16 Şubat 2018 Cuma

ETLİ KAPUSKA

Malzemeler
Orta Boy Lahananın Sarmadan Kalan Kısımları
100-150 gr Et
1 Adet Kuru Soğan
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası (Acı)
3-4 Adet Kuru Biber
Yapılışı
  • Ben lahanayı sarınca kalan kısımlarını yemeklik doğrayarak buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuya atıyorum. Zamanım az olduğu günlerde etli ya da kıymalı pirinçli yemeğini yapıveriyorum. Et olarak ben sağlık sebeplerinden dolayı rostoluk et kullanıyorum. Sizler kuzu eti ya da sevdiğiniz başka bir çeşit eti kullanabilirsiniz. Bu yemeğin olmazsa olmazı bana göre acı olmasıdır. Bu sebeple acı biber salçası kullanıyorum. Sizler çok daha acı seviyorsanız kurutulmuş biberi de acı kullanabilirsiniz. Benim kuru biberlerim tatlı oluyor. Geçelim tarifimize :))
  • Önce eti yemeklik doğrayıp ısıttığımız zeytinyağında kavuruyoruz.
  • Etin rengi kızarınca yemeklik doğradığımız soğanı ilave edip ocağı orta kısık ateşe alıyoruz. Soğanlar renk almadan şeffaflaşıncaya dek kavurma işlemine devam ediyoruz.
  • Ardından salçaları ekleyip kısa bir süre daha salçanın kokusu güzelleşinceye dek kavurmaya devam ediyoruz.
  • Buzluktan çıkardığımız lahanaları tencereye alıp üzerine kaynar su ilave ediyoruz.
  • Kuru biberleri yıkayıp doğrayarak yemeğe ekliyoruz.
  • Yemeğin tuzunu da ekleyip yine orta kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
  • Yemeğimiz hafif dişe gelir kıvamda pişince ocaktan alıyoruz. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

14 Şubat 2018 Çarşamba

YUMURTALI BÖRÜLCE PİYAZI

Malzemeler
1 Su Bardağı Kuru Börülce
1 Adet Kırmızı Kuru Soğan
3-4 Dal Taze Soğan
1-2 Adet Kapya Biber
3-4 Yaprak Marul
Yarım Demet Maydanoz
Yarım Demet Nane
Tuz-Karabiber-Kimyon
Sosu İçin
Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
Çeyrek Limonun Suyu
Üzeri İçin
2 Adet Haşlanmış Yumurta
Yapılışı
  • Kuru börülce güzelce yıkanır ve akşamdan ıslatılır. Ertesi gün kaynatılır. İlk kaynayınca üzerinde oluşan köpükler kaşıkla alınıp atılır. Pişip pişmediği kontrol edilir. İstediğimiz pişkinliğe gelince (çok yumuşak olmasın azıcık dişe gelsin) ocağı söndürüp ılınıncaya dek suyunda bekletilir.
  • Kapya biberleri fırında közlüyoruz. Pişince bir poşete koyup el dayanacak kadar soğuyuncaya dek bekletiyoruz.
  • Sıcağa yakın ılınınca süzülür çukur bir kaba alınır. Üzerine zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu, tuz, karabiber ve kimyon konup karıştırılır ki lezzetleri içine çeksin.
  • Yeşillik ve taze soğanları ince ince doğruyoruz.
  • Kapya biberin kabuklarını soyup minik minik doğruyoruz.
  • Kırmızı kuru soğanı piyazlık doğrayıp tuz ile ovuyoruz.
  • Hepsini kâseye alıp karıştırıyoruz.
  • Piyazımız artık hazır. Yumurtaları haşlıyoruz.
  • Marul yapraklarını arzu ettiğiniz şekilde ince ya da kalın olarak doğruyoruz. Azıcık tuzlayıp servis tabağına yerleştiriyoruz. Üzerine börülce piyazını döşüyoruz. En son haşladığımız yumurtaları önce 4’e ardından 8’e bölüyoruz. Sarılarını çatalla eziyoruz. Ezdiğimiz yumurta sarılarını salatanın ortasına daire şeklinde yerleştiriyoruz. Dilimlediğimiz yumurta aklarını da papatya yaprağı oluşturacak şekilde dizerek piyazımızı servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…


10 Şubat 2018 Cumartesi

MEYANELİ YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ

Malzemeler
2 Su Bardağı Yeşil Mercimek
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
150 gr Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
1 Yemek Kaşığı Sirke
1 Tatlı Kaşığı Tuz
Meyanesi İçin
1 Silme Yemek Kaşığı Un
2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Üzerinin Sosu İçin
2-3 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
1 Yemek Kaşığı Kadar Salça
Yapılışı
  • Mercimekler akşamdan suya bırakılır. Suda bekleyen mercimekler şişer ve pişmesi kolaylaşır.
  • Ertesi gün mercimeklerin üzerine soğuk su ekleyerek haşlanır.
  • Suyu kaynayınca üzerinde biriken köpükler kaşıkla toplanıp atılır.
  • 5-10 dakika kaynaması yeterlidir. Önemli olan kara suyunu çıkarmak ve gazından arındırmak. Haşlanan mercimekler süzgüye dökülüp süzülmeye bırakılır.
  • Tencereye zeytinyağı alınıp ısıtılır. Isınan yağa kıyma eklenip kavrulur. Kıymanın rengi pişmiş olunca yemeklik doğranmış soğan eklenir orta kısık ateşte şeffaflaşana dek kavrulur. Salçalar da tencereye alınıp kısa bir süre kavrulur.
  • Kıymalı sosun üzerine haşlanıp suyu süzülen mercimekler eklenir.
  • Şöyle bir karıştırılıp tuz ve yemeğin suyu eklenip pişmeye bırakılır.
  • Küçük bir tavaya sıvıyağ ve un konup unun kokusu güzelleşinceye dek kavrulur. 1 su bardağına yakın soğuk su eklenip unun suda çözülmesi sağlanır. Kaynaması beklemeden yemeğe eklenir. Sirke de eklenip bir taşım kaynatılıp ateşten alınır.
  • Yine küçük tavada salça sıvıyağda kavrulur. Azıcık suyla açılır. Bu yemeğimizin servisinde kullanacağımız sos oluyor.
  • Bu yemeğin yanında kuru soğan özellikle de kırmızı olan ve turşu olmazsa olmazlarıdır. Bizim evde illa ki yanına booool salçalı bulgur pilavı da olmalıdır. Eeeeh tabi pilavın yanına da mis gibi yoğurt olmalı.

Afiyet Olsun…


Related Posts with Thumbnails