28 Ekim 2018 Pazar

ETLİ KAPYA BİBER DOLMASI

Malzemeler
10 Adet Kapya Biber
1,5-2 Su Bardağı Pirinç
250 gr Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
3-4 Adet Taze Soğan
2 Adet Domates
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
6-7 Dal Maydanoz
6-7 Dal Dereotu
6-7 Dal Nane
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
İstenirse Limon Suyu
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Kuru Reyhan
Tuz
1 Su Bardağı Domates Suyu (Yoksa aynı ölçüde su)
1 Su Bardağı Su
Yapılışı
  • Ben önce iç harcını hazırlıyorum ki biberleri hazırlayıncaya kadar lezzetler pirince iyice işlesin.
  • Büyük bir kâseye yıkayıp süzdüğümüz pirinçlerimizi alıyoruz. Üzerine yıkayıp sularını süzdüğümüz yeşillikleri ince ince doğruyoruz.  Kuru soğan ve domatesi elektrikli doğrayıcıda yemeklik doğrayıp kasemize alıyoruz. Son olarak salçaları, baharatları, kıymayı ve zeytinyağının yarısından fazlasını iç harcımıza ekleyip güzelce karıştırıyoruz. 
  • Biberlerimizim tohum kısımlarını temizleyip içini dışını güzelce yıkıyoruz. Ağız kısmı aşağıya gelecek şekilde süzgüye dizip suyunun süzülmesini sağlıyoruz. 
  • Ben yeşilde olsa kırmızı da olsa biber dolmalarını fırında pişirmeyi seviyorum. 
  • Biberlerimizi hazırladığımız iç harç ile dolduruyoruz. Biberlerin sivri kısımları ortaya gelecek şekilde dizilir.
  • Doldurduğumuz biberlerin üzerine 1 su bardağı domates suyu ve 1 su bardağı su ekliyoruz. Domates suyu yoksa 2 su bardağı su kullanabiliriz. Son olarak kalan zeytinyağımızı ve bir çimdik tuz ekleyip fırına veriyoruz. Fırının ısısını börek pişirdiğiniz ayarda ısıtabilirsiniz. Benim midi fırınımda 180 derece yeterli oluyor. Ben bir de biberlerin üzeri kızarınca bir kaşık yardımıyla alt üst edip diğer yüzü de kızarıncaya kadar pişiriyorum. Tek taraflı pişirirseniz biberin üst kısmı yanabilir bunu önlemek için elbette üzeri örtülebilir ben iki tarafının da kızarmasının daha kokulu ve lezzetli olduğunu düşünüyorum.
  • Dolmamız kıymalı olduğu için ilk sıcaklığı geçtikten sonra hemen servis edilir.

Afiyet Olsun…

26 Ekim 2018 Cuma

FIRINDA KABAK TATLISI

Malzemeler
1,5 Kg Adapazarı Kabağı
1,5 Su Bardağı Şeker
2 Yemek Kaşığı Keçiboynuzu Pekmezi
Yarım Su Bardağı Su 
Üzerini Süslemek İçin:
Tarçın
İri Parçalara ayrılmış Ceviz
Arzu edenler Tahin veya kaymak da ilave edebilir ;)
Yapılışı
  • Kabağımızın kabuklar soyulur, çekirdekli kısmın yumuşak yerleri kesilip yıkanır. 2-3 parmak kalınlığında dilimlenip fırın tepsisine dizilir. Benim kabağım ayıklandıktan sonra 1 buçuk kilo kaldı ve kare borcama tam denk geldi. 
  • Fırınımız 200 dereceye ayarlanıp çalıştırılır.
  • Kabak dilimlerinin üzerine önce şeker gezdirilir. Sonra pekmez ve su karıştırılarak kabakların üzerine kaşık kaşık dökülür. 
  • Tepsimizin üzeri varsa akıllı folyo ile yoksa önce pişirme kâğıdı sonra alüminyum folyo ile kaplanır.
  • Isınan fırına tepsi yerleştirilir en az 1 saat kabaklar fırında pişmeye bırakılır. 
  • Bu süre sonunda kabaklar kontrol edilir. Kabaklar pişmiş ve suyu çok az kalmış olmalı. Böyle değilse bir süre daha üzerini örtüp pişirmeli.
  • Piştiğine karar verince tepsinin üzerindekiler alınır. 
  • Fırın kapatılır.
  • Tatlımız 5-10 dakika daha fırının içinde bırakılır. 
  • Kabak tatlısının her hali güzeldir ama fırında olan lokum gibi oluyor.
  • Soğuyunca isteyen tarçın ve cevizle isteyen tahin de ilave ederek yiyebilir.

Afiyet Olsun …


20 Ekim 2018 Cumartesi

İKİ RENK BİSKÜVİLİ PASTA

Malzemeler
1 Paket Kakaolu Puding
3,5 Su Bardağı Süt 
1 Tatlı Kaşığı Mısır Nişastası (Tepeli)
1 Tatlı Kaşığı Tereyağı
1 Paket Petibör Bisküvi
1 Paket Kakaolu Petibör Bisküvi
Süslemek İçin
Toz Yeşil Fıstık
Yapılışı
  • Pudingi üzerinde 3 buçuk su bardağı süt ile pişirilecek olanlardan alıyoruz ama daha koyu kıvam için 500 ml süt ile pişiriyoruz. Tereyağını puding piştikten sonra ilave edip karıştırarak erimesini sağlıyoruz. Ilınıncaya kadar bekliyoruz.
  • Pastayı yaparken pudingin üzerindeki kaymağı gidermek için elektrikli çırpıcıyla 1-2 dakika kadar çırpıyoruz.
  • Bisküvileri önce süte batırıp üzerine pudingden kaşığın tersiyle sürdükten sonra yanına diğer renk bisküviyi koyuyoruz yine puding sürüyoruz. Böyle böyle tüm bisküvileri yan yana diziyoruz. 
  • Kalan pudingle pastamızın üzerini kaplıyoruz. Tabağın kenarlarını temizleyip pastamızı buzdolabına kaldırıyoruz. 
  • Servis edeceğimiz zaman üzerine toz yeşil fıstık serpiyoruz.
  • Dilimlemeyi bıçağı çapraz tutarak yapıyoruz ki bisküviler çizgili şekilde görünebilsin.

Afiyet Olsun…

12 Ekim 2018 Cuma

EV YAPIMI HAMBURGER KÖFTESİ

Malzemeler
500 gr Kıyma
1 Kahve Fincanı Ekmek Kırıntısı
1 Adet Rendelenmiş Kuru Soğan
1 Adet Yumurta
1 Yemek Kaşığı Soya Sosu
1-2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı (Yağsız Kıyma Olduğundan)
1 Çay Kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Kimyon
Pişirmek İçin
Tereyağı
Yapılışı
  • Tüm malzemeyi derin bir kaba alıp güzelce yoğuruyoruz. Üzerini streç film ile kaplayıp buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz. 
  • Elbette hamburger patates kızartmasız olmaz. Patatesleri zeytinyağıyla harmanlayıp biraz da tuz ve baharat ekleyerek fırında pişiriyorum. Hamburgerler olana kadar onlar da fırında pişmiş oluyorlar. 
  • Eğer hamburgerinizde karamelize edilmiş soğan kullanmak isterseniz bu aşamada soğanları halka halinde doğrayıp üzerine azıcık sıvıyağ gezdirerek orta kısık ateşe koyuyoruz. Köfteler pişerken arada soğanları takip edip zamanlamayı ayarlıyoruz. Ben bu kez soğanları çiğden kullandım. 
  • Hamburgerleri hazırlayacağımız zaman buzdolabından çıkarıyoruz. Tavaya tereyağı koyup eritiyoruz. Köfteleri tereyağında arkalı önlü kızartıyoruz.
  • Köfteler kızarırken marul ve domatesleri yıkayıp sularının süzülmesini sağlıyoruz. Marul yapraklarını katlayıp hamburger ekmeği boyutlarına getiriyoruz. Domatesleri, kuru soğanları ve salatalık turşularını dilimliyoruz.
  • Ekmekleri ikiye bölüp ekmeğin alt kısmına mayonez sürüp köfteleri ekmeklerin üzerine yerleştiriyoruz. Köftelerin üzerine sırasıyla soğan dilimleri, marul yapraklarını, turşu ve domates dilimlerini yerleştiriyoruz. Ekmeğin susamlı kısmının iç tarafının ortasına çay kaşığı ile hardal sürüp domatesin üzerine kapatıyoruz. Ben ketçap sevmediğim için acı sos kullanıyorum.
  • Biz içecek olarak ayran tüketiyoruz. Hatta havalar sıcaksa ben ayranı sodayla hazırlayıp içmeyi çok severim.

Afiyet Olsun…

5 Ekim 2018 Cuma

KIŞLIK ÇALI FASUYLE HAZIRLIĞI

Malzemeler
500 gr Çalı Fasulye
2-3 Adet Domates
2-3 Adet Biber
Yapılışı
  • Çalı fasulyenin kenarlarını incecik kesip uzunlamasına ortadan ikiye bölüp uzun ince hale getiriyoruz. Ardından fasulyelerin uzunluğuna göre ikiye veya üçe bölüyoruz. Domateslerin kabuklarını soyup yemeklik doğruyoruz. Biberleri de çekirdeklerini çıkarıp doğruyoruz.
  • Tüm malzemeyi tencereye alıp kavuruyoruz. Domatesler suyunu çekip fasulyeler renk değiştirene kadar kavuruyoruz. Soğuması için bir kenara bırakıyoruz.
  • Ardından kavurup soğurttuğumuz fasulyelerimizi buzdolabı poşetine alıyoruz. İçindeki havayı elimizle bastırarak çıkarıyoruz. Poşetin ağız kısmını kıvırıp bastırarak dikdörtgen bir paket elde ediyoruz. Böylelikle buzlukta düzenli bir şekilde saklayabiliriz.
  • Kış boyunca kıyma ve soğan ve salça ilavesiyle hazırladığınız yemek harcına donmuş fasulyemizi koyup üzerine kaynar su ekleyerek mis gibi yemeğinizi hazırlayabilirsiniz.

Afiyet Olsun…

4 Ekim 2018 Perşembe

KIYMALI ŞEHRİYE ÇORBASI

Malzemeler
150 gr Kıyma
3-4 Adet Domates
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Çay Bardağı Şehriye
1 lt Su
5-6 Dal Maydanoz
Tuz
Yapılışı
  • Tencerede kıymamızı zeytinyağı ile kavuruyoruz. Kıymanın rengi dönünce salçamızı ekleyip kokusu çıkana dek kavuruyoruz. 
  • Bu arada domateslerimizi rendeliyoruz arzu ederseniz elektrikli doğrayıcıda da doğrayabilirsiniz. Salçaların üzerine domateslerimizi ekleyip kavuruyoruz. Kaynar 1 lt suyu domateslerin üzerine ekliyoruz.
  • Çorbamızın suyu kaynayınca üzerine şehriyelerimizi koyuyoruz. Kaynayıncaya dek harlı ateşte tutuyoruz. Kaynayınca ocağın altını orta kısık ateşe alıp şehriyeler şişip yumuşayana dek kaynatmaya devam ediyoruz.
  • Şehriyeler pişince çorbamızın tuzunu ve doğradığımız maydanozları ekleyerek ocağı kapatıyoruz.
  • İlk sıcaklığı çıktıktan sonra sıcak sıcak servis ediyoruz. Ben serviste limon suyu ve karabiber kullanıyorum. 

Afiyet Olsun…


27 Eylül 2018 Perşembe

KISIR

Malzemeler
2 Su Bardağı İnce Bulgur
1 Adet Kuru Soğan
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
1 Adet Domates
1 Adet Salatalık
1-2 Adet Yeşil Biber 
4-5 Dal Taze Soğan
Yarım Demet Maydanoz
Yarım Demet Nane
Yarım Demet Dereotu (Şart Değil)
1 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
Limon Suyu
1-1,5 Çay Bardağı Zeytinyağı
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Kimyon
1 Çay Kaşığı Pul Biber
Tuz
Yapılışı
  • Önce kısıra ekleyeceğimiz yeşillikleri ince ince, sebzeleri minik minik doğruyoruz. Domatesin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra doğrarsak kısırı sulandırmaz.
  • Bulguru ağzı kapaklı derin bir kaba alıyoruz. Kuru soğanımızı yemeklik doğrayıp bulgura ekleyip karıştırıyoruz. Üzerine tuz ve 2 su bardağı kaynar su ekliyoruz. Şöyle bir karıştırıp kapağını kapatarak 5-10 dakika bekliyoruz.
  • Bulgurumuz sıcak suyla şişip hazır olunca içine salçalarımızı, baharatlarımızı, nar ekşisi, limon suyunu ekleyip güzelce yoğuruyoruz. Tadına bakıp eksik olanları ilave edip tekrar yoğuruyoruz. 
  • Son olarak zeytinyağının 1 çay bardağı kadarını ekleyip yeşillik ve sebzeleri de ilave ederek ezmeden karıştırıyoruz. Kısırın yağı yeterli geldiyse yağdan dolayı parlamalı yok parlamıyorsa yarım çay bardağı daha zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Son kez karıştırıp hemen servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…



9 Eylül 2018 Pazar

SİRKEN OTU-KABAK SALATASI

Malzemeler
1 Bağ Sirken
2 Adet Kabak
3-4 Diş Sarımsak
4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
2 Tatlı Kaşığı Nar Ekşisi
Çeyrek Limon Suyu
Tuz
Yapılışı
  • Sirken otlarının saplarını yaprağa yakın kısmından keserek ayıklıyoruz. Gerekiyorsa yaprakları ikiye de bölebilirsiniz. Yapraklar körpecik ve minikse bölmeye gerek olmayabilir. Birkaç su yıkayıp hazır ediyoruz. Mümkünse minicik kabaklardan 5-6 tane kullanmak bu salatada daha lezzetli oluyor ama bulamazsanız küçük boy kabaklardan doğrayarak kullanabilirsiniz. 
  • Sebzeleri hazırlayınca bol kaynar suya az tuz atıp önce kabakları atıp 2-3 dakika kaynatıyoruz ardından sirken otlarımızı suya ekleyip kabaklar yumuşayana kadar kaynatıp sudan alıp servis tabağına yerleştiriyoruz.
  • Küçük bir kâsede sarımsakları salataya yetecek kadar tuzla eziyoruz. Üzerine nar ekşisi, limon suyu ve zeytinyağını ekleyip güzelce çırpıyoruz. Hazırladığımız bu sosu salatamızın üzerine gezdirip birkaç dakika salatanın içine işlemesini bekledikten sonra ılık ılık servis ediyoruz.

Afiyet Olsun…

30 Ağustos 2018 Perşembe

KÖZ PATLICANLI MAKARNA SALATASI

Malzemeler
1 Paket Makarna
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
5-6 Dal Dereotu
7-8 Adet Ceviz
3-4 Adet Bostan Patlıcan
5-6 Adet Dolmalık Biber
250 gr Kese Yoğurdu
250 gr Labne Peyniri
3 Diş Sarımsak
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Yemek Kaşığı Sıvıyağ
1 Çay Kaşığı Pul Biber
Tuz
Yapılışı
  • Patlıcanlarımızın sap kısımlarındaki yaprakları kesip birkaç yerinden deliyoruz. Pişirme kâğıdı serili tepsiye koyup fırının en yüksek ısısına ayarlayıp közlemeye bırakıyoruz. Yaklaşık yarım saat sonra biberleri de patlıcanların yanına ekliyoruz. Sebzelerimiz közlenince pişirme kağıdıyla birlikte poşetin içine alıp ağzını bağlıyoruz. El dayanacak sıcaklığa gelince biberlerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkararak kâseye alıyoruz. Patlıcanları uzunlamasına kesip içini bir kaşık yardımıyla sıyırarak kabuklarından ayırıyoruz. Patlıcanları ve biberleri kâse içince bıçakla kabaca bölüp ardından çatalla güzelce eziyoruz. Bu aşamada arzu ederseniz tuz ve karabiber ekleyebilirsiniz. Böylece tarifimizin en el oyalan kısmını bitirmiş oluyoruz.
  • Makarnamızı demleme olarak pişiriyoruz. Bunun için 1 lt kaynamış suyu tenceremize alıyoruz içine tuz ve 2 yemek kaşığı zeytinyağımızı ekliyoruz. Su tekrar kaynayınca makarnamızı ekliyoruz. Bu salata için küçük kesim makarna çeşitlerinden kullanıyoruz. Kaynayınca ocağımızı en kısık ayara getiriyoruz. 5 ve 10 dakika sonra karıştırıyoruz. 10 dakika sonunda makarnamız suyun çekmiş ve pişmiş oluyor. Ocağı söndürüp 1 su bardağı soğuk su ekliyoruz ve tenceremizin kapağını kapatıyoruz. Bu şekilde 5 dakika sonra makarnamızı bir kez karıştırıp birbirine yapışmasını önlüyoruz. Yine kapağını kapayarak 5 dakika daha bekliyoruz. Ardından közlemiş olduğumuz patlıcan biber karışımını makarnamıza ekleyip karıştırıyoruz ve soğuyuncaya dek dinlenmeye bırakıyoruz. 
  • Bu karıştırma işlemleri sırasında sarımsakları dövüp üzerine yoğurdumuzu ve labne peynirimizi ekleyerek güzelce karıştırıyoruz. 
  • Tereyağımızı tavaya alıp kokusu güzelleşinceye dek yakıyoruz. İçine sıvıyağını ve pul biberimizi ekliyoruz. Biberler yağa rengini verince ocağı kapatıyoruz.
  • Makarnalar soğuyunca yoğurtlu sosla karıştırıyoruz. Servis tabağına alıyoruz. Üzerine biberli tereyağımızı gezdiriyoruz. Son olarak dereotu ve cevizle süsleyerek servis ediyoruz. 

Afiyet Olsun…

12 Temmuz 2018 Perşembe

MUHALLEBİLİ KEMALPAŞA TATLISI

Malzemeler
23 Adet Kemalpaşa Tatlısı
3 Su Bardağı Şeker
3,5 Su Bardağı Su
Muhallebi Malzemeleri
2 lt Süt
2 Su Bardağı Un (2 Yemek Kaşığı Nişasta ile Birlikte) 
1 Su Bardağı Şeker
1 Tatlı Kaşığı Sakız Aromalı Vanilya
1 Tatlı Kaşığı Vanilya Parçacıklı Vanilya
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
200 ml Krema (400 gr da kullanabilirsiniz)
Yapılışı
  • Su bardağına 2 yemek kaşığı nişasta koyup üzerini unla tamamlıyoruz. Yani un ve nişasta birlikte 2 su bardağı olacak. Tencereye sütü alıyoruz. Üzerine un ve nişasta karışımını koyup un sütün dibine çökene dek bekletiyoruz. Böyle hazırlayınca sütün içinde un topaklanmıyor. Bir püf daha vereyim ocağın üzerine alınca dibinin tutmaması için karıştırma işlemini dibinden yapmaya dikkat etmemiz gerekiyor. Bir de muhallebi kıvam aldıkça kaynamaya yakın daha hızlı karıştırmak gerekiyor ki yine topaklanma olmasın.
  • Sütün içinde un beklerken biz Kemalpaşa tatlımızın yapımına geçelim. Şekeri dolma tenceresi diye tabir edilen bir tencereye koyup kısık ateşe bırakıyoruz. Şekerden karamel kokusu gelene dek bekliyoruz. Ardından 3 su bardağı kaynar suyu tenceremize ekleyip sertleşen şekerleri karıştıra karıştıra eriyene dek kaynatıyoruz. Karamelli şerbetimiz hazır olunca Kemalpaşa tatlılarını tencereye alıp kaynayana dek bekliyoruz. Şerbet kaynayınca tencerenin kapağını kapatıp yaklaşık 10 dakika pişmeye bırakıyoruz. Sonrasında tatlıları alt üst edip tekrar tencerenin kapağını kapatarak yaklaşık 10 dakika pişiriyoruz. Sonlara doğru tencerede şerbet kalıp kalmadığını kontrol ediyoruz. Tüm şerbeti çekmişse azıcık kaynar su ilave ediyoruz. Amacımız dibi yanmasın :))
  • Şerbeti içine çekerek pişen tatlılarımızı altına tabak yerleştirdiğimiz tel bir süzgüye çıkarıyoruz. Şerbetin fazlasının süzülmesini sağlıyoruz. Biraz ılınınca kaşığın tersiyle hafif hafif bastırıp şerbetini mümkün olduğu kadar süzüyoruz. Kare borcama tatlılarımızı diziyoruz.
  • Daha önce hazırlamış olduğumuz süt, un ve nişasta karışımını ocağa alıp karıtıra karıştıra kaynatıyoruz. Bir taşım kaynayınca şekerini ekleyip tekrar karıştırarak kaynatıyoruz. Yine bir taşım kaynayınca vanilyalarını koyup karıştırıyoruz ve artık ocağı kapatıyoruz. Tereyağını ekleyip yine karıştırarak muhallebiye karışmasını sağlıyoruz. İlk sıcaklığı geçen muhallebiye son olarak kremayı ekleyip kaşıkla güzelce çırpıyoruz. Mikser de kullanabilirsiniz ama sakın çorbalarda kullanılan çırpıcı ayakla yapmayın muhallebi de çorba gibi oluyor. Denedim pişman oldum.
  • Muhallebimizi kemalpaşa tatlılarının üzerine döküp kaşığın tersiyle düzlüyoruz. 
  • Hazırladığız tatlımızı buzdolabına kaldırıp bir gece dinlendiriyoruz.
  • Servis ederken üzerine fıstık ve minik şekerlemelerden serperek dilimliyoruz.

Afiyet Olsun…

Related Posts with Thumbnails