31 Ocak 2018 Çarşamba

ZARF BÖREK

Malzemeler
3 Adet Yufka
2 Adet Yumurta
1 Çay Bardağı Sıvıyağ
Tuz-Karabiber
İç Malzemesi
250 gr Yağsız Beyaz Peynir
Maydanoz
1 Adet Yumurtanın Beyazı
Karabiber-Pul Biber
Üzeri İçin
1 Adet Yumurtanın Sarısı
Susam-Çörekotu
Yapılışı
  • Sıvıyağ ile yumurtalar çırpılır. Yufkalar sıra ile masaya serilir. Üzerine yumurtalı malzemeden yayılır. En üst kata yine yumurtalı malzemeden sürülür. Yufkaların kenarları ortaya getirilir. Yani katmer yapar gibi katlanır. Kare haline gelen yufkalar bu aşamada yağlı kağıtla tepsiye alınır.
  • Bir kâsede peynir, maydanoz, yumurta akı ve baharatlar karıştırılarak yufkanın üzerine serpilir. Yufkaların köşeleri ortada birleştirilir. Böylece zarf görünümü olur. Börek arzuya göre 4'e ya da 8'e bölünür. Her üçgeni ortadan bölerek 16 parçaya böldüğüm de oldu. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Susam ve çörekotu serpilir. 180 derece ısıtılan fırında üzerleri nar gibi kızarıncaya dek pişirilir.

Afiyet Olsun...



29 Ocak 2018 Pazartesi

PATATES SALATASI

Malzemeler
4-5 Adet Patates
2 Adet Haşlanmış Yumurta
Suyu Sıkılmış Limonun Kabuğu
1 Adet Kırmızı Kuru Soğan
4-5 Dal Taze Soğan
Yarım Demet Maydanoz
Yarım Demet Dereotu
Yarım Demet Taze Nane
6-7 Dal Roka
1 Adet Domates
1 Adet Salatalık
Tuz-Karabiber-Pul Biber-Kimyon
Sos Malzemeleri
1 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
Yarım Limonun Suyu
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
Yapılışı
  • Patatesleri güzelce yıkayıp kabuğuyla haşlıyoruz.
  • Patatesler haşlanırken yeşillikleri, taze soğanı, domates ve salatalığı doğrayıp hazır ediyoruz.
  • Patatesler haşlanınca suyunu süzüp ılınıncaya dek bekletiyoruz. Elimizin dayanacağı kadar ılınınca kabuklarını soyup büyük bir kaseye küp küp doğruyoruz.
  • Üzerine doğradığımız malzemeleri ekliyoruz. Aynı kaba kırmızı soğanı yarımay doğrayıp üzerine biraz tuz serpip ovuyoruz. Soğanları da salanın üzerine alıyoruz.
  • Yumurtaları haşlıyoruz.
  • Salatanın tuzunu ve baharatlarını ayarlayıp karıştırıyoruz. Yazdığım baharatların dışında bazen köri bazen kajun baharat karışımını da kullanıyorum, o gün canım nasıl isterse artık :))
  • Minik bir kavanoza nar ekşisi, limon suyu ve zeytinyağını koyup iyice çalkalıyoruz.
  • Sıktığımız limonun kabuğunu da salataya doğruyoruz son kez karıştırıp sosunu ekliyoruz.
  • Yumurtaları dilimleyip salatanın üzerine diziyoruz. Arzu ederseniz yumurtaların üzerine azıcık tuz serpebilirsiniz.

Afiyet Olsun…

26 Ocak 2018 Cuma

MERCİMEK KÖFTESİ

Malzemeler
2 Su Bardağı Kırmızı Mercimek
1 Su Bardağı İnce Bulgur
4-5 Su Bardağı Su
Yarım Demet Maydanoz
4-5 Adet Yeşil Soğan
1-2 Adet Kurusoğan
100-125 gram Margarin
2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
1 Tatlı Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Pulbiber
1 Tatlı Kaşığı Kimyon
Tuz
Marul
Roka
Nane
Limon Dilimleri
Turşu
Yapılışı
  • Mercimek yıkanıp tencereye alınır. Üzerine 5 su bardağı su koyularak kaynatılır. Kaynayınca ocak kısılarak 10-15 dakika civarında pişirilir. Mercimekler suyunu çekip göz göz olunca (lapa gibi olunca) üzerine ince bulguru döküp karıştırarak kalan suyu çekmesi sağlanır.
  • Mercimekler haşlanırken soğanlar ince ince doğranıp margarinle kavrulur. Soğanlar orta kısık ateşte kavrulur, Soğanlar şeffaflaşınca üzerine domates ve biber salçası koyup kokusu güzelleşene dek kavrulur.
  • Marul,roka,nane yıkanıp kuruması için süzgüye alınır.
  • Maydanoz ve yeşil soğan ince ince doğranır.
  • Servis zamanına yakın mercimek ve bulgur karışımına kavrulan soğanlı salça, zeytinyağı, tuz ve baharatlar ilave edilerek yoğrulur. Ezilmemesi için doğranmış maydanoz ve yeşil soğan da ilave edilerek kısa bir süre daha yoğrulur.
  • Servis tabağına marullar bir sıra halinde dizilir. Üzerine şekillendirdiğimiz mercimek köfteleri marulların üzerine dizilerek servise hazırlanır.
  • Mercimek köftesinin yanında olmazsa olmazları marul, roka, nane,turşu ve limon dilimleri başka bir servis tabağına dizilerek servis edilir.

Afiyet Olsun ...

Related Posts with Thumbnails