4 Mayıs 2018 Cuma

GELİNCİK ŞERBETİ

Malzemeler
Şerbetin Özütü İçin
3-4 Komposto Kasesi Kadar Gelincik Yaprağı 
1 Su Bardağı Şeker
1 Çay Kaşığı Limon Tuzu
1 Adet Limon Kabuğunun Rendesi
2 Adet Limonun Suyu
3 Adet Karanfil
1 Çay Kaşığı Zencefil Rendesi (Konmasa da olur)
Şerbeti İçin
1 kg Şeker
2 Buçuk Su Bardağı Su
1-2 Yemek Kaşığı Limon Suyu
Yarım Çay Kaşığı Sakızlı Vanilya
Servis İçin
Kişi Sayısına Göre Çam Fıstığı
Yapılışı
  • Gelincik çiçeklerinin yaprakları dalından ayrılır. Küçük bir makas yardımıyla yaprakların siyah kısımları kesilir. Bazıları siyah kısımlarıyla birlikte yapıyor, sizler hangi yöntemi isterseniz uygulayabilirsiniz. Ayıklanan yapraklar bir süzgüde birkaç kez yıkanır. Son suyuna arzu ederseniz sirke ilave ederek yıkayabilirsiniz. Ben sebze kurutucusuna kağıt havluyla birlikte koyarak gelincik yapraklarını kuruttum ardından kağıt havlu serili tepside bir süre bekletip özütü öyle hazırladım.
  • Litrelik kavanozun dibine şekeri ve karanfili koyduktan sonra çiçeklerin bir kısmını kavanoza aldım üzerine limon tuzu, rendelenmiş limon kabuklarının bir kısmını koyup tekrar gelincik yaprağı şeklinde kavanoza koydum. Son olarak limon suyunu ve 2 su bardağı içme suyunu ekleyerek kavanozun kapağını kapattım.
  • Kavanozu çalkalayarak içindeki malzemelerin birbirine güzelce karışmasını sağladım.
  • Ben kullanacağımdan 10 gün önce bu şerbeti hazırladığım için gelincik yapraklarının renginin suya geçmesinin yavaş yavaş olmasını istediğimden kavanozumu bu haliyle buzdolabına kaldırdım. 
  • Sonrasında 1 kilo şeker ve yarım litre suyu kaynatıp şerbet yaptım içine limon suyu ve azıcık sakızlı vanilya ekleyerek ocağı kapattım. Şerbet tamamen soğuyana dek beklettim. Sizler arzu ederseniz şekeri karıştırarak hiç kaynatmadan da eritip şurubu elde edebilirsiniz. Ben biraz canı tezlik yapıp kaynatıverdim. Ama kulağımda çiçekli şerbetler asla kaynatılmaz diye bi bilgi kalmış bu yüzden kaynattığım şurubu iyice soğuyana dek beklettim. Belki de çiçeğin o güzel kokusu kaçar diye korktum.
  • Kavanozda bekletmiş olduğum şerbet özütünü süzgüden geçirerek tamamen soğumuş şerbetime ekleyip güzelce karıştırdım. Süzgüde kalan çiçek yaprakları o güzelim kırmızı rengini şerbete vermiş kendileri beyaz kalmışlardı. İyice bastırıp içlerindeki tüm lezzeti tencereye aktardım.
  • Güzelce karıştırdıktan sonra şerbetimi şişelere alıp buzdolabına kaldırdım.
  • Çam fıstıklarını en küçük ocakta sürekli karıştırarak kavurdum. Servis sırasında buz gibi şerbeti minicik bardaklara alıp üzerine kavrulmuş fıstık ekleyerek kahvenin yanında servis ettim.

Afiyet Olsun…


21 Nisan 2018 Cumartesi

ŞALGAMLI BULGUR SALATASI

Malzemeler
3 Su Bardağı Pilavlık Bulgur
4 Su Bardağı Şalgam Suyu
5-6 Dal Taze Soğan
Yarım Demet Maydanoz
Yarım Demet Dereotu
7-8 Dal Nane
4-5 Adet Salatalık Turşusu
 Yarım Adet Kırmızı Kuru Soğan
Tuz-Karabiber
5-6 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
Yarım Limonun Suyu
Yapılışı
  • Şalgam suyunu tencereye alıp kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya başlayınca bulgurumuzu ekleyip pilav gibi pişiriyoruz. Ilınınca havalandırmak için karıştırıyoruz.
  • Tüm yeşillikleri ve soğanları minik minik doğruyoruz.
  • Pilavımız ılıkken doğradığımız turşuları içine ekliyoruz.
  • Soğuyunca kalan tüm malzemeyi ekleyip harmanlıyoruz.
  • Bu salataya mısır da çok yakışıyor ama bu kez biraz aceleye geldi eklemeyi unutuvermişim.
  • Son olarak sos malzemelerini çırparak salatamızın üzerine gezdirerek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

16 Nisan 2018 Pazartesi

MERCİMEK SALATASI


Arkadaşım Aygün’den öğrendiğim bu salatayı o günden sonra sık sık yapar oldum. Biz ailecek bu salataya bayılıyoruz. Aygüncüm çok sağolasın canım :))
Malzemeler
1 Su Bardağı Yeşil Mercimek
1 Su Bardağı Kuskus
5-6 Dal Taze Soğan
Yarım Demet Dereotu
1-2 Adet Kapya Biber
8-10 Adet Kornişon Turşu
1 Çay Bardağı Ceviz
Tuz-Karabiber-Pul Biber
Salatanın Sosu İçin
1 Tatlı Kaşığı Nar Ekşisi
Yarım Limonun Suyu
2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz
Yapılışı
  • Mercimek, kuskus ve kapya biber ayrı ayrı haşlanıp süzülür. Biberin kabukları soyulur ardından minik minik doğranır.
  • Taze soğan, dereotu, kornişon turşu ve ceviz doğranır.
  • Kuskus haşlanınca içine haşlama suyunu süzdüğümüz mercimekler katılıp harmanlanır biraz ılınması beklenir. Önce turşular eklenip karıştırılır tekrar soğuması beklenir. Diğer malzemeler sıcağa dayanıklı olmadığından ve kuskusun birbirine yapışmasını önlemek için böyle yapıyoruz.
  • Tamamen soğuyunca kalan diğer malzemeler katılıp güzelce harmanlanır. En son salatanın sosu çırpılıp üzerine gezdirilerek servis edilir.

Afiyet Olsun…


13 Nisan 2018 Cuma

TEKMİL FAVA

Malzemeler
250 gr Kuru Bakla
1 Adet Kuru Soğan
1 Adet Havuç
Yarım Demet Dereotu
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
2 Yemek Kaşığı Limon Suyu
Tuz-Karabiber
Süslemek İçin
Kırmızı Soğan
Taze Soğan
Yapılışı
  • Baklayı akşamdan ıslatıyoruz. Ertesi gün yıkayıp tenceremize alıyoruz. Üzerine 2-3 parmak geçecek kadar suyla orta kısık ateşte kaynatıyoruz. Kaynarken gerek olursa azar azar kaynar su ilavesi yapıyoruz.
  • Baklalar pişince suyu da hemen üzerine çıkacak kadar olmalı çok geleceğini düşünürseniz suyun bir kısmını kâseye alıp püre işlemini gerçekleştiriyoruz ve kıvamı çok yoğun olursa ayırdığımız suyu azar azar ilave ederek kıvamını yakalıyoruz.
  • Baklalar kaynarken biz havucumuzu rendeleyip 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağıyla soteliyoruz.
  • Baklalar pişince püre yaparken içine tuzunu, 2-2 buçuk yemek kaşığı kadar zeytinyağını, karabiberini, limon suyunu ekliyoruz. Püre haline geldikten sonra kıyılmış dereotundan bir tutam ve sotelediğimiz havucu koyup kaşıkla karıştırıyoruz.
  • Hazırladığımız favayı kalıba döküp soğumaya bırakıyoruz.
  • Servis ederken üzerine kıyılmış dereotu, minik doğranmış kırmızı soğan ve ince doğranmış taze soğan serpiştiriyoruz. En son incecik zeytinyağı gezdirip favamızın parlak olmasını sağlıyoruz.

Afiyet Olsun…

12 Nisan 2018 Perşembe

KUŞ YUVASI KURABİYE

Malzemeler
125 gr Tereyağı
1 Adet Yumurta
Yarım Su Bardağı Pudra Şekeri
Yarım Su Bardağı Mısır Nişastası
2-3 Yemek Kaşığı Kakao (Açık Renk Olanlardan)
1 Çay Kaşığı Kabartma Tozu (Koymasanız da Olur)
1 Paket Vanilya
Aldığı Kadar Un (~1-1,5 Su Bardağı)
Bir Çimdik Tuz
Süslemek İçin
Pişmaniye
Şeker Hamuru
İnci Gıda Boyası
Yapılışı
  • Un ve kabartma tozu haricindeki malzemeleri yoğurma kabımıza alıyoruz. Krema haline gelene kadar karıştırıyoruz. 1 buçuk su bardağı un ve kabartma tozu ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz. Gerektiği kadar daha un ekleyerek yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Ben kakaoyu açık renk olanlardan kullandım hani kakaolu süt yapılır ya onlardan. Böylece hamurun daha ağaç dalı rengi olacağını düşündüm. Sizler istediğiniz kakaoyu kullanabilirsiniz.
  • Hamurdan parçalar kopararak sarımsak sıkacağına girecek şekilde ince uzun rulolar yapıyoruz. Sarımsak sıkacağına koyup pişirme kâğıdı serdiğimiz tepsimize aletimizin kolunu çevirerek hamuru sıkıyoruz. Hamur bittikçe aleti tekrar tekrar doldurup kuş yuvası şekillerini hazırlıyoruz.
  • Tüm kurabiyelerimizi hazırlayınca 165-170 derece fırına koyup altları hafif pembeleşene dek pişiriyoruz.
  • Kurabiyelerimiz pişince servis anına kadar üzerlerini örterek bir kenara alıyoruz.
  • Şeker hamurundan kuş yapımı için resimlerdeki aşamaları uyguluyoruz. Yumurtalar için de minik yuvarlaklar hazırlıyoruz. Son olarak inci gıda boyası ile boyayıp servis anına kadar tabağa koyup buzdolabı poşetlerinin içinde bir kenara kaldırıyoruz.
  • Servisten hemen önce kurabiyelerimizin içine pişmaniyelerden birer tutam koyup üzerine kuş ve yumurtaları yerleştirerek servis ediyoruz. Bu hazırlıkları pişmaniyenin kısa sürede eriyip şeklinin bozulması sebebiyle servisten hemen önce yapmamız gerekiyor.

Afiyet Olsun…

11 Nisan 2018 Çarşamba

LOLIPOP KEK-POPCAKE

Malzemeler
1 Adet Kakaolu Baton Kek
100 gr Bitter Küvertür Çikolata
100 ml Krema
1 Çay Kaşığı Vanilya
1 Çay Bardağı Toz Badem
Kaplamak İçin
150-200 gr Fildişi Küvertür Çikolata
1-2 Yemek Kaşığı Krema
Süslemek İçin
Metalik Gıda Boyası
Şeker Hamuru
Popcake Çubukları
Yapılışı
  • Bitter çikolata ile kremayı benmari usulü eritiyoruz.
  • Bu arada kekimizi elektrikli doğrayıcıda kum haline getiriyoruz.
  • Toz bademi yağsız tavada 1-2 dakika ısıtıyoruz.
  • Ben çikolatayla kremayı büyükçe cam kâsede eritiyorum. Kek kırıntılarını üzerine ekliyorum. Böylece çikolatanın kabın kenarlarına yapışıp kalmasını önlemiş oluyorum. Çikolatayı erittiğimiz kapta kek kırıntıları, ganaj, toz badem ve vanilyayı buluşturup güzelce yoğuruyoruz. Kabıyla birlikte bir torba içine koyarak buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Bu malzemeden ben 12 adet lolipop kek elde ettim. Ceviz büyüklüğünde toplar yapabilirsiniz.
  • Fildişi çikolatayı ve 1-2 yemek kaşığı kremayı yine benmari usulü eritiyoruz. Çubukları, eriyen çikolataya bandırıp hazırladığımız toplara batırıyoruz. Tekrar buzdolabına kaldırıp çikolatanın donmasını sağlıyoruz.
  • Lolipop toplarımızı eriyen çikolataya bulayıp fazlalığını döndüre döndüre akıtıyoruz. Sapları mümkün olduğunca dik kalacak şekilde yağlı kâğıdın üzerine diziyoruz. Yine kısa bir süre buzdolabında çikolatanın donmasını sağlayıp 2. kez çikolatayla kaplıyoruz ki pürüzsüz yüzey elde edelim. Tekrar kısa bir süre buzdolabına kaldırıp çikolataların donmasını sağlıyoruz. Bu haliyle yaklaşık 1 hafta saklayabilirsiniz. Tabiiii kalırsa :))
  • Tüm bu işlemler sırasında benmaride duran çikolatalarımızın ateşini kullanmadığımızda söndürüyoruz. Gerektikçe kısık ateş olacak şekilde açıyoruz.
  • Sıra geldi süslemeye siz isterseniz kapladığınız çikolatanın iki katını farklı renkte kullanabilir birine topları tam batırır diğerine yarım batırıp dekor şeker kaplayabilirsiniz. Tek renk yapıp ikinci kez çikolata kapladığınızda dekor şekere ya da sevdiğiniz bir çereze bulayabilirsiniz. El beceriniz iyiyse bir renk çikolatayla kaplayıp diğer renk çikolatayla desenler çizebilirsiniz. Ben bu kez çikolataları tamamen altın rengine boyadım ve şeker hamurundan hazırladığım çiçeklerle süsledim.
  • Birkaç gün içinde sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet Olsun…


9 Nisan 2018 Pazartesi

MUZLU MAGNOLIA PUDİNG

Malzemeler
1 lt Süt
1 Su Bardağı Şeker
1 Su Bardağından 1 Yemek Kaşığı Eksik Un
1 Yemek Kaşığı Mısır Nişastası
2 Adet Yumurtanın Sarısı
200 ml Krema
1 Tatlı Kaşığı Tereyağı
1 Kare Paket Beyaz Çikolata
1 Paket Vanilya
2-3 Adet Muz
1 Paket Burçak Bisküvi
Yapılışı
  • Sütün içine unu ve nişastayı koyup 2-3 saat unun sütün içinde kendiliğinden erimesini bekliyoruz.
  • Un sütün içine çökünce yumurta sarılarını ekleyip güzelce çırpıyoruz ve ocağın altını açıyoruz. Pudingimizi karıştıra karıştıra kaynamasını sağlıyoruz.
  • Bir kenarındna kaynar kaynamaz şekerimizi pudinge ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz. Bir kez daha kaynayınca vanliyayı ekleyip karıştırıyoruz ve ocağı kapatıyoruz.
  • Kremayı şekersiz olarak şanti hazırlar gibi çırpıyoruz. Krema hazır olunca pudingi bir kez daha karıştırıp çırptığımız yoğunlaşmış kremayı ekleyip karıştırıyoruz.
  • Çikolatayı kırarak pudingin içine ekliyoruz. Tereyağını da bu aşamada katıp karıştırarak erimelerini sağlıyoruz.
  • Servis edeceğimiz kaselerin dibine bisküvi tozlarını birkaç dilim muzu koyup üzerine pudingimizden ekliyoruz. Bu işlemi 2-3 kat tekrarlıyoruz.
  • En üste bisküvi kırıntısı muz dilimi koyup servis ediyoruz. Ben bu kez soframda çeşit çok olduğu için ve masayı biraz erken hazırladığımdan sadece tek kat hazırladım ve üzerine kararmaması için muz koymadım onun yerine mat fıstık ve karamel draje koydum. İç pilav için kavurmuş olduğum dolmalık fıstıktan da aşırıp üzerlerine serpiştiriverdim. Yetmedi ışıltılı şekerlerden falan da koydum. Işıl ışıl bir sunum oldu.
  • Tabi bu süslemeleri puding soğuduktan sonra yapıyoruz. Öncesinde birkaç saat hatta zaman varsa bir gece buzdolabında dinlendiriyoruz. Soğuk olarak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

7 Nisan 2018 Cumartesi

ŞEKER HAMURLU KURABİYE

Malzemeler
250 gr Tereyağı
1 Adet Yumurta
1 Su Bardağı Pudra Şekeri
3,5 Su Bardağı Un
Yarım Su Bardağı Nişasta
1kab tozu
1 Paket Vanilya ya da Yarım Limon Kabuğu Rendesi
1 Çimdik Tuz
Yapılışı
  • Oda ısısındaki tereyağı, un, nişasta, kabartma tozu ve tuz robotta bisküvi kırıntısı gibi olana dek karıştırılır.
  • Pudra şekeri ve arzuya göre vanilya ya da limon kabuğu rendesi eklenerek tekrar karıştırılır.
  • En son yumurta robota eklenir hamur toparlanana dek karıştırılır.
  • Hamur kulak memesi kıvamından biraz daha sert olmalı. Hamurumuz yumuşak olmuşsa birer kaşık un ilave edip yoğrulur.
  • Hamur istenilen kıvama gelince buzdolabına konup bir saat kadar bekletilir.
  • Hamur yarım santim kalınlığında açılıp kurabiye kalıplarıyla kesilerek tepsiye dizilir.
  • Önceden 160 derece ısıtılmış fırında hafif renk alana dek pişirilir.
  • Kurabiyeler soğuduktan sonra şeker hamuruyla kaplıyoruz. Şeker hamuru yaklaşık 2 milimetre kalınlığında açılır. Aynı kurabiye kalıplarıyla kesilen şeker hamurlarının alt kısmına fırçayla su sürerek kurabiyelere yapıştırılır.

Afiyet Olsun …

Related Posts with Thumbnails