30 Eylül 2023 Cumartesi

FIRINDA ZEYTİNYAĞLI BAMYA

 Annemizin bu yemeğini bu kez kız kardeşimin evinde pişirip yine severek yedik. Kısmetse bu yazdan tarifler gelmeye devam edecek :)))

Malzemeler

500 gr Bahçe Bamyası 

1 Adet Kuru Soğan

3 Adet Domates

4-5 Diş Sarımsak

Yarım Limon

1 Çay Bardağı Zeytinyağı

Tuz

Yapılışı

  • Bahçe bamyası genellikle 8-10 santim uzunluğunda olan bamyalara deniyor. Zeytinyağlısını pişirmek için bu bamya çeşidini kullanırdı rahmetli annem.
  • Bamyalarımızı önce güzelce yıkayıp pamuklu bir örtü serip bamyaları üzerine sererek iyice kuruyana dek bekletiyoruz.
  • Bamyaların koni şeklinde olan baş kısımları incecik soyuyoruz. Büyüklerimizden gördüğüm kadarıyla bamyayı baş kısmı yukarı gelecek şekilde tutup soyarlardı. Ben tam tersi yapıyorum baş aşağı tutup öyle soyuyorum. Böylesi bana daha kolay geliyor.
  • Bamyalar hazır olunca tencereye yağımızı ve yarımay ya da yemeklik doğradığımız soğanları tencereye alıp orta kısık ateşte kavurmaya bırakıyoruz. Bu arada domateslerimizi soyup 2 tanesini yemeklik doğrayıp birini fırına verirken kullanmak üzere ayırıyoruz.
  • Soğanlar şeffaflaşınca domates ve sarımsakları tencereye alıyoruz. Hemen üzerine bamya ve limon suyunu koyup bamyaların rengi dönünceye dek kavuruyoruz.
  • Yaklaşık 1 buçuk bardak kaynar su ve tuzunu ilave edip bir taşım kaynattıktan sonra fırın kabına yemeğimizi alıp kaşığın tersiyle üzerini düzlüyoruz. Ayırdığımız domatesi dilimleyip yemeğimizin üzerine diziyoruz. Elinizde varsa biberi yemeği fırına verdikten 10-15 dakika sonra ekliyoruz. Biber çok çabuk piştiğinden fırında yanıyor. Ben bu kez kullanmadım.
  • Yemeğimiz suyunu çekip yağına kalana dek yani yaklaşık 30 dakikada pişecektir.
  • Yemeğimizin ilk sıcağı geçtikten sonra ılık ya da soğuk servis edilir.

 

Afiyet Olsun…


 

26 Eylül 2023 Salı

PATLICANLI MAKARNA

Malzemeler

1 Paket Makarna

3 Adet Patlıcan

2-3 Adet Domates

1 Adet Kapya Biber

1 Adet Kuru Soğan

4-5 Yemek Kaşığı Sıvıyağ

1 Silme Yemek Kaşığı Tereyağı

1-2 Diş Sarımsak

1-2 Tatlı Kaşığı Şeker

Tuz-Karabiber

 Sunum İçin:

Peynir

Maydanoz

Yapılışı

Patlıcanları alaca soyup yıkıyoruz. İşaret parmağımızın birinci boğumuna kadar büyüklükte doğruyoruz. Üzerlerine tuz serpip 10 dakika beklettikten sonra yıkayıp süzüyoruz. Gerekirse kâğıt havlu ile de kuruluyoruz. Fırın tepsisine pişirme kâğıdı serip patlıcanları tepsiye alıyoruz üzerine 2 yemek kaşığı sıvıyağ, tuz, karabiber, toz şeker serpip güzelce karıştırıyoruz. Tepsiye bir sıra halinde düzleyip kızgın fırına atıp kızarıncaya kadar pişiriyoruz. 

Bu arada soğanı yemeklik doğrayıp 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ile şeffaflaşıncaya kadar orta kısık ateşte kavuruyoruz. Ardından kapya biberi kibrit çöpü gibi doğrayıp soğanlara ekleyerek yumuşayıncaya dek kısık ateşte kavurmaya devam ediyoruz. Fırında kızarttığımız patlıcanları ilave edince şöyle bir karıştırıp yemeklik doğradığımız domates ve doğradığımız sarımsağı ekleyip domatesler yumuşayana kadar pişirmeye devam ediyoruz.

Sosu hazırlarken başka bir tencerede makarnayı pilav gibi pişiriyoruz.

Tencereye tereyağını koyup erimesini bekliyoruz. Üzerine 1 litre kaynar su ve tuz ilave edip bir taşım daha kaynatıyoruz. Makarnayı ekleyip kaynayana dek harlı ateşte tutuyoruz. Kaynayınca ocağı en kısık ayara getirip kapağını kapatıp 10 dakika bekliyoruz. Bu süre sonunda kapağı açıp makarnaları ezip kırmadan karıştırıyoruz. Suyu çekmiş mi diye kontrol ediyoruz. Hala suyu varsa çekmesi için bir süre daha kısık ocakta tutuyoruz. Makarna suyunu çekince ocağı kapatıp 1 su bardağı soğuk su ilave edip karıştırarak kapağı kapalı bir 10 dakika daha bekletiyoruz. Aynı pilav gibi demlenmeye bırakıyoruz.

Bu sürenin sonunda hazırladığımız sosu makarnamıza ekleyip yavaşça karıştırıyoruz. Yemeğimiz artık hazır.

Gelelim sunuma tabağa aldığımız patlıcanlı makarnamızın üzerine ağız tadımıza göre bir çeşit peynir rendeliyoruz. Son olarak doğranmış maydanoz ekleyip servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…


 

25 Eylül 2023 Pazartesi

KREMALI MANTAR ÇORBASI

Malzemeler

1 Paket Mantar

200 ml Krema

1 Yemek Kaşığı Un

2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ

1 Yemek Kaşığı Tereyağı

Tuz-Karabiber

Üst Süslemesi İçin

1 Adet Yumuşak Simit

1 Yemek Kaşığı Toz Parmesan

Kavrulmuş Susam

Yarım Demet Maydanoz

Yapılışı

Ben mantarları dik tutarak hızlıca yıkıyorum ardından yine dik şekilde süzgüde sularını salmasını bekleyip sonra kullanıyorum. Arzu ederseniz sizler silerek de kullanabilirsiniz. Mantarları ikiye bölerek ince dilimler halinde doğruyoruz. Tencereye sıvıyağ koyup ısıtıyoruz. Dilimlenmiş mantarları ekleyip suyunu salıp çekene dek soteliyoruz. Mantarlar suyunu çekince mantarları kenara çekip tencerenin dibinin orta kısmında oluşan boşluğa tereyağı ekleyip erimesini bekliyoruz. Unu tereyağının üzerine ekleyip mantarlara karıştırmadan kavuruyoruz. Unun kokusu güzelleşip hafif sararınca 1-2 bardak soğuk su ekleyip unu topaklanmasına fırsat vermeden hızlıca karıştırıyoruz. Artık çorbanın kıvamını ayarlayacak kadar kaynar su ekleyebiliriz. Tuzunu biberini arzu ederseniz zerdeçal ve limon kabuğu rendesi ekleyip tüm malzemenin tadı birbirine geçmesi için birkaç dakika kaynatıp çorbayı tamamlıyoruz.

Ben maydanozun diriliği gitmesin diye servis esnasında ekliyorum arzu ederseniz ocağı kapatınca da çorbaya ekleyebilirsiniz. 

Çorbayı servis edeceğiniz zaman gevrekleri ince ince dilimleyip pişirme kağıdının üzerine alıp fırında ısıtıp hafif gevrekleştiriyoruz. En son üzerine toz parmesan ve kavrulmuş susam serpip sıcak fırında bir süre daha tutuyoruz.

Çorbayı tabaklarımıza alınca üzerine bir miktar simit dilimlerinden, bir tutam maydanoz ve toz biber serperek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…


 

15 Mayıs 2023 Pazartesi

TOST EKMEKLİ TUZLU PASTA

Malzemeler

12 Dilim Tost Ekmeği

1 Çay Bardağı Süt

Yoğurtlu Krema İçin

250-300 gr Kese Yoğurdu

400 gr Labne Peyniri

3-4 Yemek Kaşığı Mayonez

1-2 Diş Sarımsak

Tuz

Avokadolu İç Malzeme İçin

1 Adet Avokado

1 Diş Sarımsak

Limon Suyu

1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı 

Tuz

1 Çimdik Karabiber

6-7 Adet Biberli Yeşil Zeytin

6-7 Adet Siyah Zeytin

7-8 Adet Kuru Domates (Yarım Bölünmüş)

1 Çay Bardağı Doğranmış Ceviz 

Rus Salatası İçin

1 Su Bardağı Dondurulmuş Garnitür

3-4 Adet Salatalık Turşusu

5-6 Yemek Kaşığı Mayonez

Tuz-Karabiber

6 Dilim Salam

1 Çay Kaşığı Tereyağı

Tavuklu İç Malzeme İçin

1 Adet Haşlanmış Tavuk Göğsü

2 Adet Havuç

1 Diş Sarımsak

1 Yemek Kaşığı Sıvıyağ

1 Çay Bardağı Doğranmış Ceviz

1 Çay Kaşığı Kajun Baharatı

1 Çimdik Kimyon

1 Çimdik Karabiber

1 Çay Kaşığı Toz Biber

Tuz

 

Yapılışı

Önce kuru domatesleri sıcak suda bekleyemeye alıyoruz.

Tavuğu haşlıyoruz. Havuçların birinden 3 parmak kadar kesip ayırıyoruz bu kısmı haşlayıp süsleme için kullanacağız.

Kalan havuçları rendeliyoruz. Tavaya 1 yemek kaşığı sıvıyağ koyuyoruz. Rendelenmiş havuçlar ile ezilmiş sarımsağı soteliyoruz. Cevizleri doğruyoruz. Haşladığımız tavuk ılınınca minik minik didikliyoruz. Baharatlarla karıştırıyoruz. Sonra tavuk, havuç ve cevizi karıştırıp kenara alıyoruz.



Yoğurtlu kremamızı hazırlamak için yoğurt, labne, mayonez ve sarımsağı pürüzsüz hale gelene dek çırpıyoruz.

Çukur bir kâsede sarımsağı bir çimdik tuz ile eziyoruz. Avokadoyu ikiye bölüp çekirdeğini çıkarıyoruz. Bir kaşık yardımıyla kabuklarından sıyırıp kâseye ekliyoruz. Zeytinyağı, karabiber ve limon suyunu ekleyip çatal ile püre haline getiriyoruz. Zeytinleri ve kuru domatesleri dilimliyoruz. Tümünü karıştırıyoruz.



Rus salatası için dondurulmuş garnitürümüzü bir taşım kaynatıyoruz. Süzüp soğuması için bekletiyoruz. Turşuyu minik küpler halinde kesiyoruz. Tuz, karabiber ekleyip hepsini karıştırıp kenara alıyoruz. Salamları da tereyağında çok kısa süre pişirip dilimliyoruz. 



Tost ekmeği dilimlerinin kenarlarını incecik kesiyoruz. 3 dilim ekmeği servis tabağına yan yana diziyoruz. Sütü fırça ile dilimlerin üzerine sürüyoruz. Yoğurtlu kremadan incecik sürüyoruz. Tavuklu harcımızdan ekmeklerin üzerine döşüyoruz. Üzerine kaşıkla bastırarak form almasını sağlıyoruz. İkinci kat için ekmeklerin altına süt sürerek tavuklu harcın üzerine diziyoruz. Ekmeklerin üzerine de süt sürüyoruz. Yine yoğurtlu kremadan incecik sürüyoruz. İkinci harç olarak avokadolu harcı yerleştiriyoruz. Yine hafif hafif baskı uyguluyoruz. 3. Kat ekmek dilimlerimizin altına üstüne süt sürüp diziyoruz. Yine yoğurtlu kremadan incecik sürüp rus salatasından ince bir kat sürüp salam dilimlerini koyup üzerine tekrar ince bir kat rus salatası sürüyoruz. Son ekmek katını yine altına üstüne süt sürerek yerleştiriyoruz. Artık tuzlu pastamızı yoğurtlu kremayla kaplayıp tuzlu pastamızı tamamlıyoruz. 

Süsleme için ayırdığımız haşlanmış havucumuzun 4 tarafından bıçakla uzunlamasına yiv açıyoruz. İnce ince dilimleyince çiçek şeklinde görüneceklerdir. Bu havuç çiçeklerimizi tuzlu pastamızın üzerine diziyoruz. Çiçeklerin etrafını ve tuzlu pastamızın kenarlarını doğranmış cevizlerle süsleyerek tamamlıyoruz.

Tuzlu pastayı en az 4-5 saat en güzeli bir gece bekletiyoruz. Böylece lezzetler birbirine kaynaşır ve kendini çeker dolayısıyla dilimlemek için hazır hale gelir.

Afiyet Olsun…


 

1 Mayıs 2023 Pazartesi

ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEKLİ SALATA



1 Su Bardağı Yeşil Mercimek

1 Su Bardağı Erişte

2 adet havuç

1-2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ

1 Kâse Mısır

1 Kâse Ceviz

4-5 Dal Taze Soğan

Yarım Demet Dereotu

5 Adet Kornişon Turşusu

3 Yemek Kaşığı Mayonez

250 gr Kese Yoğurdu

4-5 Yemek Kaşığı Yoğurt 

1-2 Yemek kaşığı Tereyağı

1 Kâse Haşlanmış Nohut

Tuz, Karabiber, Kırmızı Pul Biber, Nane

2 Diş Sarımsak

Yapılışı

Salatanın üzerine koyacağımız haşlanmış nohut önceden hazırlayıp buzluğunuzda varsa tarifi yapmaya başlarken buzluktan çıkarabilirsiniz ya da akşamdan nohutu ıslatıp ayrı bir yerde haşlayıp hazırlamak gerekir.

Mercimek ve erişte ayrı ayrı üzerlerini geçecek kadar suyla haşlanır. Havuç rendelenip 1-2 kaşık sıvıyağ ile kısa bir süre sotelenir. Turşu, taze soğan, dereotu ve ceviz doğranır. Taze soğanın bir kısmı üzerini süslemek için ayrılır.

Mısır dondurulmuşsa bir taşım kaynatılır. 

Erişte ve mercimek büyük bir kâseye alınır. Birbirlerine yapışmasınlar diye tuzunu, baharatlarını, sotelediğimiz havuç, mısır, minik minik doğradığımız turşu konup karıştırılır. Soğuduktan sonra taze soğan, dereotu konup havalandırarak karıştırılır.

Sarımsakları ezip üzerine kese yoğurdu ve normal yoğurdun sulu kısmından koyarak kremamsı görünüm elde edene dek karıştırıyoruz. Üzerine mayonez ekleyip tekrar karıştırıyoruz. Yoğurt sosumuzu da salataya ekleyip tektüre(homojen) olana dek karıştırılarak servis tabağına döşenir. 

Sıra geldi üst süslemesini yapmaya tereyağını tavada eritip üzerine haşlanıp süzülmüş nohutlar alınır nemi gidene kadar sotelenir, üzerine doğranmış cevizler eklenir kısa bir süre daha sotelenir son olarak pul biber eklenip şöyle bir karıştırdıktan sonra ocaktan alınır. Nohutlu sos birkaç kez karıştırarak havalandırılır. İlk sıcaklığı geçtikten sonra salatanın üzerine dökülür. Ayırdığımız taze soğanlar da serpilerek salata servis edilir.

Afiyet Olsun…

 

 

 

21 Haziran 2020 Pazar

ENGİNARLI PİLAV

Malzemeler
2 Su Bardağı Pirinç
4 Adet Enginar
5-6 Dal Taze Soğan
1 Demet Dereotu
Tuz-Beyaz Biber
4-5 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Limon
Yapılışı
Enginarlar ayıklanır ya da ayıklanmış alınır. Yarımay şeklinde dilimlenir. Sapları da taze ise onlar da ayıklanıp doğranır. Sıvıyağdüdüklü tencereye konur. Taze soğan ve enginarlar hafif kavrulur. Üzerine 1 su bardağı kadar su konur 7-8 dakika civarında pişirilir. Düdüklü ılınınca suyun altında buharı çıkarıldıktan sonra pirinçler, dereotu, tuz, beyaz biber, 1 tatlı kaşığı şeker, birkaç damla limon suyu ve 3 su bardağı su tencereye ilave edilir. Aslında mantışu ki enginarlara sebzeye yetecek kadar su konmalı. Pirinçler için de bire bir su ilave edilmeli. Düdüklü tekrar ocağa alınır. Yine 7-8 dakika pişirilir. Bu kez tencerenin ağzını açmadan 10 dakika beklenir. Daha sonra sıcak sıcak yanında yoğurt ile ikram edilir.
Afiyet Olsun…

11 Haziran 2020 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI SEBZELİ ENGİNAR

Malzemeler
4 Adet Çanak Enginar
1 Adet Havuç
1 Demet Taze Soğan
1 Su Bardağı Bezelye
1 Adet Kapya Biber
Yarım Paket Mantar
1 Çay Bardağı Mısır
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
Yarım Çay Bardağı Portakal-Mandalina Suyu
Tuz
Yarım Demet Dereotu
Yemeğin Suyu İçin
1 Yemek Kaşığı Un
Yarım Limonun Suyu
2 Çay Bardağı Su
Yapılışı
  • Öncelikle zeytinyağımızı tencereye alıyoruz. Üzerine dilimlenmiş havuç ve taze soğanı alıp sotelemeye başlıyoruz. 
  • Ardından bezelyeleri, kapya biberi, mantarı, mısır ve dörde bölünmüş enginar çanaklarını tenceremize birer ikişer dakika arayla tenceremize ekleyerek sotelemeye devam ediyoruz. 
  • Yemeğin suyun küçük bir kâsede hazırlıyoruz. Unu, limon suyunu ve 1 çay bardağı suyu un suda iyice çözülene kadar karıştırıyoruz. Yemeğimizin tuzunu verip üzerine hazırladığımız unlu, limonlu suyumuzu son kez karıştırıp yemeğimize ekliyoruz. Kısa bir süre beklese de un suyun dibine çöküp kalıyor onun için yemeğe eklerken bir kez daha karıştırıp öyle ekliyoruz. Zeytinyağlı yemeklerin tümüne yakıştığı gibi enginar yemeğine de portakal, mandalina suyu ekleyip gerektiği kadar su da ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. 
  • Yemeğimiz kaynayınca ocağı orta kısık ateşe ayarlayıp yemeğimizi pişmeye bırakıyoruz. 
  • Enginarlara bıçak ya da çatal batırıp pişmesini kontrol ediyoruz. Kolayca batıyorsa yemeğimize son bir dokunuş için dereotu doğrayıp ekliyoruz. Yemeği ezmeden nazikçe karıştırıp ocağı söndürüyoruz.
  • Yemek demlendikten sonra servis ediyoruz. Yemeğimiz soğuk da çok leziz oluyor.

Afiyet Olsun…

6 Haziran 2020 Cumartesi

ETLİ BEBEK ENGİNAR

Annemin pişirirken en titizlendiği yemekti, her detayını usanmadan bir bir anlatırdı her pişirdiğinde.
Kurallar:
1-     Yemek karartılmamalı bembeyaz olmalı! 
2-     Yemeğin suyuna eklenen un miktarı çok önemli az olursa lezzeti tam olmaz çok olursa yemek iyi pişmez. 
3-     Enginar kuru soğanla pişmez, taze soğanla pişirilmeli 
4-    Domates eklemek mi asla yok öyle bişey!!! 
5-     Dolma yapılacaksa yok öyle aklına geleni eklemek pirinç taze soğan dereotu tuz karabiber zeytinyağı bitti dolma yapacağın enginarı eline vura vura esnetilecek ortadaki boşluğu açıp içindeki tüyleri temizleyeceksin dolma içini de hem o boşluğa hem yaprak aralarına yerleştireceksin. 

Evet ben bunları milyon kere dinledim öğrenmemenin imkânı yoktu 🤭🤭
Malzemeler
250 gr Kuşbaşı Et
4-5 Adet Bebek Enginar
1 Su Bardağı Bezelye
1 Demet Taze Soğan
4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Un
Yarım Limonun Suyu
Tuz
2-3 Adet Marulun En Dış Yapraklarından
Çeyrek Demet Dereotu
Yapılışı
  • Enginarları evde ayıklayacaksak yıkamak için derin bir kaba listedekilerden hariç 1 yemek kaşığı un ve yarım limonun suyu sıkılmış su konur. Birkaç sıra dış yapraklarını ayıkladığımız enginarların üst kısmını da kesiyoruz. Ardından dörde bölüp iç kısmında çiçek tüyleri var mı diye kontrol ediyoruz bebek enginarlarda tüy olmaz ama yine de kontrol ediyoruz. Sap kısmının da dış kısımlarını derince kesiyoruz ve 4 santim uzunluğunda kesiyoruz. Ayıkladığımız her parçayı zaman kaybetmeden önceden hazırladığımız unlu, limonlu suya koyup bekletiyoruz. Tencereye eklerken bu suda yıkayıp alıcaz.
  • Tenceremize zeytinyağını koyup ısıtıyoruz. Yağ ısınınca etlerimizi ekleyip kavuruyoruz. Etinizin pişmeyeceğini düşünüyorsanız kavurduktan sonra azar azar su ekleyerek pişmesini sağlayabilirsiniz. Et yumuşayınca ayıklayıp yıkadığımız taze soğanları doğrayıp 1-2 dakika soteliyoruz. Bu aşamada enginarların sap kısımları tencerenin orta kısmına bakacak şekilde güneş gibi yan yana diziyoruz. Ortada kalan boşluğa da sap kısımlarını yerleştiriyoruz. Bezelyeleri yemeğin üzerine ekliyoruz.
  • Temiz bir kapta tekrar limonlu unlu su hazırlıyoruz. Yemeğe tuzunu ekleyip hazırladığımız suyu son kez karıştırarak tencereye ekliyoruz. Karıştırmazsak un suyun dibine çabucak çöktüğünden tencereye aktaramayız. 
  • Bu aşamada marulun salata yaparken attığımız kısımdaki yapraklardan 2-3 tanesini yıkayıp yemeğin üzerine örtüp havayla temasını engelliyoruz. Böylece çok çabuk kararma eğilimindeki enginarların daha beyaz pişmesini sağlıyoruz. Ben genellikle enginar yemeğinin yanına marul salatası yapmayı tercih ederim. Bu yüzden enginar alırken taze soğan, dereotu ve marul birlikte alıyorum. Ama sizin tercihiz bu değilse ya da o gün evinizde marul yoksa pişirme kağıdıyla da yemeğin üstünü örtüp pişirebilirsiniz. Bu yöntemle de yemeğiniz daha beyaz olacaktır. 
  • Yemeğimiz piştikten sonra üzerindeki marulları alıp atıyoruz. Ve üzerine dereotunu doğruyoruz. Yemeğini suyundan kaşıkla alıp dereotunun üzerine gezdiriyoruz. Biraz ılınınca servis ediyoruz. 

Afiyet Olsun…

17 Mayıs 2020 Pazar

KABAKLI KİŞ

Malzemeler Hamur Malzemesi
3 Su Bardağı Un 
200 gr Tereyağı
2-3 Yemek Kaşığı Toz Fındık
1 Yumurta Sarısı
2-3 Yemek Kaşığı Buzlu Su
1 Çay Kaşığı Tuz
İç Malzemesi
10-12 Adet Kuru Domates
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
2 Diş Sarımsak
1 Kahve Fincanı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Parmesan Rendesi
1 Çay Bardağı Ceviz
2 Adet Dolmalık Kabak
3 Adet Taze Soğan
4-5 Dal Dereotu
200 gr Tulum Loru 
1 Yemek Kaşığı Susam(Hafif Kavrulmuş)
1 Yemek Kaşığı Çörekotu
Karabiber-Pul Biber 
Üst Malzemesi
1 Adet Yumurta ve 1 Yumurta Akı
1 Çay Bardağı Krema
1 Yemek Kaşığı Yoğurt
Muskat    
Tuz-Karabiber
1 Su Bardağı Kaşar Peyniri Rendesi
Yapılışı
  • Kuru domatesleri akşamdan soğuk suyla veya hamuru yoğurmaya başlamadan kaynar suyla ıslatıyoruz.
  • Robota bıçak ucunu takıyoruz. Unu ve küp küp kesilmiş soğuk tereyağını robota koyup güzelce birbirine karışana dek robotu yüksek devirde çalıştırıyoruz. Sonrasında yumurta sarısı ve buzlu sudan 2 yemek kaşığı kadar koyup tekrar çalıştırıyoruz. Hamur toparlanmadıysa 1 yemek kaşığı kadar daha buzlu sudan koyup tekrar çalıştırıyoruz. Ardından hamuru toparlayıp buzdolabı poşetine koyarak buzdolabında 15-20 dakika kadar dinlendiriyoruz. 
  • Soğuyan hamurumuzu pişirme kâğıdı üzerinde merdaneyle açıyoruz. Arzu ederseniz hamuru 2 kat pişirme kâğıdı arasında da açabilirsiniz ya da mermer üzerinde açabilirsiniz. Hamuru yarım santim kalınlığında açıyoruz. Mermerde açarsanız hamuru dörde katlayıp kalıba yerleştirebilirsiniz. Ben hamurun altına pişirme kağıdı koyarak açmayı tercih ediyorum. Böylece hamuru kağıtla birlikte kaldırıp ters çevirerek kalıba yerleştiriyorum. Hamurun kalıptan taşan kısımlarını bıçakla kesebilirsiniz ya da merdaneyi kalıbın üzerinde gezdirerek fazlalıkları kesmiş olursunuz. Hamuru açtığınız pişirme kağıdıyla sarıp ya da bir poşete geçirip tekrar buzdolabına alıyoruz. 
  • Bu arada fırınımızı 180 derecede ısıtmaya başlıyoruz.
  • Kabaklarımızı soyup dilimliyoruz ya da soyma bıçaklarıyla tıraşlayarak dilimlemiş oluyoruz. Taze soğanı ve dereotunu doğruyoruz. Bir kaba alıp üzerine biraz karabiber serpip karıştırıyoruz.
  • Tulum lorunun içine baharatları susamı ve çörekotunu koyup söyle bir karıştırıyoruz.
  • Kuru domateslerimizi süzüp elektrikli doğrayıcıya alıyoruz. Üzerine zeytinyağını, 1 tatlı kaşığı salçayı, taze veya kuru naneyi, sarımsağı, parmesanı, gerekliyse tuzu alıp ezme haline getiriyoruz. Son olarak elimizle kırıkladığımız cevizleri koyup karıştırıyoruz.
  • Hazırlıklar bitince hamurumuzu dolaptan çıkarıp doğru ısıttığımız fırına alıyoruz. 10 dakika ön pişirme yapıyoruz. 
  • 10 dakika sonra fırından aldığımız hamurumuzun üzerine önce kaşar peynirinin 1/3’ünü serpiştiriyoruz sonra kuru domates ezmesini döşüyoruz. Domates ezmesinin üzerine kabaklı karışımı koyup aralarına da peynirli karışımı döşüyoruz. 
  • Bir kapta krema, yoğurt, yumurta ve baharat karışımını güzelce çırpıyoruz ve kişimizin üzerine gezdirerek döküyoruz. Tekrar fırına verip üzeri hafif pembeleşene dek pişiriyoruz. Üzerine döktüğümüz kremalı sos katılaşmış, kabaklar pişmiş olmalı.
  • Tekrar fırından alıp kalan kaşar peynirini üzerine serpeleyip yine fırına veriyoruz. Kaşar peyniri eriyip biraz pembeleştiğinde fırından alıp biraz soğuması için bir kenara alıyoruz.
  • Ilındıktan sonra dilimleyerek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

Related Posts with Thumbnails