12 Temmuz 2018 Perşembe

MUHALLEBİLİ KEMALPAŞA TATLISI

Malzemeler
23 Adet Kemalpaşa Tatlısı
3 Su Bardağı Şeker
3,5 Su Bardağı Su
Muhallebi Malzemeleri
2 lt Süt
2 Su Bardağı Un (2 Yemek Kaşığı Nişasta ile Birlikte) 
1 Su Bardağı Şeker
1 Tatlı Kaşığı Sakız Aromalı Vanilya
1 Tatlı Kaşığı Vanilya Parçacıklı Vanilya
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
200 ml Krema (400 gr da kullanabilirsiniz)
Yapılışı
  • Su bardağına 2 yemek kaşığı nişasta koyup üzerini unla tamamlıyoruz. Yani un ve nişasta birlikte 2 su bardağı olacak. Tencereye sütü alıyoruz. Üzerine un ve nişasta karışımını koyup un sütün dibine çökene dek bekletiyoruz. Böyle hazırlayınca sütün içinde un topaklanmıyor. Bir püf daha vereyim ocağın üzerine alınca dibinin tutmaması için karıştırma işlemini dibinden yapmaya dikkat etmemiz gerekiyor. Bir de muhallebi kıvam aldıkça kaynamaya yakın daha hızlı karıştırmak gerekiyor ki yine topaklanma olmasın.
  • Sütün içinde un beklerken biz Kemalpaşa tatlımızın yapımına geçelim. Şekeri dolma tenceresi diye tabir edilen bir tencereye koyup kısık ateşe bırakıyoruz. Şekerden karamel kokusu gelene dek bekliyoruz. Ardından 3 su bardağı kaynar suyu tenceremize ekleyip sertleşen şekerleri karıştıra karıştıra eriyene dek kaynatıyoruz. Karamelli şerbetimiz hazır olunca Kemalpaşa tatlılarını tencereye alıp kaynayana dek bekliyoruz. Şerbet kaynayınca tencerenin kapağını kapatıp yaklaşık 10 dakika pişmeye bırakıyoruz. Sonrasında tatlıları alt üst edip tekrar tencerenin kapağını kapatarak yaklaşık 10 dakika pişiriyoruz. Sonlara doğru tencerede şerbet kalıp kalmadığını kontrol ediyoruz. Tüm şerbeti çekmişse azıcık kaynar su ilave ediyoruz. Amacımız dibi yanmasın :))
  • Şerbeti içine çekerek pişen tatlılarımızı altına tabak yerleştirdiğimiz tel bir süzgüye çıkarıyoruz. Şerbetin fazlasının süzülmesini sağlıyoruz. Biraz ılınınca kaşığın tersiyle hafif hafif bastırıp şerbetini mümkün olduğu kadar süzüyoruz. Kare borcama tatlılarımızı diziyoruz.
  • Daha önce hazırlamış olduğumuz süt, un ve nişasta karışımını ocağa alıp karıtıra karıştıra kaynatıyoruz. Bir taşım kaynayınca şekerini ekleyip tekrar karıştırarak kaynatıyoruz. Yine bir taşım kaynayınca vanilyalarını koyup karıştırıyoruz ve artık ocağı kapatıyoruz. Tereyağını ekleyip yine karıştırarak muhallebiye karışmasını sağlıyoruz. İlk sıcaklığı geçen muhallebiye son olarak kremayı ekleyip kaşıkla güzelce çırpıyoruz. Mikser de kullanabilirsiniz ama sakın çorbalarda kullanılan çırpıcı ayakla yapmayın muhallebi de çorba gibi oluyor. Denedim pişman oldum.
  • Muhallebimizi kemalpaşa tatlılarının üzerine döküp kaşığın tersiyle düzlüyoruz. 
  • Hazırladığız tatlımızı buzdolabına kaldırıp bir gece dinlendiriyoruz.
  • Servis ederken üzerine fıstık ve minik şekerlemelerden serperek dilimliyoruz.

Afiyet Olsun…

2 Temmuz 2018 Pazartesi

PATLICAN SALATALI MAKARNA

Malzemeler
1 Paket Boncuk Makarna
2-3 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Tuz
Salata Malzemeleri
3 Adet Patlıcan (Mümkünse Bostan)
3-4 Adet Dolmalık Biber
350-400 gr Kese Yoğurdu
3-4 Yemek Kaşığı Yoğurt
3-4 Diş Sarımsak
Tuz
Yapılışı
  • Fırınımızı en yüksek ısıya getirip yıkayıp birkaç yerinden deldiğimiz sebzelerimizi fırına atıyoruz. Mis gibi közlenince torba içine alıp el dayanacak ısıya gelene dek soğumaya bırakıyoruz. Ilınınca patlıcanları uzunlamasına kesip içini kaşıkla sıyırarak kabuklarından ayırıyoruz. Biberleri de soyup tüm sebzeleri küçük küçük doğruyoruz. Çatalla ezip sarımsaklı yoğurtla karıştırıyoruz.
  • Makarnamızı demleme usulü pişiriyoruz. 1 litre suyu kaynatıp tenceremize alıyoruz. İçine yağ ve tuz ekliyoruz. Su kaynayınca makarnayı tenceremize alıyoruz. Tekrar kaynayınca ocağı kısıyoruz. 5 dakika sonra karıştırıyoruz. Ardından bir 5 dakika daha pişirip ocağı kapatıyoruz. 1 su bardağı soğuk suyu pişen makarnamızın üzerine döküp karıştırıyoruz. Makarnamızı demlenmeye bırakıyoruz. Böylece bırakırsak makarna tencerenin içinde yapışıp kalıyor. Engel olmak için soğuk suyu kattıktan 5 dakika sonra makarnamızı yavaşça karıştırıp makarnayı havalandırıyoruz. 10 dakika sonra da aynı işlemi yapıyoruz. 
  • Makarnamız iyice ılındıktan sonra yoğurtlu patlıcan salatamızı makarnaya ilave edip güzelce karıştırıyoruz. Artık salatamız servise hazır. 
  • Tereyağını tavada eritip iyice kızdırıyoruz. Kokusu güzelleşince içine sıvıyağı ekleyip üzerine pul biberi ekliyoruz. Çok kızgın yağa pul biber eklersek biberler yanıyor bu sebeple sıvıyağ ekleyip ısıyı düşürüyoruz. Böyle yapınca yağın donması da daha geç oluyor.
    Makarnamızı servis tabağına aldıktan sonra üzerine tereyağında yaktığımız biberi, elimizle kırıkladığımız cevizi ve birkaç dal dereotunu serperek servis ediyoruz. 

Afiyet Olsun…

9 Haziran 2018 Cumartesi

KOLAY LİMONATA

Malzemeler
4 Adet Limon 
1 Adet Portakal
3 Su Bardağı Şeker
1 Tatlı Kaşığı (Silme) Limon Tuzu
2,5-3 Litre Su
Yapılışı
  • Limonları ve portakalı yıkayıp kuruluyoruz.
  • Derin dondurucuya koyup donduruyoruz.
  • Buzluktan çıkarıp biraz çözünmesini sağlıyoruz ki kesebilelim.
  • Küp küp doğrayıp büyük boy elektrikli doğrayıcıya alıyoruz.
  • Üzerine şekeri ekleyip tektürel (homojen) olana dek doğrayıcıyı çalıştırıyoruz.
  •  Limon tuzu ve suyun 2,5 litresini koyup doğrayıcıyı tekrar çalıştırıyoruz.
  • Tadına bakıp gerekiyorsa kalan suyu da biraz biraz tadarak sevdiğimiz lezzete gelene dek koyuyoruz.
  • Bu şekilde 5 dakika bekletiyoruz.Şeker erisin diye kaşıkla karıştırıyoruz bu süre içinde.
  • Son kez tadına bakıp limonatamızı süzgüden geçiriyoruz.
  • Şişeleyip buzdolbımıza koyuyoruz.
  • İyice soğutup servis ediyoruz.

Afiyet Olsun ...


6 Haziran 2018 Çarşamba

KURU FASULYE

Malzemeler
2 Su Bardağı Kuru Fasulye
1 Adet Kuru Soğan
1 Tatlı Kaşığı Salça
3 Adet Domates
2-3 Adet Biber
4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz
Yapılışı
  • Kuru fasulyelerimizi ayıklayıp yıkıyoruz. Üzerine 3-4 parmak geçecek kadar su koyup bir gece bekletiyoruz.
  • Ertesi gün fasulyeleri haşlayıp süzüyoruz.
  • Tenceremize zeytinyağını alıp yemeklik doğradığımız kuru soğanı ekleyip orta kısık ateşte karamelize ediyoruz. Üzerine salçayı ekleyip kısa bir süre kavurup üzerine yemeklik doğradığımız domatesi ekliyoruz.
  • Ben domatesle birlikte fasulyeleri de ekleyip birlikte kavuruyorum. Bir süre kavrulunca domatesler suyunu salıyor. Böylelikle yemeğin suyunu ayarlamak daha kolay oluyor. Siz isterseniz domatesi kavurup fasulyeleri ardından ekleyebilirsiniz.
  • Domatesler suyunu salınca doğranmış biberleri tencereye alıp üzerine tuzunu ekliyorum. Son olarak kaynar su ekleyip orta kısık ateşte yemeğimizi pişmeye bırakıyorum. Zaten tüm malzemelere ön pişirme uyguladığımız için 10 dakika kadar kaynaşmalarını sağlamak yeterli oluyor. Ocağı söndürüp yemeği dinlenmeye alıyoruz. 

Afiyet Olsun…

4 Haziran 2018 Pazartesi

KÖFTELİ PATATES

Bu yemeği her yaptığımda başka bir şekil yapıyorum. Misafir sayısına ve keyfime göre şekilleniyor hep :)))
Canım tembellik yapmak istiyorsa köfteleri iri ve yuvarlak yapıp patatesleri de aynı şekilde yuvarlak dilimliyorum. Hepsini tepsiye dizip çiğden fırına atıveriyorum. Kalabalık olacaksak köfteleri küçük toplar halinde yapıyorum tabi patatesleri de küpler halinde doğruyorum. Böyle küçük parçalar halinde yapınca bazen havuç ve bezelye eklediğim de oluyor.
Tüm malzemeyi fırına atıp biraz kızarmasını sağlayıp sonrasında salçalı sosunu ekliyorum. Bazen de köfte, patates ve patlıcanın fırında kızarmasını sağlayıp sonrasında salçalı sosunu ekliyorum. Bazen şekil güzel olsun isteyip uzun köfteler yapıp patatesleri sıra sıra dizerim bazen de tepsiye patatesleri doğrar köfteleri rastgele yerleştiriveririm. Bazen biber koyarım bazen koymam. Sonuç hepsi de köfteli patatestir benim için :)))
Malzemeler
2-3 Adet Patates
Köfte Malzemeleri
400-500 gr Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
1-2 Diş Sarımsak
1 Su Bardağı Kadar Ekmek Kırıntısı
1 Adet Yumurta
1-2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz-Karabiber
Kimyon-Köfte Baharı
Sos Malzemeleri
1 Yemek Kaşığı Salça
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
2-3 Adet Domates
4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Yapılışı
  • Patates haricindeki malzemeler ile köftemizi yoğuruyoruz. İyice yoğurduktan sonra köfte hamurunu elimize alıp yoğurduğumuz kaba yukardan hızlıca atıyoruz. Böyle yapınca köfte hamuru macun gibi oluyor.
  • Köfteleri zevkimize göre yuvarlak, uzun ya da top şeklinde yuvarlıyoruz.
  • Patatesleri köftenin şekline göre yuvarlak dilim, elma dilimi ya da iri küpler halinde dilimliyoruz. Önemli olan köftelerimizin ve patateslerimizin yakın boyutlarda olması ki pişme süreleri de aynı olabilsin.
  • Fırın tepsimize bir patates bir köfte olacak şekilde diziyoruz.
  • Bir kapta salçayı suyla açıyoruz ve tepsideki köfte ve patateslerin üzerine denk getirerek döküyoruz. 
  • Domatesleri doğruyoruz, biraz tuz ekleyip karıştırıyoruz. Biber koymak istersem domatesin altına döşüyorum, üzerine doğranmış domatesleri ekliyorum. Son olarak zeytinyağını gezdirip 200 derece ayarladığım fırına koyuyorum. Üzeri kızarana dek pişirip ilk sıcaklığı çıktıktan sonra servis ediyorum.

Afiyet Olsun…


3 Haziran 2018 Pazar

RULO MUHALLEBİ

Malzemeler
1 lt Süt
100 Tereyağı
1 Su Bardağı Un
1 Su Bardağı Şeker
2-3 Parça Dövülmüş Sakız
Taze Şanti Malzemeleri
1 Kutu Krema
1 Kahve Fincanı Pudra Şekeri
Ara Malzemeleri
2 Adet Muz 
Ceviz Kırığı
Kaplama Malzemesi
1 Su Bardağı Civarında Hindistan Cevizi
Yapılışı
  • Yağ eritilir. İçine un ilave ederek kavrulur. Unun rengi hafif sararınca ve kokusu güzelleşince üzerine soğuk süt ilave edilerek kaynayıncaya dek karıştırılır. Sütü, una iyice karıştırınca dövülmüş sakız ilave edilir. Kaynayınca şeker ilave edilir. Bir taşım kaynatılır. Ocaktan alınıp 10 dakika civarında mikser ile çırpılır.
  • Bu arada 25*40 cm ebatlarında bir tepsiye hindistancevizi serilir. Çırpılan muhallebiden kepçe kepçe hindistancevizlerinin üzerine kaydırmadan dökülür. Bir gece ya da en az 5-6 saat buzdolabında bekletilir.
  • Sürahi tarzı olan mikser kaplarında krema ve pudra şekeri 1-2 dakika düşük devirde ardından 2 dakika kadar yüksek devirde çırpılır. Şanti kıvamına gelince tadına bakılır damak tadınıza göre gerekliyse pudra şekeri ilave edilip bir kez daha çırpılır. Unutmayalım ki muhallebi de tatlı. Ben şantinin şeker miktarının muhallebiden az olmasını seviyorum. Sizler nasıl seviyorsanız öyle ayarlayın lütfen. 
  • Dolapta dinlenmiş muhallebinin üzerine ince bir tabaka şanti sürülür. Muhallebiler önce ikiye bölünür. 12,5*40 ebatlarında iki parça elde edilir. Daha sonra her iki parça 4 ya da 5 parçaya bölünür. Ben 4'e böldüm. 8 adet rulo muhallebim oldu. 
  • Şantinin üzerine minik minik doğranmış ceviz serpilir.
  • Muzlar da uzunlamasına 4'e bölünür. Her parçası muhallebilerin enine göre kesilir. Her ruloya bir parça muz konup, bıçak yardımıyla rulo yapılır. İnce uzun kâğıt kapsüllere alınan rulolar servis tabağına yerleştirilerek servis edilir.

Afiyet Olsun...

31 Mayıs 2018 Perşembe

ŞİŞE DOMATIYLA PEYNİRLİ MAKARNA

Malzemeler
1 Paket Makarna
1 lt Su
1 Soda Şişesi Ev Yapımı Domates Konservesi
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Su Bardağına Yakın Peynir
Tuz-Karabiber-Pul Biber
Servis İçin
Parmesan Peyniri
Badem
Yapılışı
  • 500 gramlık makarnayı pişirmek için 1 litre suya ihtiyacımız var. Suyu ısıtıcıda ya da tencerede kaynatmak kendi alışkanlığınıza göre uygulayabilirsiniz. Tencerede kaynatacaksanız yağını, tuzunu ve suyu birlikte tencereye alıyoruz. Suyu ısıtıcıda kaynatacaksak su kaynarken tencereye yağını ve tuzunu koyup altını kısık ateşe alıp bi yandan tencerenin ısınmasını sağlıyoruz ki kaynar suyu dökünce tencerenin soğukluğuyla suyun ısısı düşmesin.
  • Sonuçta elimizde içinde yağı ve tuzu olan 1 litre kaynayan suyumuz oldu :)) İçine 1 paket makarnamızı koyuyoruz. Şöyle bir karıştırıyoruz. Kaynayınca altını en kısığa alıyoruz. Bu arada ben hep makarnayı en büyük ocakta yaparım yani bu kısık ateş en büyük göz ocağın en kısığı oluyor. 
  • Makarnamız kaynadıktan sonra yaklaşık 10 dakikada pişiyor. Ben makarnayı 4 kez karıştırıyorum. İlk kaynadığında 5 dakika sonra ve 10 dakika sonunda makarna pişince ocağı kapatıp üzerine yarım bardak hatta biraz daha fazla olabilir soğuk su ekleyip karıştırıyorum. Kapağını kapatıp bi 10 dakika demlenmesi için bırakıyorum. Bu aşamada son kez karıştırıp bırakıyorum.
  • Pardon son kez servis ederken de karıştırıyorum. Bu sürelerde karıştırmazsanız makarna birbirine yapışır. Servis etmesi zor olacağı gibi yemesi de pek keyifli olmaz :(( aaaayyy ben uğraşamam diyorsanız siz yine bildiğiniz gibi haşlayıp yapın efenim :))
  • Buraya kadar sade makarna nasıl yaparız diye anlattım. Resimdeki gibi domatesli yapmak için zeytinyağı ile domatesi kavuruyoruz. Arzu ederseniz domatese sarımsak da eklenebilir. Ben bu kez koymadım. Diğer aşamalar aynı. Kavurduğumuz domatesin üzerine kaynar suyu ve tuzunu koyup makarnayı ekleyerek pişirme işlemine devam ediyoruz. 
  • Makarnamız pişince söndürüp soğuk suyu ekleyip demlenmeye bırakıyoruz. Bu süre sonunda karıştırıp ister rendeleyip ister ufalayıp peyniri makarnaya ilave ediyoruz. Kapağı kapatıp peynirlerin makarnanın sıcağıyla yumuşayıp biraz erimesini bekliyoruz. 
  • Bu arada ben peynirli makarnayı genelde bi süre beklemiş kurumuş olanları değerlendirmek için yaparım. Bu sebeple şu peynir diyemiyorum. O ara evde hangi peynir varsa beyaz peynir, tulum peyniri, lor ya da çökelek elime ne geçerse kullanıyorum. Rendelenmiş parmesan peynirini de alıp dondurucu kısmında sürekli bulunduruyorum. Bu peyniri de servis anında makarnamızın üzerine serpip elime hangi çerez geçerse ondan ilave edip servis ediyorum. Bu kez elime badem geçmiş ama ceviz de pek yakışıyor yok mu herhangi bi fıstık da olur. Karabiber, pul biberle son dokunuşla servisimizi tamamlıyoruz.
  • Bir de ben şişe domatesiyle yaptım elimde olmazsa salçayla yapıyorum. O da pek güzel oluyor. 
  • Aklıma gelmişken bu makarnayı önceden kavurmak şartıyla kuru soğan, havuç, bezelye ve domates ekleyerek sebzeli makarna da yapabilirsiniz. Daha besleyici ve lezzetli oluyor. 

Afiyet Olsun…

27 Mayıs 2018 Pazar

BEĞENDİLİ KÖFTE

Malzemeler
Köfte Malzemeleri
400-500 gr Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
1-2 Diş Sarımsak
1 Su Bardağı Ekmek Kırıntısı
Yarım Demet Maydanoz
Tuz-Karabiber
Kimyon-Köfte Baharı
1 Tatlı Kaşığı Soya Sosu
1-2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Kızartmak İçin
1 Çay Bardağı Sıvıyağ
Beğendi Malzemeleri
2-3 Adet Patlıcan
Yarım Su Bardağı Kaşar Peyniri Rendesi
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
2 Yemek Kaşığı Un
1,5-2 Su Bardağı Süt
Tuz-Karabiber-Muskat
Domates Sos Malzemeleri
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Soda Şişesi Domates Konservesi
Süsleme Malzemeleri
2 Yemek Kaşığı Dolmalık Fıstık
Birkaç Yaprak Maydanoz
Yapılışı
  • Köfte malzemelerinin hepsi büyük bir kâseye alınır. Güzelce yoğrulur. Köfte hamuru birkaç kez ele alınıp kâseye hızlıca atılır. Köfteler top halinde yuvarlanır. Beğendiyi pişirene dek bekletilir. Ben yağsız kıyma kullandığım için zeytinyağı ekliyorum. Siz yağlı kıyma kullanıyorsanız zeytinyağı eklemeyin arkadaşlar.
  • Patlıcanlar fırında közlenir. Sıcakken torbaya alınıp ılınıncaya dek bekletilir. Ilınınca bıçakla ikiye kesilip kaşıkla içleri bir kâseye alınır. Doğrayıcıda çekilir. Üzerine tuz, karabiber ve kaşar rendesi eklenip tekrar çekilir.
  • Küçük bir tavada zeytinyağı ve konserve domatesi koyup sos haline getirene dek kaynatıyoruz.
  • Yağsız tavada dolmalık fıstıkları yakmamaya özen göstererek kavuruyoruz.
  • Tavaya tereyağı alıp eritilir. Un eklenip kavrulur. Unun kokusu güzelleşince üzerine süt eklenir karıştırarak kaynatılır. Tuz ve muskat rendesi eklenir. Son olarak üzerine doğrayıcıdan geçirdiğimiz patlıcanları ekleyip karıştırıyoruz. Kaynayınca ocağı söndürüyoruz.
  • Beğendi pişirilirken eş zamanlı olarak köfteleri de sıvıyağda arkalı önlü kızartıyoruz.
  • Servis tabağına önce beğendiyi alıyoruz. Üzerine köfteleri yerleştiriyoruz. Köftelerin üzerine domates sosundan gezdiriyoruz. Önceden kavurduğumuz dolmalık fıstıkları ve birkaç yaprak maydanozu serperek ikram ediyoruz.

Afiyet Olsun…


22 Mayıs 2018 Salı

YULAF EZMELİ KURABİYE

Malzemeler
3 Su Bardağı Yulaf Ezmesi
4 Adet Olgun Muz
1 Kâse Ceviz
1 Tatlı Kaşığı Tarçın
2 Adet Cennet Hurması
2 Tatlı Kaşığı Keçi Boynuzu Özü veya Pekmezi
1 Kahve Fincanı Damla Çikolata
Yapılışı
  • Yulaf ezmesini ve cevizi yağsız olarak kavurup soğumaya bırakıyoruz. Bu arada üzerine tarçını ekliyoruz.
  • Cennet hurmasını minik minik doğruyoruz. Büyükçe bir kâseye muzları iri iri doğrayıp çatalla eziyoruz. Doğramış olduğumuz cennet hurmalarını muzların üzerine alıp birbirine iyice karışana dek karıştırıyoruz.
  • Üzerine damla çikolataları ve keçi boynuzu özünü veya pekmezini son olarak da kavurmuş olduğumuz yulaf ezmesi ve cevizi koyup güzelce karıştırıyoruz.
  • Dondurma kaşığıyla tepsiye dizip 160-170 dereceli fırında kurabiyelerin altı kızarana dek pişiriyoruz.

Afiyet Olsun…





21 Mayıs 2018 Pazartesi

MANNAMA (GÖZLEME MANTISI)

Malzemeler
3-4 Adet Yufka
300-400 gr Kıyma
1 Adet İri Boy Kuru Soğan
Tuz-Karabiber-Pul Biber
Kajun Baharatı (elinizde varsa)
Zeytinyağı veya Tereyağı
Üzeri İçin 
1 Kâse Kese Yoğurdu
3-4 Yemek Kaşığı Yoğurt
2 Diş Sarımsak
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
1 Çay Kaşığı Pul Biber
Yapılışı
  • Öncelikle kıymalı sosumuzu pişirip soğumaya bırakıyoruz ki sıcağıyla yufkalar yırtılmasın ve de hamurlaşmasın.
  • Kıymayı arzumuza göre tereyağı ya da zeytinyağıyla kavuruyoruz. Rengi dönünce üzerine yemeklik doğranmış soğanı ilave edip ocağın altını orta kısık ateşe alıp soğanlar şeffaflaşıncaya dek kavurma işlemine devam ediyoruz. Kıymalı harcımız pişince ocağı kapatıp tuzunu ve baharatlarını ekleyip son kez karıştırıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Küçük bir kâseye 3-4 yemek kaşığı kadar zeytinyağını alıyoruz. Yufkanın her yerine fırça ile yağ sürüyoruz. Kendimize yakın olan kenarını ortayı biraz geçecek şekilde katlıyoruz. Bize uzak olan kenarını da kendimize doğru katlıyoruz. Yine yağ sürüyoruz.
  • Soğuyan kıymalı harcımızı yufka sayısına göre bölüp yufkanın ortasına kare şeklinde olacak şekilde yayıyoruz. Bu aşamada sağ ve sol kenarları kıymalı harcımızın üzerine kapatıyoruz. Bütün ek yerlerini parmak uçlarımızla bastırarak yufkaların yapışmasını sağlıyoruz. Böylelikle iç harcı dökülmüyor.
  • Geniş tabanlı tavaya azıcık yağ gezdiriyoruz. Ben Karadeniz taraflarında kullanılan balık tavalarından kullanıyorum. Gözlememizi ısıttığımız tavaya alıyoruz. Arada sağa sola hareket ettirerek yakmadan kızarmasını sağlıyoruz. Diğer yüzünü çevirip aynı şekilde kızarmasını sağlıyoruz. Her iki yüzü de kızaran gözlemelerimizi geniş ve düz bir servis tabağına alıp üst üste koyuyoruz. Servis zamanı gelince hepsi üst üste haldeyken artı şeklinde kesip dörde bölmüş oluyoruz.
  • Gözlemelerimiz pişerken sarımsakları çukur bir kapta ezip üzerine kese yoğurdunu ve azıcık içme suyu koyup güzelce eziyoruz. Sonrasında sofralık yoğurdu koyup tekrar karıştırıyoruz.
  • Küçük bir tavaya tereyağını koyup güzel kokular çıkana dek yakıyoruz. Pul biberimizi ve sıvıyağı hazır ediyoruz. Tereyağının ısısını düşürmek için sıvıyağı ekleyip zaman kaybetmeden pul biberimizi ekliyoruz. Kısa bir süre karıştırıp ocağın üzerinden alıyoruz. Ocakta bırakırsak altını kapatmış olsak bile sıcaklığı ile biberli yağımız yanık yanık oluyor.
  • Şimdi sıra geldi servis etmemize. Herkese yiyeceği miktar gözlemeyi tabağa alıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve yaktığımız biberli yağdan koyarak servis ediyoruz. 

Afiyet Olsun…

Related Posts with Thumbnails