19 Aralık 2018 Çarşamba

EFSANE GOFRET BİBER

Malzemeler
15-20 Adet Kurutulmuş Biber
150 gr Kese Yoğurdu
2-3 Yemek Kaşığı Yoğurt
2 Diş Sarımsak
Tuz
Bol Sıvıyağ
Yapılışı
  • Biberleri birkaç saat önceden yıkayıp süzgüde suyunun sarkmasını sağlıyoruz. Ardından kâğıt havluya sarıp tüm suların kurumasını sağlıyoruz.
  • Derin yağda kızartma yapacağımız için küçük boy tencerede yapıyoruz. Yağın tenceredeki derinliği 3-4 parmak kadar olmalı. Çünkü kuru biberler çok çabuk yanmaya yatkındır bazı yerleri yağın içindeyken diğer tarafı yağın dışında kalırsa bi tarafı çiğ kalır bi tarafı pişer bunu önlemek için biberlerimizi 2-3 partide kızartıyoruz ve üzerlerine kevgirle bastırarak ve karıştırarak kızartıyoruz. Biberler saniyeler içinde pişiyor aklınızda olsun!
  • Biberleri kızartıp bir tabağa alıp sarımsaklı yoğurdumuzu hazırlamaya geçiyoruz. Tüm yoğurda yetecek kadar tuzla sarımsağımızı eziyoruz. Üzerine kese yoğurdumuzu koyup içine 2-3 kaşık normal yoğurdun suyundan ekleyip çırpıyoruz. Ardından sofralık yoğurdu ekleyip tekrar çırpıyoruz. Biz ev yapımı yoğurt kullandığımızdan kıvamı arttırmak için kese yoğurdu kullanıyorum, siz yoğurdu satın alıyorsanız kese yoğurdu kullanmasanız da olur. 
  • Sarımsaklı yoğurdumuzu servis tabağına aldıktan sonra üzerine kızarttığımız kuru biberleri ekleyip servis ediyoruz. Seviyorsanız son olarak kızartma yağından 2-3 kaşık gezdirebilirsiniz. 

Afiyet Olsun…


16 Aralık 2018 Pazar

ELMALI KURABİYE

Malzemeler
125 gr Tereyağı (Oda Isısında)
1/2 Su Bardağı Sıvıyağ
2-3Yemek KaşığıYoğurt
2-3 Yemek Kaşığı Şeker (Şart Değil)
1 Su Bardağı Nişasta
1 Paket Vanilya
Yarım Paket Kabartma Tozu
1 Tatlı Kaşığı Sirke
İç Malzemesi
2 Adet Elma
3-4 Yemek Kaşığı Şeker
1 Avuç İri Doğranmış Ceviz
½Çay Kaşığı Tarçın
Üzeri İçin
Pudra Şekeri
Yapılışı
  • Önce elmaları yıkayıp soyup rendeliyoruz. Elmaları ve şekeri orta kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Pişince tarçın ve iri doğranmış cevizi ekleyip ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Yoğurma kabımıza yağları ve yoğurdu koyup karıştırıyoruz. Ben yumurta kullanmıyorum kullanmak isterseniz 1 tane yumurtayı yağ ve yoğurtla birlikte ekleyip öyle karıştırabilirsiniz. Nişasta, pudra şekeri ve 2-3 su bardağı unu kabımıza ekliyoruz. Ben unun üzerine parmağımla çukur oluşturup kabartma tozunu bu çukura koyup üzerine sirkeyi ekliyorum. Kabartma tozu bu şekilde köpük köpük aktive oluyor. Unun üzerine vanilyayı gelişigüzel serpiyorum. Ardından yoğuruyorum. Yoğururken gerektikçe un ekliyorum. Eskilerin öğrettiği şekilde yoğuruyorum. Kurabiye hamurları böreklik hamur gibi yumruklanmaz. Bunun yerine elinizi açıp malzemeleri avucunuzun içinde sıkarak yoğurmak gerekir. Hamuru avuçlayarak birleştirmiş oluyoruz. Umarım anlatabilmişimdir.
  • Hamur toparlanınca daha fazla yoğurmuyoruz. Üzerini örtüp ya da buzdolabı poşetine koyup buzdolabında yarım saat kadar dinlendiriyoruz.
  • Hamurumuzdan cevizden az iri parçalar koparıp elimizde inceltiyoruz. İç malzemeden koyup top şekli verip kapatma yeri tepsiye gelecek şekilde fırın tepsisine diziyoruz. Elmalı kurabiye bildiğiniz tüm şekillerde yapabiliriz. Hepsi ayrı lezzetli oluyor. 
  • 150 dereceye ayarladığımız fırında kızarmasına izin vermeden pişiriyoruz. Gerekirse fırının ısısını 10 dakika sonra 140 veya 130 dereceye indirebilirsiniz. Fırınınızı en iyi siz bilirsiniz.
  • Mümkün olduğunca beyaz pişirdiğimiz kurabiyelerimizi fırından alıp ılınıncaya dek bekletip üzerine pudra şekeri serpiyoruz. Soğuması için bir kenara kaldırıyoruz. Soğuduktan sonra servis tabağına dizerek servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

11 Aralık 2018 Salı

ETLİ TERBİYELİ ARAPSAÇI

Malzemeler
500 gr Arapsaçı
250 gr Kuşbaşı Et
1 Adet Kuru Soğan
4-5 Dal Taze Soğan
4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı 
1 Su Bardağı Su
Tuz
Terbiyesi İçin
Yarım Limon
1 Yemek Kaşığı Un
1 Kahve Fincanı Su
Yapılışı
  • Arapsaçlarını ayıklarken önce topraktan koparılan kısmı kesilir. Sonrasında yapraklık kısımların bittiği yerden kesilir. Kök ve sapları elimizde kalıyor burada dikkat etmemiz gereken sap kısımları koyu yeşilse karttır ve pişmek bilmez bu sapların o kısımlarını kesip atıyoruz kök beyaz olan kısımlarını yine alıyoruz bu kısımlar çok lezzetli oluyor. Sonuç olarak tepelerini kestikten sonra yapraklı ve genişçe olan kök kısımlarını mutlaka kullanıyoruz ama yaprakları köke bağlayan sapların açık yeşil ve taze olanlarını kullanıyoruz ama koyu yeşil ve kart olan sapları atıyoruz. Böyle ayıkladıktan sonra birkaç su yıkıyoruz son defasında sirkeli tuzlu suda bekletiyoruz. Ardından süzgüye koyup yemeğimizi yapmaya başlıyoruz.
  • Etlerimizi ısıttığımız zeytinyağına alıp kavuruyoruz rengi dönünce yarımay doğradığımız kuru soğanları ekleyip orta kısık ateşte kavurmaya devam ediyoruz. Soğanlar şeffaflaşınca etleri örtecek kadar kaynar su ilave edip etler yumuşayana kadar pişirmeye bırakıyoruz.
  • Etler yumuşayınca arapsaçını ve taze soğanları ilave edip gerekliyse biraz daha kaynar su ilave edip pişmeye bırakıyoruz. Suyunu gerektikçe azar azar ilave ediyoruz. Terbiyesinde de az miktar su ekleyeceğimizi aklımızda bulunduruyoruz.
  • Yemek pişince terbiye malzemelerini küçük bir kâseye alıp çırpıyoruz. Bazıları terbiyeye 1 kaşık yoğurt da ekliyorlarmış arzu ederseniz siz de deneyebilirsiniz. Terbiyemize yemeğin suyundan da ilave edip ılıştırıyoruz ve yemeğimize ekleyip şöyle bir karıştırıp bir taşım daha kaynatıyoruz. 
  • Yemeğimizi sıcak sıcak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

8 Aralık 2018 Cumartesi

HAVUÇ TARATOR

Malzemeler
4-5 Adet Havuç
2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Su Bardağı Kadar Yoğurt
2 Diş Sarımsak
Tuz
Yapılışı
  • Havuçları yıkayıp kabuklarını kazıyoruz. Rendenin iri tarafıyla rendeliyoruz.
  • Tavaya zeytinyağını ve rendelediğimiz havuçları alıp orta-kısık ateşte soteliyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.
  • Çukur bir kâsede sarımsaklara tuz ekleyip dövüyoruz. Üzerine yoğurdu ekleyip güzelce çırpıyoruz. 
  • Yoğurdun üzerine havuçları alıp birbirine karıştırıyoruz.
  • Servis tabağına aldığımız havuç taratorumuzu cevizle süsleyip soğuk olarak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

6 Aralık 2018 Perşembe

KOLAY MANTI

Malzemeler
2 Su Bardağı Un 
1 Adet Yumurta 
Yarım Su Bardağında Biraz Fazla Su
Tuz
İç Malzemeleri
150-200 gr Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz-Karabiber-Pul Biber
Üzeri İçin
1 Kâse Yoğurt
1-2 Diş Sarımsak
Tuz
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
Yapılışı
  • Önce hamurumuzu yoğuruyoruz. Unumuzu yoğuracağımız kaba eleyerek alıyoruz. Üzerine tuzunu serpiyoruz. Yumurtayı su bardağına kırıp üzerini su ile tamamlıyoruz. Suyu ağzına kadar doldurmuyoruz şöyle 1 parmak gibi az olsun. Suyu azar azar dökerek karıştırıyoruz. Un ve su birbirine karıştıktan sonra yoğurmaya başlıyoruz ve güzelce yoğuruyoruz. Hamurumuz sert olmalı bu yüzden gerekirse un ekliyoruz.  Dinlenmesi için üzerini örtüp kenara kaldırıyoruz. Yaz ise buzdolabına kaldırmakta fayda var.
  • Hamur dinlenirken biz iç harcımızı yapalım. Soğanı yemeklik çekip kıymanın üzerine ekliyoruz. Tuzunu. Baharatlarını da ekleyip iyice karıştırıyoruz. Ben iç harcına bazen kimyon da ekliyorum siz de tercihinize göre hazırlayın. 
  • Dinlenen hamuru yumruk büyüklüğünde bezelere bölüp yuvarlıyoruz, kurumaması için örtü altında tutuyoruz. Her bezeyi yaklaşık 2 mm inceliğinde açıyoruz. Sonra 2 parmak genişliğinde şeritlere kesiyoruz. Uzun şeritlerin ortasına şeridin uzunluğunca kıymalı harçtan çizgi şeklinde koyuyoruz. Sonrasında uzunlamasına katlayıp iki kenarı birleştiriyoruz. Böylece ince uzun içinde kıymalı harç olan çubuk elde ediyoruz. Fırın tepsisine un serpiyoruz yanımıza alıyoruz. Elimizdeki çubuğu 1buçuk-2 cm uzunluğunda dilimliyoruz. Dilimlediğimiz mantıları un serpilmiş tepsiye alıyoruz mantılar biriktikçe azar azar un serperek mantıların birbirine yapışmasını önlüyoruz. Tüm hamurları hazırlayınca tencereye su ve tuz koyup kaynatıyoruz. Mantıları parti parti yiyeceğimiz kadarını kaynar suya atıp hamurlar şeffaflaşıncaya dek kaynatıyoruz. Fazlası olursa azıcık fırınlayıp soğuduktan sonra dondurabiliriz.
  • Bu sırada sarımsaklı yoğurdumuzu hazırlayıp kenara alıyoruz.
  • Küçük bir tavada tereyağını eritiyoruz Kokusu güzelleşinceye dek kızdırıyoruz. İçine sıvıyağı alıp hemen pul biberini ekliyoruz. Birkaç kez karıştırıp ocağı kapatıp tavayı ocaktan alıyoruz. 
  • Pişen mantıları kevgirle tabaklara pay ediyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve biberli yağdan gezdirip sıcak sıcak servis ediyoruz. Dileyen serviste nane de kullanabilir.

Afiyet Olsun…

2 Aralık 2018 Pazar

EKŞİ ELMALI PANCAR SALATASI

Esma arkadaşımın instagram hesabında görünce hemen yaptığım bu salataya bayıldım. Tarif için çok teşekkürler arkadaşım :* İçinde meyve olduğu için eşim, toprak kokusundan dolayı kızım  pek sevmedi ama ben bayıldım. 
Malzemeler 
1 Adet Pancar 
Yarım Yeşil Elma
1 Avuç Kırık Ceviz
Tuz
Zeytinyağı
Nar Ekşisi
Limon
Yapılışı
Pancar ve elmayı rendenin ince tarafıyla rendeliyoruz. Harmanlayıp birbirine karışmasını sağlıyoruz. 
Yağ, nar ekşisi, limon suyu ve tuzu küçük bir kâsede güzelce çırpıyoruz. 
Pancar, elma karışımını servis tabağına alıp çırptığımız sosu üzerine gezdirerek soframıza getiriyoruz. 
Afiyet Olsun…

1 Aralık 2018 Cumartesi

AK ÇINTAR KIZARTMASI - MANTAR KIZARTMASI

Malzemeler
500 gr Ak Çıntar
1 Kahve Fincanı Un 
1 Kahve Fincanı Galeta Unu
Tuz
Kızartmak İçin
Sıvıyağ
Yapılışı
  • Bu mantarlar doğada yetiştiği için kültür mantarından farklı olarak kurtlu olabilir. Bunun için dikkatli bi şekilde ayıklamamız gerekiyor. Mantarın alt kısmını çevirip delik var mı diye kontrol ediyoruz. Delik yoksa kurt yok demektir. Delik varsa sap kısmından dilimler kesiyoruz. Delik görmeyene dek dilimliyoruz. Sap kısmı bitip hala delik var ise mantarın şapka kısmını ortadan ikiye bölüyoruz ve yine deliklerin olduğu bölümleri biraz biraz kesiyoruz. Eğer delikler sonuna kadar devam ediyorsa o mantarı atıyoruz. 
  • Ayıkladığımız mantarları güzelce yıkıyoruz ve tırtıklı yüzeyi alta gelecek şekilde süzgüye yerleştiriyoruz. Yıkadığımız mantarların suyu süzülünce kağıt havluyla da kabaca sularını silip mantarları kesiyoruz. 
  • Ben mantarın saplarını kızartma yapacağımda diklemesine ikiye bölerim, şapka kısmının da kenarlarını da incecik kesip büyüklüğüne göre ikiye ya da dörde bölerim.
  • Yemek tabağına un, galeta unu ve tuzu alıp karıştırıyoruz.
  • Yağımızı tavaya alıp kızdırıyoruz.
  • Dilimlediğimiz mantarların her yanını hazırladığımız unlu karışıma buluyoruz kızgın yağa alıyoruz. 
  • Her iki tarafını da nar gibi kızartıp servis tabağına alıyoruz. Arzu eden yağını emsin diye kâğıt havlu üzerine çıkarabilir, ben yapmıyorum. Mantarları kızartınca hemen sıcak sıcak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…


26 Kasım 2018 Pazartesi

PAJEON - TAZE SOĞANLI AKITMA

Malzemeler
1 Demet Taze Soğan (Frenk Soğanı Daha Uygun)
Yarım Adet Kapya Biber (Jülyen Doğranmış) Şart Değil
1-2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
Hamur Malzemeleri
1 Su Bardağı Un 
1 Su Bardağından 1 Parmak Eksik Su
Tuz
Üzeri İçin
1 Adet Yumurta
Dip Sos Malzemeleri
1 Yemek Kaşığı Soya Sosu
1 Yemek Kaşığı Pirinç Sirkesi
1 Adet Taze Soğan ya da Çeyrek Adet Kuru Soğan
1 Çay Kaşığı Kavrulmuş Susam
Yarım Çay Kaşığı Acı Pul Biber
Çay Kaşığının Ucuyla Şeker
Yapılışı
  • Bu tarif için kullanılan taze soğanların çok ince olması gerekiyor. Bu sebeple bulabilirseniz frenk soğanı kullanabilirsiniz. Taze soğan kullanacaksanız en ince olanlarını kullanın ya da soğanları boylamasına ikiye ya da dörde bölerek kullanın.
  • Soğanlarımızı hazırlayıp süzgüye bırakıp hamuru hazırlamaya geçiyoruz. Un, tuz ve suyu çukur bir kaba alıp çırpıyoruz. 
  • Dip sosumuzu hazırlayıp bir kenarda bekletiyoruz. Küçük bir kâsede malzemeleri tuz ve şeker eriyene dek çırpıyoruz. Pul biber ve susamı en son serpip şöyle bir karıştırıyoruz. Pajeonumuzu pişirmeye başlıyoruz. 
  • İki şekilde pişirebilirsiniz. Sıvıyağ tavaya alıp biberleri ve soğanları tavaya yerleştirip 1-2 dakika pişirip hamuru üzerine dökerek pişirmeye devam edebilirsiniz ya da biberleri ve taze soğanları hamurun içine atıp her yanlarını hamura bulaştırdıktan sonra tüm malzemeyi ısınmış yağın üzerine döküp tavaya yayıp pişirebilirsiniz. 
  • Hangi şekil yaparsanız yapın soğanlı hamuru tavaya döşedikten sonra yumurtayı çırpıp üzerine döküp spatül ile yayıyoruz. Bir tarafı piştikten sonra omlet gibi çevirip diğer tarafını da güzelce kızarana dek pişiriyoruz. İlk tarafını son kez tekrar pişirip servis tabağına alınır. Sıcak sıcak servis ediyoruz.
  • Yerken her lokmada hazırladığımız dip sosa batırıp yiyoruz. 

Afiyet Olsun…

24 Kasım 2018 Cumartesi

ÇINTAR BÖREĞİ

Malzemeler
3 Adet Yufka
Sos Malzemeleri
1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
1 Buçuk Yemek Kaşığı Un
1 Buçuk Yemek Kaşığı Nişasta
2 Yemek Kaşığı Sirke
İç Malzemeleri
600 gr Kadar Çıntar
1 Adet Kuru Soğan
1 Çay Bardağı Pirinç
4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Çay Kaşığı Karabiber
Tuz
Üzeri İçin Malzemeler
1 Adet Yumurta
Susam

Yapılışı
  • Mantarların sap kısmında delik varsa delik görünmeyinceye dek dilim dilim kesip atıyoruz. Çünkü delikler içinde kurt olabileceğinin işaretidir. Tüm sapı kestiğiniz halde delik hala varsa mantarı ikiye bölüyoruz ve deliklerin olduğu kısımlar kesilip atılır. Delikler devam ediyorsa o mantarı atıyoruz. Ayıkladığımız mantarları yıkayıp çizgili kısımlar aşağıya bakacak şekilde süzgüye yerleştirip sularının süzülmesini sağlıyoruz. Ardından büyüklüğüne göre ikiye veya dörde bölüp dilimliyoruz. 
  • Yemeklik doğradığımız soğanları zeytinyağında karamelize olana dek kavuruyoruz. Doğradığımız mantarları tavaya alıyoruz. Mantarlar suyunu salıyor kavurdukça suyunu çekecektir. Pirincimizi yıkayıp süzerek tavaya alıyoruz. Üzerine 1 buçuk çay bardağı su ve tuz ekleyip şöyle bir karıştırdıktan sonra tavanın kapağını kapatarak pirinç suyunu çekene dek pişiriyoruz. Karabiberini koyup son kez karıştırıp ocağı kapatıyoruz. Bu şekilde soğuyuncaya dek bekletiyoruz.
  • Yufkaya süreceğimiz sos malzemelerini bir kaba alıp karıştırıyoruz.
  • Yufkaları açıp sos malzemesinden her yerine sürüyoruz. Yufkanın kendimize yakın kısmını katlıyoruz ve buraya da sosumuzdan sürüyoruz. İç malzememizi katladığımız kısma döşüyoruz. Yufkanın iki yanını iç malzeme dökülmesin diye küçücük kıvırıyoruz. Sonrasında yufkamızı rulo haline getiriyoruz. Bıçakla dört parmak genişliğinde kesip fırın tepsisine yerleştiriyoruz. 1 yumurtayı çırpıp böreklerin üzerine sürüp susam serpiyoruz. 180 derece ısıttığımız fırında üzeri kızarana dek pişiriyoruz.
  • Böreğimizin ilk sıcaklığı geçtikten sonra bu çıtırları sıcak sıcak servis ediyoruz. 

Afiyet Olsun…

21 Kasım 2018 Çarşamba

GREÇKA PİLAVI-KARABUĞDAY PİLAVI

Malzemeler
2 Su Bardağı Greçka (Kara Buğday)
1 Adet Kuru Soğan
2 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz
Yapılışı
  • Greçkayı yıkayıp üzerine sıcak su ekleyip yarım saat kadar bekletiyoruz. Pirinç pilavında yaptığımız gibi.
  • Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında orta kısık ateşte karamelize olana dek kavuruyoruz. Ardından salçaları ekleyip kokusu güzelleşene dek kavuruyoruz. Son olarak süzdüğümüz greçkalarımızı ekleyip 2-3 dakika kadar kavuruyoruz.
  • Son olarak 2 su bardağı su ve tuz ekleyerek kaynatıyoruz. Kaynayınca ocağı kısık ayara getirip suyunu çekene dek pişiriyoruz.
  • Pilavımız pişince arzu ederseniz içine biraz tereyağı gömebilirsiniz. Pilavın sıcaklığıyla eriyecektir. Servis sırasında karıştırıp tereyağının pilavın her yanına karışmasını sağlıyoruz. Sıcak sıcak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

Related Posts with Thumbnails