Malzemeler
Domates Sosu Malzemeleri
Üzerine Serpmek İçin
Yapılışı
8 Adet Patlıcan (15-17 cm civarı)
Sıvıyağ
250 gr Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
3 Adet Orta Boy Domates
Yarım Demet Maydanoz
8-10 Diş Sarımsak
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz-Karabiber
Azıcık Şeker
Patlıcanların saplarını yaprak kısımlarını sıyırıyoruz ve sapını 2 cm bırakarak fazla kısımlarını kesiyoruz. Patlıcanın sapın içinde kalan kısmı fırında için için pişerken çok lezzetli oluyor. Bu sebeple bu şekilde hazırlıyorum. Dilerseniz siz sapı olduğu gibi kesersiniz.
Patlıcan ve kıymalı harcı ayrı ayrı ön pişirme yapıyoruz. Patlıcanları dilerseniz yağda kızartabilir ya da arkalı önlü yağlayarak fırında pişirebilirsiniz. Ben bu kez yağda pişirmeyi tercih ettim.
Kıymalı harcı pişirmek için tavaya zeytinyağını alıp kızmasını bekliyoruz. Önce kıymayı ezerek kavuruyoruz. Ardından yemeklik doğranmış soğanları ekleyip ocağı orta kısık olacak şekilde kısıyoruz ki soğanlar için için pişsin ama kızarmasın. Kızaran soğanın kokusunu sevmiyorum. Yine siz sevdiğiniz gibi yapmayı seçin lütfen. Soğanlar şeffaflaşınca biber salçasını ekleyip ezerek kısa bir süre kavuralım ve ardından yemeklik doğranmış domatesleri tavaya alıp hafif suyunu çekene kadar kavuralım. Domatesler pişince tuzunu, karabiberini ekleyip ocağı kapatalım. Sonrasında ince doğranmış maydanozları ekleyip şöyle bir karıştırıp kenara alalım.
Patlıcanları fırın kabına dizip uzunlamasına karnını yaralım. Sonrasında kestiğimiz alanı kaşığın tersiyle baskı uygulayarak genişletelim. Tuz, karabiber ve şeker ekelim ve parmağımızla masaj yaparak patlıcanlara yedirelim. Hazırladığımız kıymalı harçtan önce patlıcanın hizasında pay edelim ardından tepeli olacak şekilde kıymalı harcı yerleştirelim. Sarımsakları ayıklayıp her bir patlıcanın içine birer ikişer gömelim. Bazı sarımsaklar çok iri oluyor onları uzunlamasına ikiye bölüp kullanalım.
Kıymalı sos hazırladığımız tavadaki tüm lezzeti kullanmak için yemeğe ekleyeceğimiz kaynar suyu tavaya alıp şöyle bir karıştıralım. Sonra patlıcanların üzerine gelmemesine özen göstererek aralarından yemeğin üzerine gezdirelim. Ağız tadınıza göre ihtiyaç olduğunu düşünüyorsanız yine patlıcanlara denk getirmeden aralardan tuz ekleyebilirsiniz. Suyun seviyesi patlıcanların yarısını biraz geçecek kadar olması yeterli olacaktır.
200 derece ısıtılmış fırında yemeğin suyu iyice azalıp yağına kalıncaya dek pişirilir. Fırından aldığımız yemeğin ilk sıcaklığı geçinceye dek biraz bekletip sıcak olrak yanında salata veya cacıkla servis edebiliriz.
Afiyet Olsun…
5 Adet Kemer Patlıcan
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
1 Diş Sarımsak
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Toz Biber
1 Tepeli Çay Kaşığı Kekik
1 Tatlı Kaşığı Şeker
Tuz
Beyti Malzemeleri
350 gr Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
1 Adet Kapya Biber
1-2 Adet Yeşil Biber
1 Adet Havuç
1-2 Diş Sarımsak
1-2 Yemek Kaşığı zeytinyağı
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Kimyon
1 Çay Kaşığı Kırmızı Toz Biber
Tuz
Yemeğin Sosu İçin
1 Yemek Kaşığı Salça
1 Buçuk Su Bardağı Su
1 Tepeli Çay Kaşığı Şeker
Tuz-Karabiber
Üzeri İçin
1 Tepeleme Yemek Kaşığı Tereyağı
Servis İçin
Yoğurt.
Yapılışı
Patlıcanları alaca soyuyoruz. 2-3 milimetre kalınlıkta uzun uzun dilimliyoruz. Büyükçe bir süzgüye patlıcan dilimleriniz bir sıra halinde diziyoruz. Tuz ekiyoruz, tekrar bir sıra dizip aralarını tuzlayarak yarım saat kadar bekletiyoruz. Bu işlemle patlıcanın acı suyunu atmasını sağlıyoruz. Ardından patlıcanları yıkayıp kâğıt havlu ile kuruluyoruz. Fırın tepsisine pişirme kâğıdı serip patlıcanları diziyoruz. Bir kâsede 1 diş sarımsağı ezip üzerine 1çay bardağı zeytinyağı, baharat, tuz ve şekeri ekleyip karıştırıyoruz. Hazırladığımız bu sosu patlıcanların her iki yüzüne de fırça ile sürüyoruz. 180 derece alt üst ayarda ısıtılmış fırında hafif kızarana dek pişiriyoruz ki patlıcanları rulo yapabilelim.
3 tepsi oldu. Sarınca da kare borcamı oldukça sıkışık doldurdu. Domates dilimi koyacak yer kalmadı. 4 yetişkin bir yavrumuzla 2 gün yedik bu yemeği. Sonraki yaptığımda 4 patlıcandan fazla yapmam sanırım.
Patlıcanlar pişerken sırasıyla iri doğranmış kuru soğanı kısa bir süre bızlatıp iri doğranmış kapya biberleri ekleyip kısa bir süre bızlatıp yeşil biberleri ve birkaç parçaya bölünmüş maydanozu robota ekleyip iyice küçük doğranmış hale getiriyoruz. Havucu rendenin ince tarafıyla rendeliyoruz. Büyükçe bir kapta sarımsağı eziyoruz. Üzerine kıymayı ve robotta çektiğimiz sebzeleri, baharatı ve tuzunu ekleyip güzelce yoğuruyoruz. Kıymanın kıvamı patlıcan dilimlerinin üzerine kaşığın tersiyle sürülecek kıvamda olmalı.
Tepside hafif kızararak pişmiş ve ılınmış patlıcanların üzerine kaşığın tersi ile beyti harcımızı sürüyoruz. Çok kalın olmayacak çünkü sarması sorun olur. Patlıcanların sap tarafı daha ince olduğu için sarmaya o kısımdan başlıyoruz. Fırın tepsisine sıralıyoruz. Yer kalırsa patlıcan sarmalarını aralarına domates dilimleri yerleştiriyoruz.
Tüm malzemeyi hazırlayınca küçük bir kâsede 1 yemek kaşığı salçayı, 1 buçuk su bardağı suyu, tuzu,karabiberi ve 1 tepeli çay kaşığı şekeri ekleyip salçayı açıyoruz. Patlıcan rulolarının üzerine kaşık kaşık gezdiriyoruz.
180 derece ısıtılmış fırında yemek suyunu çekene dek pişiriyoruz. Fırından alınca bir süre dinlendirdikten sonra sıcak olarak servis ediyoruz. Serviste sarımsaklı ya da sarımsaksız zevkinize göre domates sos pişirip kullanabilirsiniz. Servis tabağına domates sos üzerine patlıcan beyti dilimlerini koyup yanına yoğurt ekleyebilirsiniz. Son olarak kızdırılmış tereyağı ve doğranmış maydanoz ekleyip sunumu tamamlayabilirsiniz. Yanına bulgur pilavı da iyi gider. Bu seçeneklerden istediğinizi kullanabilirsiniz. Ben bu kez patlıcan dilimlerini daire şeklinde dizip ortasına yoğurt ekledim. Üzerine de yemeğin sosundan gezdirdim.
Afiyet Olsun…
Afiyet Olsun...