinize göre kullanın )
2 Yemek Kaşığı Pirinç Sirkesi
1 Tatlı Kaşığı Kavrulmuş Susam Yağı (Asya ürünlerinin olduğu raflarda olanlardan)
2 Çay Kaşığı Tuz

Üzerine Serpmek İçin :
Kavrulmuş Susam

Yapılışı

Öncelikle soğutmamız gerektiği için pilavı pişiriyoruz.1’e – 1,5 oranında su kaynatılır,içine pirinç atılarak kısık ateşte pilav pişirilir.Soğuyana dek bekletilir.Bu arada susam kavrulur.
Sosisler ince uzun şeritler halinde kesilir,çok az yağ ile sotelenir.Sosis yerine ya da sosisle birlikte ton balığı ( yağsız olanlardan ),et sote,tavuk sote gibi herhangi bir et türü kullanılabilir.
Havuç ince şeritler halinde kesilip,çok az yağ ile sotelenir.
Salatalık ince şeritler halinde kesilip,çok az tuz ile hafif ovularak seneştirilir.
Yumurtalar çırpılarak çok az yağ ile omlet gibi pişirilir.İnce şeritler halinde kesilir.
Arzu edilirse kabak da kullanabilirsiniz.Tabi yine ince şeritler halinde dilimleyip,çok az yağ ile sotelemek gerekir.
Kimbapda esas alınan şey.5 değişik renk yiyeceğin pirinç arasında kullanılmasıdır.Yiyeceklerin renginin enerjisinin,insanların sağlığına iyi geleceği düşünülür.
Artık pilav soğuduysa sirke,şeker,tuz çırpılır.Şeker ve tuz eriyince içine susam yağı da ilave edip bir iki karıştırılıp,pilavın içine ilever edilir.Güzelce karıştırılır.Tadına bakıp tuz ayarlaması yapılır.
Bambu  üzerine bir yosunun parlak yüzeyi alta gelecek şekilde serilir.Pilavdan kaşık kaşık konup yosunun üzerine yayılır.Son iki parmak kala pilav konmaz ama en kenara tane tane pirinçler yapıştırılır ki rulo yaptığımız zaman açılmasın.Şimdi soteleyip,soldurdurup hazırladıklarımızı bize bakan kenara dizmeye.Sıra sıra birer ikişer hatta istedimiz malzemeden üçer koyup rulo yapacağız.Bunun için bambu  yararlanıyoruz.Bu arada içindeki malzemeler dağılmasın diye parmak uçlarımızla destekliyoruz.Yosun bir tur dönünce bambu   nın ucunu dışarı döndürüp ruloyu tamamlıyoruz.Sonra bambu yardımı ile ileri geri yuvarlayıp ruloyu sıkıştırıyoruz.Bir tepsiye diziyoruz.
Ruloların üzerine hem parlak olması hem güzel bir rahiya vermesi için kavurulmuş susam yağı sürülür.Keskin bir bıçak ile yaklaşık bir parmak eninde dilimlenir.Bu aşamada zorluk çekilirse susam yağından bıçakğın ucuna sürmekte yarar var.
Dilimlediğimiz kimbap dilimleri servis tabağına dizlir.Üzerine önceden kavurduğumuz susamlar serpilerek servis edilir.
Kimbabın kokusu bizim midyeye benziyor.Deniz kokulu yani belki biraz balık.Bunları seviyorsanız severek tüketebileceğiniz bir atıştırmalık,ikram bazen de bir öğün.

Afiyet Olsun …
Related Posts with Thumbnails