27 Mayıs 2018 Pazar

BEĞENDİLİ KÖFTE

Malzemeler
Köfte Malzemeleri
400-500 gr Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
1-2 Diş Sarımsak
1 Su Bardağı Ekmek Kırıntısı
Yarım Demet Maydanoz
Tuz-Karabiber
Kimyon-Köfte Baharı
1 Tatlı Kaşığı Soya Sosu
1-2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Kızartmak İçin
1 Çay Bardağı Sıvıyağ
Beğendi Malzemeleri
2-3 Adet Patlıcan
Yarım Su Bardağı Kaşar Peyniri Rendesi
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
2 Yemek Kaşığı Un
1,5-2 Su Bardağı Süt
Tuz-Karabiber-Muskat
Domates Sos Malzemeleri
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Soda Şişesi Domates Konservesi
Süsleme Malzemeleri
2 Yemek Kaşığı Dolmalık Fıstık
Birkaç Yaprak Maydanoz
Yapılışı
  • Köfte malzemelerinin hepsi büyük bir kâseye alınır. Güzelce yoğrulur. Köfte hamuru birkaç kez ele alınıp kâseye hızlıca atılır. Köfteler top halinde yuvarlanır. Beğendiyi pişirene dek bekletilir. Ben yağsız kıyma kullandığım için zeytinyağı ekliyorum. Siz yağlı kıyma kullanıyorsanız zeytinyağı eklemeyin arkadaşlar.
  • Patlıcanlar fırında közlenir. Sıcakken torbaya alınıp ılınıncaya dek bekletilir. Ilınınca bıçakla ikiye kesilip kaşıkla içleri bir kâseye alınır. Doğrayıcıda çekilir. Üzerine tuz, karabiber ve kaşar rendesi eklenip tekrar çekilir.
  • Küçük bir tavada zeytinyağı ve konserve domatesi koyup sos haline getirene dek kaynatıyoruz.
  • Yağsız tavada dolmalık fıstıkları yakmamaya özen göstererek kavuruyoruz.
  • Tavaya tereyağı alıp eritilir. Un eklenip kavrulur. Unun kokusu güzelleşince üzerine süt eklenir karıştırarak kaynatılır. Tuz ve muskat rendesi eklenir. Son olarak üzerine doğrayıcıdan geçirdiğimiz patlıcanları ekleyip karıştırıyoruz. Kaynayınca ocağı söndürüyoruz.
  • Beğendi pişirilirken eş zamanlı olarak köfteleri de sıvıyağda arkalı önlü kızartıyoruz.
  • Servis tabağına önce beğendiyi alıyoruz. Üzerine köfteleri yerleştiriyoruz. Köftelerin üzerine domates sosundan gezdiriyoruz. Önceden kavurduğumuz dolmalık fıstıkları ve birkaç yaprak maydanozu serperek ikram ediyoruz.

Afiyet Olsun…


22 Mayıs 2018 Salı

YULAF EZMELİ KURABİYE

Malzemeler
3 Su Bardağı Yulaf Ezmesi
4 Adet Olgun Muz
1 Kâse Ceviz
1 Tatlı Kaşığı Tarçın
2 Adet Cennet Hurması
2 Tatlı Kaşığı Keçi Boynuzu Özü veya Pekmezi
1 Kahve Fincanı Damla Çikolata
Yapılışı
  • Yulaf ezmesini ve cevizi yağsız olarak kavurup soğumaya bırakıyoruz. Bu arada üzerine tarçını ekliyoruz.
  • Cennet hurmasını minik minik doğruyoruz. Büyükçe bir kâseye muzları iri iri doğrayıp çatalla eziyoruz. Doğramış olduğumuz cennet hurmalarını muzların üzerine alıp birbirine iyice karışana dek karıştırıyoruz.
  • Üzerine damla çikolataları ve keçi boynuzu özünü veya pekmezini son olarak da kavurmuş olduğumuz yulaf ezmesi ve cevizi koyup güzelce karıştırıyoruz.
  • Dondurma kaşığıyla tepsiye dizip 160-170 dereceli fırında kurabiyelerin altı kızarana dek pişiriyoruz.

Afiyet Olsun…





21 Mayıs 2018 Pazartesi

MANNAMA (GÖZLEME MANTISI)

Malzemeler
3-4 Adet Yufka
300-400 gr Kıyma
1 Adet İri Boy Kuru Soğan
Tuz-Karabiber-Pul Biber
Kajun Baharatı (elinizde varsa)
Zeytinyağı veya Tereyağı
Üzeri İçin 
1 Kâse Kese Yoğurdu
3-4 Yemek Kaşığı Yoğurt
2 Diş Sarımsak
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
2 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
1 Çay Kaşığı Pul Biber
Yapılışı
  • Öncelikle kıymalı sosumuzu pişirip soğumaya bırakıyoruz ki sıcağıyla yufkalar yırtılmasın ve de hamurlaşmasın.
  • Kıymayı arzumuza göre tereyağı ya da zeytinyağıyla kavuruyoruz. Rengi dönünce üzerine yemeklik doğranmış soğanı ilave edip ocağın altını orta kısık ateşe alıp soğanlar şeffaflaşıncaya dek kavurma işlemine devam ediyoruz. Kıymalı harcımız pişince ocağı kapatıp tuzunu ve baharatlarını ekleyip son kez karıştırıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Küçük bir kâseye 3-4 yemek kaşığı kadar zeytinyağını alıyoruz. Yufkanın her yerine fırça ile yağ sürüyoruz. Kendimize yakın olan kenarını ortayı biraz geçecek şekilde katlıyoruz. Bize uzak olan kenarını da kendimize doğru katlıyoruz. Yine yağ sürüyoruz.
  • Soğuyan kıymalı harcımızı yufka sayısına göre bölüp yufkanın ortasına kare şeklinde olacak şekilde yayıyoruz. Bu aşamada sağ ve sol kenarları kıymalı harcımızın üzerine kapatıyoruz. Bütün ek yerlerini parmak uçlarımızla bastırarak yufkaların yapışmasını sağlıyoruz. Böylelikle iç harcı dökülmüyor.
  • Geniş tabanlı tavaya azıcık yağ gezdiriyoruz. Ben Karadeniz taraflarında kullanılan balık tavalarından kullanıyorum. Gözlememizi ısıttığımız tavaya alıyoruz. Arada sağa sola hareket ettirerek yakmadan kızarmasını sağlıyoruz. Diğer yüzünü çevirip aynı şekilde kızarmasını sağlıyoruz. Her iki yüzü de kızaran gözlemelerimizi geniş ve düz bir servis tabağına alıp üst üste koyuyoruz. Servis zamanı gelince hepsi üst üste haldeyken artı şeklinde kesip dörde bölmüş oluyoruz.
  • Gözlemelerimiz pişerken sarımsakları çukur bir kapta ezip üzerine kese yoğurdunu ve azıcık içme suyu koyup güzelce eziyoruz. Sonrasında sofralık yoğurdu koyup tekrar karıştırıyoruz.
  • Küçük bir tavaya tereyağını koyup güzel kokular çıkana dek yakıyoruz. Pul biberimizi ve sıvıyağı hazır ediyoruz. Tereyağının ısısını düşürmek için sıvıyağı ekleyip zaman kaybetmeden pul biberimizi ekliyoruz. Kısa bir süre karıştırıp ocağın üzerinden alıyoruz. Ocakta bırakırsak altını kapatmış olsak bile sıcaklığı ile biberli yağımız yanık yanık oluyor.
  • Şimdi sıra geldi servis etmemize. Herkese yiyeceği miktar gözlemeyi tabağa alıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve yaktığımız biberli yağdan koyarak servis ediyoruz. 

Afiyet Olsun…

20 Mayıs 2018 Pazar

ENGİNAR ŞERBETİ

Nette yaptığım araştırmalarda gördüğüm kadarıyla böyle bir tarif yok, görselleri de arattım yine sonuç yok. An itibariyle ben tarifimi yayınlıyorum. Biliyorum birkaç gün içinde heryer bu tarif olur ve kimse de benden bahsetmez. Olsun benim herkese bi faydam dokunsun çünkü bu çay dediğim gibi kaynatarak hazırlanırsa karaciğer yağlanmasını geriye döndürüyor. Benim grade3 olan yağlanmam grade1'e geri döndü enginar çayı sayesinde. Çayı yaparken değişiklik olsun diye şerbetini de denedim ve bu harika tarife ulaştım. Mutlaka bu şerbetinde faydası olacaktır diye düşünüyorum :))
Malzemeler
1-2 Adet Enginarın Yaprakları 
1-1,5 Çay Bardağı Şeker
1,5 lt Su
1 Çay Kaşığı Limon Tuzu
1 Yemek Kaşığı Limon Suyu
Yapılışı
  • Enginar yemeği yaptığımızda ayıklayıp attığımız yaprakları değerlendirmek için kurutup çayını yapıyorum. Bir de yapraklar tazeyken şerbetini yapıyorum. Rengi muhteşem sağlığa faydasından bahsetmiyorum bile :))
  • Enginar yapraklarını yıkayıp bol suda 4-5 dakika kaynatıyoruz. Şekerini ilave edip karıştırarak eritiyoruz. Ilınmaya bırakıyoruz.
  • Ilınınca içine limon tuzunu ve limon suyunu ilave ediyoruz. Bu işlemi yapınca rengi pembeye dönüyor.
  • Limon tuzunu ve limon suyunu eklemek için ılınmasını beklememin sebebi limonun vitamininden mümkün olduğunca çok yararlanabilmek. Yani sıcakken de ekleyebiliriz ama ben böyle yapmayı tercih ettim.
  • Artık şerbetimizi süzüp buzdolabında soğumaya bırakıyoruz.
  • Servis ederken çok sıcak havalarda üzerine buz ekleyerek ikram ediyoruz.

Afiyet Olsun…

19 Mayıs 2018 Cumartesi

PRATİK İÇ BAKLALI ENGİNAR KALBİ

Malzemeler
5-6 Adet Enginar Kalbi
1 kg Baklanın İçi
1 Demet Taze Soğan
Yarım Demet Dereotu
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Un
Yarım Limonun Suyu
1 Tatlı Kaşığı Şeker
Tuz
Marul Yaprakları (Atılan en dış yaprakları)
Yapılışı
  • Enginarları ayıklanmış alırsanız bu yemek çok pratik oluyor. Baklaları ayıklayıp iç kısmını kullanıyoruz.
  • Yemeğe koyacağımız suyu hazırlıyoruz. Çukur bir kaba suyu, unu, limon suyunu, tuzu ve şekeri koyup un topak kalmayacak şekilde karıştırıyoruz. Bekleyince un suyun dibine çöküyor. Kullanırken tekrar karıştırıp yemeğe kullanıyoruz.
  • Taze soğanları doğrayıp zeytinyağında kısa bir süre soteliyoruz. Baklaları ilave edip sotelemeye devam ediyoruz. 
  • Hazırladığımız unlu limonlu suyu karıştırıp tencereye alıyoruz. Su kaynayınca limonlu unlu suda bekleyen enginarları gelişi güzel doğrayarak tenceremize alıyoruz. 
  • Bu aşamada yemeğimizin üzerini marul yapraklarıyla örtersek hem yemeğimizin kararmasını önleriz hem de marulun kokusunun yemeğe geçmesini sağlamış oluruz ki marulun kokusu enginarlı yemeklere çok yakıştığını düşünüyorum.
  • Yemeğimizi orta kısık ateşte pişiriyoruz.
  • Ocağı söndürdükten sonra yemeğin ılınmasını bekliyoruz. Yemeğimiz ılınınca üzerindeki marul yapraklarını alıp atıyoruz ve doğradığımız dereotlarını serpip tenceremizin kapağını kapatıyoruz. Yemeğimiz soğuyunca servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

18 Mayıs 2018 Cuma

İÇ BAKLALI ENGİNAR KALBİ

Malzemeler
3-4 Adet Enginar Kalbi
Yarım kg Baklanın İçi
1 Demet Taze Soğan
Yarım Demet Dereotu
4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 limonun Suyu
2 Silme Yemek Kaşığı Un
Tuz
2 Tatlı Kaşığı Şeker
Marul Yaprakları
Yapılışı
  • Büyük bir kaba su, un ve limon suyu koyup unlar topak kalmayacak şekilde karıştırılır. Ayıkladığımız enginar kalbini kararmaması için bu suda yıkayacağız. Enginarların yapraklarının hepsini ayıklayıp iç kısımdaki çiçekli kısmını sıyırarak temizliyoruz. Hazırladığımız unlu limonlu suya bırakıyoruz.
  • Tencereye yine aynı şekilde 1 yemek kaşığı un yarım limon suyu, tuz, şeker ve 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı eklediğimiz suyu kaynamaya bırakıyoruz. Su kaynayınca ayıklayıp unlu limonlu suda beklettiğimiz enginarları kaynayan suya alıyoruz. Hafif diri kalacak şekilde kaynatıyoruz.
  • Hem enginarı hem baklayı pişireceğimiz su aynı şekilde hazırlanıyor. Bu sebeple pişirmede kullandığımız suyu büyükçe bir kapta hazırlayıp enginarla baklaya pay edebiliriz ya da her kullanacağımız bu pişirme suyunu ayrı ayrı da hazırlayabiliriz. 
  • İç baklaların iç kabuklarını da ayıklıyoruz. Küçük bir tencerede taze soğanları zeytinyağında kısa bir süre soteliyoruz. Ardından iç baklaları da alıp sotelemeye devam ediyoruz. Üzerine yine unlu limonlu su ekleyerek pişmeye bırakıyoruz. Hafif diri kalacak şekilde pişiriyoruz. 
  • Son olarak sığ ve geniş bir tencereye enginar kalplerini diziyoruz. Üstelerine iç baklaları pay ediyoruz. Bu aşamada arzu ederseniz yemeğin üzerini marul yapraklarıyla kaplayabilirsiniz. Marul yaprakları hem yemeğin havayla temasını kesip kararmayı önler hem de kokusunu yemeğe verir ki marulun kokusu enginarlı yemeklere pek bi yakışır. Pişirme sularını da üzerlerine gezdiriyoruz. Bir taşım daha kaynatıp ocağı söndürüyoruz. 
  • Ilındıktan sonra yemeğimizin üzerine dereotu serperek yemeğimiz soğuyunca servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

16 Mayıs 2018 Çarşamba

ŞEKER HAMURLU KURABİYE (ÇUBUKLU)

Malzemeler
250 gr Tereyağı
1 Adet Yumurta
1 Su Bardağı Pudra Şekeri
1 Su Bardağı Nişasta
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya ya da Yarım Limon Kabuğu Rendesi
1 Çimdik Tuz
2,5-3 Su Bardağı Un
Süslemek İçin
Mavi Şeker Hamuru
Ten Rengi Şeker Hamuru
Renkli Şekerler
İnci Şekerler
Yapılışı
  • Oda ısısındaki tereyağı, un, nişasta, Kabartma tozu ve tuz robotta bisküvi kırıntısı gibi olana dek karıştırılır.
  • Pudra şekeri ve arzuya göre vanilya ya da limon kabuğu rendesi eklenerek tekrar karıştırılır.
  • En son yumurta robota eklenir hamur toparlanana dek karıştırılır.
  • Hamur kulak memesi kıvamından biraz daha sert olmalı. Hamurumuz yumuşak olmuşsa birer kaşık un ilave edip yoğurulur.
  • Hamur istenilen kıvama gelince buzdolabına konup bir süre bekletilir.
  • Hamur yarım santim kalınlığında açılıp kurabiye kalıplarıyla kesilir. Tepsiye konurken çöp şişler kurabiyenin orta kısmını geçecek kadar batırılır. Pişirme kâğıdı serilmiş tepsiye yerleştirilir.
  • 160 derece fırında hafif renk alana dek pişirilir.
  • Kurabiyeler soğuduktan sonra şeker hamurunu 2-3 milim kalınlığında açıp aynı kalıplarla kesiyoruz. Kestiğimiz şeker hamurunu suyla hafif ıslatarak kurabiyelerin üzerine yapıştırıyoruz.
  • Çeşitli renklerdeki şeker hamurunda istediğimiz şekiller verip yine suyla hafif ıslatarak şeker hamuruyla kaplamış olduğumuz kurabiyelerin üzerine yapıştırıyoruz. Şeker hamurunun üzerini yine suyu fırçayla sürüp bu ıslak kısımlara renkli şekerlemeler serpebiliriz.

Afiyet Olsun…


15 Mayıs 2018 Salı

ÇÖREK OTLU MİNİŞLER

Bu sunumda kullandığım deniz kabuğu arkadaşım Yeşim’in. Deniz temalı akşamımızda kullanmam için bunu ve daha birkaç objeyi Karaburun’dan getirip kardeşimle bana ulaştırdı :)) Kendisine buradan çok çok teşekkür ediyorum :*

Malzemeler
250 gr Tereyağı
1 Çay Bardağı Sıvıyağ
2 Yumurtanın Beyazı (Sarısı Üzerine)
1 Paket Kabartma Tozu
Çay Kaşığının Ucuyla Karbonat
2 Yemek Kaşığı Sirke
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Yemek Kaşığı Pudra Şekeri
1,5-2 Yemek Kaşığı Çörekotu
2 Yemek Kaşığı Kavrulmuş Susam
Yapılışı
  • Oda ısısında tereyağını çukur bir kaba alıyoruz. Üzerine sıvıyağı, yumurtanın aklarını ve unu koyuyoruz. Unun bir yerine parmağımızla çukur oluşturuyoruz. Bu çukur kısma kabartma tozu ve karbonatı koyup üzerine sirkeyi döküyoruz. Ardından un hariç kalan diğer malzemeleri koyup karıştırıyoruz. Undan 2 bardak kadar koyup yoğurmaya başlıyoruz. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar azar azar un ilave ediyoruz.
  • Ben hamuru rulolar haline getirip bu rulolardan minik hamur parçaları kopararak ikişer üçer mink hamurları avucuma alıp aynı anda ikişer üçer kurabiyeyi yuvarlıyorum. Ben bunu ekşili köfte yaparken de yapıyorum. İlkönce yapması zor gelse de zamanla insan alışıyor. Bu teknikle zaman kazanmış oluyoruz. Sizler de arzu ederseniz benim gibi aynı anda üç kurabiyeyi yuvarlayın ister tek tek hazırlayın. Bence bu kurabiyenin en güzel hali minik minik oluşu ama isterseniz azıcık topları büyütebilirsiniz de tamamen sizin arzunuza kalmış. 
  • Bu ölçüyle benim midi fırınımın tepsileriyle 3 tepsi kurabiye çıktı. Sakın gözünüz korkmasın öyle lezzetliler ki çerez gibi bitiveriyorlar.
  • Hazırladığımız kurabiyelerin üzerine ayırdığımız yumurta sarılarını sürüyoruz. 
  • 180 derece ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşene dek pişiriyoruz.
  • İçinde yoğurt ya da süt olmadığı için kıyır kıyır oluyor ve uzun süre tazeliğini koruyor tabi kalırsa :))

Afiyet Olsun…

14 Mayıs 2018 Pazartesi

BEZE KULESİ

Malzemeler
4 Adet Yumurtanın Akı
4 Çay Bardağı Pudra Şekeri
1 Çimdik Tuz
1 Paket Vanilya Parçacıklı Vanilya
Gıda Boyası
Süslemek İçin
Küçük Boy Strafor Kule
Beyaz Şeker Hamuru
Renkli Şeker Hamuru
Şeker Hamuru Kalıpları
Bezeleri Yapıştırmak İçin
75-80 gr Fildişi Çikolata
Yapılışı
  • Yumurtaları oda sıcaklığında olması için önceden buzdolabından çıkarıyoruz. Biz yumurtanın akını kullanacağız ama ayırırken 1 damla bile sarısı kalmamalı içinde. Bu konuya çok dikkat lütfen yumurta aklarının içinde 1 damla sarısı kalsa bile bezeniz tutmaz arkadaşlar. Bunun için ben teker teker ayırıp bezeyi çırpacağım kaba aktarıyoruz. Son olarak kap olarak dar ve uzun bir kap kullanırsanız daha iyi sonuç veriyor. Tüm püf noktalarına değindikten sonra artık yapımına geçelim.
  • Aslında çok basit yumurta aklarını önce 1 çimdik tuz ile çırpıyoruz. Önce düşük sonra hızlı devirde çırpıyoruz. Yumurtanın rengi beyazlaşınca vanilyamızı ve şekerimizi karıştırıyoruz. 3-4 defada biraz biraz yumurta aklarımıza katıp çırpmaya devam ediyoruz. Kabımızı ters çevirdiğimizde akmayacak kıvama gelene kadar çırpıyoruz. Hatta mikserin uçlarını çıkarırken uzamalı bezemiz.
  • Bezemizin kıvamı olunca üçe bölüp bir kısmını mora bir kısmını maviye boyuyoruz, bir kısmını da beyaz bırakıyoruz. 
  • Sıkma torbalarına ayrı ayrı koyup uç kısmını henüz boş bırakıyoruz ve kesiyoruz. Sonra doldurduğumuz üç torbayı da içine duy taktığımız 4. bir sıkma torbasına yerleştiriyoruz. 
  • Pişirme kâğıdı yerleştirdiğimiz tepsiye gelişigüzel sıkıyoruz. Özellikle uç kısımlarını uzatıyoruz ki dalga hissi versin :))
  • Bezelerimizi soğuk fırına koyup kurutma işlemi yapıyoruz. Ben 80 derece fırında birkaç saat tutarak bu işlemi gerçekleştiriyorum. Fırını kapattıktan sonra da soğuyana dek fırının kapağını açmıyoruz ki soğuk havanın basıncıyla bezelerimiz çökmesin şeklini muhafaza etsin.
  • Kulemizin iki parçasını da ayrı ayrı beyaz şeker hamuru ile kaplıyoruz. Renkli şeker hamurlarıyla şekiller hazırlayıp alt katın kenarlarına hafif ıslatarak yapıştırıyoruz.
  • Bezelerimizi isterseniz kürdanları kuleye saplayıp bezeleri de kürdanlara tutturabilirsiniz. İsterseniz de benim yaptığım gibi fildişi çikolatayı ben mari usulü eritip bezelerin altına incecik sürerek kuleye yapıştırabilirsiniz. Bazen bezeler yan yana sığmayabiliyor. Bu durumda bezeleri yan taraflarından bıçakla tıraşlayıp inceltebilirsiniz.
  • Ben kulenin üstüne ve bir kenarına şeker hamurundan hazırladığım ve yaldız boyayla boyadığım şeker hamurundan süslemeleri koydum. Yüksek olduğu için üstteki süste çöp şiş kullandım. Deniz yıldızını da kürdanla tutturdum kuleye.

Afiyet Olsun…



11 Mayıs 2018 Cuma

İNCİ PASTA

Pastayı ben yaptığım gibi yazıyorum ama böyle bir pastayı yapmak isteyenlere tavsiyem. 2 adet yarım küre şeklinde pasta yapıp ardından birleştirmeleri olur. Ben bunu çok geç idrak ettim ve pastayı şeker hamuru kaplarken çok zorluk çektim.  Sağ olsunlar pastacı arkadaşlarım var. Hepsi de gece gece beni hem bilgilendirdiler hem motive ettiler. Şermincim ile günler öncesinden konuştuk istiridyeyi nasıl hangi malzemeden yapabilirim diye sonunda onun tavsiye ettiği yere strafordan yaptırmaya karar verdim. Sunumda bu istiridyenin çok büyük rolü vardı. Şermin sayesinde bu sorunu hallettim. Son gün ise acemiliğin verdiği cesaretle fildişi çikolatadan ganaj yapmaya kalktım elimdeki çikolatalar da market çikolatasıydı. Tüm bu etmenler bir araya gelince irmik helvası kıvamında ganajım oldu. Saatler gece 10’u geçmişt. Ben de saçımı başımı yolmaya başladım. Yana yakıla önce Nurşencimi aradım bi dolu tavsiye verdi ayrıca gecenin geç saatlerine kadar uyanık olacağını sormak istediklerim olursa arayabileceğimi de söyledi. Yapacağım iş çok riskli olduğundan bi de Zeynepcimi arayım dedim. Uzun uzun konuşup sorunların üzerinden geçtik. Oysa baştan arasam ne püf noktaları verecekmiş ama ben iş işten geçtikten sonra aradığımdan sadece son anda yapabileceklerimi uyguladım. Konuşmamızın sonunda bana bir de sen yaparsın arkadaşım sakin ol telaş yapma dedi yaaaa inanın tüm gece o sözler kulaklarımdan hiç gitmedi ve o sözlerin sayesinde telkin olup gerçekten sakin oldum. O benim konuşmalarımdaki telaşı hissetmişti bir cümleyle de içimi ferahlatmayı başarmıştı. Şimdi bu yazıyı yazarken o geceki çaresizliğimi tekrar içimde hissettim. Kızlar iyi ki varsınız ve bana çok ama çoooooook yardımcı oldunuz. Sizleri çok çok öpüyorum :* :*
Malzemeler
2 Adet Aynı Boy Çukur Kase
2 Adet Pastaban
1 Su Bardağı Süt
Krema Malzemeleri
1 lt Süt
1 Su Bardağı Un
1 Yemek Kaşığı Mısır Nişastası
1 Su Bardağı Şeker
2 Adet Yumurta Sarısı
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Kutu Krema
1 Paket Vanilya Parçacıklı Vanilya
1 Paket Mat Fıstık
1 Paket Karamel Draje
Ganaj Malzemeleri
2 Adet 75 Gramlık Bitter Çikolata
1 Kutu Krema
Kaplamak İçin
750-1000 gr Beyaz Şeker Hamuru
Sedef Gıda Boyası 
Straforun İçine Yerleştirmek İçin
300-400 gr Ten Rengi Şeker Hamuru
Yapılışı
  • Öncelikle kremamızı pişirip soğumasını bekliyoruz. 
  • Bu arada çukur kaplarımızı streç film ile kaplıyoruz.
  • Pastabanların birer katını çukur kaba yerleştiriyoruz. Üzerlerini süt ile ıslatıyoruz.
  • Kremayı kâse şeklini almış keklerin üzerine paylaştırıyoruz.  Aralarına mat fıstık ve karamel draje serpiştiriyoruz. Ardından kalan kek katlarını kremanın üzerine kapatıp yarım küre şekli veriyoruz. Bu kek katlarını da süt ile ıslatıyoruz.
  • Pastalarımızın üzerini streç film ile kaplayıp buzdolabına kaldırıyoruz.
  • Ben serviste kullanmak için istiridye şeklinde strafor kestirip boyattım. Pastayı boyalı bir zemine temas ettirmek istemediğim için de şeker hamurundan altlık hazırladım. İstiridyenin içinde inciyi saran bir etli kısım vardır. Hem de bu şekilde tam bir istiridyeye benzesin istedim. Ten rengi şeker hamurunu açıp strafora yerleştirdim. Alüminyum folyodan parçalar koparıp top şekli verip ten rengi şeker hamurunun kenarlarına ara ara yerleştirdim. Böylece suyun altında hareket eder gibi görünmesini istedim. Servis gününe kadar böylece kurumaya bıraktım. Pastayı servis ettikten sonra kalan pastayı bir tabağa alıp. Ten rengi şeker hamurunu toparlayıp doğruca çöpe attım. Boyalı zeminle temas ettiği için mecburdum. 
  • Ertesi gün ganajımızı hazırlıyoruz. Bunun için krema ile bitter çikolataları küçük parçalara kırarak benmari usulü eritip güzelce karıştırıyoruz. 
  • Pastaların üzerindeki streç filmleri açıp ince bir tabaka halinde ganajımızdan sürüp donması için bir süre dolaba kaldırıyoruz.
  • Ardından pasta tabaklarına alıp yine streç filmleri çıkarıyoruz. İki kubbe şeklinde pastamız var elimizde. Pastaların her tarafına ince bir tabaka halinde ganaj sürüyoruz. Tekrar buzdolabına kaldırıyoruz. Sonrasında iki pastayı birleştirip top şekli elde ediyoruz. İki kat uzunca kestiğimiz streç filmi çapraz şeklinde üst üste koyup pastayı ganajlı haliyle filmle birlikte çukur kâseye alıyoruz. Bu aşama biraz zorlu oldu. Yavaş yavaş kâseye indirebildim. Bu haliyle de buzdolabına kaldırıp şeker hamurunu açmaya başladım. İlk kez bu kadar büyüklükte şeker hamuruyla çalıştım ve epey zorlandım. Çok büzüşme oluşmasın diye şeker hamurunu da başka bir çukur kâseye koyup şekil vermem gerekti ama 2 kez şeker hamurunda fazlaca çatlaklar oluştu. Ancak 3. Denememde çok az çatlak oluştu. Çatlakların oluşma sebebi kâseden aşağıya sarkan kısımlarda oluyordu. İşte pastanın en korktuğum anı gelip çatmıştı. Elimde tümsek bir pastanın olduğu kâse diğer elimde de çukur kasede şekillendirmeye çalıştığım şeker hamuru ve de çatlamak için fırsat kolluyor. Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim sol gözüm yüzde 70 civarında görmüyor. Yani uç uca getirme problemim var. İki kâseyi bir kerede birbirine geçirebileceğim konusunda kendime güvenim sıfır. Sonunda bildiğim tüm duaları okuyarak pasta ile şeker hamurunun bir kısmını iç içe geçirmeyi başardım ve derin bir oh çektim.
  • Sonrası daha kolaydı kâseden sarkan şeker hamurunu sıvazlayarak yukarı doğru yerleştirdim. Alt kısımda pileler oldu ama nasıl olsa altta kaldığından sorun olmadı. En son fazlalık olanları koparıp aldım. Böylece pastam tamamlanmış oldu. 
  • Tüm maceramı detaylıca anlatmamın sebebi olur da resmi görüp yapmak isteyen arkadaşlar olursa benim düştüğüm hataya düşmemeleri içindi. Başta da yazdığım gibi 2 adet yarım küre şeklinde kek pişirip katlara ayırıp hazırlamak çok daha sağlam bir iş olacak. Benim yaptığım şekildeki pastanın krema kısmı geniş bir yer kapladığında ve de kremanın dokusunun keke göre daha yumuşak olduğundan çok uğraşmak zorunda kaldım gereksiz yere korkulu anlar yaşadım. Anacım ben yandım siz yanmayın yaniiiiii :))
  • Pasta bekledikçe olur da çöker diye servis anında servis edeceğim istiridye şeklindeki strafora alıp son anda sedef boyasını sürüp servis ettim.

Afiyet Olsun…


Related Posts with Thumbnails