11 Haziran 2020 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI SEBZELİ ENGİNAR

Malzemeler
4 Adet Çanak Enginar
1 Adet Havuç
1 Demet Taze Soğan
1 Su Bardağı Bezelye
1 Adet Kapya Biber
Yarım Paket Mantar
1 Çay Bardağı Mısır
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
Yarım Çay Bardağı Portakal-Mandalina Suyu
Tuz
Yarım Demet Dereotu
Yemeğin Suyu İçin
1 Yemek Kaşığı Un
Yarım Limonun Suyu
2 Çay Bardağı Su
Yapılışı
  • Öncelikle zeytinyağımızı tencereye alıyoruz. Üzerine dilimlenmiş havuç ve taze soğanı alıp sotelemeye başlıyoruz. 
  • Ardından bezelyeleri, kapya biberi, mantarı, mısır ve dörde bölünmüş enginar çanaklarını tenceremize birer ikişer dakika arayla tenceremize ekleyerek sotelemeye devam ediyoruz. 
  • Yemeğin suyun küçük bir kâsede hazırlıyoruz. Unu, limon suyunu ve 1 çay bardağı suyu un suda iyice çözülene kadar karıştırıyoruz. Yemeğimizin tuzunu verip üzerine hazırladığımız unlu, limonlu suyumuzu son kez karıştırıp yemeğimize ekliyoruz. Kısa bir süre beklese de un suyun dibine çöküp kalıyor onun için yemeğe eklerken bir kez daha karıştırıp öyle ekliyoruz. Zeytinyağlı yemeklerin tümüne yakıştığı gibi enginar yemeğine de portakal, mandalina suyu ekleyip gerektiği kadar su da ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. 
  • Yemeğimiz kaynayınca ocağı orta kısık ateşe ayarlayıp yemeğimizi pişmeye bırakıyoruz. 
  • Enginarlara bıçak ya da çatal batırıp pişmesini kontrol ediyoruz. Kolayca batıyorsa yemeğimize son bir dokunuş için dereotu doğrayıp ekliyoruz. Yemeği ezmeden nazikçe karıştırıp ocağı söndürüyoruz.
  • Yemek demlendikten sonra servis ediyoruz. Yemeğimiz soğuk da çok leziz oluyor.

Afiyet Olsun…

6 Haziran 2020 Cumartesi

ETLİ BEBEK ENGİNAR

Annemin pişirirken en titizlendiği yemekti, her detayını usanmadan bir bir anlatırdı her pişirdiğinde.
Kurallar:
1-     Yemek karartılmamalı bembeyaz olmalı! 
2-     Yemeğin suyuna eklenen un miktarı çok önemli az olursa lezzeti tam olmaz çok olursa yemek iyi pişmez. 
3-     Enginar kuru soğanla pişmez, taze soğanla pişirilmeli 
4-    Domates eklemek mi asla yok öyle bişey!!! 
5-     Dolma yapılacaksa yok öyle aklına geleni eklemek pirinç taze soğan dereotu tuz karabiber zeytinyağı bitti dolma yapacağın enginarı eline vura vura esnetilecek ortadaki boşluğu açıp içindeki tüyleri temizleyeceksin dolma içini de hem o boşluğa hem yaprak aralarına yerleştireceksin. 

Evet ben bunları milyon kere dinledim öğrenmemenin imkânı yoktu 🤭🤭
Malzemeler
250 gr Kuşbaşı Et
4-5 Adet Bebek Enginar
1 Su Bardağı Bezelye
1 Demet Taze Soğan
4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Un
Yarım Limonun Suyu
Tuz
2-3 Adet Marulun En Dış Yapraklarından
Çeyrek Demet Dereotu
Yapılışı
  • Enginarları evde ayıklayacaksak yıkamak için derin bir kaba listedekilerden hariç 1 yemek kaşığı un ve yarım limonun suyu sıkılmış su konur. Birkaç sıra dış yapraklarını ayıkladığımız enginarların üst kısmını da kesiyoruz. Ardından dörde bölüp iç kısmında çiçek tüyleri var mı diye kontrol ediyoruz bebek enginarlarda tüy olmaz ama yine de kontrol ediyoruz. Sap kısmının da dış kısımlarını derince kesiyoruz ve 4 santim uzunluğunda kesiyoruz. Ayıkladığımız her parçayı zaman kaybetmeden önceden hazırladığımız unlu, limonlu suya koyup bekletiyoruz. Tencereye eklerken bu suda yıkayıp alıcaz.
  • Tenceremize zeytinyağını koyup ısıtıyoruz. Yağ ısınınca etlerimizi ekleyip kavuruyoruz. Etinizin pişmeyeceğini düşünüyorsanız kavurduktan sonra azar azar su ekleyerek pişmesini sağlayabilirsiniz. Et yumuşayınca ayıklayıp yıkadığımız taze soğanları doğrayıp 1-2 dakika soteliyoruz. Bu aşamada enginarların sap kısımları tencerenin orta kısmına bakacak şekilde güneş gibi yan yana diziyoruz. Ortada kalan boşluğa da sap kısımlarını yerleştiriyoruz. Bezelyeleri yemeğin üzerine ekliyoruz.
  • Temiz bir kapta tekrar limonlu unlu su hazırlıyoruz. Yemeğe tuzunu ekleyip hazırladığımız suyu son kez karıştırarak tencereye ekliyoruz. Karıştırmazsak un suyun dibine çabucak çöktüğünden tencereye aktaramayız. 
  • Bu aşamada marulun salata yaparken attığımız kısımdaki yapraklardan 2-3 tanesini yıkayıp yemeğin üzerine örtüp havayla temasını engelliyoruz. Böylece çok çabuk kararma eğilimindeki enginarların daha beyaz pişmesini sağlıyoruz. Ben genellikle enginar yemeğinin yanına marul salatası yapmayı tercih ederim. Bu yüzden enginar alırken taze soğan, dereotu ve marul birlikte alıyorum. Ama sizin tercihiz bu değilse ya da o gün evinizde marul yoksa pişirme kağıdıyla da yemeğin üstünü örtüp pişirebilirsiniz. Bu yöntemle de yemeğiniz daha beyaz olacaktır. 
  • Yemeğimiz piştikten sonra üzerindeki marulları alıp atıyoruz. Ve üzerine dereotunu doğruyoruz. Yemeğini suyundan kaşıkla alıp dereotunun üzerine gezdiriyoruz. Biraz ılınınca servis ediyoruz. 

Afiyet Olsun…

17 Mayıs 2020 Pazar

KABAKLI KİŞ

Malzemeler Hamur Malzemesi
3 Su Bardağı Un 
200 gr Tereyağı
2-3 Yemek Kaşığı Toz Fındık
1 Yumurta Sarısı
2-3 Yemek Kaşığı Buzlu Su
1 Çay Kaşığı Tuz
İç Malzemesi
10-12 Adet Kuru Domates
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
2 Diş Sarımsak
1 Kahve Fincanı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Parmesan Rendesi
1 Çay Bardağı Ceviz
2 Adet Dolmalık Kabak
3 Adet Taze Soğan
4-5 Dal Dereotu
200 gr Tulum Loru 
1 Yemek Kaşığı Susam(Hafif Kavrulmuş)
1 Yemek Kaşığı Çörekotu
Karabiber-Pul Biber 
Üst Malzemesi
1 Adet Yumurta ve 1 Yumurta Akı
1 Çay Bardağı Krema
1 Yemek Kaşığı Yoğurt
Muskat    
Tuz-Karabiber
1 Su Bardağı Kaşar Peyniri Rendesi
Yapılışı
  • Kuru domatesleri akşamdan soğuk suyla veya hamuru yoğurmaya başlamadan kaynar suyla ıslatıyoruz.
  • Robota bıçak ucunu takıyoruz. Unu ve küp küp kesilmiş soğuk tereyağını robota koyup güzelce birbirine karışana dek robotu yüksek devirde çalıştırıyoruz. Sonrasında yumurta sarısı ve buzlu sudan 2 yemek kaşığı kadar koyup tekrar çalıştırıyoruz. Hamur toparlanmadıysa 1 yemek kaşığı kadar daha buzlu sudan koyup tekrar çalıştırıyoruz. Ardından hamuru toparlayıp buzdolabı poşetine koyarak buzdolabında 15-20 dakika kadar dinlendiriyoruz. 
  • Soğuyan hamurumuzu pişirme kâğıdı üzerinde merdaneyle açıyoruz. Arzu ederseniz hamuru 2 kat pişirme kâğıdı arasında da açabilirsiniz ya da mermer üzerinde açabilirsiniz. Hamuru yarım santim kalınlığında açıyoruz. Mermerde açarsanız hamuru dörde katlayıp kalıba yerleştirebilirsiniz. Ben hamurun altına pişirme kağıdı koyarak açmayı tercih ediyorum. Böylece hamuru kağıtla birlikte kaldırıp ters çevirerek kalıba yerleştiriyorum. Hamurun kalıptan taşan kısımlarını bıçakla kesebilirsiniz ya da merdaneyi kalıbın üzerinde gezdirerek fazlalıkları kesmiş olursunuz. Hamuru açtığınız pişirme kağıdıyla sarıp ya da bir poşete geçirip tekrar buzdolabına alıyoruz. 
  • Bu arada fırınımızı 180 derecede ısıtmaya başlıyoruz.
  • Kabaklarımızı soyup dilimliyoruz ya da soyma bıçaklarıyla tıraşlayarak dilimlemiş oluyoruz. Taze soğanı ve dereotunu doğruyoruz. Bir kaba alıp üzerine biraz karabiber serpip karıştırıyoruz.
  • Tulum lorunun içine baharatları susamı ve çörekotunu koyup söyle bir karıştırıyoruz.
  • Kuru domateslerimizi süzüp elektrikli doğrayıcıya alıyoruz. Üzerine zeytinyağını, 1 tatlı kaşığı salçayı, taze veya kuru naneyi, sarımsağı, parmesanı, gerekliyse tuzu alıp ezme haline getiriyoruz. Son olarak elimizle kırıkladığımız cevizleri koyup karıştırıyoruz.
  • Hazırlıklar bitince hamurumuzu dolaptan çıkarıp doğru ısıttığımız fırına alıyoruz. 10 dakika ön pişirme yapıyoruz. 
  • 10 dakika sonra fırından aldığımız hamurumuzun üzerine önce kaşar peynirinin 1/3’ünü serpiştiriyoruz sonra kuru domates ezmesini döşüyoruz. Domates ezmesinin üzerine kabaklı karışımı koyup aralarına da peynirli karışımı döşüyoruz. 
  • Bir kapta krema, yoğurt, yumurta ve baharat karışımını güzelce çırpıyoruz ve kişimizin üzerine gezdirerek döküyoruz. Tekrar fırına verip üzeri hafif pembeleşene dek pişiriyoruz. Üzerine döktüğümüz kremalı sos katılaşmış, kabaklar pişmiş olmalı.
  • Tekrar fırından alıp kalan kaşar peynirini üzerine serpeleyip yine fırına veriyoruz. Kaşar peyniri eriyip biraz pembeleştiğinde fırından alıp biraz soğuması için bir kenara alıyoruz.
  • Ilındıktan sonra dilimleyerek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

27 Kasım 2019 Çarşamba

KARNABAHAR KIZARTMASI

Malzemeler
1 Adet Orta Boy Karnabahar
1 Çay Kaşığı Tuz
Yarım Çay Kaşığı Karabiber
Kaplamak İçin
Galeta Unu
1 Çimdik Tuz
1 Çimdik Karabiber
Hamur Kaplaması İçin
2,5 Su Bardağı Un
1 Adet Yumurta
1 Şişe Maden Suyu
1-1,5 Su Bardağı Süt
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Toz Kırmızı Biber
1 Çay Kaşığı Muskat Rendesi
1 Çay Kaşığı Kimyon
Kızartmak İçin
Sıvıyağ
Servis İçin 
250 gr Kese Yoğurdu
2-3 Yemek Kaşığı Yoğurt
2-3 Diş Sarımsak
Yapılışı
Karnabaharı küçük küçük dallarına ayırıp yıkayıp 5 dakika civarında kaynatıyoruz. Suyunu süzüp üzerine tuz ve karabiber ekip soğumaya bırakıyoruz.
Hamur kaplama malzemelerini derin bir kaba alıp çırpıyoruz.
Galeta ununu düz bir tabağa koyup tuz ve karabiberi ekliyoruz.
Kızartma tenceremize 1,5-2 parmak yüksekliğinde sıvıyağı alıp kızdırıyoruz. Yağ ılık olursa hamur yağı içine çeker aman dikkat. Kızartma yağı azalır ve eklemek zorunda kalırsanız önce pişen karnabaharları tavadan alıp yağı ekleyip tekrar kızmasını bekledikten sonra kızartma işlemine geçmelidir. Bu ipucu da mutfağa yeni girenler için bulunsun.
Mümkün olduğunca suyundan arınan karnabahar dallarını önce galeta ununa ardından hazırladığımız hamura bulayıp kızgın yağa bırakıyoruz. Her iki yüzünü nar gibi kızartıp kâğıt havlu serili tabağa alıyoruz.
Karnabaharlarımızın kızarmasını beklerken sarımsakları tuzla eziyoruz. Üzerine kese yoğurdunu alıp suyla açıyoruz. Son olarak sofralık yoğurdumuzu da ekleyip çırpıyoruz. 
Kızartma işlemi bitince yanında sarımsaklı yoğurtla sıcak sıcak servis ediyoruz.
Afiyet Olsun…


3 Temmuz 2019 Çarşamba

PATLICANLI ÇARŞAF BÖREĞİ

Malzemeler
Hamur Malzemeleri
2 Çay Bardağı Ilık Su
6 Çay Bardağı Un 
1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Limon Suyu ya da Sirke
Tuz
Hamurlara Sürmek İçin
150 gr Tereyağı
Yarım Çay Bardağından Fazla Sıvıyağ
Börek İçi Malzemeleri
1 kg Patlıcan
2 Adet Kuru Soğan (Yumruk Büyüklüğünde)
10-12 Adet Biber
5-6 Adet Domates
Tuz-Karabiber
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
Patlıcanları Kızartmak İçin 
Sıvıyağ 
Böreklerin Üzerine Sürmek İçin
Zeytinyağı
Yapılışı
  • Önce patlıcanlı iç harcımızı pişiriyoruz, soğumaya bırakıyoruz. İç harç sıcak olursa hamur yumuşar ve sulanır. Ben tüm patlıcanlı soslarda ve börek harcı hazırlığında patlıcanları önceden kızartıp öyle kullanıyorum. Patlıcanları alaca soyup tuzlu suda bekletiyoruz. Sudan çıkarıp kuruluyoruz ve minik minik doğruyoruz. Bol kızgın yağda kızartıyoruz. Bir kenara alıyoruz. Tencereye zeytinyağını koyup yemeklik doğranmış soğanları orta kısık alevde yakmadan kavuruyoruz. Yarı kavrulunca biberleri ekliyoruz 2-3 dakika biberleri de kavurunca önceden kızarttığımız patlıcanları ekleyip karıştırdıktan sonra yemeklik doğranmış domatesleri ekleyip suyunu çekene dek kavurmaya devam ediyoruz. Son olarak tuzunu ve karabiberini ekleyip son kez karıştırıp ocaktan alıyoruz. Soğuması için bir kenara alıyoruz.
  • Unumuzun 1 çay bardağını ayırıp kalanını çukur bir kâseye alıyoruz. Üzerine tuzunu, yağını, sirke veya limon suyunu ekliyoruz. Son olarak ılık suyu ekleyip bir çatalla karıştırıyoruz. Sonrasında elimizle yoğuruyoruz. Yoğururken kabın kenarlarındaki bulaşan un ve hamurları sıvayıp hamurumuza katıyoruz. Hamuru yoğurduğumuzda kabımız tertemiz olmalı. Hamuru yoğururken gerektikçe ayırdığımız çay bardağındaki undan ekliyoruz. Benim hamurum için 6. Çay bardağından 1 parmak kadarı arttı. Tabi her un için sonuç farklı olacaktır. Fikir olsun diye benim ölçülerimi yazıyorum. Kaptaki hamurumuzu tezgâha alıp bir süre daha esneterek yoğuruyoruz. Ben toplamda 12-13 dakika yoğurdum. Yoğurduğumuz hamurumuzu bezelere ayırıp üzerini örterek yarım saat dinlendiriyoruz.
  • Tereyağımızı eritiyoruz, üzerine sıvıyağ ekliyoruz. Ilınmaya bırakıyoruz.
  • Bezelerimizi tabak büyüklüğünde açıp aralarına yağ sürüyoruz. Üst üste koyup üzerini örterek yarım saat daha bekletiyoruz.
  • Yağlanmış hamurlarımızdan birini yağ sürdüğümüz tezgâha alıp üzerini de yağlıyoruz ve kenarlarından çekerek ince bir yufka haline getiriyoruz. Yufkanın kenarları orta kısımlarına göre kalın olduğu için ister kopararak ister bıçakla keserek çıkarıyoruz. Çıkardığımız kısımları ister yine börek yapın ama bol yağ hamurun içine girdiği için açılmıyor yırtılıyor. Bu hamuru ister poğaça gibi yaparsınız. İsterseniz kalınca açıp rulo yaptıktan sonra dilimleyip kızartıp üzerine şeker serperek tatlı çörek olarak tüketebilirsiniz. Dönelim börek yapımına kenarlarını çıkardığımız incecik yufkanın kendimize yakın kenarını katlıyoruz. İç malzemesini koyduğumuz kısım azıcık kalın olsun ki yufkayı rulo yapabilelim. Yufkayı sarıp uzun bir rulo yaptıktan sonra bıçakla ortadan kesiyoruz. Ortasından kenarlara doğru dolayarak gül börek şekli veriyoruz. 5 bezemizin hepsine aynı işlemi uyguluyoruz ve 10 adet böreğimiz oluyor.
  • Bu aşamada arzu ederseniz dondurucuya kaldırabiliriz. 
  • Pişireceğimiz zaman fırını 180 dereceye ayarlayıp börekleri dondurucudan alıp pişirme kâğıdı serdiğimiz fırın tepsisine alıyoruz. Böreklerin üzerine zeytinyağı sürüyoruz arzu ederseniz susam ve çörekotu serpebilirsiniz, tercih sizin. Isınmış fırına verdiğimiz börekler üzeri kızarana dek fırınlanır.
  • İlk sıcaklığı geçince servis edilir.

Afiyet Olsun…

24 Haziran 2019 Pazartesi

LİMONLU KEK

Malzemeler
3 Adet Yumurta
1 Su Bardağı Şeker
1 Su Bardağı Süt ya da Yoğurt
1 Su Bardağı Sıvıyağ
2,5 Su Bardağı Un
1 Paket Kabartma Tozu
Çay Kaşığının Ucuyla Karbonat
1 Çay Kaşığı Vanilya (Koymasak da Olur)
1 Adet Limon Kabuğu Rendesi
2 Adet Limonun Suyu
Üzeri İçin
1 Kâse File Badem
1-2 Yemek Kaşığı Pudra Şekeri
Yapılışı
  • Önce kek kalıbımızı yağlayıp hazırlıyoruz.
  • 1 adet limonun kabuğunu rendeliyoruz. 2 limonun suyunu sıkıyoruz. Bu hazırlıklar bittikten sonra kekimizi çırpmaya başlıyoruz.
  • Yumurtalar ile şekeri rengi beyazlayana kadar çırpıyoruz. Ardından yağını, süt ya da yoğurdumuzu ekleyip kısa bir süre çırpıyoruz. Sonrasında unu, kabartma tozunu ve kullanacaksak vanilyayı ekleyip tekrar kısa bir süre çırpıyoruz. Son olarak limon kabuğu ve suyunu ekleyip son kez kısa bir süre çırpıyoruz. Kek hamurumuz artık hazır. 
  • Önceden hazırladığımız kalıbımıza kek hamurumuzu döküp sağa sola hafifçe sallıyoruz ardından hafifçe tezgaha vurup içinde kalmış hava kabarcığı varsa çıkmasını sağlıyoruz. Üzerine file bademleri ekliyoruz.
  • 160-165 derece fırına koyuyoruz. Kekimiz kabarıp kızarınca kürdan testi yaparak fırını kapatıp kapağını aralık bırakarak kekimizi ılınmaya bırakıyoruz.
  • Ilınınca fırından alıp bademlerin üzerine pudra şekeri serpiyoruz.
  • Kekimizi kalıptan çıkarıp servis tabağına alıyoruz. Dilimleyerek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

18 Haziran 2019 Salı

NEGEREK

Malzemeler
1 kg Dolmalık Kabak
1 Adet Kuru Soğan
1 Çay Bardağı Pirinç
1 Su Bardağı Süt
3 Yumurta
250 gr Beyaz Peynir veya Köy Peyniri
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
1 Tatlı Kaşığı Nane
Tuz-Karabiber-Pulbiber
Üzeri İçin 
2 Avuç Sütlü Bulgur ya da Un
Domates
Biber
Yapılışı
  • Kabakların kabuğu soyulur, kare borcamın içine rendelenir. Peynir rendelenir yumuşaksa ezebiliriz de, kalan malzemeleri de ekleyip kaşıkla karıştırıp üzerini düzlüyoruz.
  • Üzerine elimizde varsa sütlü bulgur yoksa unu ince bir tabaka halinde serpiyoruz. Son olarak domates ve biber ile süsleyip fırına veriyoruz. Biber çok çabuk piştiği için ben biberleri sonradan ekliyorum.
  • Fırınınızı börek pişirdiğiniz ayarda ısıtıp tepsimizi fırına alıp üzeri kızarana dek pişiriyoruz.

Afiyet Olsun…

16 Haziran 2019 Pazar

ÇİLEKLİ İRMİK PASTASI

Malzemeler
4 Buçuk Su Bardağı Süt
Yarım kg Çilek
¾Su Bardağı İrmik
2 Su Bardağı Su
4 veya 4,5 Yemek Kaşığı Nişasta
2 veya 2,5 Su Bardağı Şeker
1 Tepeleme Yemek Kaşığı Tereyağı
200 ml Krema
1 Paket Vanilya
İçine Koymak İçin
2 Paket Eti Kare Kakaolu Bisküvi
Bisküvileri Islatmak İçin
Yarım Bardak Süt
Çeyrek Bardak Su Ekleyebilirsiniz
Taze Şanti İçin 
200 ml Krema 
1 Çay Bardağı Pudra Şekeri
Süsleme İçin 
Çilekli Draje 
Pirinç Yeşil Fıstık
Çilek
Kalp Şeklinde Çikolata
Yapılışı
  • Süt, irmik, Suyla karıştırdığımız nişastayı tenceremize alıp karıştırarak kaynatıyoruz. Kenarlardan kaynamaya başlayınca şekerini ve püre haline getirdiğimiz çilekleri ekleyip tekrar kaynatıyoruz. Kaynayınca içine vanilyayı ve kremayı ekleyip elektrikli çırpıcı ile güzelce çırpıyoruz.
  • Baton kalıbımızı sudan geçirip boşaltıyoruz. Pişirdiğimiz çilekli irmik pudingimizi kalıba döküyoruz. 
  • Kakaolu bisküvileri süt ve su karışımına batırarak 3 sıra halinde pudingin içine gömüyoruz. 
  • Oda ısısına gelene dek bekletip üzerini örtüyoruz. Buzdolabında en az 4-5 saat bekletiyoruz.
  • Servis edeceğimiz zaman kremayı 1 çay bardağı çok tatlı olacağını düşünüyorsanız 1 kahve fincanı pudra şekeri ile önce 1 dakika düşük devirde sonra 3 dakika kadar en yüksek devirde elektrikli çırpıcı ile  çırparak taze şantimizi elde ediyoruz. 
  • Kalıptan ters çevirip servis tabağına aldığımız Puingimizin üzerine taze şantiyi kaşık kaşık döküyoruz isterseniz sıkma torbasıyla da bu işlemi yapabilirsiniz. Taze şantimizin üzerine çilekleri diziyoruz. Üzerine pirinç yeşil fıstık serpiyoruz. Çilekli drajeler ve çikolata ile süslemeyi tamamlıyoruz.

Afiyet Olsun...

YUMURTALI PATATES

Malzemeler
3 Adet Patates
3 Adet Yumurta
Yarım Su Bardağı Zeytinyağı
Tuz
Arzu Ederseniz Sosis-Sucuk-Pastırma-Peynir
Süslemek İçin
Birkaç Dal Maydanoz
Yapılışı
  • Patateslerimizi küp küp doğruyoruz. Zeytinyağını tavaya alıp kızmasını bekliyoruz. Patatesleri ekleyip nar gibi kızarana dek kavuruyoruz. 
  • Patatesler kavrulunca tuzunu ve yumurtaları üzerine ekleyip karıştırıyoruz. Yumurtaların kurumadan pişmesi için tavanın üzerine kapak kapatıyoruz.
  • Sosis, sucuk, pastırma gibi ürünler eklemek isterseniz yumurtadan önce patateslerin üzerine ekleyip 1-2 dakika beraber soteliyoruz ardından yumurtaları ekliyoruz. Aynı şekilde baharat eklemek isterseniz yine yumurtadan önce ekliyoruz.
  • Ben bu kez yumurtalı patatesimizi pişirdikten sonra maydanoz ekleyerek servis ettim. Yerken karabiber serptik.

Afiyet Olsun…


27 Mayıs 2019 Pazartesi

EKMEK DOLMASI

Malzemeler
1 Adet Dolmalık Ekmek
250-300 gr Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
2-3 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Paket Dolmalık Fıstık
Tuz-Karabiber
Pul Biber-Kimyon
Pişirmek İçin 
1Küçük Boy Patates
1 Çay Bardağı Et Suyu veya Kemik Suyu
1 Tatlı Kaşığı Tereyağı
Tuz (Tercihe Bağlı)
Yapılışı
  • Ramazan ayında fırınlarda dolma yapmak için özel ekmeklerden alıp 2-3 gün bekletip bayatlamasını sağlıyoruz.
  • Dolmalık ekmeğimizin altından ya da üstünden bir kapak kesiyoruz. Açtığımız bu yerden ekmeğin içini tamamen bir kâseye alıyoruz. Ekmeğimizim kabuğu ne kadar ince kalırsa o kadar iyi. Elinizden geldiğince içini boşaltın. Kaseye aldığımız içleri iki elimiz arasında ovuşturarak kırıntı haline getiriyoruz.
  • Kıymayı rengi dönüp suyunu çekinceye dek yağsız kavuruyoruz. Ardından tereyağını ve yemeklik doğranmış soğanları ekleyip ocağı kısıyoruz. 
  • Bu arada yağsız tavada fıstıklarımızı kavurup küçük bir kâseye alıyoruz ki fıstıklar tavanın sıcaklığıyla yanmasın.
  • Kıyma ve soğanın tüm suyu çekilip yağına kalınca kavurduğumuz fıstıkları, tuzunu ve baharatlarını ekleyip karıştırıyoruz. Ardından kırıntı haline getirdiğimiz ekmekleri ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  • Hazırladığımız bu harcı içini boşalttığımız ekmeğin içine dolduruyoruz. Kaşığın tersiyle kenarlara itip iç harcın ekmeğin her yanına eşit yerleştiriyoruz.
  • Tencerenin dibine tereyağı sürüyoruz. Patatesi soyup yıkıyoruz ince ince dilimleyip tencerenin dibine diziyoruz. Böylece ekmeğimiz yanmıyor. 
  • Hazırladığımız ekmek dolmamızı patateslerin üzerine yerleştirip orta-kısık ocağa alıyoruz. 
  • Et suyu ya da kemik suyu elimizde hangisi varsa 1 çay bardağı kadar koyup üzerine 1 tatlı kaşığı tereyağı ve bir çimdik tuz koyup küçük ocakta kaynatıyoruz. 
  • Tenceredeki ekmeğimizin kenarlarından kaşık kaşık kaynattığımız et suyundan döküyoruz. Tencerenin kapağını kapatarak buharda pişiriyoruz. Birkaç dakikada bir kaşıkla et suyundan ekmeğin üzerine döküyoruz.
  • Ekmek suda haşlanmış gibi olunca elinizle dokunduğunuzda ekmek yumuşacık oluyor. Ocağı kapatıp 1-2 dakika sonra ekmeğin kenarlarını kaşıkla tencereye yapışmış mı diye kontrol ettikten sonra tencerenin kapağına ters çeviriyoruz. Hemen düz bir servis tabağına yine ters çevirerek alıyoruz. Pasta gibi dilimleyerek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…
Related Posts with Thumbnails