Biz egede
kıymalı,etli yemekleri de zeytinyağlı yaparız.Sizler tereyağı ile seviyorsanız
öyle yapın arkadaşlar :))
Malzemeler
5 Adet Kabak
(İrilerinden)
5 Yemek Kaşığı
Pirinç (Silme)
150 gr Kıyma
5-6 Yemek Kaşığı
Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı
Nar Ekşisi (Silme)
1 Adet Kuru
Soğan (Küçük)
3-4 Adet Taze
Soğan
5-6 Dal Maydanoz
5-6 Dal Dereotu
5-6 Dal Nane
Tuz-Karabiber-Pul
Biber
Terbiyesi için:
1 Adet Limon
1 Adet Yumurta
Yapılışı
- Kabakların alt ve üst kısımdaki sert kısımlar kesilip kabak
oyacağının kenarındaki tırtıklı kısımla soymadan kazınır.
- Yıkanır.Ortadan ikiyebölünür.
- Kabak oyacağı ile delmeden mümkün olduğu kadar ince oyulur.
- İçleri atmıyoruz.Saklayıp daha sonra mücver ya da çorba
yapıyoruz.
- Yeşillikler ve taze soğan ince ince doğranır.Çukur bir kaseye
konur.
- Üzerine yemeklik doğranmış kuru soğan,kıyma,yıkanıp süzülmüş
pirinç,nar ekşisi,tuz ve baharatlar konur.
- Zeytinyağının 2 kaşık kadarı yemeğimizin suyuna ilave etmek için
ayrılır.Kalanı dolma harcına konur.
- İç harcını tek elime eldiven takıp ezmeden tektürel (homojen)
olana dek karıştırıyorum.
- Eldiven elimdeyken dolmaları da dolduruyorum.
- Dolmaları ikişer ikişer ağızları birbirine gelecek şekilde sığ
ve geniş bir tencereye sıralıyorum.
- Tencereye kabakların 1 parmak aşağısında kalacak kadar su
koyuyorum.
- Dolmaların arasındaki boşluklara azıcık tuz ilave edip ayırdığım
zeytinyağını da ekleyip tencereyi harlı ateşe koyuyorum.
- Yemeğin suyu kaynayınca ocağı orta ısıya getirip yarım saat
civarında pişmeye bırakıyorum.
- Yarım saat sonra dolmanın kenarından pirinç alıp pişip
pişmediğine bakıyorum.Pişmediyse kısa bir süre daha pişmeye bırakıyorum.
- Soğanı doğradığım elektrikli alette yumurta ile limon suyunu
çırpıyorum.Dolmanın kaynayan suyundan birkaç kaşık terbiyenin üzerine alıp
ılıştırıyorum.Sonra kaşıkla her dolmanın üzerine döküp tencerenin kapağını
kapatıp.Birkaç dakika daha pişmeye bırakıyorum.
- Terbiye de pişince yemeğimizi bir süre dinlenmeye bırakıyoruz.
- Sonrasında sıcak sıcak servis ediyoruz.
Nefis dolmanın tadına varıyoruz :))
Afiyet Olsun ...