Kabakların kabuğu soyulur, kare borcamın içine rendelenir. Peynir rendelenir yumuşaksa ezebiliriz de, kalan malzemeleri de ekleyip kaşıkla karıştırıp üzerini düzlüyoruz.
Üzerine elimizde varsa sütlü bulgur yoksa unu ince bir tabaka halinde serpiyoruz. Son olarak domates ve biber ile süsleyip fırına veriyoruz. Biber çok çabuk piştiği için ben biberleri sonradan ekliyorum.
Fırınınızı börek pişirdiğiniz ayarda ısıtıp tepsimizi fırına alıp üzeri kızarana dek pişiriyoruz.
Süt, irmik, Suyla karıştırdığımız nişastayı tenceremize alıp karıştırarak kaynatıyoruz. Kenarlardan kaynamaya başlayınca şekerini ve püre haline getirdiğimiz çilekleri ekleyip tekrar kaynatıyoruz. Kaynayınca içine vanilyayı ve kremayı ekleyip elektrikli çırpıcı ile güzelce çırpıyoruz.
Kakaolu bisküvileri süt ve su karışımına batırarak 3 sıra halinde pudingin içine gömüyoruz.
Oda ısısına gelene dek bekletip üzerini örtüyoruz. Buzdolabında en az 4-5 saat bekletiyoruz.
Servis edeceğimiz zaman kremayı 1 çay bardağı çok tatlı olacağını düşünüyorsanız 1 kahve fincanı pudra şekeri ile önce 1 dakika düşük devirde sonra 3 dakika kadar en yüksek devirde elektrikli çırpıcı ileçırparak taze şantimizi elde ediyoruz.
Kalıptan ters çevirip servis tabağına aldığımız Puingimizin üzerine taze şantiyi kaşık kaşık döküyoruz isterseniz sıkma torbasıyla da bu işlemi yapabilirsiniz. Taze şantimizin üzerine çilekleri diziyoruz. Üzerine pirinç yeşil fıstık serpiyoruz. Çilekli drajeler ve çikolata ile süslemeyi tamamlıyoruz.
Patateslerimizi küp küp doğruyoruz. Zeytinyağını tavaya alıp kızmasını bekliyoruz. Patatesleri ekleyip nar gibi kızarana dek kavuruyoruz.
Patatesler kavrulunca tuzunu ve yumurtaları üzerine ekleyip karıştırıyoruz. Yumurtaların kurumadan pişmesi için tavanın üzerine kapak kapatıyoruz.
Sosis, sucuk, pastırma gibi ürünler eklemek isterseniz yumurtadan önce patateslerin üzerine ekleyip 1-2 dakika beraber soteliyoruz ardından yumurtaları ekliyoruz. Aynı şekilde baharat eklemek isterseniz yine yumurtadan önce ekliyoruz.
Ben bu kez yumurtalı patatesimizi pişirdikten sonra maydanoz ekleyerek servis ettim. Yerken karabiber serptik.
Ramazan ayında fırınlarda dolma yapmak için özel ekmeklerden alıp 2-3 gün bekletip bayatlamasını sağlıyoruz.
Dolmalık ekmeğimizin altından ya da üstünden bir kapak kesiyoruz. Açtığımız bu yerden ekmeğin içini tamamen bir kâseye alıyoruz. Ekmeğimizim kabuğu ne kadar ince kalırsa o kadar iyi. Elinizden geldiğince içini boşaltın. Kaseye aldığımız içleri iki elimiz arasında ovuşturarak kırıntı haline getiriyoruz.
Kıymayı rengi dönüp suyunu çekinceye dek yağsız kavuruyoruz. Ardından tereyağını ve yemeklik doğranmış soğanları ekleyip ocağı kısıyoruz.
Bu arada yağsız tavada fıstıklarımızı kavurup küçük bir kâseye alıyoruz ki fıstıklar tavanın sıcaklığıyla yanmasın.
Kıyma ve soğanın tüm suyu çekilip yağına kalınca kavurduğumuz fıstıkları, tuzunu ve baharatlarını ekleyip karıştırıyoruz. Ardından kırıntı haline getirdiğimiz ekmekleri ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
Hazırladığımız bu harcı içini boşalttığımız ekmeğin içine dolduruyoruz. Kaşığın tersiyle kenarlara itip iç harcın ekmeğin her yanına eşit yerleştiriyoruz.
Tencerenin dibine tereyağı sürüyoruz. Patatesi soyup yıkıyoruz ince ince dilimleyip tencerenin dibine diziyoruz. Böylece ekmeğimiz yanmıyor.
Hazırladığımız ekmek dolmamızı patateslerin üzerine yerleştirip orta-kısık ocağa alıyoruz.
Et suyu ya da kemik suyu elimizde hangisi varsa 1 çay bardağı kadar koyup üzerine 1 tatlı kaşığı tereyağı ve bir çimdik tuz koyup küçük ocakta kaynatıyoruz.
Tenceredeki ekmeğimizin kenarlarından kaşık kaşık kaynattığımız et suyundan döküyoruz. Tencerenin kapağını kapatarak buharda pişiriyoruz. Birkaç dakikada bir kaşıkla et suyundan ekmeğin üzerine döküyoruz.
Ekmek suda haşlanmış gibi olunca elinizle dokunduğunuzda ekmek yumuşacık oluyor. Ocağı kapatıp 1-2 dakika sonra ekmeğin kenarlarını kaşıkla tencereye yapışmış mı diye kontrol ettikten sonra tencerenin kapağına ters çeviriyoruz. Hemen düz bir servis tabağına yine ters çevirerek alıyoruz. Pasta gibi dilimleyerek servis ediyoruz.
Süt ve şeker kaynama noktasına gelmeden ısıtılır. İçine gülsuyu eklenip karıştırılır. Şeker miktarını damak tadınıza göre arttırıp azaltabilirsiniz.
Güllaç yaprağı dörde kırılır. Bölünmüş güllaç yapraklarınıalacak büyüklükteki bir tepsiye sıcak sütten bir kepçe konur. Güllaç yaprağının yarısı tepsideki süte batırılıp yumuşaması sağlanır.
Servis tepsisine güllaç yapraklarının dış kenarları ortaya gelecek şekilde konur. Sonraki güllaç yaprakları da böylece hazırlanıp servis tepsisine alınır. Yaprakların yarısını tepsiye döşeyince soğuyan muhallebi dökülüp üzeri düzlenir.
Kalan güllaç yaprakları da aynı şekilde muhallebinin üzerine döşenir.
Tatlımız soğuyunca, zerini streç film ile örtüp buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.
Servis zamanı üzeri vişne reçeli taneleri ve yeşil fıstık ile süslenir.
Bu böreği 5 kat yufkayı aralarına sos sürerek hazırladıktan sonra kenarlarına iç malzemesini koyup sigara böreği gibi sararak hazırlıyoruz. Tam yufkayla yapınca 24 parçaya bölüyoruz. Ben bu kez az yapmak istediğim için 5 kat yarım yufkayla yaptım. Kalan yarım yufkayı da dörde bölerek yapıp üçe böldüm. 4 ya da 5 kat çok da farlı bir lezzet olmadı. Toplamda 15 adet böreğimiz oldu. Yarım yufkadan hazırladığım 3 böreği tadına bakmak için üzerlerine azıcık zeytinyağı sürerek fırınladım. Doku testini bu böreklerle yaptım. Kalanları pişirme kâğıdı serili tepsiye dizerek dondurdum. Donunca buzdolabı poşetine aldım. Servis yapacağımız gün dondurucudan çıkardığımız börekleri ister su ve zeytinyağı karışımına batırıp çıkarırız ister su dolu bir kaba batırıp çıkarıp üzerine arzuya göre yumurta sarısı, zeytinyağı ya da eritilmiş tereyağı sürerek tepsiye diziyoruz. Son olarak üzerlerine susam ve çörekotu serperek 180 derece fırında üzerleri kızarana dek pişiriyoruz.
Gelelim tarife önce pilavımızı pişirip soğumaya bırakıyoruz.
Sos malzemelerini bir kâsede çırpıp kenara alıyoruz.
İç malzemelerini derin bir kâsede karıştırıyoruz. Lora krema koydum ama bu şart değil koymasanız da olur. Loru çatalla eziyoruz diğer malzemeleri de ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
Yufkaların arasına sos malzemesinden bol bol sürüp 5 kat yufkayı üst üste koyup tam yufkaysa 24 parçaya kesiyoruz. Ben yarımşar yufkadan yaptığım için 12 parçaya böldüm.
Yufkaların kenarlarına birer kaşık iç malzememizden koyup sigara böreği gibi sarıyoruz.
Dediğim gibi hemen pişireceksek üzerine zeytinyağı ya da eritilmiş tereyağı sürerek pişirebiliriz.
Daha sonra pişirmek istersek dondurabiliriz.
Böreklerimiz piştikten sonra çıtırlığını birkaç saat boyunca koruyor.
Dondurursak buzluktan çıkarınca suya batırıp tepsiye dizip üzerine yağ ya da yumurta sarısı sürüp pişirebiliriz.
Tüm malzeme derin bir kaba alınır, Unun birazını ayırıp yoğurmaya başlıyoruz. Gerektikçe un ekliyoruz. Hamurumuzun üzerini örtüp buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.
Hamuru 2-3 milim kalınlığında açıyoruz. İstediğimiz bir kalıpla şekiller kesip pişirme kâğıdı serili tepsiye diziyoruz.
150-160 drece ısıtılmış fırında 10-15 dakika arası pişiriyoruz. Soğumasını bekliyoruz. Soğuduktan sonra bu haliyle kapaklı bir kapta 15-20 gün saklayabilirsiniz.
Ben hamurun bir kısmını kullandım kalanını buzluğa kaldırdım. 75-80 gramlık paketlerdeki çikolatalardan 1 paket kullanarak 15 adet kurabiyeyi hazırladım. Sizler de gerekli sayıda kurabiye için çikolata miktarını arttırabilirsiniz.
Servisten bir gün önce çikolata ve çerezleri üzerine ekleyebilirsiniz. Bunun için önce çerezleri kavuruyoruz. Dikkat edilmesi gerekenler şunlar,
*yağsız olarak tavada,
*sürekli karıştırarak,
*orta kısık ateşte,
*çerezler çok renk almadan kavuruyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
Çikolatamızı 1 çay kaşığı tereyağıyla birlikte benmari usulü eritiyoruz. Tatlı kaşığı ile eriyen çikolatayı kurabiyemize koyup yayıyoruz. Üzerine önceden kavurup soğuttuğumuz çerezleri istediğimiz şekilde yerleştirip soğumaya bırakıyoruz. Ben çerezlerin yanına küçük bir parça kurutulmuş mandalina da koydum. Elimde olsaydı gojiberry de kullanırdım.
Mısırı ister buzu çözülene kadar haşlayın ister azıcık tereyağı ile tavada soteleyin. Konserve kullanacaksanız da suyunu süzün. Makarnalar haşlanıp süzülünce içine mısırları ekleyip karıştıralım ki makarnalar birbirine yapışmasın.
Haşlanan tavukları didikleyip makarnalara ilave edin.Tuzunu karabiberini ekleyip karıştıralım. Hazırladığımız bu malzemeler tamamen soğuyana kadar ağzı kapalı şekilde bekleyelim.
Marulumuzun büyüklüğüne göre yarımını ya da bütününü kullanıyoruz. Marulu dörde bölünmüş şekilde ince ince doğruyoruz ki çatala gelen bi uzunlukta olsun.
Derin bir kapta sarımsakları dövüp üzerine kese yoğurdu ve labne peynirini ekliyoruz. Güzelce çırpıyoruz. Kese yoğurdunun kıvamını açmak için 2-3 kaşık su ekleyebiliriz.
Hazırladığımız yoğurt sosuna ince ince doğradığımız marulları ve makarnalı karışımı ekleyip karıştırıyoruz. Arzu ederseniz dereotu veya taze nane de ekleyebilirsiniz.
Üzerini süslemek için haşlanmış nohutları tereyağıyla soteleyip sevdiğiniz baharatlarla tatlandırabilirsiniz. Arzu ederseniz ceviz ve patates cipsini kırıklayarak süslemede kullanabilirsiniz.
Nette tesadüfen bu şahane lezzete denk gelip denedim. Artık her yıl yaptığım bu lezzet için serin mavi arkadaşımıza teşekkür ediyorum :))
Malzemeler
3 Demet Taze Zahter-Dağ Kekiği
2 Su Bardağı Zeytinyağı
1 Kaşık Biber Salçası ( Acı olup olmaması size kalmış)
10 Diş Dövülmüş Sarımsak
3 Adet Limonun Suyu
Tuz
Yapılışı
Kekiklerin taze sürgünlerini ayıklayıp yıkıyoruz. Süzgüye alıp suları iyice süzülene dek bekletiyoruz.
Tüm malzemeyi alacak genişlikteki bir kapta sosu hazırlıyoruz. Güzelce karıştırıyoruz. Ben kızıma acı dokunduğu için tatlı biber salçası kullandım ama biraz pul biber koyarak minik bir acılık olsun istedim.
İyice suları süzülmüş zahterlerimizi sosun içine alıp iyice karıştırıyoruz.
Baklaların iki baş kısmını kesip yıkıyoruz. Süzgüye bırakıp suyunun iyice süzülmesini sağlıyoruz. Patatesleri de kızartmalık hazırlıyoruz. Sebzelerde su kalmamasına özen gösterelim yoksa kızartırken çok yağsıçrar.
Kızartmayı zeytinyağıyla kızartınca çok lezzetli oluyor ama camları açmayı ihmal etmeyin çok duman oluyor.
Önce patatesleri sonra baklaları biber kızartır gibi kızartıyoruz. Servis tabağına alıyoruz.
Sarımsaklı yoğurdumuzu hazırlayıp kızartmamızın üzerine gezdirip servis ediyoruz.