Yeşil mercimeği bir gece önceden ıslatıyoruz. Yarı pişene kadar
haşlıyoruz. Suyunu süzüyoruz.
Tencereye zeytinyağını alıyoruz yemeklik doğradığımız soğanı
kavuruyoruz. Soğanı orta kısık ateşte şeffaflaşıncaya kadar kavuruyoruz.
Üzerine salçaları koyup kısa süre kavuruyoruz.
Elimizde et suyu ya da tavuk suyu varsa 2 bardak kadar kullanıp
üzerine içme suyu ekliyoruz. Haşladığımız mercimekleri, erişteyi ve tuzu
ekleyip kaynamaya bırakıyoruz.
Tereyağını bir tavaya alıp unu kavuruyoruz. Un pembeleşince
nane, karabiber ve pul biber eklenip bir karıştırıp üzerine su koyup açıyoruz. Hazırladığımız
baharatlı meyaneyi çorbaya ekleyip bir taşım kaynatıp ocaktan alıyoruz.
İlk sıcaklığı çıktıktan sonra sıcak sıcak servis ediyoruz.
Yıllar önce
belki 20 belki 25 yıl evvel komşudan komşuya paylaşılan bir mantar vardı. Adı
çay mantarıydı. Besleyip üretebilirsen yuvamıza bereket geleceği inancıyla
hergün çayla besleyip durduk.
Sonra olduğu
gibi kaldı bir türlü üretemedik sonunda başaramadığıma inanıp çöpe attım. Evet
ellerimle çöpe attım.
Hooooooop
günümüze geliyorum kombu mantarı sağlığa çok iyi geliyormuş. Ölümden gayrısına
hep faydalıymış. Eeeeeeeeee alalım o zaman de miiiiii
Uzuuuuun
bekleyişin ardından kızkardeşim ürettiği mantardan bana da verdi. Görünce
hatırladım ki bu benim yıllar evvel çöpe attığım çay mantarı. Evet evet çöpe
atmıştım bu ellerle çöpe atmıştım. Nasıl kıymet bilemezlik nasıl aymazlıktır
akıl erdiremedim.
Bir de dikkat
edilmesi gerekenlere dikkat çekeyim. Efenim mantarımızı fermente ederken cam ya
da plastik malzeme kullanıyouruz. Metal kullanmıyoruz.
Tabi 3 litrelik
çayı demlemek için çelik tencere kullanıyoruz. Ama demleme aşamasında daha
mantarla temas etmemiş olduğundan sorun yok. Çelik tencerede çayı
demleyebiliyoruz.
Bir de şu
bilgiyi vermek istiyorum. Cha hecesi Korece’de çay demek. Bazı arkadaşları
görüyorum kombucha çayı diyorlar. Bu şekilde kullanılmasının yanlış olduğunu
düşünüyorum. Bu sebeple ben kombu çayı demeyi uygun buluyorum.
Malzemeler
3 lt Su
1,5 Su Bardağı
Şeker
10 Adet Demlik
Poşeti Çay (32 gr)
1 Disk Kombu
Mantarı
Yapılışı
Akşamdan kaynar suya şekeri ekleyip
karıştırarak eritiyoruz. Su tekrar kaynayınca ocağı kapatıp çayları içine bırakıyoruz.
Çayı siyah, yeşil ya da beyaz çay olarak kullanabiliyoruz.
Yaklaşık 5 dakika çayın demlenmesini
bekliyoruz. Ardından çayları sudan sıkarak çıkarıyoruz. Ve çay iyice soğuyana
kadar bekliyoruz. Ben sabaha kadar bekletiyorum.
Sabah soğuyan çayımızı büyük kavanoza
boşaltıyoruz. İçine kombu mantarımızın parlak yüzeyi üste gelecek şekilde
koyuyoruz. Kavanozun ağzını kağıt havluyla örtüp paket lastiği ile
sabitliyoruz.
Bu şekilde 3 gün boyunca çayımızın fermente
olmasını bekliyoruz.
3 günün sonunda kavanozumuzu açıp kombu
mantarını alıyoruz. Çayı plastik süzgüden geçiriyoruz. Çayın bir kısmını küçük
bir kavanoza alıyoruz ki mantarı içinde muhafaza edebilelim. Çayın içinde
sakladığımız kavanozu da birkaç gün kullanmayacaksak buzdolabında bekletiyoruz.
Süzdüğümüz çayı şişelere boşaltıp
buzdolabında saklıyoruz.
Çayı her içeceğimiz zaman bardağa alırken
mutlaka SÜZÜYORUZ. Bu çok önemli çünkü bekleyen çayın içinde süzülmüş bile olsa
mantar partikülleri oluşabiliyor.
Kombu mantarıyla fermente edilen çayın
tadını ’’çaylı soda’’ olarak tanımlayabilirim.