5 Ekim 2017 Perşembe

GÜL KOKULU GÜL TATLISI :))

Malzemeler
250 gr Tereyağı
1 Su Bardağı Sıvıyağ
1 Su Bardağı Süt
1 Çay Bardağı İrmik
1 Adet Yumurta
1 Paket Kabartma Tozu
1 Avuç Şeker
Bir Çimdik Tuz
Aldığı Kadar Un
Kürdanın Ucu ile Kırmızı Gıda Boyası (Rengin Koyuluğu Kişinin Keyfine Göre Ayarlanabilir)
Süslemek için:
Fındık
Şerbeti İçin:
3,5 Su Bardağı Şeker
2,5 Su Bardağı Su
Limon Suyu
2 Yemek Kaşığı Gülsuyu
Yapılışı
  • Ben hamuru azıcık renklendirmeyi seviyorum. Pembeden kırmızıya kadar ne renk olursa artık. 
  • Şerbet için şeker ve su birkaç dakika kaynatılıp limonsuyu ve gülsuyu ilave edip bir taşıp kaynattıktan sonra soğumaya bırakılır. Böylece gül gibi görünen tatlımız aynı zamanda gül gibi de kokuyor :)) Benim için hoş bir detay ^_^
  • Fındık haricindeki malzemeler ile hamur yoğrulur. Hamur 4-5 parçaya ayrılır. Her beze yaklaşık yarım cm kalınlığında açılır. Çay bardağı ya da su bardağı ile yuvarlaklar çıkarılır.3 ila 5 yuvarlak yarım cm kısmı üst üste gelecek biçimde dizilir.3 ya da 5 yuvarlak yapılması tamamen kişinin zevkine kalmıştır. İki kenara fındık konup rulo yapılır. Bıçak ile ortadan ikiye bölünür. Böylece iki gül elde etmiş oluruz.
  • Pişirme kâğıdı serili tepsiye dizdiğimiz tatlılarımız 200 derece fırında hafif renk alana dek pişirilir. Fırından çıkarınca soğumuş olan gülsuyu ilave edilmiş şerbet tatlının üzerine dökülür.5-10 dk. sonra tatlılar altüst edilerek şerbeti mümkün olduğunca içine çekmesi sağlanır.

Afiyet Olsun...

4 Ekim 2017 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA YEMEĞİ


Malzemeler
1 kg Taze Barbunya
1 Adet Kuru Soğan
3 Adet Domates
2-3 Adet Yeşil Biber
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
Tuz
Yapılışı
  • Barbunyaları ayıklayıp yıkadıktan sonra 10 dakika kadar kaynatıyoruz. Ardından süzüp pişirme işlemine geçiyoruz.
  • Soğanımızı yemeklik doğrayıp zeytinyağımızla orta kısık ateşte kavuruyoruz. Soğanın renk almasına izin vermiyoruz sadece şeffaflaşıncaya kadar kavuruyoruz.
  • Üzerine yemeklik doğranmış domatesi ekliyoruz.
  • Hemen ardından haşlamış olduğumuz barbunyaları ekleyip domatesi orta ateşte kavuruyoruz. Çiğ domates barbunyanın rengini açıp daha beyaz olmasını sağlıyor.
  • Artık yemeğimizin tuzunu ve suyunu ekleyip orta kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
  • İçinden 1 tane barbunyayı çıkarıp tadına bakarak pişmesine karar veriyoruz.
  • İlk sıcaklığı geçtikten sonra sıcak sıcak servis ediyoruz. Tabi ki tüm zeytinyağlılar gibi soğuk da çok lezzetli oluyor.

Afiyet Olsun…

2 Ekim 2017 Pazartesi

BAYATLAMAYAN POĞAÇA

Malzemeler
1 Su Bardağı Sıcak Su
1 Su Bardağı Sıvıyağ
200 gr Tereyağı
5 Su Bardağı Un
1 Çay Kaşığı Tuz
1 Paket Kabartma Tozu
1/3 Çay Kaşığı Karbonat
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
İç Malzemesi
150 gr Tulum Peyniri
1 Çay Kaşığı Pul Biber
Yarım Çay Kaşığı Karabiber
Üzeri İçin
1 Adet Yumurta
Susam
Çörekotu
Yapılışı
  • Tereyağını ve sıcak suyu yoğurma kabına alıyoruz. Tereyağı eriyene dek arada karıştırıp bekletiyoruz. Üzerine sıvıyağı ekleyip karıştırıyoruz.
  • Karışıma unun 4 veya 4 buçuk bardak kadarını katıyoruz. Unun bir yerine parmağımızla çukur yapıyoruz. Bu çukur kısma kabartma tozu ve karbonatı ekleyip üzerine limon suyunu koyarak kısa bir süre köpüklenip aktive olmasını bekliyoruz. Tuzu unun üzerine serpiyoruz ve yoğurmaya başlıyoruz. Gerektikçe un ilavesi yapıyoruz. Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
  • Hamuru bu şekilde yarım saat kadar bekletiyoruz. Hatta bu hamuru ertesi güne kadar buzdolabında bekletip kullanabilirsiniz. Hamur yağını salmış olacaktır tekrar kısa bir süre yoğurup o şekilde kullanabilirsiniz.
  • Peynirimizi rendenin iri tarafıyla rendeliyoruz. Üzerine baharatları ekleyip karıştırıyoruz. Peynir tuzlu olduğundan tuz ilavesi yapmıyoruz.
  • İstediğimiz büyüklükte kopardığımız hamuru avucumuzda inceltip peynirden koyuyoruz. Hamuru ikiye katlayıp yarım ay şekli veriyoruz. Kapattığımız uç kısımları iyice bastırmamız gerekiyor. Tulum peyniri eriyip dışa akıyor. Lezzette poğaçanın içinden uçup gidiyor. Bu sebeple poğaçaları dikkatlice kapatmaya özen gösterelim.
  • Pişirme kâğıdı serdiğimiz tepsilere poğaçalarımızı diziyoruz. Üzerine çırpılmış yumurta sürüyoruz.
  • Bir çatalla çapraz şeklinde iz yapıyoruz. En son susam ve çörekotu serperek 180 derece (börek pişirdiğiniz ısıda) üzerleri kızarana dek pişiriyoruz.
  • İlk sıcaklığı geçince sıcak sıcak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…
Related Posts with Thumbnails