10 Mart 2019 Pazar

ÇITIR ÇİKOLATALI İRMİK PUDİNG

Malzemeler
1 kg Süt
1Su Bardağından Bir Parmak Eksik İrmik 
1 Su Bardağı Şeker
1 Su Bardağı Mandalına veya Portakal Suyu
1 Adet Portakalın Kabuğu
1 Silme Yemek Kaşığı Nişasta 
Çıtır Çikolata Malzemeleri
200 gr Portakallı Çikolata 
250 gr Çiğ Kadayıf
Üzerinin Süslemesi İçin
Satsumania Kurutulmuş Mandalina
Minik Şekerlemeler
Yapılışı
  • Öncelikle Çiğ kadayıflarımızı tepsiye yayıp 150 derece fırında kızarmadan kurumasını sağlıyoruz. Kıtır hale gelen kadayıfları avucumuzun arasında sıkarak şehriye büyüklüğüne getiriyoruz. Soğuması için bir kenara bırakıyoruz. 
  • Çikolatamızı küçük parçalara bölüp benmari usulü eritmek için hazırlıyoruz ama ocağı henüz yakmıyoruz. Pudingle eşzamanlı eritmemiz gerekiyor.
  • Bir portakalın kabuğunu rendenin ince tarafıyla rendeliyoruz bir kenara bırakıyoruz.
  • Mandalina veya portakal suyunu sıkıyoruz. Karışık da sıkabiliriz. Küçük bir kâseye alıp içine nişastayı ekleyip karıştırıyoruz pudingimizi pişirince son aşamada kullanacağız. 
  • Sütü, irmiğimizi ve portakal kabuğunu tencereye alıp kaynayana dek karıştırıyoruz. 
  • Pudingimiz kaynamaya başlayınca benmari hazırlığı yaptığımız çikolatamızın altını yakıyoruz.
  • Kaynamaya başladığında şekerimizi ekleyip şöyle bir karıştırdıktan sonra meyve suyunda ısladığımız nişastayı tekrar karıştırıp pudingimize ekliyoruz. Hızlı hızlı karıştırıp bir taşım kaynatıyoruz.
  • Çikolatamız bu arada erimiş oluyor. Önceden pişirip hazırladığımız kadayıfları çikolatamızın üzerine ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  • Silikon kalıplarımızı hazırlıyoruz. Pudingimizi kalıpların üzerinde yarım parmak kadar boşluk bırakacak şekilde kalıplara pay ediyoruz. 
  • Pudinglerin üzeri kabuk bağlamadan önce çıtır çikolataları da pay ediyoruz. Oda ısısına gelince buzdolabına kaldırıp birkaç saat bekletiyoruz. Bir buçuk iki gün kadar çıtırlığını koruyor. Daha sonra çıtır çikolata çıtırlığını kaybediyor.
  • Benim silikon kalıplarım 12 adet olduğundan bu tatlıdan 12 adet hazırladım. İrmikli pudingten 2 komposto kasesi daha çıktı. Çıtır çikolatadan da 2 dondurma kaşığı kadar arttı. 
  • Servis edeceğimiz zaman tatlılarımızı kalıplardan çıkarıp ters çevirerek servis tabağına alıyoruz. Üzerini satsumania kurutulmuş mandalina ve minik şekerlemelerle süsleyerek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

3 Mart 2019 Pazar

FIRINDA BAL KABAĞI KÖFTESİ

Malzemeler
1 kg Bal Kabağı
1 Adet Kuru Soğan
1-2 Diş Sarımsak
8 Yemek Kaşığı Un
1,5 Çay Bardağı Su
5-6 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Kuru Nane
Tuz
Yapılışı
  • Bal kabağının kabuklarını soyup çekirdek yatağının tüm yumuşak kısmını ayıklıyoruz. Yıkayıp rendeliyoruz.
  • Soğan ve sarımsağı elektrikli doğrayıcıda incecik çekiyoruz. Un, su, yağın 2-3 kaşık kadarını, tuz ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz. Kek hamuru kıvamında olmalı.
  • Fırın tepsisine pişirme kâğıdı serip azıcık yağlıyoruz. Hazırladığımız kabaklı hamurumuzu hazırladığımız tepsiye incecik yayıyoruz. 
  • Üzerine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını gezdirip 180 derece fırında güzelce kızarana dek pişiriyoruz. 
  • Fırından aldığımız köftemizin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyerek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

16 Şubat 2019 Cumartesi

KİRPİ ÇİKOLATA - ÇITIR ÇİKOLATA

Malzemeler
250 gr Çiğ Kadayıf
250 gr Frambuazlı Çikolata
Yapılışı
  • Kadayıfları pişirme kâğıdı serili fırın tepsisine yayıyoruz. 140-150 derecede kadayıfları çıtır çıtır olana dek pişiriyoruz. Fırın yüksek ayarda olursa bazı yerleri yanıyor. Ilınınca avucumuzda sıkarak tel şehriye gibi olmasını sağlıyoruz.
  • Çikolatamızı büyükçe bir kaba doğrayıp benmari usulüyle eritiyoruz. Kadayıfları çikolataya ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Bu aşamada bekletmeden şekillendirip pişirme kağıdının üzerine dizip donmaya bırakıyoruz. Şekillendirmek için şurup kaşığı, dondurma kaşığı, haşlanmış yumurta kabı veya silikon kalıp kullanabilirsiniz. 
  • Donmadan önce üzerlerine renkli, şekilli şekerlerden serpecektim ama dalmışım donuverdi o arada yapamadım. Siz dalmayın şekerleme kullanın harika olacaktır.
  • Donduktan sonra günlerce bozulmadan saklayabilirsiniz. Çıtır çıtır lezzetini bir kez yediniz mi aklınızdan çıkaramayacaksınız.

Afiyet Olsun…

10 Şubat 2019 Pazar

MANTAR SALATASI

Malzemeler
1 Paket Mantar
1 Su Bardağı Mısır (Dondurulmuş)
1 Adet Kapya Biber
3-4 Adet Taze Soğan
8-10 Dal Maydanoz
Çay Kaşığının Ucuyla Muskat Rendesi
Tuz-Karabiber
1 Çay Kaşığı Pul Biber
Çeyrek Limonun Suyu
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Yapılışı
  • Mantarları yıkayıp suyunun iyice süzülmesi için süzgüde bekletiyoruz. Ardından ister dilimleyerek ister büyüklüğüne göre ikiye veya dörde bölerek doğruyoruz. 
  • Yağın yarısıyla mantarları suyunu salıp çekene dek soteliyoruz. Ocağı kapatıp muskat rendesini ekleyip karıştırıyoruz.
  • Farklı kaplarda kapya biberi kabuğu soyulabilecek kadar, mısırları da bir taşım kaynatıyoruz. Biberin kabuğunu soyup küçük küçük doğruyoruz, mısırları süzüp mantarlara ekliyoruz. Soğuması için kenara alıyoruz.
  • Taze soğan ve maydanozları ayıklayıp yıkayıp ince ince doğruyoruz. Soğuyan salatamıza ekliyoruz. 
  • Son olarak salatanın tuzunu, karabiberini ve pul biberini ekleyip harmanlıyoruz. Kalan yağı ve limon suyunu çırpıp salatanın üzerine gezdiriyoruz.

Afiyet Olsun…


8 Şubat 2019 Cuma

ÇİKOLATA KAPLAMALI BEZE

Bu güzelliği gördüğümde bayılmıştım. Nihayet kızımın gelin mevlidinde yapmak nasip oldu. Tatlılarımı pembe ve çikolata birlikteliğiyle yaptım. Umarım kızıcığım eşiyle beraber pembe düşler ülkesinde ve de çikolata tadında bir hayat sürerler :)))
Malzemeler
3 Adet Yumurta Akı 
3 Çay Bardağı Pudra Şekeri
Çay Kaşığının Ucuyla Krem Tartar
1 Paket Vanilya Parçacıklı Vanilya
Renklendirmek İçin
Toz Gıda Boyası
Kaplamak İçin
80 gr Bitter Çikolata
80 gr Sütlü Çikolata
Fazladan Lezzet Katmak İsterseniz
100-120 gr Fındık Kırığı
Yapılışı
  • Beze yaparken çok dikkat edilmesi gereken şeylerden bahsetmeden geçmeyim. Yumurta akına bir damla dahi sarısından karışmamalı yoksa kıvamı tutmaz. Bir de beze soğuk fırına konur ve soğumuş fırından alınır bu süre içinde fırının kapağı asla açılmaz. Zaten bezeyi pişirmiyoruz. Düşük ısıda uzun süre kurutuyoruz. Aynı meyve kurutur gibi. Ben 80 derecede 3 saat civarında yapıyorum bu kurutma işlemini.
  • Şimdi yapımına geçelim. Pudra şekerinin içine krem tartarı, gıda boyasını, vanilyayı koyup karıştırıyoruz. Yumurta aklarını bir çimdik tuzla rakı beyazı olana dek çırpıyoruz. Ardından şekerini ekleyip mikserimizin en yüksek devrinde çırpıyoruz. Çırptığımız kâseyi ters çevirip de dökülmeyecek kıvama gelene dek çırpmaya devam ediyoruz. 
  • Sıkma torbasına seçtiğimiz duyu takıp malzemeyi içine alıyoruz. Pişirme kâğıdı serdiğimiz tepsiye birbirine değmeyecek şekilde sıkıyoruz. Soğuk fırına koyup 80 derecede 3 saat kadar kurutuyoruz. Fırını kapatıp soğuyana kadar fırını asla açmıyoruz.
  • Çikolataları ben mari usulü eritiyoruz. Fındık kırıklarını da çukur bir tabağa alıyoruz. Aslında pirinç doğranmış yeşil fıstık kullanmak istemiştim ama fıstık fiyatlarını görünce vazgeçtim gitti. Oysa hayalim pembe beze, beyaz çikolata ve yeşil fıstıkla kaplamaydı ama her zamanki gibi hayaller-hayatlar oldu. 
  • Bezelerimizin alt kısımlarını çikolataya batırıp fındık kırığına buluyoruz. Ben bu işlemi yaparken yorgan iğnesi kullandım siz isterseniz bir çatal yardımıyla yapabilirsiniz. Hazırladığımız Çikolata kaplamalı bezelerimizi pişirme kağıdının üzerine dizip çikolataların donmasını bekletiyoruz. Tarifi günlerce önceden hazırlayabilirsiniz.

Afiyet Olsun…

5 Şubat 2019 Salı

VİTRAY KURABİYE

Malzemeler
250 gr Tereyağı
1 Adet Yumurta
1 Su Bardağı Pudra Şekeri
1 Su Bardağı Mısır Nişastası
2,5-3 Su Bardağı Un 
1 Paket Vanilya
1 Tatlı Kaşığı Tarçın
5-6 Adet Karanfil (dövülecek)
1 Tatlı Kaşığı Zencefil (arzu edilirse)
Kent Mini Cam Şeker veya Jelibon
Yapılışı
  • Yumurta ve pudra şekerini çırpıyoruz. Tereyağını (oda sıcaklığında) ekleyip kısa süre daha çırpıyoruz. Mısır nişastası ve unun 2 buçuk bardağını, vanilya ve baharatları ekleyip tekrar çırpıyoruz. Ele yapışmayan bir hamur elde etmemiz gerekiyor bunun için gerekirse un ilave edip hamurumuzu yoğuruyoruz. Hamurumuzu örterek buzdolabında dinlendiriyoruz. 
  • Bu ölçüden yaklaşık 30 adet kurabiye elde ediyoruz.
  • Hamuru yarım santim kalınlığında açıp kalıplarla kesip pişirme kâğıdı tepsiye diziyoruz. Tepsideki kurabiyelere daha küçük kalıpla pencereler açıyoruz. 150 derece ısıtılmış fırında 5-6 dakika kadar pişiriyoruz. 
  • Cam şeker kullanacaksak elektrikli doğrayıcıda ufalıyoruz. Çay kaşığı ile ortadaki boşluğa şekerleri ister tek renk ister 2-3 renk koyarak tekrar fırına alıp 10 dakika daha pişiriyoruz. Cam şeker yerine jelibon kullanılacaksa ortadaki boşluğun büyüklüğüne göre yarım ya da tam kullanabiliriz.
  • Kurabiyeler soğuyana dek tepside bekletiyoruz. Soğuduktan sonra poşetleyerek uzun süre saklayabiliriz.

Afiyet Olsun…

2 Şubat 2019 Cumartesi

ISPANAKLI BUĞDAY SALATASI

Malzemeler
500 kg Ispanak
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Su Bardağı Buğday
250 gr Kese Yoğurdu
2-3 Kaşık Yoğurt
2 Diş Sarımsak
1 Çay Bardağı Doğranmış Ceviz
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
1 Çay Kaşığı Pul Biber
Tuz-Karabiber
Yapılışı
  • Buğdayı akşamdan ıslatıyoruz. Ispanakları da bir gece önceden yıkayıp ince doğrayıp kavuruyoruz. 
  • Sabah buğdayları haşlıyoruz. Suyunu süzünce içine kavurmuş olduğumuz ıspanakları, tuz ve karabiberi ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Soğuması için bir kenara alıyoruz.
  • Sarımsakları dövüp üzerine kese yoğurdunu ekliyoruz ve birkaç kaşık suyla açıyoruz. Sofralık yoğurdu da ekleyip iyice karıştırıyoruz. 
  • Soğuyan salatamıza sarımsaklı yoğurdumuzu ekleyip güzelce harmanlıyoruz.
  • Diğer tarafta küçük bir tavaya tereyağıyla cevizleri 2 dakika kadar kavuruyoruz. Sıvıyağı ve pul biberi de ekleyip şöyle bir karıştırıp ocaktan alıyoruz.
  • Salatamızı servis tabağına alıp üzerine tereyağında kavurduğumuz cevizleri dökerek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…



30 Aralık 2018 Pazar

KURABİYE MUMLUK

2007 Yılından
Malzemeler
Hamur İçin Malzemeler
1 Çay Bardağı Sıvıyağ
1 Çay Bardağı Margarin(Eritilmiş)
1 Çay Bardağı Yoğurt
1 Çay Bardağı Şeker
1 Çay Kaşığı Kabartma Tozu
1 Çay Kaşığı Kokusu Güzel Baharat (Tarçın, Zencefil, Karanfil Tozu)
Aldığı Kadar Un 
Renkli Camlar İçin Malzemeler
Renkli Cam Şekerler Glazür İçin Malzemeler
1 Yumurta Beyazı
200 Gr Pudra Şekeri
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
2005 Yılından
Yapılışı
Benim yazdığım ya da istediğiniz malzemelerle şekerli kurabiye hamuru yoğrulur.
Hamur kalıpla çıkarılacak kalınlıkta (3-4mm) açılır. Aynı ebatta 3 adet dikdörtgen kesilir. Fırın tepsisine yağlı kâğıt serilir. Hazırlanan hamurlar şekilleri bozulmadan tepsiye alınır. Her bir dikdörtgene 6 adet istenilen kalıpla (Minik altın kutuları, minik kurabiye kalıpları gibi) pencere açılır. 160-170 derece ısıtılmış fırında 5 dakika pişirilir.
Bu arada şekerler ayrı ayrı renklerde kırılır. Fırından alınan kurabiyelerin ortasındaki boşluklara tepeleme olarak istenilen renk şeker kırıkları konur. Tekrar fırına sürülür. Şekerler eriyip cam gibi olana dek yaklaşık 5-6 dakika pişirilir. Pişen kurabiyelerin soğuması beklenir.
Yumurta akı ile pudra şekeri çırpılır. Arzu edilirse gıda boyası ile renklendirilebilir. Beze yapar gibi olacak. Beze hamuru ile dikdörtgenin kenarları ve küçük pencerelerin çevresi sıkma torbası ile süslenir. Güzelce kuruyana dek beklenir. Kalan beze hamuruna 1 tatlı kaşığı limon suyu ilave edip karıştırılır. Bu kez dikdörtgenlerin uzun kenarlarına sürülür. Birbirine yapıştırılır. Kuruyana dek hiç kıpırdatılmaz.
Kullanacağınız zaman küçük mumlardan yakıp ortasına konur. Mum yandıkça hem hoş bir koku hem de hoş bir görüntü oluşuyor. Özel günler için küçük bir süpriz kısacası. 
Afiyet Olsun…

19 Aralık 2018 Çarşamba

EFSANE GOFRET BİBER

Malzemeler
15-20 Adet Kurutulmuş Biber
150 gr Kese Yoğurdu
2-3 Yemek Kaşığı Yoğurt
2 Diş Sarımsak
Tuz
Bol Sıvıyağ
Yapılışı
  • Biberleri birkaç saat önceden yıkayıp süzgüde suyunun sarkmasını sağlıyoruz. Ardından kâğıt havluya sarıp tüm suların kurumasını sağlıyoruz.
  • Derin yağda kızartma yapacağımız için küçük boy tencerede yapıyoruz. Yağın tenceredeki derinliği 3-4 parmak kadar olmalı. Çünkü kuru biberler çok çabuk yanmaya yatkındır bazı yerleri yağın içindeyken diğer tarafı yağın dışında kalırsa bi tarafı çiğ kalır bi tarafı pişer bunu önlemek için biberlerimizi 2-3 partide kızartıyoruz ve üzerlerine kevgirle bastırarak ve karıştırarak kızartıyoruz. Biberler saniyeler içinde pişiyor aklınızda olsun!
  • Biberleri kızartıp bir tabağa alıp sarımsaklı yoğurdumuzu hazırlamaya geçiyoruz. Tüm yoğurda yetecek kadar tuzla sarımsağımızı eziyoruz. Üzerine kese yoğurdumuzu koyup içine 2-3 kaşık normal yoğurdun suyundan ekleyip çırpıyoruz. Ardından sofralık yoğurdu ekleyip tekrar çırpıyoruz. Biz ev yapımı yoğurt kullandığımızdan kıvamı arttırmak için kese yoğurdu kullanıyorum, siz yoğurdu satın alıyorsanız kese yoğurdu kullanmasanız da olur. 
  • Sarımsaklı yoğurdumuzu servis tabağına aldıktan sonra üzerine kızarttığımız kuru biberleri ekleyip servis ediyoruz. Seviyorsanız son olarak kızartma yağından 2-3 kaşık gezdirebilirsiniz. 

Afiyet Olsun…


16 Aralık 2018 Pazar

ELMALI KURABİYE

Malzemeler
125 gr Tereyağı (Oda Isısında)
1/2 Su Bardağı Sıvıyağ
2-3Yemek KaşığıYoğurt
2-3 Yemek Kaşığı Şeker (Şart Değil)
1 Su Bardağı Nişasta
1 Paket Vanilya
Yarım Paket Kabartma Tozu
1 Tatlı Kaşığı Sirke
İç Malzemesi
2 Adet Elma
3-4 Yemek Kaşığı Şeker
1 Avuç İri Doğranmış Ceviz
½Çay Kaşığı Tarçın
Üzeri İçin
Pudra Şekeri
Yapılışı
  • Önce elmaları yıkayıp soyup rendeliyoruz. Elmaları ve şekeri orta kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Pişince tarçın ve iri doğranmış cevizi ekleyip ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Yoğurma kabımıza yağları ve yoğurdu koyup karıştırıyoruz. Ben yumurta kullanmıyorum kullanmak isterseniz 1 tane yumurtayı yağ ve yoğurtla birlikte ekleyip öyle karıştırabilirsiniz. Nişasta, pudra şekeri ve 2-3 su bardağı unu kabımıza ekliyoruz. Ben unun üzerine parmağımla çukur oluşturup kabartma tozunu bu çukura koyup üzerine sirkeyi ekliyorum. Kabartma tozu bu şekilde köpük köpük aktive oluyor. Unun üzerine vanilyayı gelişigüzel serpiyorum. Ardından yoğuruyorum. Yoğururken gerektikçe un ekliyorum. Eskilerin öğrettiği şekilde yoğuruyorum. Kurabiye hamurları böreklik hamur gibi yumruklanmaz. Bunun yerine elinizi açıp malzemeleri avucunuzun içinde sıkarak yoğurmak gerekir. Hamuru avuçlayarak birleştirmiş oluyoruz. Umarım anlatabilmişimdir.
  • Hamur toparlanınca daha fazla yoğurmuyoruz. Üzerini örtüp ya da buzdolabı poşetine koyup buzdolabında yarım saat kadar dinlendiriyoruz.
  • Hamurumuzdan cevizden az iri parçalar koparıp elimizde inceltiyoruz. İç malzemeden koyup top şekli verip kapatma yeri tepsiye gelecek şekilde fırın tepsisine diziyoruz. Elmalı kurabiye bildiğiniz tüm şekillerde yapabiliriz. Hepsi ayrı lezzetli oluyor. 
  • 150 dereceye ayarladığımız fırında kızarmasına izin vermeden pişiriyoruz. Gerekirse fırının ısısını 10 dakika sonra 140 veya 130 dereceye indirebilirsiniz. Fırınınızı en iyi siz bilirsiniz.
  • Mümkün olduğunca beyaz pişirdiğimiz kurabiyelerimizi fırından alıp ılınıncaya dek bekletip üzerine pudra şekeri serpiyoruz. Soğuması için bir kenara kaldırıyoruz. Soğuduktan sonra servis tabağına dizerek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

Related Posts with Thumbnails