15 Mayıs 2023 Pazartesi

TOST EKMEKLİ TUZLU PASTA

Malzemeler

12 Dilim Tost Ekmeği

1 Çay Bardağı Süt

Yoğurtlu Krema İçin

250-300 gr Kese Yoğurdu

400 gr Labne Peyniri

3-4 Yemek Kaşığı Mayonez

1-2 Diş Sarımsak

Tuz

Avokadolu İç Malzeme İçin

1 Adet Avokado

1 Diş Sarımsak

Limon Suyu

1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı 

Tuz

1 Çimdik Karabiber

6-7 Adet Biberli Yeşil Zeytin

6-7 Adet Siyah Zeytin

7-8 Adet Kuru Domates (Yarım Bölünmüş)

1 Çay Bardağı Doğranmış Ceviz 

Rus Salatası İçin

1 Su Bardağı Dondurulmuş Garnitür

3-4 Adet Salatalık Turşusu

5-6 Yemek Kaşığı Mayonez

Tuz-Karabiber

6 Dilim Salam

1 Çay Kaşığı Tereyağı

Tavuklu İç Malzeme İçin

1 Adet Haşlanmış Tavuk Göğsü

2 Adet Havuç

1 Diş Sarımsak

1 Yemek Kaşığı Sıvıyağ

1 Çay Bardağı Doğranmış Ceviz

1 Çay Kaşığı Kajun Baharatı

1 Çimdik Kimyon

1 Çimdik Karabiber

1 Çay Kaşığı Toz Biber

Tuz

 

Yapılışı

Önce kuru domatesleri sıcak suda bekleyemeye alıyoruz.

Tavuğu haşlıyoruz. Havuçların birinden 3 parmak kadar kesip ayırıyoruz bu kısmı haşlayıp süsleme için kullanacağız.

Kalan havuçları rendeliyoruz. Tavaya 1 yemek kaşığı sıvıyağ koyuyoruz. Rendelenmiş havuçlar ile ezilmiş sarımsağı soteliyoruz. Cevizleri doğruyoruz. Haşladığımız tavuk ılınınca minik minik didikliyoruz. Baharatlarla karıştırıyoruz. Sonra tavuk, havuç ve cevizi karıştırıp kenara alıyoruz.



Yoğurtlu kremamızı hazırlamak için yoğurt, labne, mayonez ve sarımsağı pürüzsüz hale gelene dek çırpıyoruz.

Çukur bir kâsede sarımsağı bir çimdik tuz ile eziyoruz. Avokadoyu ikiye bölüp çekirdeğini çıkarıyoruz. Bir kaşık yardımıyla kabuklarından sıyırıp kâseye ekliyoruz. Zeytinyağı, karabiber ve limon suyunu ekleyip çatal ile püre haline getiriyoruz. Zeytinleri ve kuru domatesleri dilimliyoruz. Tümünü karıştırıyoruz.



Rus salatası için dondurulmuş garnitürümüzü bir taşım kaynatıyoruz. Süzüp soğuması için bekletiyoruz. Turşuyu minik küpler halinde kesiyoruz. Tuz, karabiber ekleyip hepsini karıştırıp kenara alıyoruz. Salamları da tereyağında çok kısa süre pişirip dilimliyoruz. 



Tost ekmeği dilimlerinin kenarlarını incecik kesiyoruz. 3 dilim ekmeği servis tabağına yan yana diziyoruz. Sütü fırça ile dilimlerin üzerine sürüyoruz. Yoğurtlu kremadan incecik sürüyoruz. Tavuklu harcımızdan ekmeklerin üzerine döşüyoruz. Üzerine kaşıkla bastırarak form almasını sağlıyoruz. İkinci kat için ekmeklerin altına süt sürerek tavuklu harcın üzerine diziyoruz. Ekmeklerin üzerine de süt sürüyoruz. Yine yoğurtlu kremadan incecik sürüyoruz. İkinci harç olarak avokadolu harcı yerleştiriyoruz. Yine hafif hafif baskı uyguluyoruz. 3. Kat ekmek dilimlerimizin altına üstüne süt sürüp diziyoruz. Yine yoğurtlu kremadan incecik sürüp rus salatasından ince bir kat sürüp salam dilimlerini koyup üzerine tekrar ince bir kat rus salatası sürüyoruz. Son ekmek katını yine altına üstüne süt sürerek yerleştiriyoruz. Artık tuzlu pastamızı yoğurtlu kremayla kaplayıp tuzlu pastamızı tamamlıyoruz. 

Süsleme için ayırdığımız haşlanmış havucumuzun 4 tarafından bıçakla uzunlamasına yiv açıyoruz. İnce ince dilimleyince çiçek şeklinde görüneceklerdir. Bu havuç çiçeklerimizi tuzlu pastamızın üzerine diziyoruz. Çiçeklerin etrafını ve tuzlu pastamızın kenarlarını doğranmış cevizlerle süsleyerek tamamlıyoruz.

Tuzlu pastayı en az 4-5 saat en güzeli bir gece bekletiyoruz. Böylece lezzetler birbirine kaynaşır ve kendini çeker dolayısıyla dilimlemek için hazır hale gelir.

Afiyet Olsun…


 

1 Mayıs 2023 Pazartesi

ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEKLİ SALATA



1 Su Bardağı Yeşil Mercimek

1 Su Bardağı Erişte

2 adet havuç

1-2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ

1 Kâse Mısır

1 Kâse Ceviz

4-5 Dal Taze Soğan

Yarım Demet Dereotu

5 Adet Kornişon Turşusu

3 Yemek Kaşığı Mayonez

250 gr Kese Yoğurdu

4-5 Yemek Kaşığı Yoğurt 

1-2 Yemek kaşığı Tereyağı

1 Kâse Haşlanmış Nohut

Tuz, Karabiber, Kırmızı Pul Biber, Nane

2 Diş Sarımsak

Yapılışı

Salatanın üzerine koyacağımız haşlanmış nohut önceden hazırlayıp buzluğunuzda varsa tarifi yapmaya başlarken buzluktan çıkarabilirsiniz ya da akşamdan nohutu ıslatıp ayrı bir yerde haşlayıp hazırlamak gerekir.

Mercimek ve erişte ayrı ayrı üzerlerini geçecek kadar suyla haşlanır. Havuç rendelenip 1-2 kaşık sıvıyağ ile kısa bir süre sotelenir. Turşu, taze soğan, dereotu ve ceviz doğranır. Taze soğanın bir kısmı üzerini süslemek için ayrılır.

Mısır dondurulmuşsa bir taşım kaynatılır. 

Erişte ve mercimek büyük bir kâseye alınır. Birbirlerine yapışmasınlar diye tuzunu, baharatlarını, sotelediğimiz havuç, mısır, minik minik doğradığımız turşu konup karıştırılır. Soğuduktan sonra taze soğan, dereotu konup havalandırarak karıştırılır.

Sarımsakları ezip üzerine kese yoğurdu ve normal yoğurdun sulu kısmından koyarak kremamsı görünüm elde edene dek karıştırıyoruz. Üzerine mayonez ekleyip tekrar karıştırıyoruz. Yoğurt sosumuzu da salataya ekleyip tektüre(homojen) olana dek karıştırılarak servis tabağına döşenir. 

Sıra geldi üst süslemesini yapmaya tereyağını tavada eritip üzerine haşlanıp süzülmüş nohutlar alınır nemi gidene kadar sotelenir, üzerine doğranmış cevizler eklenir kısa bir süre daha sotelenir son olarak pul biber eklenip şöyle bir karıştırdıktan sonra ocaktan alınır. Nohutlu sos birkaç kez karıştırarak havalandırılır. İlk sıcaklığı geçtikten sonra salatanın üzerine dökülür. Ayırdığımız taze soğanlar da serpilerek salata servis edilir.

Afiyet Olsun…

 

 

 

21 Haziran 2020 Pazar

ENGİNARLI PİLAV

Malzemeler
2 Su Bardağı Pirinç
4 Adet Enginar
5-6 Dal Taze Soğan
1 Demet Dereotu
Tuz-Beyaz Biber
4-5 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Limon
Yapılışı
Enginarlar ayıklanır ya da ayıklanmış alınır. Yarımay şeklinde dilimlenir. Sapları da taze ise onlar da ayıklanıp doğranır. Sıvıyağdüdüklü tencereye konur. Taze soğan ve enginarlar hafif kavrulur. Üzerine 1 su bardağı kadar su konur 7-8 dakika civarında pişirilir. Düdüklü ılınınca suyun altında buharı çıkarıldıktan sonra pirinçler, dereotu, tuz, beyaz biber, 1 tatlı kaşığı şeker, birkaç damla limon suyu ve 3 su bardağı su tencereye ilave edilir. Aslında mantışu ki enginarlara sebzeye yetecek kadar su konmalı. Pirinçler için de bire bir su ilave edilmeli. Düdüklü tekrar ocağa alınır. Yine 7-8 dakika pişirilir. Bu kez tencerenin ağzını açmadan 10 dakika beklenir. Daha sonra sıcak sıcak yanında yoğurt ile ikram edilir.
Afiyet Olsun…

11 Haziran 2020 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI SEBZELİ ENGİNAR

Malzemeler
4 Adet Çanak Enginar
1 Adet Havuç
1 Demet Taze Soğan
1 Su Bardağı Bezelye
1 Adet Kapya Biber
Yarım Paket Mantar
1 Çay Bardağı Mısır
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
Yarım Çay Bardağı Portakal-Mandalina Suyu
Tuz
Yarım Demet Dereotu
Yemeğin Suyu İçin
1 Yemek Kaşığı Un
Yarım Limonun Suyu
2 Çay Bardağı Su
Yapılışı
  • Öncelikle zeytinyağımızı tencereye alıyoruz. Üzerine dilimlenmiş havuç ve taze soğanı alıp sotelemeye başlıyoruz. 
  • Ardından bezelyeleri, kapya biberi, mantarı, mısır ve dörde bölünmüş enginar çanaklarını tenceremize birer ikişer dakika arayla tenceremize ekleyerek sotelemeye devam ediyoruz. 
  • Yemeğin suyun küçük bir kâsede hazırlıyoruz. Unu, limon suyunu ve 1 çay bardağı suyu un suda iyice çözülene kadar karıştırıyoruz. Yemeğimizin tuzunu verip üzerine hazırladığımız unlu, limonlu suyumuzu son kez karıştırıp yemeğimize ekliyoruz. Kısa bir süre beklese de un suyun dibine çöküp kalıyor onun için yemeğe eklerken bir kez daha karıştırıp öyle ekliyoruz. Zeytinyağlı yemeklerin tümüne yakıştığı gibi enginar yemeğine de portakal, mandalina suyu ekleyip gerektiği kadar su da ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. 
  • Yemeğimiz kaynayınca ocağı orta kısık ateşe ayarlayıp yemeğimizi pişmeye bırakıyoruz. 
  • Enginarlara bıçak ya da çatal batırıp pişmesini kontrol ediyoruz. Kolayca batıyorsa yemeğimize son bir dokunuş için dereotu doğrayıp ekliyoruz. Yemeği ezmeden nazikçe karıştırıp ocağı söndürüyoruz.
  • Yemek demlendikten sonra servis ediyoruz. Yemeğimiz soğuk da çok leziz oluyor.

Afiyet Olsun…

6 Haziran 2020 Cumartesi

ETLİ BEBEK ENGİNAR

Annemin pişirirken en titizlendiği yemekti, her detayını usanmadan bir bir anlatırdı her pişirdiğinde.
Kurallar:
1-     Yemek karartılmamalı bembeyaz olmalı! 
2-     Yemeğin suyuna eklenen un miktarı çok önemli az olursa lezzeti tam olmaz çok olursa yemek iyi pişmez. 
3-     Enginar kuru soğanla pişmez, taze soğanla pişirilmeli 
4-    Domates eklemek mi asla yok öyle bişey!!! 
5-     Dolma yapılacaksa yok öyle aklına geleni eklemek pirinç taze soğan dereotu tuz karabiber zeytinyağı bitti dolma yapacağın enginarı eline vura vura esnetilecek ortadaki boşluğu açıp içindeki tüyleri temizleyeceksin dolma içini de hem o boşluğa hem yaprak aralarına yerleştireceksin. 

Evet ben bunları milyon kere dinledim öğrenmemenin imkânı yoktu 🤭🤭
Malzemeler
250 gr Kuşbaşı Et
4-5 Adet Bebek Enginar
1 Su Bardağı Bezelye
1 Demet Taze Soğan
4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Un
Yarım Limonun Suyu
Tuz
2-3 Adet Marulun En Dış Yapraklarından
Çeyrek Demet Dereotu
Yapılışı
  • Enginarları evde ayıklayacaksak yıkamak için derin bir kaba listedekilerden hariç 1 yemek kaşığı un ve yarım limonun suyu sıkılmış su konur. Birkaç sıra dış yapraklarını ayıkladığımız enginarların üst kısmını da kesiyoruz. Ardından dörde bölüp iç kısmında çiçek tüyleri var mı diye kontrol ediyoruz bebek enginarlarda tüy olmaz ama yine de kontrol ediyoruz. Sap kısmının da dış kısımlarını derince kesiyoruz ve 4 santim uzunluğunda kesiyoruz. Ayıkladığımız her parçayı zaman kaybetmeden önceden hazırladığımız unlu, limonlu suya koyup bekletiyoruz. Tencereye eklerken bu suda yıkayıp alıcaz.
  • Tenceremize zeytinyağını koyup ısıtıyoruz. Yağ ısınınca etlerimizi ekleyip kavuruyoruz. Etinizin pişmeyeceğini düşünüyorsanız kavurduktan sonra azar azar su ekleyerek pişmesini sağlayabilirsiniz. Et yumuşayınca ayıklayıp yıkadığımız taze soğanları doğrayıp 1-2 dakika soteliyoruz. Bu aşamada enginarların sap kısımları tencerenin orta kısmına bakacak şekilde güneş gibi yan yana diziyoruz. Ortada kalan boşluğa da sap kısımlarını yerleştiriyoruz. Bezelyeleri yemeğin üzerine ekliyoruz.
  • Temiz bir kapta tekrar limonlu unlu su hazırlıyoruz. Yemeğe tuzunu ekleyip hazırladığımız suyu son kez karıştırarak tencereye ekliyoruz. Karıştırmazsak un suyun dibine çabucak çöktüğünden tencereye aktaramayız. 
  • Bu aşamada marulun salata yaparken attığımız kısımdaki yapraklardan 2-3 tanesini yıkayıp yemeğin üzerine örtüp havayla temasını engelliyoruz. Böylece çok çabuk kararma eğilimindeki enginarların daha beyaz pişmesini sağlıyoruz. Ben genellikle enginar yemeğinin yanına marul salatası yapmayı tercih ederim. Bu yüzden enginar alırken taze soğan, dereotu ve marul birlikte alıyorum. Ama sizin tercihiz bu değilse ya da o gün evinizde marul yoksa pişirme kağıdıyla da yemeğin üstünü örtüp pişirebilirsiniz. Bu yöntemle de yemeğiniz daha beyaz olacaktır. 
  • Yemeğimiz piştikten sonra üzerindeki marulları alıp atıyoruz. Ve üzerine dereotunu doğruyoruz. Yemeğini suyundan kaşıkla alıp dereotunun üzerine gezdiriyoruz. Biraz ılınınca servis ediyoruz. 

Afiyet Olsun…

17 Mayıs 2020 Pazar

KABAKLI KİŞ

Malzemeler Hamur Malzemesi
3 Su Bardağı Un 
200 gr Tereyağı
2-3 Yemek Kaşığı Toz Fındık
1 Yumurta Sarısı
2-3 Yemek Kaşığı Buzlu Su
1 Çay Kaşığı Tuz
İç Malzemesi
10-12 Adet Kuru Domates
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
2 Diş Sarımsak
1 Kahve Fincanı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Parmesan Rendesi
1 Çay Bardağı Ceviz
2 Adet Dolmalık Kabak
3 Adet Taze Soğan
4-5 Dal Dereotu
200 gr Tulum Loru 
1 Yemek Kaşığı Susam(Hafif Kavrulmuş)
1 Yemek Kaşığı Çörekotu
Karabiber-Pul Biber 
Üst Malzemesi
1 Adet Yumurta ve 1 Yumurta Akı
1 Çay Bardağı Krema
1 Yemek Kaşığı Yoğurt
Muskat    
Tuz-Karabiber
1 Su Bardağı Kaşar Peyniri Rendesi
Yapılışı
  • Kuru domatesleri akşamdan soğuk suyla veya hamuru yoğurmaya başlamadan kaynar suyla ıslatıyoruz.
  • Robota bıçak ucunu takıyoruz. Unu ve küp küp kesilmiş soğuk tereyağını robota koyup güzelce birbirine karışana dek robotu yüksek devirde çalıştırıyoruz. Sonrasında yumurta sarısı ve buzlu sudan 2 yemek kaşığı kadar koyup tekrar çalıştırıyoruz. Hamur toparlanmadıysa 1 yemek kaşığı kadar daha buzlu sudan koyup tekrar çalıştırıyoruz. Ardından hamuru toparlayıp buzdolabı poşetine koyarak buzdolabında 15-20 dakika kadar dinlendiriyoruz. 
  • Soğuyan hamurumuzu pişirme kâğıdı üzerinde merdaneyle açıyoruz. Arzu ederseniz hamuru 2 kat pişirme kâğıdı arasında da açabilirsiniz ya da mermer üzerinde açabilirsiniz. Hamuru yarım santim kalınlığında açıyoruz. Mermerde açarsanız hamuru dörde katlayıp kalıba yerleştirebilirsiniz. Ben hamurun altına pişirme kağıdı koyarak açmayı tercih ediyorum. Böylece hamuru kağıtla birlikte kaldırıp ters çevirerek kalıba yerleştiriyorum. Hamurun kalıptan taşan kısımlarını bıçakla kesebilirsiniz ya da merdaneyi kalıbın üzerinde gezdirerek fazlalıkları kesmiş olursunuz. Hamuru açtığınız pişirme kağıdıyla sarıp ya da bir poşete geçirip tekrar buzdolabına alıyoruz. 
  • Bu arada fırınımızı 180 derecede ısıtmaya başlıyoruz.
  • Kabaklarımızı soyup dilimliyoruz ya da soyma bıçaklarıyla tıraşlayarak dilimlemiş oluyoruz. Taze soğanı ve dereotunu doğruyoruz. Bir kaba alıp üzerine biraz karabiber serpip karıştırıyoruz.
  • Tulum lorunun içine baharatları susamı ve çörekotunu koyup söyle bir karıştırıyoruz.
  • Kuru domateslerimizi süzüp elektrikli doğrayıcıya alıyoruz. Üzerine zeytinyağını, 1 tatlı kaşığı salçayı, taze veya kuru naneyi, sarımsağı, parmesanı, gerekliyse tuzu alıp ezme haline getiriyoruz. Son olarak elimizle kırıkladığımız cevizleri koyup karıştırıyoruz.
  • Hazırlıklar bitince hamurumuzu dolaptan çıkarıp doğru ısıttığımız fırına alıyoruz. 10 dakika ön pişirme yapıyoruz. 
  • 10 dakika sonra fırından aldığımız hamurumuzun üzerine önce kaşar peynirinin 1/3’ünü serpiştiriyoruz sonra kuru domates ezmesini döşüyoruz. Domates ezmesinin üzerine kabaklı karışımı koyup aralarına da peynirli karışımı döşüyoruz. 
  • Bir kapta krema, yoğurt, yumurta ve baharat karışımını güzelce çırpıyoruz ve kişimizin üzerine gezdirerek döküyoruz. Tekrar fırına verip üzeri hafif pembeleşene dek pişiriyoruz. Üzerine döktüğümüz kremalı sos katılaşmış, kabaklar pişmiş olmalı.
  • Tekrar fırından alıp kalan kaşar peynirini üzerine serpeleyip yine fırına veriyoruz. Kaşar peyniri eriyip biraz pembeleştiğinde fırından alıp biraz soğuması için bir kenara alıyoruz.
  • Ilındıktan sonra dilimleyerek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

27 Kasım 2019 Çarşamba

KARNABAHAR KIZARTMASI

Malzemeler
1 Adet Orta Boy Karnabahar
1 Çay Kaşığı Tuz
Yarım Çay Kaşığı Karabiber
Kaplamak İçin
Galeta Unu
1 Çimdik Tuz
1 Çimdik Karabiber
Hamur Kaplaması İçin
2,5 Su Bardağı Un
1 Adet Yumurta
1 Şişe Maden Suyu
1-1,5 Su Bardağı Süt
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Toz Kırmızı Biber
1 Çay Kaşığı Muskat Rendesi
1 Çay Kaşığı Kimyon
Kızartmak İçin
Sıvıyağ
Servis İçin 
250 gr Kese Yoğurdu
2-3 Yemek Kaşığı Yoğurt
2-3 Diş Sarımsak
Yapılışı
Karnabaharı küçük küçük dallarına ayırıp yıkayıp 5 dakika civarında kaynatıyoruz. Suyunu süzüp üzerine tuz ve karabiber ekip soğumaya bırakıyoruz.
Hamur kaplama malzemelerini derin bir kaba alıp çırpıyoruz.
Galeta ununu düz bir tabağa koyup tuz ve karabiberi ekliyoruz.
Kızartma tenceremize 1,5-2 parmak yüksekliğinde sıvıyağı alıp kızdırıyoruz. Yağ ılık olursa hamur yağı içine çeker aman dikkat. Kızartma yağı azalır ve eklemek zorunda kalırsanız önce pişen karnabaharları tavadan alıp yağı ekleyip tekrar kızmasını bekledikten sonra kızartma işlemine geçmelidir. Bu ipucu da mutfağa yeni girenler için bulunsun.
Mümkün olduğunca suyundan arınan karnabahar dallarını önce galeta ununa ardından hazırladığımız hamura bulayıp kızgın yağa bırakıyoruz. Her iki yüzünü nar gibi kızartıp kâğıt havlu serili tabağa alıyoruz.
Karnabaharlarımızın kızarmasını beklerken sarımsakları tuzla eziyoruz. Üzerine kese yoğurdunu alıp suyla açıyoruz. Son olarak sofralık yoğurdumuzu da ekleyip çırpıyoruz. 
Kızartma işlemi bitince yanında sarımsaklı yoğurtla sıcak sıcak servis ediyoruz.
Afiyet Olsun…


3 Temmuz 2019 Çarşamba

PATLICANLI ÇARŞAF BÖREĞİ

Malzemeler
Hamur Malzemeleri
2 Çay Bardağı Ilık Su
6 Çay Bardağı Un 
1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Limon Suyu ya da Sirke
Tuz
Hamurlara Sürmek İçin
150 gr Tereyağı
Yarım Çay Bardağından Fazla Sıvıyağ
Börek İçi Malzemeleri
1 kg Patlıcan
2 Adet Kuru Soğan (Yumruk Büyüklüğünde)
10-12 Adet Biber
5-6 Adet Domates
Tuz-Karabiber
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
Patlıcanları Kızartmak İçin 
Sıvıyağ 
Böreklerin Üzerine Sürmek İçin
Zeytinyağı
Yapılışı
  • Önce patlıcanlı iç harcımızı pişiriyoruz, soğumaya bırakıyoruz. İç harç sıcak olursa hamur yumuşar ve sulanır. Ben tüm patlıcanlı soslarda ve börek harcı hazırlığında patlıcanları önceden kızartıp öyle kullanıyorum. Patlıcanları alaca soyup tuzlu suda bekletiyoruz. Sudan çıkarıp kuruluyoruz ve minik minik doğruyoruz. Bol kızgın yağda kızartıyoruz. Bir kenara alıyoruz. Tencereye zeytinyağını koyup yemeklik doğranmış soğanları orta kısık alevde yakmadan kavuruyoruz. Yarı kavrulunca biberleri ekliyoruz 2-3 dakika biberleri de kavurunca önceden kızarttığımız patlıcanları ekleyip karıştırdıktan sonra yemeklik doğranmış domatesleri ekleyip suyunu çekene dek kavurmaya devam ediyoruz. Son olarak tuzunu ve karabiberini ekleyip son kez karıştırıp ocaktan alıyoruz. Soğuması için bir kenara alıyoruz.
  • Unumuzun 1 çay bardağını ayırıp kalanını çukur bir kâseye alıyoruz. Üzerine tuzunu, yağını, sirke veya limon suyunu ekliyoruz. Son olarak ılık suyu ekleyip bir çatalla karıştırıyoruz. Sonrasında elimizle yoğuruyoruz. Yoğururken kabın kenarlarındaki bulaşan un ve hamurları sıvayıp hamurumuza katıyoruz. Hamuru yoğurduğumuzda kabımız tertemiz olmalı. Hamuru yoğururken gerektikçe ayırdığımız çay bardağındaki undan ekliyoruz. Benim hamurum için 6. Çay bardağından 1 parmak kadarı arttı. Tabi her un için sonuç farklı olacaktır. Fikir olsun diye benim ölçülerimi yazıyorum. Kaptaki hamurumuzu tezgâha alıp bir süre daha esneterek yoğuruyoruz. Ben toplamda 12-13 dakika yoğurdum. Yoğurduğumuz hamurumuzu bezelere ayırıp üzerini örterek yarım saat dinlendiriyoruz.
  • Tereyağımızı eritiyoruz, üzerine sıvıyağ ekliyoruz. Ilınmaya bırakıyoruz.
  • Bezelerimizi tabak büyüklüğünde açıp aralarına yağ sürüyoruz. Üst üste koyup üzerini örterek yarım saat daha bekletiyoruz.
  • Yağlanmış hamurlarımızdan birini yağ sürdüğümüz tezgâha alıp üzerini de yağlıyoruz ve kenarlarından çekerek ince bir yufka haline getiriyoruz. Yufkanın kenarları orta kısımlarına göre kalın olduğu için ister kopararak ister bıçakla keserek çıkarıyoruz. Çıkardığımız kısımları ister yine börek yapın ama bol yağ hamurun içine girdiği için açılmıyor yırtılıyor. Bu hamuru ister poğaça gibi yaparsınız. İsterseniz kalınca açıp rulo yaptıktan sonra dilimleyip kızartıp üzerine şeker serperek tatlı çörek olarak tüketebilirsiniz. Dönelim börek yapımına kenarlarını çıkardığımız incecik yufkanın kendimize yakın kenarını katlıyoruz. İç malzemesini koyduğumuz kısım azıcık kalın olsun ki yufkayı rulo yapabilelim. Yufkayı sarıp uzun bir rulo yaptıktan sonra bıçakla ortadan kesiyoruz. Ortasından kenarlara doğru dolayarak gül börek şekli veriyoruz. 5 bezemizin hepsine aynı işlemi uyguluyoruz ve 10 adet böreğimiz oluyor.
  • Bu aşamada arzu ederseniz dondurucuya kaldırabiliriz. 
  • Pişireceğimiz zaman fırını 180 dereceye ayarlayıp börekleri dondurucudan alıp pişirme kâğıdı serdiğimiz fırın tepsisine alıyoruz. Böreklerin üzerine zeytinyağı sürüyoruz arzu ederseniz susam ve çörekotu serpebilirsiniz, tercih sizin. Isınmış fırına verdiğimiz börekler üzeri kızarana dek fırınlanır.
  • İlk sıcaklığı geçince servis edilir.

Afiyet Olsun…

24 Haziran 2019 Pazartesi

LİMONLU KEK

Malzemeler
3 Adet Yumurta
1 Su Bardağı Şeker
1 Su Bardağı Süt ya da Yoğurt
1 Su Bardağı Sıvıyağ
2,5 Su Bardağı Un
1 Paket Kabartma Tozu
Çay Kaşığının Ucuyla Karbonat
1 Çay Kaşığı Vanilya (Koymasak da Olur)
1 Adet Limon Kabuğu Rendesi
2 Adet Limonun Suyu
Üzeri İçin
1 Kâse File Badem
1-2 Yemek Kaşığı Pudra Şekeri
Yapılışı
  • Önce kek kalıbımızı yağlayıp hazırlıyoruz.
  • 1 adet limonun kabuğunu rendeliyoruz. 2 limonun suyunu sıkıyoruz. Bu hazırlıklar bittikten sonra kekimizi çırpmaya başlıyoruz.
  • Yumurtalar ile şekeri rengi beyazlayana kadar çırpıyoruz. Ardından yağını, süt ya da yoğurdumuzu ekleyip kısa bir süre çırpıyoruz. Sonrasında unu, kabartma tozunu ve kullanacaksak vanilyayı ekleyip tekrar kısa bir süre çırpıyoruz. Son olarak limon kabuğu ve suyunu ekleyip son kez kısa bir süre çırpıyoruz. Kek hamurumuz artık hazır. 
  • Önceden hazırladığımız kalıbımıza kek hamurumuzu döküp sağa sola hafifçe sallıyoruz ardından hafifçe tezgaha vurup içinde kalmış hava kabarcığı varsa çıkmasını sağlıyoruz. Üzerine file bademleri ekliyoruz.
  • 160-165 derece fırına koyuyoruz. Kekimiz kabarıp kızarınca kürdan testi yaparak fırını kapatıp kapağını aralık bırakarak kekimizi ılınmaya bırakıyoruz.
  • Ilınınca fırından alıp bademlerin üzerine pudra şekeri serpiyoruz.
  • Kekimizi kalıptan çıkarıp servis tabağına alıyoruz. Dilimleyerek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

18 Haziran 2019 Salı

NEGEREK

Malzemeler
1 kg Dolmalık Kabak
1 Adet Kuru Soğan
1 Çay Bardağı Pirinç
1 Su Bardağı Süt
3 Yumurta
250 gr Beyaz Peynir veya Köy Peyniri
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
1 Tatlı Kaşığı Nane
Tuz-Karabiber-Pulbiber
Üzeri İçin 
2 Avuç Sütlü Bulgur ya da Un
Domates
Biber
Yapılışı
  • Kabakların kabuğu soyulur, kare borcamın içine rendelenir. Peynir rendelenir yumuşaksa ezebiliriz de, kalan malzemeleri de ekleyip kaşıkla karıştırıp üzerini düzlüyoruz.
  • Üzerine elimizde varsa sütlü bulgur yoksa unu ince bir tabaka halinde serpiyoruz. Son olarak domates ve biber ile süsleyip fırına veriyoruz. Biber çok çabuk piştiği için ben biberleri sonradan ekliyorum.
  • Fırınınızı börek pişirdiğiniz ayarda ısıtıp tepsimizi fırına alıp üzeri kızarana dek pişiriyoruz.

Afiyet Olsun…

Related Posts with Thumbnails