Malzemeler
Bulgur Köftesinin Malzemeleri
2Subardağı İnce Bulgur
1 Su Bardağı İrmik
Yarım Su Bardağı Un(3 Yemek Kaşığı)
150-200 gr Kıyma
1 Adet Yumurta
1 Adet Kurusoğan (Küçük Boy)
1 Yemek Kaşığı (Silme) Biber Salçası
2 Tatlı Kaşığı Nar Ekşisi
1 Tatlı Kaşığı Kimyon
Tuz-Karabiber-Pulbiber
Sos Malzemesi
3 Yemek kaşığı Zeytinyağı
4-5 Diş Sarımsak
1 Adet Domates
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
Tuz-Karabiber-Pulbiber
Kimyon_Reyhan
Yoğurtlu Semizotu Malzemeleri
1 Demet Semizotu (Demetler Küçükse 2 Demet)
4-5 Adet Salatalık
250 gr Kese Yoğurdu
2-3 Kaşık Yoğurt
2-3 Diş Sarımsak
2-3 Yemek Kaşığı Mayonez
Tuz
Süslemek İçin
1 Çay Bardağı Kadar Ceviz
Yapılışı
- Semizotunun yapraklarını dallarından ayıklanıp yıkıyoruz. Süzgüye alıp süzülmeye bırakıyoruz. Salatalıkların kabuğunu soyup ince ince dilimliyoruz.
- Çukur ve derin bir kapta sarımsakları tüm salataya yetecek kadar tuzla eziyoruz.
- Üzerine kese yoğurdunu, sofralık yogurdu, varsa yoğurdun suyuyla yoksa içme suyu ile kese yoğurdunu açıyoruz. Kıvamını bulunca mayonez ekliyoruz. Sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz.
- Sebzeleri yoğurt karışımına ekleyip güzelce karıştırıp bir kenarda beklemeye alıyoruz.
- Tercihen kapağı olan derince bir kaba bulgur ve irmiği alıyoruz.
- Üzerine kuru soğan rendelenip tuzunu atıp şöyle bir karıştırıyoruz. Üzerine 1 su bardağı kaynar su ekleyip kapağını örtüyoruz.
- 10-15 dakika sonra kaptaki bulgurlu malzemeyi karıştırıp havalandırıyoruz.
- Köfte malzemelerinin hepsini kaba alıp hamur gibi yoğrulur. Yoğururken elimizin dayanabilceği sıcaklıkta su ilave ediyoruz. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam ediyoruz.
- Hamurdan kiraz tanesi kadar parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Top haline getirdikten sonra küçük parmakla bir çukur oluşturuyoruz. Aynı anda avucunuzda 2 hatta 3 parça hamuru şekillendirebilirsiniz. Böylece daha çabuk bitiyor.
- Tüm hamur şekil verilince tuzlu kaynar suya atılıp haşlanır. Köfteler ilk önce suyun dibine çöker piştikçe suyun yüzüne yükselir. Suyun üstüne çıkanları kevgir ile alıyoruz.
- Bir tavada sosu hazırlarız. Salça yağda kokusu güzelleşene kadar kavrulur. Üzerine rendelenmiş domates ve ince ince doğranan sarımsaklar eklenir. Bir kaç dakika pişirilir. Üzerine baharatlar eklenip ocaktan alınır. Domatesin suyu yeterli değilse köfteleri haşladığımız sudan sosa ekleyebiliriz.
- Haşlanan köfteler ile sos güzelce harmanlanır.
- Servis tabağına önce hazırladığımız cacığı alıyoruz. Üzerine köftelerimizi döşüyoruz. Son olarak kırıkladığımız cevizleri köftelerin üzerine ekliyoruz. Sıcak sıcak servis ediyoruz.
Afiyet Olsun…