29 Mart 2007 Perşembe

KIYMALI TORTİLLA


Malzemeler
4 Adet Tortilla Ekmeği
150 Gr Kıyma
1 Adet Kurusoğan
2 Adet Biber
1 Adet Domates
1 Tatlı Kaşığı Paprika(Kırmızı Biber Ezmesi)
2-3 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Tuz-Karabiber-Pulbiber-Kimyon
1 Su Bardağı Kaşar Rendesi
1 Kase Guakomole
Domates-Roka ya da Maydanoz
Yapılışı
Kıyma,sıvıyağ ile kavrulur.Sırasıyla soğan,biber,paprika,domates,tuz ve baharatlar ilave edilerek kavrulur.
Tortillalar teflon tavada ısıtılır.Ortalarına kıymalı harçtan pay edilir.İki kenardan kıymalı harcı kapatacak şekilde katlanır.Kat yerlerinin üzerine kaşar rendesi pay edilir.Fırının ızgara bölümünde peynirler eriyene dek tutulur.Servis tabaklarına alınan tortillaların üzerine guakomole sos pay edilir.Yanına domates dilimleri,roka ya da maydanoz yaprakları ile servis edilir.
Afiyet Olsun...

27 Mart 2007 Salı

PESTO SOS

  

Malzemeler
100 Gr Fesleğen
50 Gr Dolmalık Fıstık
2 Diş Sarımsak
4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
1 Silme Yemek Kaşığı Parmesan Peyniri Rendesi

Yapılışı

Fıstıklar teflon tavada rengi hafif pembeleşinceye dek kavrulur. 
Fesleğen yaprakları dallarından koparılır,yıkanır.Fesleğen yaprakları ve sarımsaklar robotta çekilir.Sırasıyla fıstık ve zeytinyağ katılıp robot kısa aralıklarla çalıştırılır.En son parmesan peyniri ilave edip kısa bir süre daha çalıştırılır.
Bu sos kızarmış ekmeklerin üzerine,makarnaya çok yakışıyor.Ben sebzeli sandviç için hazırladığım bu sosu çok sevdim.Yapacak herkese kolay gelsin.

Afiyet Olsun...

25 Mart 2007 Pazar

PESTO SOSLU SEBZELİ SANDVİÇ





  Malzemeler

1Adet Köy Ekmeği
4-5 Yemek Kaşığı Pesto Sos
5-6 Adet Kurutulmuş Domates Konservesi
1 Avuç Siyah Zeytin
1 Avuç Biberli Yeşil Zeytin
100-150 Gr Kaşar Peyniri
3-4 Adet Kırmızı Biber(Közlenmiş Konserve)
3 Adet Enginar(Küçüklerinden)
1 Komposto Kasesi Karışık Turşu(Minik Minik Doğranmış)
2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ

Yapılışı

Enginarlar ayıklanır,dilimlenir.Limonlu suda haşlanır.Suyu süzülür.Yağ,limon,tuz ile tatlandırılır.Soğuması için bekletilir.
Köy ekmeği,üste yakın kısmından kesilip ikiye ayrılır.Üste konacak kapak kısmı bir kenara ayrılır.Alt kısmının içi oyulur.

Ekmeğin içine pesto sos sürülür.


Kurutulmuş domatesler ince ince dilimlenir.Pesto sosun üzerine serpiştirilir.


Domateslerin üzerine zeytinler ince ince dilimlenmiş halde serpiştirilir.


Zeytinlerin üzerine kaşar peyniri ince ince dilimleyerek dizilir.Peynir,sebze kabuğu soymak için kullanılan bıçakla dilimlenirse yaprak şeklinde olur.


Peynirlerin üzerine ince doğranan közlenmiş kırmızı biberler serpiştirilir.


Kırmızı biberlerin üzerine hazırladığımız enginarlar serpiştirilir.


ıÜüEnginarların üzerine de minik minik doğranmış karışık turşu serpiştirilir.


En üste zeytinyağ gezdirilerek ekmeğin üst kısmı kapatılır.Bir süre ekmeğin tüm lezzetleri emmesi için bekletilir.Dilimleyerek servis edilir.


Afiyet Olsun...











 

24 Mart 2007 Cumartesi

RULO ISPANAK SALATASI



Bu 2007 yılında yayınladığım bir salata tarifi sadece resmi yeniledim.Bu kez arasına rus salatası koydum.Bunun tarifini vermeme gerek yok sanırım.Böyle yapmayı düşünürseniz,yoğurtlu labne peynirli krema yarı ölçüde hazırlanmalı.Çünkü sadece üzerini kaplamak için kullanacağız.İki resmide koyuyorum.Hangisini severseniz onu uygularsınız.Kolay gelsin :))
Malzemeler

 500 Gr Ispanak 4 Adet Yumurta
1 Yemek Kaşığı Tereyağ
1 Adet Kurusoğan
3 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
1 Tatlı Kaşığı Şeker
Tuz-Muskat-Karabiber
250 Gr Süzme Yoğurt
150 Gr Labne Peyniri
1-2 Diş Sarımsak
4 Adet Tombul Sosis(Küçük Boy)
Ceviz-Pulbiber
Pişirme Kağıdı
 





Yapılışı



Ispanaklar ayıklanır,yıkanır.Büyük bir tavaya sıvıyağ konur.Yağ ısınınca doğranan soğanlar şeker ile kavrulur.Soğanlar altın sarısı olunca üzerine ıspanaklar ilave edilir.Ispanaklar pişince tuz ve baharatlar eklenir soğumaya bırakılır.
Bu arada yumurtların akları ile sarıları ayrılır.Tereyağ küçük bir tavada eritilir.Tereyağ ılınınca yumurta sarıları ile çırpılır.Ispanaklara ilave edilir.Başka bir kapta yumurta akları bir çay kaşığı tuz ilavesiyle mikser yardımı ile köpük olana dek çırpılır.Bu köpük de ıspanakların üzerine ilave edilir.Bu kez bir kaşık yardımı ile köpüklerin sönmemesine dikkat ederek karıştırılır.
Pişirme kağıdı serilen tepsiye dökülür.Üzeri kaşığın tersi ile düzleştirilir.170 derece ayarlanan fırında ıspanaklar kek gibi pişirilir.Ispanaklar biraz sertleşince sosisler ıspanağın üzerinde biraz fırınlanır.Sonra çıkarılır bir kenarda bekletilir.Ispanakları fırından çıkarınca kağıt ile rulo yapılır.Soğumaya bırakılır.
Bu arada sarımsak dövülür.Yoğurda ilave edilip çırpılır.Labne peyniri ilave ederek çırpmaya devam edilir.
Ispanaklar soğuyunca rulo açılır.Yoğurtlu kremadan sürülür.Kenarına bir sıra sosis dizilir.Bu kez yavaşça kağıdı çıkararak tekrar rulo yapılır.Üzeri yoğurtlu krema ile kaplanır.Ceviz ve pulbiber serpilir.Bir gün buzdolabında bekletilir.Ertesi gün dilimleyerek servis edilir.
Afiyet Olsun...

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR-BAKLA YEMEĞİ



Malzemeler

500 Gr Taze Bakla
3 Adet Enginar
1 Demet Tazesoğan
1 Çay Bardağı Zeytinyağ(Azaltılıp Çoğaltılabilir)
1/2 Demet Dereotu
Marul Yaprağı
Tuz
1 Yemek Kaşığı Un
Limon Suyu
1 Tatlı Kaşığı Şeker
Ayıklanan Sebzelerin Bekletileceği Suyun Hazırlanışı:
2 Yemek Kaşığı Un
Limon Suyu
Sebzeleri örtebilecek kadar su

Yapılışı



Ayıkladığımız sebzeleri içinde bekleteceğimiz limonlu,unlu su hazırlanır.Sebzeler bir kez yıkanır.Ayıkladığımız baklalar ve enginarlar bu suyun içine konur.Özellikle enginarların su yüzüne çıkmaması için baklaların altına itilir.Enginarların sapları da ayıklanır.

Sebzelerin sığacağı bir tencereye taze soğanlar doğranır.
                                                                                    
Üzerine baklalar daire şeklinde dizilir.Baklaların ortasına enginarların sap kısımları tencerenin ortasına gelecek biçimde sıralanır.










Baklaların ve enginar saplarının üzerine enginarlar,sap kısımları tencerenin ortasına gelecek gibi daire şeklinde dizilir.





Enginarların üzerine marul yaprakları kapatılır.Marul enginar ile havanın temasını engellemek için kullanılır.Hem de yemeğe hoş bir rayiha veriyor.




Yemeğin yağı konup sebzeler sarartılır.
Yemeğe konacak su yine unlu,limonlu hazırlanır.İçine tuz ve şeker de ilave edilir.İyice karıştırılıp yemeğe ilave edilir.Kaynayınca altı kısılır.Sebzeler yumuşayıncaya dek pişirilir.Ocağın altı kapatılınca üstteki marullar alınıp atılır.Dereotu doğranıp yemeğe ilave edilir.Arzu edilirse bundan sonra bir taşım daha kaynatılabilir ama yemeğin sıcaklığı dereotunun pişmesine yetiyor gibi.
Afiyet Olsun...

ELMALI ÇOKOPRENS


Bu tarifi Tülay ablamdan öğrenip epeyce yapmıştım.Her yiyen de beğenmişti.Tekrar yapmalı özlemişim :))Teşekkürler ablacım ^.^

Malzemeler
8 Adet Çokoprens
Çokoprensleri Islatmak İçin Süt
4 Adet Elma
1 Paket Supangle
500 Gr Süt
1 Yemek Kaşığı Margarin
Bir Avuç Ceviz
File Yeşil Fıstık
 
Yapılışı
Çokoprensler süt ile ıslatılır.Elmaların çekirdek yatakları kabak oyacağı ile temizlenir.Kabuğu soyulur.Sonra enlemesine ikiye bölünür.Ortasında boşluk olan kubbe gibi görünmeli.Şeker ve çok az su ilavesi ile elmalar kaynatılır.Elimizle dokunduğumuzda elmalar yumuşak olmalı.Elmalar parçalanmadan yavaşça haşladığımız kaptan alınır,çokoprenslerin üzerine kubbe olacak gibi konur.Ortadaki boşluklara ceviz parçaları yerleştirilir.Elmaların üzerine tarçın serpilir.
Supangle üzerindeki tarife göre pişirilir.Kaynayınca üzerine margarin konur,erimesi sağlanır.Donmasın diye karıştırarak elmaların üzerine pay edilir.Buzdolabında soğuyuncaya dek saklanır.Servis ederken spatül yardımı ile servis tabağına alınır.Üzerine file yeşil fıstık ya da hindistan cevizi serpilir.
Afiyet Olsun...

Bu tariflerim eski olduğu için pudinglerin gramajları değişmiş olabilir.Eskiden bir paket hazır pudingler 500 ml süt ile pişiriliyordu.Şimdiki paketlerin üzerini okuyup 500 ml süt ile pişirilecek adette puding almaya dikkat edin lütfen :))


23 Mart 2007 Cuma

SOSİSLİ RULO POĞAÇA



Malzemeler
Hamuru İçin:
1Su Bardağı Yoğurt
125 Gr Margarin
1 Çay Bardağı Sıvıyağ
1 Su Bardağı Madensuyu
1 Adet Yumurta Akı
Tuz
Aldığı Kadar Un
İçi İçin:
250 Gr Tulumloru veya Çökelek
Yarım Demet Maydanoz
8 Adet Sosis
Karabiber-Pulbiber
Üzeri İçin:
1 Adet Yumurta Sarısı
Susam
Çörekotu
Yapılışı
Hamur malzemeleri ile poğaça hamuru yoğurulur.Yarım saat kadar buzdolabında dinlendirilir.Hamur iki parçaya bölünür.Her iki parça dikdörtgen biçiminde açılır.Peynir,maydanoz karışımı hamurların üzerine pay edilir.Hamurun kenarına sosisler dizilir.Hamur gevşek bir rulo yapılır.Kenarları kapatılarak yağlanmış tepsiye alınır.Üzerlerine yumurta sarısı sürülür.Susam ve çörekotu serpilir.200 derece ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşene dek pişirilir.Fırından aldıktan sonra 5-10 dk ılınması beklendikten sonra dilimleyerek servis tabağına alınır.
Afiyet Olsun...
Bu poğaça çok pratik bir o kadar da şık üstelik az kişi için yapılacaksa hamurun yarısı bu poğaça yapılıp diğer yarısı ile değişik bir tuzlu kurabiye yapılabilir.

20 Mart 2007 Salı

ELMA CİPSİ



Malzemeler

1 Adet Elma
Üzerine Serpmek İçin:
Tarçın
Yapılışı
Elma kabuğu soyulmadan cips inceliğinde dilimlenir.Pişirme kağıdının üzerine mümkün olduğunca birbiri üzerine denk getirmeden dizilir.Üzerlerine tarçın serpilir.120 dereceye ayarlanan fırına konur.İkibuçuk saat elma dilimlerinin kuruması sağlanır.Burda yapılacak olan elmanın suyunun uçmasını sağlamak.Soğuyuncaya kadar beklemeli fırından çıkar çıkmaz çıtır olmuyor.Soğuyunca çıtır çıtır yemesi pek keyifli oluyor.
Afiyet Olsun...

Not:Elma cipsini önce bir markette buldum denemek için aldım.Çok hoşuma gitti ama fiyatı biraz pahalı geldi.22 gramı 3.35 ytl idi.Diğer cipslerde alışık olmadığım bir fiyat.Onun için kendim yapmaya karar verdim.İki kez yaptım.Ama ikibuçuk saat fırın yakmak da daha ucuza malolmuyordur sanırım.Neyse ister satın alın ister kendiniz yapın ama bu tadı kaçırmayın derim ben.

17 Mart 2007 Cumartesi

PATATES ÇANAĞINDA TAVUK SALATASI



Malzemeler

Patates Çanakları İçin:


3 Adet Patates(Haşlanıp Püre Haline Getirilmiş)

1/2 Su Bardağı İncebulgur
1 Kahve Fincanı Sıvıyağ
Tuz-Karabiber-Kırmızıbiber-Muskat Rendesi

Tavuk Salatası İçin:

1 Adet Tavuk Gögsü(Haşlanıp Didiklenmiş)
1 Küçük Kutu Mısır Konservesi
Mısırla Aynı Miktar Bezelye
150-200 Gr Mantar
2-3 Adet Tazesoğan
!/2 Demet Dereotu
2-3 Yaprak Marul
1 Adet Küçük Boy Domates
2-3 Adet Salatalık Turşusu
4-5 Adet Biberli Yeşil Zeytin
1 Adet Taze Biber
1 Tatlı Kaşığı Nar Ekşisi
Limon Suyu
1 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
Tuz-Karabiber

Sos İçin:



1 Yemek Kaşığı Yoğurt
1 Yemek Kaşığı Mayonez
1 Tatlı Kaşığı Hardal
Birkaç Damla Limonsuyu
Tuz-Karabiber

Ayrıca Hazır Barbekü Sos


                                                Yapılışı 




Bir gün önceden patates çanakları hazırlanır.Bulgur kaynar su ile kabartılır.Haşlanmış,rendelenmiş patatese,kabarmış bulgur,sıvıyağ ve baharatlar ilave edilir,yoğrulur.Hamurdan bir kısım merdane yardımıyla iceltilir,küçük bir yufka gibi açılır.Büyükçe daireler çıkarılır.Ben çaydanlığın altının kapağını kalıp olarak kullandım.Tartölet kalıplarından çıkarmakta zorlanmayayım diye de çubuklar halinde kestiğim pişirme kağıtlarını çapraz olarak kalıplara yerleştirdim.Daire şeklindeki hamurlar tartölet kalıplarına yerleştirilir.Kalıplar tepsiye dizilip hafif pembeleşene dek fırınlanır.Kalıplardan çıkarılan çanaklar ters çevrilip tepsiye tekrar dizilirler.Üzerleri pembeleşene dek bu kez ızgara edilirler.Böylece ertesi güne kadar bekletilirler.
Birgün önce tavuk da haşlanıp,didiklenir.Mantarlar da çok az yağda sotelenir.Bu aşamadan sonra arzu ederseniz salatanın tüm malzemeleri de doğranabilir.Yalnız salatalık turşusu ve zeytin ayrı yere doğranmalı.Tuzlu oldukları için soğanı kokutabilir.Arzu edilirse de diğer salata malzemeleri servis edileceği gün doğranabilir.
Servis edileceği gün tavuk salatası büyük bir kaba alınır.Nar ekşisi,limon suyu,tuz-karabiber,sıvıyağ ayrı bir yerde çırpılır.Salatanın üzerine dökülür,karıştırılır.
Salata,patates çanaklarının içine pay edilir.Diğer sos malzemeleri çırpılıp bir sos kasesine alınır.Salatanın yanında yoğurtlu sos ve hazır barbekü sos ile servis edilir.
Afiyet Olsun...

Not:Çanaklar 4-5 saat sonra kendi kendilerine ayrıldılar.Uzun süreli dayanmıyorlar.Bir daha yaptığımda şekillerini daha basit yapmayı düşünüyorum.
Related Posts with Thumbnails