24 Kasım 2024 Pazar

PORSİYONLUK KADAYIF GÖMLEKLİ İÇ PİLAV

Malzemeler

2 Su Bardağı Baldo Pirinç
150-200 gr Ciğer
250-300 gr Kestane
1 Su Bardağı Çiğ Badem
3 Yemek Kaşığı Kuş Üzümü
1 Adet Kuru Soğan
Yarım Demet Dereotu 
1 Tatlı Kaşığı Yeni Bahar
1 Çay Kaşığı Tarçın
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Toz Kırmızı Biber
2 Tatlı Kaşığı Şeker
3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
1-2 Yemek Kaşığı Tereyağı
Tuz
250 gr Çiğ Kadayıf
70-80 gr Tereyağı
Yapılışı
1 gün önce kestaneler çizilip fırında 180-200 derecede kebap yapılır. Kabukları soyulup kenara alınır. Bademler de yıkanıp kaynatılır. Kabuğu soyulabiliyorsa ocaktan alınır. Suyu süzülür. El dayanacak sıcaklığa gelince kabukları soyulur kenara alınır. Dereotu ayıklanıp yıkanır süzülmesi için süzgüye alınır. Suyu süzülünce doğranıp kağıt havluya sarılır. Ağzı sıkı kapanan bir saklama kabına koyup buzdolabına alınır. Ciğerler minik küplere doğranıp azıcık tereyağıyla sote edilir. Son olarak tuz, karabiber, toz kırmızı biber ile tatlandırıp ocaktan alınır.
Pirinçlerin üzerine tuz ve sıcak su eklenip yarım saat ıslatmaya bırakılır. Kuş üzümü küçük bi kaseye alınıp üzerine sıcak su eklenip şişmesi için bi kenara alınır.
Artık pilavı pişirmeye geçebiliriz. Soğan yemeklik doğranıp sıvı yağ ile şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Baharatlar eklenerek şöyle bir karıştırılır. Baharat kokuları mis gibi olunca süzdüğümüz pirinçler ve kuş üzümleri tencereye alınır. Pirinçler de şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. 1 su bardağı tavuk ya da et suyu ile 2 su bardağı içme suyu eklenir. Şöyle bir karıştırılır. Kestaneler, bademler ve ciğerler eklenir. Pilavın suyu kaynayınca en kısık ayarda pilav pişmeye bırakılır. Pilav suyunu çekince altı kapatıp kıyılmış dereotu eklenip dikkatlice karıştırılır. Dinlenip soğuması için bir kenara alınır.
Pilav soğuyunca kadayıflar bir tepsiye alınır. Birbirine yapışmış yerleri açılıp havalandırılır. Tereyağı fıstıkımsı bir koku alana dek ısıtılır. 1 yemek kaşık kadarı tavada bırakılır, kalıpları yağlamak için kullanılacak. Erittiğimiz tereyağı kadayıfların üzerine eklenir. Kadayıflar tekrar havalandırarak yağın kadayıfların her yerine temas etmesi sağlanır.
12'li muffin kalıbına ayırdığımız yağ fırça ile sürülür. Kalıpların içine kadayıflar, kanarlardan 2-3 cm taşacak şekilde  yerleştirilir. Çukur kısmına elimizle bastırarak çukur belirginleştirilir. Ortadaki boşluğa soğumuş pilavdan 2-3 yemek kaşığı koyup kenardaki fazlalık kadayıflar pilavın üstüne kapatılır. Elimizle hafifçe bastırarak yuvarlak şekil alması sağlanır. 12 kalıp da bu şekilde hazırlandıktan sonra kalan yağ kadayıflara sürülür. Kalıp çift kat poşete koyup buzdolabına kaldırılır.
Servisten yarım saat 45 dakika öncesi 180 derece ısıtılmış fırının alt rafına koyup kadayıfların üstü kızarana dek pişirilir. İlk sıcaklığı geçince ana yemekle birlikte servis ediyoruz.
Afiyet Olsun...







 

HALEP KEBABI

(8 KİŞİLİK)
Köfte Malzemeleri
650-700 gr Kıyma
2 Adet Küçük Boy Kuru Soğan
1 Buçuk Su Bardağı Ekmek Kırıntısı
Adet Yumurta
1-2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz-Karabiber
1 Çay Kaşığı Toz Kırmızı Biber
1 Tatlı Kaşığı Kİmyon
1 Çay Kaşığı Kajun Baharatı
Pişerken
2 Tatlı Kaşığı Tereyağı
İç Malzemeleri
1 Su Bardağı Kadar Rendelenmiş Kaşar
8 Yemek KaşığıDolmalık Fıstık
Sos Malzemeleri
1 Adet Domates
1 Tepeli Tatlı Kaşığı Biber Salçası
1 Tepeli Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1-2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
1 Diş Sarımsak
Tuz-Karabiber
Toz Kırmızı Biber
Kuru Fesleğen 
Süslemek İçin
10-12 Dal Maydanoz
2 Adet Tırnak Pidesi

Yapılışı
Bir gün önceden fıstıkları yağ eklemeden ve sürekli karıştırarak altın sarısı olana dek kavuruyoruz. İstediğimiz rengi alınca hemen tavadan alıp bir kaseye koyuyoruz. Tavada kalırsa fıstıklar ısınmaya devam eder ve tavaya değen tarafları yanabilir.
Maydanozları da bir gün önceden yıkayıp süzdürüp doğrayarak kağıt havluya sarıyoruz. Kapağı sıkı kapanan bir saklama kabına alıp buzdolabında saklıyoruz.
Bir gece önceden derin bir kaseye tüm köfte malzemelerini alıyoruz. Sadece şuna dikkat edelim kıyma yağlı ise zeytinyağı eklemeye gerek yok. Ben az yağlı kıyma kullandığım için ekliyorum. Köfte malzemelerini iyice yoğuruyoruz. Tüm malzeme tek renk görülmeli. Ardından köftenin tümünü elimize alıp kaseye çarparak koyuyoruz. Bu işlemi birkaç kez tekrarlıyoruz.
Peyniri rendeliyoruz.Artık şekil vermeye geçebiliriz.
Orta boy buzdolabı poşetinin alt ve yan kısmının birini kesip büyükçe bir dikdörtgen elde ediyoruz. Dikdörtgenin yarısına gelecek gibi 2-3 yemek kaşığı köfte harcından koyup poşetin diğer yarısını üstüne kapatıyoruz. Merdaneyle hamur gibi açıyoruz. 12-14 cm büyüklüğünde bir kapak yardımıyla üzerine basıp kenarlarını belirliyoruz. Poşetin üst kısmını açıp yuvarlağın kenarlarındaki fazlalıkları bir bıçak yardımıyla alıyoruz.Böylece kenarları düzgün bir yuvarlak elde etmiş oluyoruz. Poğaça gibi yuvarlağın bize yakın kısmına rendelenmiş kaşarı ve kavrulmuş fıstığı koyup alttaki poşetten yardım alarak poğaça gibi katlıyoruz. Bu sırada fıstık ya da kaşarın kat yerinde kalmadığından emin oluyoruz. Yoksa pişerken o kısım açık kalacağından içinden kaşarlar akıp gider. Yine poğaça gibi kenarlarını güzelce sıkıştırıyoruz. Tüm köfteleri bu şekilde hazırlayıp pişirme kağıdı serili fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Bu şekilde büyük bir poşete koyuyoruz. Hatta buzdolabında koku yapmasın diye bir poşete daha koyabiliriz. Kapaklı borcamınız varsa bu iş için harika. Bir gece buzdolabında bekletiyoruz. Zamanının yoksa 1-2 saat bekletseniz de olur.
Pişirileceği zaman köfteleri 180 derece fırına koyuyoruz. Biraz ısınınca köftelerin üzerine tereyağı sürüyoruz. Üzeri renk alıp istediğimiz gibi pişince fırını kapatıp  pideleri köftelerin üzerine kapatıyoruz. 2-3 dakika bekletiyoruz. Ardından pideler ısınınca pidelere de tereyağı sürüp tekrar fırına koyup kısa bir süre sonra servis etmeliyiz ki ekmekler kurumasın.
Köfteler pişerken sosumuzu hazırlıyoruz. Sıvı yağı tavaya alıp salçaları ve ezilmiş sarımsağı kavuruyoruz. Üzerine rendelenmiş domatesi ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Domates de pişince tuzunu ve baharatlarını ekleyip ocaktan alıyoruz.
Gelelim servis aşamasına. Servis tabağına önce köfteyi alıyoruz. Üzerine sostan bolca koyuyoruz. Doğranmış maydonoz serpiyoruz. Tırnak pidesi miktarını sofradaki yemek çeşidine göre ayarlıyoruz. Aslında tek başına yenecek bir yemek şeklinde hazırladıysak köftenin üzerine tırnak pidesini dörde bölerek koyabiliriz. Ben bu kez masamızda fazla çeşit olduğu için 1 pideyi sekiz parçaya bölüp 2şer dilimini köftenin üzerine ekleyerek servis ettim. Yanında da porsiyonluk hazırladığım kadayıf gömlekli iç pilav vardı. Onun da tarifi yakında gelecek.
Afiyet Olsun...





 

10 Ekim 2024 Perşembe

SİNİ ORUĞU

Malzemeler
Hamur Malzemesi
2,5 Su Bardağı Köftelik Bulgur
2 Su Bardağına Yakın Sıcak Su
Yarım Kuru Soğan
150 gr Kıyma
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası 
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
2 Yemek Kaşığı Un
1 Adet Haşlanıp Püre Edilmiş Patates
1-2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz-Karabiber
Kimyon
Pul Biber
İç Malzemesi
350 gr Kıyma
2,5 Adet Kuru Soğan
Yaklaşık 1 Su Bardağı Ceviz
2-3 Kaşık Tereyağı
Yarım Demet Maydanoz
Tuz-Karabiber
Kimyon
Pul Biber
Tepsiyi Yağlama İçin
Yaeım Çay Bardağından Fazla Zeytinyağı
Üzeri İçin
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
Birkaç Minik Parça Tereyağı
Yapılışı
Önce kıymayı tereyağıyla kavuruyoruz. Kıyma renk alınca yemeklik doğranmış soğanları ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Soğanlar şeffaflaşınca tuzunu baharatını ve doğranmış cevizleri katıp karıştırıyoruz. Ocağı kapattıktan sonra doğranmış maydanozları ekleyip şöyle bir karıştırıp bir kenara alıyoruz.
Patatesi haşlıyoruz. Sıcak kalması için suyunda bekletiyoruz.
Bulguru çukur bir kaba alıyoruz. Yarım soğanı rendeleyip ya da aynı ayarda doğrayıp bulgurun üzerine ekliyoruz. Tuz ve 2 su bardağından 1 parmak eksik kaynar suyu da ekleyerek kabın üzerini örtüp 10 dakika kabarmasını bekliyoruz. 
Bulgurlar hazır olunca kenarda sıcak olarak beklettiğimiz patatesi rendeleyip ya da püre haline getirip kaba alıp biraz karıştırıyoruz. Ardından salçaları, zeytinyağını, tuz ve baharatlarını ekleyip biraz yoğuruyoruz. Sonrasında kıymayı ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz. Son olarak unu ekleyip yoğuruyoruz.
Hazır olan hamurumuza elimizle kabaca bir çizgi çekip ikiye ayırıyoruz. Yuvarlak ya da kare borcamı bolca yağlıyoruz. Hamurun yarısını tepsiye alıp üzerini düzlüyoruz. 
Hazırladığımız kıymalı harcımızı hamurumuzun üzerine eşit şekilde yerleştiriyoruz. Kıymalı harcın üzerine kalan hamurdan parçalar alıp elimizle düzleyerek yaprak yaprak yerleştiriyoruz. Arada kalan boşlukları da yama yaparak kapatıyoruz. Elimizi su ile ıslatarak üstünü güzelce düzlüyoruz. 
Artık istediğimiz şekilde dilimleyip her dilimin üzerine bıçakla delikler açıyoruz. Son olarak 1 çay bardağı zeytinyağını gezdirip yayıyoruz. Arzu ederseniz minik parçalar halinde tereyağı da ekleyebilirsiniz. Korkmayın yağ çok gelmiyor.
200 derece fırında üzeri kızarana dek pişiriyoruz. Dinlenmesi için ılınana kadar bekliyoruz. Sıcakken tepsiden alırken dağılma problemi olabilir ancak dinlendikten sonra bu sorun yaşanmıyor. 
Yanına zevkinize göre ayran ya da şalgam suyu ile servis edebilirsiniz.
Afiyetler Olsun...

3 Temmuz 2024 Çarşamba

SİRON

Malzemeler
3 Adet Yufka
Yarım Küçük Kâse Sıvıyağ
Yoğurt Sosu
250 gr Kese Yoğurdu
2-3 Kaşık Ev Yoğurdunun Sulu Kısmından
1-2 Diş Sarımsak
Tuz
Kıymalı Sos
350-400 gr Kıyma
1 Tepeli Tereyağı
2-3 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
1 Adet Soğan
1 Adet Pırasa
1 Adet Havuç
1 Adet Kapya Biber
1-2 Adet Yeşil Biber
1 Yemek Kaşığı Salça
Karabiber-Pul Biber 
Kimyon
Tuz
8-10 Dal Maydanoz
Üzerine
1 Tepeli Yemek Kaşığı Tereyağı
1-2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
1 Çay Kaşığı Pul Biber

Yapılışı

Her yufkayı serip üzerine fırça ile yağ sürdükten sonra ayrı ayrı rulo haline getiriyoruz. Arzu ederseniz yağ sürmeden de rulo yapabilirsiniz. Yağsız rulo yaparsanız yufkanın son kısmına su sürün ki dilimleyince açılmasın. Ruloların hepsi hazır olunca önce ikiye bölüp yanyana getiriyoruz. Ardından iki parmak genişliğinde dilimliyoruz. Sonra her ruloyu dik şekilde (üstten bakınca yufkalar spiral şeklinde görülmeli) boşluk kalmayacak gibi fırın kabına diziyoruz. Fırın kabını küçük tutmakta fayda var. 

Hazırladığımız yufkaları 180 derece fırına atıp yufkalar kızarana dek pişiriyoruz.

Yufkalar pişerken kıyma sosunu hazırlıyoruz. Kıymayı tereyağı ile kavuruyoruz. Rengi değişince yemeklik doğranmış soğanı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Pırasayı dörde bölüp ince ince dilimliyoruz. Hemen tavaya ekliyoruz. Ardından kapya biberi ince ince dilimleyip tavaya ekliyoruz. Hemen ardından yeşil biberi ekliyoruz. Sonrasında rendelediğimiz havucu ekleyip birkaç dakika daha kavurmaya devam ediyoruz. Salçayı ekleyip kokusu çıkınca 1 çay bardağı içme suyu ekleyip bir taşım kaynatıyoruz. Ocaktan almadan tuz, karabiber, pul biber ekliyoruz. Ocağı kapatıp maydanozu ekleyip son kez karıştırıp kenara alıyoruz. Suyu eklememizin sebebi yufkalar biraz çıtır oluyor. Kıymanın lezzetini alan suyu içine çekip yumuşasınlar diye. Elinizde varsa et suyu, kemik suyu ekleyebilirsiniz. Daha da lezzetli olur.

Yufkalar pişince sarımsaklı yoğurdu çırpıp hazır ediyoruz. 

Tereyağını pul biberle kızdırarak hazırlığımızı tamamlıyoruz. Burada püf noktası pul biberi eklerken yağın kızgın olmaması baharatlar çok çabuk yanar. Bunun için isterseniz yağları tereyağının kokusu güzelleşinceye kadar kızdırır ocağı kapatıp yağın hafif ılınmasını bekleyip pul biberi ekledikten sonra biberin rengi yağa geçene kadar ocağı terkrar açarsınız. Ya da tereyağının kokusu güzelleşene kadar kızdırıp sıvıyağı sonra ekleyip ısıyı düşürürsünüz ve pul biberi bu sırada beklemeden hemen koyarsınız biber rengini yağa verince de ocağı kapatırsınız. Her iki şekilde de iş bitince tavayı sönse bile hala sıcak olan ocakta bırakmamalıyız biber yanabilir. Önlem almak iyidir.

Geçelim servise kızaran yufkaların üzerine sulandırıp krema haline getirdiğimiz sarımsaklı yoğurdu gezdiriyoruz. Kıymalı sosumuzu kaşık kaşık eşit olacak şekilde tepsiye döşüyoruz. Son olarak kızdırdığımız pul biberli yağı gezdirerek sıcak sıcak servis ediyoruz. Herkes yiyeceği kadarını tabağına alır. Bu arada isteyen ceviz de ekleyebilir.

Afiyet Olsun…


 

27 Mayıs 2024 Pazartesi

ÇİKOLATA MUHALLEBİLİ GÜLLAÇ

Malzemeler

1 Paket Güllaç (10 Yaprak)

1,5 Litre Süt

1,5 Su Bardağı Şeker

Yarım Paket Vanilya

100 ml Krema

2-3 Yemek Kaşığı Kakao (25 gr)

65-70 gr Bitter Çikolata (Ara Katlara Rendelenecek)

 Muhallebi Malzemeleri

1 lt Süt

1-2 Yemek Kaşığı Mısır Nişastası

1 Su Bardağından 3 Parmak Eksik Un

2-3 Yemek Kaşığı Kakao (25 gr)

1 Su Bardağı Şeker (Hafif Tepeli)

1 Yumurtanın Sarısı

1 Yemek Kaşığı Tereyağı

100 ml Krema

Yarım Paket Vanilya

65-70 gr Sütlü Çikolata

Arzu Ederseniz Mat Fıstık (Bebek vardı bu kez kullanmadım)

 Süsleme Malzemeleri

Kakaolu Fındık Kreması

Muz

Çilek

Toz Yeşil Fıstık

 

Yapılışı

Önce çikolatalı muhallebiyi pişirip ılınmaya bırakıyoruz. Tencereye 1 litre sütü koyuyoruz. 1 su bardağının içine 1-2 yemek kaşığı mısır nişastası ve kakaoyu koyup üzerini hafif tepeli olacak şekilde un ile tamamlayarak süte ekliyoruz. Yumurta sarısını da ekleyip bir çırpıcı yardımı ile un topağı kalmayana ve yumurta sarısı iyice dağılana dek çırpıyoruz. Zamanınız varsa 1-1 buçuk saat bekletirsek un sütün içinde kendiliğinden karışacaktır. Sonrasında sürekli karıştırarak muhallebinin kaynamasını bekliyoruz. Kaynayınca şekerini ekleyip erimesini sağlıyoruz. Ardından sırasıyla tereyağını, kremayı ve çikolatayı ekleyip eriyene dek karıştırıyoruz. Ilınması için bir kenara alıyoruz.

Güllaçlar için kullanacağımız 1 buçuk litre sütü tencereye alıp üzerine şeker, vanilya, kakao ve kremayı ekleyip güzelce karıştırıp el dayanacak sıcaklığa gelene dek ısıtıyoruz. Kaynatmıyoruz.

Kare borcama önce hazırladığımız sütten 2-3 kepçe koyuyoruz. Ayrı bir kenarlı tepsiye sütten 2-3 kepçe koyup dörde böldüğümüz güllaç yapraklarından ikişer üçer koyup süt ile iyice ıslanmasını biraz yumuşamasını sağlıyoruz. Dörde bölünmüş güllaç yaprağının sivri ucu borcamın köşelerine gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Güllaç yapraklarının yuvarlak olan kenar kısımları borcamın ortasına geleceği için daha güzel ıslanmış oluyor böylelikle. Her katın arasına bitter çikolatadan rendenin ince tarafıyla biraz biraz rendeliyoruz. 5 güllaç yaprağını bu şekilde hazırlayınca göz kararı sütün yarısını güllaç yapraklarının üzerine döküyoruz. Ilınan muhallebiyi önce kenarlarına sonra ortasına olacak şekilde döşüyoruz. Bu aşmada mat fıstık eklerim ama bu kez torunum küçük olduğundan boğazına kaçar endişesiyle kullanmadım.Üzerini düzleyip kalan 5 güllaç yaprağını da aynı şekilde sıcağa yakın sütle bol bol ıslatarak borcama yerleştiriyoruz. Süt soğursa arada kısa bir süre ısıtıp işleme öyle devam etmeliyiz. Güllaç yapraklarının arasına yine çikolata rendeliyoruz. Tüm güllaç yapraklarını borcama yerleştirince kalan sütü kepçe kepçe üzerine gezdiriyoruz. Taşacak gibi olursa bir süre sütü emmesini bekleyip peyderpey ekliyoruz. Üzerini örtüp buzdolabına kaldırıyoruz. En az 4-5 saat beklettikten sonra kare dilimleyerek servis ediyoruz.

Servis sırasında tabağa bir dilim güllacı alıyoruz. Üzerine 1 tatlı kaşığı kakaolu fındık kreması koyup üzerine meyve dilimleri ve toz yeşil fıstık ile süslüyoruz.

Afiyet Olsun…





 

11 Mayıs 2024 Cumartesi

MANTARLI-BADEMLİ TAVUK SOTE


 Malzemeler

1 Paket Tavuk Göğüs Eti

1 Paket Kültür Mantarı

1 Çay Bardağı Çiğ Badem

1 Adet Kuru Soğan

1 Adet Kapya Biber

2-3 Adet Yeşil Biber

2-3 Adet Domates

1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası

2-3 Yemek Kaşığı Sıvıyağ

2 Hafif Tepeli Yemek Kaşığı Tereyağı

   1 Silme Çay Kaşığı Karabiber

1 Tepeli Çay Kaşığı Pul Biber

Yarım Çay Kaşığı Kimyon

Yarım Çay Kaşığı Kİşniş

1 Çay Kaşığı Kekik

Tuz

Yapılışı

Önce bademleri kaynatıyoruz. Bir tanesini alıp kabuğundan ayrılıyor mu diye kontrol ediyoruz. Ayrılıyorsa ocağı kapatıp süzüyoruz. Soğuk sudan geçirip kabuklarından ayırıyoruz. Ardından yağ eklemeden sürekli karıştırarak kavuruyoruz.

Tavukları kesme tahtasına koyup verevine dilimliyoruz. Böylece etin liflerini bölüp yerken ağzımıza uzun uzun liflerin gelmesini önlemiş oluyoruz. Verevine kestiğimiz dilimleri enine ve boyuna da kesip lokmalar haline getirip bir tabağa alıyoruz.

Soğanı yarım ay şeklinde dilimliyoruz. Biberleri jülyen doğrayıp hazırlıyoruz. Biberleri aynı tabağa koysak da birbirine karıştırmıyoruz. Pişme süreleri farklı olduğu için yemeğe önce kapya biberleri 2-3 dakika sonra yeşil biberleri ekliyoruz. Domatesleri yemeklik doğrayıp yemeğin yapımına başlıyoruz.

Yemeğimizi tava veya geniş tabanı olan pilav tenceresinde yapıyoruz. Sıvıyağı koyup kızmasını bekliyoruz. Kekik haricindeki baharatları ekleyip kokuları çıkana dek şöyle bir ısıtıyoruz. Kekiği en son ekleyeceğiz. Tavukları ekleyip renk alana kadar kavuruyoruz. Soğanı ekleyip karıştırıyoruz. Kapağını kapatıyoruz. 3-4 dakika aralıklarla kapya biberi, yeşil biberi ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Onlar da kavrulunca tüm malzemeyi tencerenin dibinde kenarlara çekiyoruz. Ortada kalan boşluğa tereyağını ve salçayı ekleyip ezerek karıştırıp çiğ kokusunun çıkmasını sağlıyoruz. Artık tüm malzemeyi karıştırıp domatesi, bademi ve tuzu ekleyip şöyle bir karıştırıyoruz. Yine kapağı kapatıp domateslere pişene dek kavuruyoruz. Ocaktan almadan önce kekiği avuçlarımızın arasında ovarak yemeğe ekliyoruz. Ocağı kapatıp yaklaşık 10 dakika bekleyip yemeğimizi sıcak sıcak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

 

29 Şubat 2024 Perşembe

KARAMELLİ PATLAMIŞ MISIR

Malzemeler

2 Dolu Avuç Mısır

2-3 Yemek Kaşığı Sıvıyağ

Karamel Sos

1 Tepeli Su Bardağı Toz Şeker

3-4 Yemek Kaşığı İçme Suyu

200 ml Krema (%35 Yağlı)

1 Tepeli Yemek Kaşığı Tereyağı

Yapılışı

Büyük bir tencereye sıvıyağı ve mısırları ekleyip yağ kızıncaya kadar karıştırarak mısırları patlamaya hazır hale getiriyoruz. İlk pıtlama olunca tencerenin kapağını kapatıp ara ara tencereyi daire şeklinde sallayarak son patlama sesine dek ocakta tutuyoruz. Ses kesilince ocaktan alıp ıslak bir bezin üzerine koyuyoruz ki tencerenin dibindekiler yanmasın. 1-2 dakika sonra büyük bir kâseye alıp soğumaya bırakıyoruz.

Yayvan orta boy bir tavaya şekeri alıyoruz. Üzerine 3 yemek kaşığı içme suyunu döküyoruz biraz bekliyoruz. Su tüm şekeri ıslattıysa tamamdır yok ıslanmadıysa 1 yemek kaşığı daha içme suyu ekliyoruz. Artık ocağa alabiliriz. Orta ateşte kaynatıyoruz, köpük köpük oluyor. Ocağı orta kısık ayara getirip karıştıra karıştıra şekerin karamel rengini almasını bekliyoruz. Çok koyu renk olmasın şeker yanıyor ve acı bir tat oluyor. 

Şeker tatlı bir karamel rengi olunca ocağı en kısığa alıp içine tereyağını ekliyoruz. Karıştırarak yağı şekere yediriyoruz. Ardından tavayı ıslak bezin üzerine alıp tavanın harının azalmasını sağlıyoruz. Kremanın yaklaşık üçte biri kadarını koyup karıştırıyoruz. Tekrar ocağa alıyoruz karışım bütünleşince kalan kremayı da ekleyip güzelce karıştırıyoruz. İşte karamelimiz de hazır.

Artık soğuması için kenara alıyoruz. İlk anda sıvıymış gibi gelse de soğudukça koyu bir kıvam alacaktır. 

Mısırlar da karamel de soğuduktan sonra büyük çukur bir cam kâseye biraz mısır biraz karamel sos koyup büyük servis kaşığıyla karıştırıyoruz. Yine biraz mısır biraz karamel koyup karıştırarak karamelli mısırımızı hazır hale getiriyoruz.

Ben gece yaptığımdan sabırsızlık edip karamel ılıkken karıştırdım. Epeyce uykum gelmişti bekleyemedim. Mısırlar hafif yumuşadı. Yine de ailedekiler bayıla bayıla yedi. Hatta eşim bundan bi daha yapar mıyız diye sordu. Kaldı ki yeni ve değişik tatlara pek açık biri değildir. Yapıp yediren ayrıca  yiyen herkese 

Afiyet Olsun…

14 Şubat 2024 Çarşamba

BULGURLU PANCAR SALATASI

Malzemeler

1 kg Pancar

1 Adet Kuru Soğan

1 Çay Bardağı İnce Bulgur

Tuz-Karabiber

Yoğurt Sosu

500 gr Kese Yoğurdu

4-5 Yemek Kaşığı Ev Yoğurdunun Sulu Kısmından

2 Diş Sarımsak

Tuz

Üzerine

2 Silme Yemek Kaşığı Tereyağı

1 Küçük Kâse Doğranmış Ceviz

1 Sime Çay Kaşığı Pul Biber


Yapılışı

Pancarları iyice yıkıyoruz. Hatta fırça veya pamuklu bir bezle ovuşturarak yıkıyoruz ki hiç toprak kalmasın çünkü haşlama suyunun bir kısmını kullanacağız. 

Güzelce yıkayıp hazırladığımız pancarların üzerini 2-3 parmak geçecek kadar soğuk su koyup ocağa alıyoruz. Bıçak rahat batıp rahatça çıkacak şekle gelene dek pişiriyoruz. Ocağı kapatıp soğumaya bırakıyoruz. 

Cam bir kâseye 1 çay bardağı ince bulguru alıyoruz. Üzerine yarım çay kaşığı tuz ekleyip karıştırıyoruz. Kaynaması bitip durulmuş ama hala sıcak olan pancarın kaynama suyundan 1 çay bardağı alıp bulgurun üzerine ekleyip karıştırıyoruz. Üzerine bir tabak kapatıp kenara alıyoruz.

Pancarlar el dayanacak ısıya gelince süzüp kabuklarını soyuyoruz. 

Bu arada yemeklik doğranmış kuru soğanı, zeytinyağı ve sıvıyağ karışımıyla orta kısık ateşte kavurmaya bırakıyoruz. Eş zamanlı olarak pancarları rendenin iri tarafıyla rendeliyoruz. Arzu ederseniz ince tarafıyla da olur. Soğanlar şeffaflaşınca rendelemiş olduğumuz pancarları ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Biz pancarları rendelerken soğanlar olmuşsa pancarların hazırladığımız kadarını ekleyip yanmasını önlüyoruz. Pancarları ara ara karıştırarak birkaç dakika kavuruyoruz. Pancar suyuyla kabarttığımız bulguru, tuzu ve karabiberi tencereye alıp güzelce harmanlıyoruz. Ilınıncaya dek bekletiyoruz. 

Bu arada sarımsakları büyükçe derin bir kâsede yoğurda da yetecek kadar tuzla eziyoruz. Üzerine kese yoğurdunu alıp ev yoğurdunun sulu kısımlarından koyup krema kıvamına gelene dek çırpıyoruz.

Ilınan bulgurlu pancarı yoğurdumuza ekleyip bütünleşene kadar güzelce karıştırıp yayvan bir servis kabına alıyoruz.

Servis zamanı gelince tereyağını eritip doğranmış cevizleri 1-2 dakika kavuruyoruz böylece gevrekleşmiş oluyor lezzeti katlanıyor. Ardından ateşi kapatıp pul biber veya kırmızı toz biberi ekliyoruz. Biber rengini yağa bırakana dek tekrar ocağı açıp biberi biraz ısıtıyoruz. Ardından ocaktan alıp üzerinde çukurlar oluşturduğumuz salatanın üzerine gezdiriyoruz.

Afiyet Olsun…





 

25 Ocak 2024 Perşembe

BAHARATLI LAVAŞ CİPS

Malzemeler

2-3-4 Adet Kalabalığa Göre Lavaş

2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı

Karabiber

Zerdeçal

Pul Biber

Acı Toz Biber (Acı Seviyorsanız)

Kimyon

Kişniş

Kuru Nane 

Kekik

Tarhun

Susam

Çörek Otu

Yapılışı

Ben lavaşlarımı fırından alıyorum. Markettekiler kapalı poşetlerde uzun süreli raf ömrü olduğu için kullanmıyorum. Siz tercihinize göre seçim yaparsınız. Fırından alındığı zaman kenarları biraz daha kalın oluyor ve pişince yemesi biraz güç oluyor. Bu sebeple ben kenarlardan yaklaşık birer parmak kadar olan kısmı çepeçevre kesip kenara ayırıyorum. O kısımları da yemekle birlikte tüketiyoruz ziyan olmuyor.

Orta kısımları önce ikişer parmak genişliğinde şeritler halinde kesiyoruz. 2-3 şeridi üst üste koyup üçgen şeklinde kesiyoruz. Sivri köşeler çok olunca daha kıtır oluyor. Yine siz isterseniz kare ya da dikdörtgen kesebilirsiniz. 

Fırın tepsisine pişirme kağıdını seriyoruz. Mümkünse doğal renkli pişirme kağıdı kullanın. Beyaz olan pişirme kağıtları klor tarzı maddelerle beyazlaştırılıyormuş. Elbette yiyecekle temas ettiğinde vücudumuza almış oluyoruz. Kâğıdın üzerine kestiğimiz lavaşları mümkün olduğunca üst üste gelmeden seriyoruz. Üzerine zeytinyağını gezdirip listedeki istediğiniz baharatları zevkinize göre ekleyin. Sadece kimyona dikkat edin baskın bir kokuya sahip olduğu için diğer baharatların tadını alamayabilirsiniz. Yağın sayesinde baharatlar, susam ve çörek otu lavaşlara kolayca yapışacaktır. Yine de elimizle harmanlamakta fayda var. Elim yağlanmasın derseniz şeffaf eldivenlerden kullanabilirsiniz. Hem ucuz hem büyükçe olduğundan takıp çıkarması kolay oluyor.

Artık hazırladığımız lavaşları 180 derece fırına atıyoruz. Ara ara kaşıkla karıştırıyoruz ki hepsi eşit derecede kızarıp çıtır çıtır olsun. İstediğimiz gibi pişince fırından alıp hemen bir kaba aktarıyoruz. Böylece tepsinin sıcaklığı ile pişmeye devam edip bazıları yanmıyor. Soğuyunca daha çıtır cipslerimiz hazır oluyor.

Afiyet Olsun…




 

16 Ocak 2024 Salı

PATATES PÜRESİ

Malzemeler 

5-6 Adet Orta Boy Sarı Patates

1 Tepeli Yemek Kaşığı Tereyağı

200 ml Krema ( % 35 Yağlı )

1 Çay Kaşığı Beyaz Biber ya da Karabiber

Çay Kaşığının Ucuyla Muskat

Tuz

Yapılışı

Patatesleri kabuğuyla ve üzerini 1-2 parmak geçecek kadar soğuk suya koyarak kaynatıyoruz. 30-40 dakika sonra patateslere bıçak batırıp kontrol ediyoruz. Bıçak patatese rahatlıkla girip çıkabiliyorsa olmuş demektir. Hafif bir sertlik hissederseniz biraz daha kaynatmaya devam etmek gerekir. Gerekirse kaynamış su ilavesi yapılır.

Zaman varsa patatesler suyun içinde ılınmaya bırakılır. Zaman yoksa kaynar su süzülüp tencerenin ağzı açık bırakılarak ılınması beklenir. Elimizin dayanabileceği en sıcak hale gelince işleme başlıyoruz.

Sonrasında patatesleri soyup 3-4 parçaya bölerek büyükçe bir cam kaba alıyoruz. Hepsini hazırlayınca patates ezeceği ile püre haline getiriyoruz. İçinde hiç pütür kalmasın. Tuzunu ve tereyağını ekleyerek ezmeye devam ediyoruz. Ardından

 kremanın az bir kısmını ekleyip karıştırıyoruz ki patates soğumasın . Hala sıcakken rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Sonrasında kalan kremayı ekleyip birbirine iyice bütünleşene dek karıştırıyoruz ya da kremayı ocakta ısıtarak patatese ekleyebiliriz böylece patates soğumaz kaşarı rahatlıkla ekleriz. Muskatı minik sarımsak rendesiyle 5-6 kere rendeye sürtmek yeterli olur. Aroması yüksek bir baharat. Beyaz biberi yoksa karabiberi ekleyip iyice karıştırıp püreyi tamamlıyoruz. Baharatları başta eklemiyorum zaman kaybı olup püre soğumasın diye. Siz nasıl isterseniz öyle yaparsınız. Püreyi mümkün olduğunca servise yakın hazırlayıp ılık ılık servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

Related Posts with Thumbnails